Back to top

Gyenge méztermés várható

A hazai méhészek tehetetlenek az időjárással szemben, évek óta kimarad a tavasz, a tél után rögtön nyár következik, ami megzavarja az állatok kifejlődését.

A méhcsaládok nem fejlődtek ki rendesen a márciusi hideg miatt, két-háromhetes lemaradásban vannak, amely körülbelül két-három tonna repcemézkiesést okoz az idén. Emellett komoly probléma a méhek életterének csökkenése.

Az első nagy mérlegelő az akác előtti pergetés – amely egyes méhészeknek a gyümölcsmézeket jelenti, másoknak a repcét – nem volt túl sikeres, mivel a márciusi tél után hirtelen bejövő nagy meleg miatt a méhek nem tudták követni a természet fejlődését – mondta magyarhirlap.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A szakember rámutatott:

A méhcsalád csak akkor hord mézet, ha megfelelően nagy az egyedszám, az elmúlt hetekben azonban ezt nem tudták produkálni, így követni sem tudják a tavaszi virágzásokat, ami miatt alig lett repceméz az országban.

Mint mondta, az akác a déli sík területeken már elkezdett „mézelni”, de félő, hogyha ez a túlzott meleg megmarad, akkor abból sem lesz megfelelő termés, mert túl korán le fog virágozni.

Bross Péter hozzátette: a méhészek tehetetlenek azzal szemben, hogy rendszeresen, minden évben elmarad a tavasz, a télből rögtön a nyárba vált át az időjárás. Egy méhnek 45 nap szükséges, hogy kifejlett mézgyűjtővé váljon, viszont a virágok előbb kezdenek virágozni, így mire kifejlődnek a méhek, már lezajlik a virágzás. A szakember szerint komoly probléma még a méhek életterének csökkenése is.

A méhcsaládokban mára nincs meg az az egyedszám, ami volt húsz-harminc éve, akkor ugyanis akácvirágzáskor hatvan-hetvenezer méhet lehetett megszámolni, mára viszont csak negyven-ötvenezer maradt.

A méhek jobban ki vannak téve a környezet negatív hatásainak, ezért többen is pusztulnak el. Ezenkívül egyre kevesebb a vadvirág és a növényvédő szerektől mentes, természetes legelő is.

Forrás: 
magyarhirlap.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Beteg a mézpiac (2. rész)

Nem a magyar méhész „szája-íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édestölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba. Mivel a tavaszi munkálatok még két hónapnyira vannak, megengedhetjük magunknak, hogy távolabbról indítsuk a témát.

Méhészhírek a nagyvilágból

A nozéma a hideget is túléli; Kidobott viasz Afrikában; A méhek az aknamentesítésben is társai az embernek

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

Mézeskalácsfalu Szomoron

Lélegzetelállítóan aprólékos munkával készült, igazi mesterművek láthatók Szomoron, ezen a Dunántúl északkeleti részén, Komárom-Esztergom-, Pest-, és Fejér megye hármas találkozásánál fekvő településen. A mézeskalácstészta kezelhetősége miatt a résztvevők bármit elkészítenek, ami eszükbe jut. A település középületei, magánházak, templomok tekinthetők meg a plébánia épületében.