Back to top

Idén is elindul az Év Tanyája verseny

Idén is lehet újra jelentkezni, immár négy kategóriában is az az Év Tanyája 2018 pályázatra - jelentette be Szakáli István Lóránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Egyúttal bemutatta a A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadványt is, ami többek között a program mintegy 8 milliárdos támogatásából megvalósult sikeres fejlesztéseket mutatja be.

Az Év Tanyagazdasága pályázatra olyan hagyományos gazdálkodási formákkal bíró gazdaságok jelentkezhetnek, ahol elsősorban őshonos, illetve az adott tájra jellemző állat- és növényfajtákat tartanak, termesztenek.

Az Év Hagyományőrző Tanyája díjra pedig azok nevezhetnek, akik a hagyományos tanyasi jelleg megőrzése mellett a tradíciók mindennapi megőrzését is sikeresen végzik.

Az Év Határon Túli Tanyája felhívás azoknak a kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar tanyák tulajdonosainak szól, akik a tájba, a természeti környezetbe jól illeszkedő tanyájukon hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaznak. Emellett őshonos állat- és növényfajokat, illetve fajtákat tartanak, tenyésztenek a gazdaságban.

Idén Az Év Tanyája Közönségdíjra is lehet pályázni, melyre az interneten keresztül a Facebook segítségével is lehet majd szavazni.

A pályázatokra kizárólag elektronikus módon, július 31-ig lehet jelentkezni.

A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadvány iránt különösen nagy az érdeklődés. Gyönyörű illusztrációival egyfajta példát mutat, hogyan lehet a tanyákat a kor elvárásainak megfelelően kialakítani, s milyen sikeres fejlesztések valósultak meg a Tanyafejlesztési Program során - mondta a helyettes államtitkár.

A 2011-2016-os időszakban a Tanyafejlesztési Programnak köszönhetően mintegy 1700 nyertes pályázó jutott több mint 8 milliárd forint támogatáshoz. A kormányzat szándéka szerint a Tanyafejlesztési Program tovább folytatódik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biztos megélhetést, a helyben maradást segíti a LEADER program

Az Agrárminisztérium számára kiemelt jelentőségű a vidéki térségben található munkahelyek megőrzése, amelyek biztos megélhetést jelentenek, valamint helyben maradásra ösztönzik a mezőgazdaságból élő lakosságot.

Az első félévben 287 milliárd forint támogatást fizettek ki

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet elkészítette az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat összegző időszaki jelentését. Ezúttal a 2018. első félévi adatokat összesítették.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Ennek kell megfelelni a támogatáshoz

Több szempontnak, így az agrártermelés mellett a környezetvédelemnek, szociális és egyéb tényezőknek is meg kell felelnie a KAP-nak ahhoz, hogy fennmaradjon – jelentette ki Phil Hogan Budapesten.

Az önrész menti meg a vidékfejlesztési büdzsét

A tagállami önrész növelésével maradhat szinten a vidékfejlesztési források összege a következő uniós ciklusban – mondta el Mezei Dávid helyettes államtitkár szombaton Kiskunhalason.

Kenyérdagasztás és lekvárfőzés: kipróbálták a falusi életet

Az idén különösen népszerűek a nomád életmódot bemutató táborok. Heves megyében is több lehetőség közül választhattak azok a ­szülők, akik szerették ­volna, ha gyermekük pár napra kiszakad a mindennapi környezetéből.

Újabb 1,2 milliárd forint jut idén tanyafejlesztésre

Az idén is folytatódik az elmúlt években nagy sikerrel futó Tanyafejlesztési program. A 2011 és 2017 között megítélt közel kilencmilliárd forint után újabb 1,2 milliárd forint fordítható a tanyavilág megújítására. Az idén kiemelt figyelmet kapnak az induló tanyagazdaságok, a cél ugyanis az, hogy minél több fiatal helyben találja meg a boldogulását.

Újabb vidékfejlesztési források a borászoknak

A vidék, valamint a vidéken élő emberek gazdasági ereje Magyarország fejlődésének egyik legfontosabb pillére – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára Zalaszabaron, a Kányavári Borbirtok borászati üzemének avatóünnepségén.

Igazi sikertörténet: fiatalok, idősek együtt gazdálkodnak

Csodájára járnak a városiak a Bicske melletti kis falunak, Óbaroknak. A szinte önellátó falu a tudatos vásárlók paradicsoma, ahonnan a legfinomabb zöldségeket és gyümölcsöket lehet beszerezni egyenesen a termelőktől.

Új trend: városi, fiatal párok kezdenek gazdálkodni vidéken

Elnéptelenedés fenyegeti a vidéket, ám akadnak olyan falvak, ahová egymás után érkeznek a fiatalok, akik jó levegőt, egészséges élelmiszert, harmóniát szeretnének biztosítani felcseperedő gyermekeiknek. Harsányban és Bükkaranyoson is jól érzik magukat a fiatal nagycsaládosok.