Back to top

Idén is elindul az Év Tanyája verseny

Idén is lehet újra jelentkezni, immár négy kategóriában is az az Év Tanyája 2018 pályázatra - jelentette be Szakáli István Lóránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Egyúttal bemutatta a A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadványt is, ami többek között a program mintegy 8 milliárdos támogatásából megvalósult sikeres fejlesztéseket mutatja be.

Az Év Tanyagazdasága pályázatra olyan hagyományos gazdálkodási formákkal bíró gazdaságok jelentkezhetnek, ahol elsősorban őshonos, illetve az adott tájra jellemző állat- és növényfajtákat tartanak, termesztenek.

Az Év Hagyományőrző Tanyája díjra pedig azok nevezhetnek, akik a hagyományos tanyasi jelleg megőrzése mellett a tradíciók mindennapi megőrzését is sikeresen végzik.

Az Év Határon Túli Tanyája felhívás azoknak a kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar tanyák tulajdonosainak szól, akik a tájba, a természeti környezetbe jól illeszkedő tanyájukon hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaznak. Emellett őshonos állat- és növényfajokat, illetve fajtákat tartanak, tenyésztenek a gazdaságban.

Idén Az Év Tanyája Közönségdíjra is lehet pályázni, melyre az interneten keresztül a Facebook segítségével is lehet majd szavazni.

A pályázatokra kizárólag elektronikus módon, július 31-ig lehet jelentkezni.

A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadvány iránt különösen nagy az érdeklődés. Gyönyörű illusztrációival egyfajta példát mutat, hogyan lehet a tanyákat a kor elvárásainak megfelelően kialakítani, s milyen sikeres fejlesztések valósultak meg a Tanyafejlesztési Program során - mondta a helyettes államtitkár.

A 2011-2016-os időszakban a Tanyafejlesztési Programnak köszönhetően mintegy 1700 nyertes pályázó jutott több mint 8 milliárd forint támogatáshoz. A kormányzat szándéka szerint a Tanyafejlesztési Program tovább folytatódik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy István: önálló környezetügy, erősebb Nébih, családi gazdaságok támogatása

Az újonnan létrejövő agrártárcánál visszaadnák a környezetügy megfelelő súlyát, ennek első lépéseként önálló államtitkárságot hoznak létre a szakterületnek - mondta Nagy István az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén.

Kertbarát évnyitó Pusztaszabolcson

A Pusztaszabolcsi Kertbarát Klub évadnyitó rendezvényére több mint harminc kertbarát jött össze a Hagyományok Házában. Ők többségében a Magyarország legszebb konyhakertje országos verseny helyi csapata. A napokban megkezdik a termelői piac kialakítását, amelyre oly nagyon készülnek a klubtagok. Május végére már használatba is lehet venni.

Nyolcmilliós önerőt dobtak össze a gazdák, hogy javíthassák a földutakat

Összefogtak a gazdák, valamint az önkormányzat, hogy felújítsák Tomajmonostora külterületi útjait. Jelentős pályázati forrást nyertek a céljuk eléréséhez.

Folytatódik a szociális földprogram Hajdúnánáson

A programra a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat gondozásában lévő, nehéz anyagi körülmények között élő családok jelentkezhettek. Az önkormányzat 107 család számára biztosít vetőmagcsomagot, növényvédőszer egységcsomagot, valamint előnevelt csirkéket.

Történeti kertek, kastélyparkok napja először Magyarországon

Idén először, a Miniszterelnökség szervezésében megvalósuló Kulturális Örökség Európai Éve 2018 keretében Magyarország is csatlakozik a Randevú a kertben „Rendez-vous aux jardins” európai szintű több napos rendezvényhez a Történeti kertek, kastélyparkok napjával. 2018 júniusának első hétvégéjén lesz a Történeti kertek, kastélyparkok napja.

Milliárdokból fejlesztik Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszíneit

Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amely 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi partnerként együttműködik a projekt megvalósulásában.

5,5 milliárd forint a termelői csoportoknak

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb, mintegy 5,5 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség, mely támogatásból 38 termelői csoport részesülhet.

30 milliárd forint az agrárium számára

Közel 1800 gazdálkodó számára újabb mintegy 30 milliárd forint vidékfejlesztési forrás odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A támogatás többek között az öntözésfejlesztési és élelmiszer-feldolgozási beruházások megvalósítását, valamint a fiatal mezőgazdasági termelők indulását is segíti.

Egy gyümölcsfa maga a kultúra átadása

Gyümölcsfák születtek Viszákon, Szarvas József színművész portáján Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Az oltás fortélyait Kovács Gyulától, a régi gyümölcsfajtákat egybegyűjtő tündérkertek atyjától leshették el idősek és fiatalok egyaránt.

23 milliárd forint a falusi turizmus fejlesztésére

Többek között a falusi turizmus fejlesztését szolgálja az a mintegy 23 milliárd forint támogatás, amelyet a Miniszterelnökség első körben megítélt a Vidékfejlesztési Program nem mezőgazdasági tevékenységek támogatására meghirdetett pályázata keretében.