0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Átalakulás előtt a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi láncoknak újra kell gondolniuk a stratégiájukat. A munkaerőhiány kezelése üzletek eladását és a nyitvatartás korlátozását is okozhatja, ám az ellátási lánc teljes hosszán átalakulások várhatók, így a beszállítókra is hatással lesz.

A fogyasztói kereslet növekedése hajtja a kiskereskedelmi láncok növekvő árbevételét, ám az eredményességük szempontjából számos kockázati tényező felerősödik a magyar piacon, ezért az Euler Hermes Hitelbiztosító iparági elemzése szerint átszervezések várhatók idén a szektorban – írja a magyarhirlap.hu.

Tavaly az élelmiszer-értékesítés 2,6 százalékkal nőtt a GKI adatai szerint. Az Euler Hermes iparági elemzése arra kereste a választ, idén is folytatódhat-e a bővülés eddigi üteme.

A kutatás megállapítja, a magyar élelmiszer-kereskedelmi piacot hatvan százalékban a nemzetközi láncok uralják árbevétel alapján számolva.

Az elemzés azt is megemlíti még, hogy a boltszámok tekintetében a hazai kereskedelmi láncok ugyan jelentősen meghaladják a nemzetközi cégekét, a magyar kereskedelmi cégek bevétele csupán hetven százalékát teszi ki a multinacionális társaságok-diszkontok árbevételének. A szektorban tapasztalható trendekkel összhangban a belföldi társaságok stratégiájában (is) egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány kezelése, ezzel együtt a meglévő munkaerő megtartása is.

Az emiatt növekvő költségek még nagyobb nyomást gyakorolnak majd a kiskereskedőkre, a magas bérnyomás miatt ugyanis egyre nehezebb lesz nyereségesnek lenni. Az Euler Hermes elemzői szerint valamennyi magyarországi láncnál racionalizálás, átszervezés várható, amely egyrészt a boltszámok csökkentését, üzletek eladását vagy a nyitvatartás korlátozását eredményezheti.

Koncentrálódó beszerzés

Másfelől azoknál a láncoknál, amelyeknél a növekedést új üzletek nyitásával tervezik fenntartani, a finanszírozás módja lehet hatással a kockázatokra. További kockázati tényező, hogy milyen beszerzési struktúrával, logisztikai hálózattal rendelkeznek a boltok, illetve mennyire képesek koncentrálni a beszerzéseiket a beszállítók tekintetében.

Az Euler Hermes szerint bár jelenleg alacsony kockázatú szektornak számít az élelmiszer-kereskedelem, szinte napról napra változik azoknak a tényezőknek a száma, amelyek a szektor kiszolgáltatottságát befolyásolják.
Forrás: magyarhirlap.hu