0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új növényi rovarölő szer?

Indiai kutatók szerint új, környezetbarát biocid készítményt lehet készíteni az Amerika trópusi vidékeiről származó, a kutyatejfélék családjába tartozó növényből, a Jatropha curcus-ból. Ezzel tovább bővülne a biológiai rovarölő szerek köre.

Egyes trópusi országokban a tárolt gabona fele megy veszendőbe a károsítók miatt, nagy jelentősége van tehát a rovarok elleni védekezésnek a tárolókban. A szermaradék határértékek szigorodása és a környezetvédelem miatt a világon sokfelé keresnek biológiai növényvédő szereket, elsősorban növényi kivonatokat, amelyekkel hatékonyan lehet védekezni a rovarok ellen.

Számos növényt találtak alkalmasnak e célra, ilyen például a Neem fa (Azadirachta indica), a golyós eukaliptusz (Eucalyptus globulus), vagy az indián maszlag (Datura inoxia).

A csodabokornak is nevezett Jathropa curcus széles körben termesztett olajnövény, biodízelt készítenek belőle. A mag olajtartalma 30-40 százalék. Amerika trópusi vidékeiről származik, de mára elterjedt a világ meleg éghajlatú országaiban, sőt van, ahol invazív növénynek számít.

A kutyatejfélék családjába tartozó félörökzöld cserje eléri a 6 méteres magasságot is, és annyira jól tűri a szárazságot, hogy sivatagi körülmények közt is termeszthető: megelégszik 250 milliméter éves csapadékkal. Talajerózió ellen is ültetik. Hazánkban közeli rokona, a Jathropa podagrica lehet ismert, mint szárazságtűrő dísznövény. 

A csodabokor magjából nyert olajat, illetve a mag őrleményét többfelé próbálták ki, mint rovarölő szert, de a növény levele is hatásos lehet. A kutyatejekre jellemző forbol-észtereket tartalmaz, ezért a világ számos pontján gyógynövényként tartják számon, másutt inkább mérgező, bőrgyulladást keltő voltát emelik ki. Közép-Amerikában léteznek helyi, nem mérgező változatai is.

Számos mezőgazdasági kártevőként számon tartott rovarra érintő hatásként, illetve elfogyasztva is riasztó vagy mérgező.

Sok rovarcsalád tagjaira hathat, ami az állatgyógyászatban és a humán orvoslásban is érdekessé teszi. Beszámoltak atkák, moszkitók és termeszek elleni hatásáról is.

A növény kivonata hatásosnak bizonyult rizs, szója és gyapot termesztésében a rovarok elleni védekezésben. A leghatékonyabban azonban a tárolóban előforduló kártevők ellen vethető be. Kísérletekben 37 rovarfaj ellen próbálták ki szerte a világon, legtöbbször bogarak és bolhafélék távoltartására. A molyok különféle életmódú lárvái ellen is hatásos, legyenek azok hajtáshervasztó, vagy lombrágó hernyók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu