Back to top

Idén is elindul az Év Tanyája verseny

Idén is lehet újra jelentkezni, immár négy kategóriában is az az Év Tanyája 2018 pályázatra - jelentette be Szakáli István Lóránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Egyúttal bemutatta a A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadványt is, ami többek között a program mintegy 8 milliárdos támogatásából megvalósult sikeres fejlesztéseket mutatja be.

Az Év Tanyagazdasága pályázatra olyan hagyományos gazdálkodási formákkal bíró gazdaságok jelentkezhetnek, ahol elsősorban őshonos, illetve az adott tájra jellemző állat- és növényfajtákat tartanak, termesztenek.

Az Év Hagyományőrző Tanyája díjra pedig azok nevezhetnek, akik a hagyományos tanyasi jelleg megőrzése mellett a tradíciók mindennapi megőrzését is sikeresen végzik.

Az Év Határon Túli Tanyája felhívás azoknak a kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar tanyák tulajdonosainak szól, akik a tájba, a természeti környezetbe jól illeszkedő tanyájukon hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaznak. Emellett őshonos állat- és növényfajokat, illetve fajtákat tartanak, tenyésztenek a gazdaságban.

Idén Az Év Tanyája Közönségdíjra is lehet pályázni, melyre az interneten keresztül a Facebook segítségével is lehet majd szavazni.

A pályázatokra kizárólag elektronikus módon, július 31-ig lehet jelentkezni.

A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadvány iránt különösen nagy az érdeklődés. Gyönyörű illusztrációival egyfajta példát mutat, hogyan lehet a tanyákat a kor elvárásainak megfelelően kialakítani, s milyen sikeres fejlesztések valósultak meg a Tanyafejlesztési Program során - mondta a helyettes államtitkár.

A 2011-2016-os időszakban a Tanyafejlesztési Programnak köszönhetően mintegy 1700 nyertes pályázó jutott több mint 8 milliárd forint támogatáshoz. A kormányzat szándéka szerint a Tanyafejlesztési Program tovább folytatódik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikeres évet zárt 2018-ban az Agrárminisztérium

A jogalkotás területén az Agrárminisztérium volt a legaktívabb tárca az elmúlt évben. Az 55 rendelet, 6 törvény és 10 kormányrendelet mellett, a tárca további 4 törvényjavaslatot készített elő és nyújtott be az Országgyűlés elé. A sikerrel megkezdett programok folytatásán túl többek között az élelmiszerbűnözés visszaszorításának ügye, valamint a sertés-és baromfi járványok álltak a minisztérium tevékenységének a központjában tavaly.

Megjelentek a tanyafejlesztési pályázatok felhívásai

Felhívjuk a pályázni kívánók figyelmét, hogy megjelentek a Tanyafejlesztési Program 2018. évi pályázatainak felhívásai, amelyek elérhetőek a kormány, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján.

Tanyavilág a 21. században

Vándoréletet élő emberek ideiglenes letelepedési helyéből vált idővel állandó gazdálkodási központtá a tanya, amely egy magyar sajátosság. Napjainkra rendkívül fontos lett a tanyán élők mindennapjainak segítése. Ezt a nélkülözhetetlen munkát végzik a tanyagondnokok.

A lovagoltatástól a marhatenyésztésig: egy családi gazdaság sikertörténete

Lovak, mangalicák, szarvasmarhák, mezőgazdaság, vendéglátás és idegenforgalom. Röviden így foglalható össze a Zala-völgyi Kustányban fekvő egykori Batthyány-birtok, ma zalaszentlászló-szentmihálypusztai gazdaság tevékenysége.

A piaci zavaroknak is van tanulsága

A szántóföldi növénytermesztés az átlagosnál jobb évet zárt, a zöldség-gyümölcs ágazat nagy részét elkerülték a durva időjárási csapások, a baromfiágazat kiheverte a madárinfluenzát, a sertéságazat pedig a körülményekhez képest jól van – így foglalta össze lapunknak a 2018-as év mérlegét Feldman Zsolt.

Ismert és elismert szervezet: ne csak szakmai berkekben tudják, mit csinál a NAIK

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Közép-Európa legnagyobb agrárkutatási és innovációs központja, ám ismertsége 2017 előtt itthon viszonylag szerény volt. Ezért Gyuricza Csabának, a NAIK főigazgatójának egyik célja, hogy szervezetek munkáját és eredményeit szélesebb társadalmi rétegek számára is elérhetővé és megismerhetővé tegye. A főigazgatót év végi összegzésre kértük.

Szőlőtermesztés: tények és tévhitek az öntözésről

"Szőlőtermesztéssel foglalkozunk a Neszmélyi borvidéken. A szőlő öntözésének gondolatával régóta foglalkozunk, és az elképzelést a 2016-ban kiírt vízgazdálkodási pályázat segítségével remélhetőleg sikerül megvalósítani. Ahhoz, hogy a vevőinket mindig ellássuk az elvárt szőlőmennyiséggel, már napjainkban is nélkülözhetetlen az öntözés." - Dr. Mikóczy Nárcisz előadásának szerkesztett változata következik.

Több feladathoz több pénz kell

Továbbra sem engedne a Közös Agrárpolitika (KAP) büdzséjéből Kis Miklós, aki szerint a legoptimistább forgatókönyv szerint szinten maradhat az elosztható források összege. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára lapunknak elmondta: a többi fő kérdésben, legalábbis a célokat tekintve, egyetért az Európai Bizottság szándékaival – a hozzájuk rendelt eszközökkel azonban nem.

Újabb 11 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásról született döntés

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb 11 milliárd forint összegű támogatásról született döntés, amely mintegy 700 gazdálkodó fejlesztéseit szolgálja. Az Irányító Hatóság mostani döntésével együtt programban vállalt kötelezettség mértéke meghaladja a 100 százalékot.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.