Back to top

Idén is elindul az Év Tanyája verseny

Idén is lehet újra jelentkezni, immár négy kategóriában is az az Év Tanyája 2018 pályázatra - jelentette be Szakáli István Lóránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Egyúttal bemutatta a A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadványt is, ami többek között a program mintegy 8 milliárdos támogatásából megvalósult sikeres fejlesztéseket mutatja be.

Az Év Tanyagazdasága pályázatra olyan hagyományos gazdálkodási formákkal bíró gazdaságok jelentkezhetnek, ahol elsősorban őshonos, illetve az adott tájra jellemző állat- és növényfajtákat tartanak, termesztenek.

Az Év Hagyományőrző Tanyája díjra pedig azok nevezhetnek, akik a hagyományos tanyasi jelleg megőrzése mellett a tradíciók mindennapi megőrzését is sikeresen végzik.

Az Év Határon Túli Tanyája felhívás azoknak a kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar tanyák tulajdonosainak szól, akik a tájba, a természeti környezetbe jól illeszkedő tanyájukon hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaznak. Emellett őshonos állat- és növényfajokat, illetve fajtákat tartanak, tenyésztenek a gazdaságban.

Idén Az Év Tanyája Közönségdíjra is lehet pályázni, melyre az interneten keresztül a Facebook segítségével is lehet majd szavazni.

A pályázatokra kizárólag elektronikus módon, július 31-ig lehet jelentkezni.

A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program című kiadvány iránt különösen nagy az érdeklődés. Gyönyörű illusztrációival egyfajta példát mutat, hogyan lehet a tanyákat a kor elvárásainak megfelelően kialakítani, s milyen sikeres fejlesztések valósultak meg a Tanyafejlesztési Program során - mondta a helyettes államtitkár.

A 2011-2016-os időszakban a Tanyafejlesztési Programnak köszönhetően mintegy 1700 nyertes pályázó jutott több mint 8 milliárd forint támogatáshoz. A kormányzat szándéka szerint a Tanyafejlesztési Program tovább folytatódik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kenyérdagasztás és lekvárfőzés: kipróbálták a falusi életet

Az idén különösen népszerűek a nomád életmódot bemutató táborok. Heves megyében is több lehetőség közül választhattak azok a ­szülők, akik szerették ­volna, ha gyermekük pár napra kiszakad a mindennapi környezetéből.

Újabb 1,2 milliárd forint jut idén tanyafejlesztésre

Az idén is folytatódik az elmúlt években nagy sikerrel futó Tanyafejlesztési program. A 2011 és 2017 között megítélt közel kilencmilliárd forint után újabb 1,2 milliárd forint fordítható a tanyavilág megújítására. Az idén kiemelt figyelmet kapnak az induló tanyagazdaságok, a cél ugyanis az, hogy minél több fiatal helyben találja meg a boldogulását.

Újabb vidékfejlesztési források a borászoknak

A vidék, valamint a vidéken élő emberek gazdasági ereje Magyarország fejlődésének egyik legfontosabb pillére – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára Zalaszabaron, a Kányavári Borbirtok borászati üzemének avatóünnepségén.

Igazi sikertörténet: fiatalok, idősek együtt gazdálkodnak

Csodájára járnak a városiak a Bicske melletti kis falunak, Óbaroknak. A szinte önellátó falu a tudatos vásárlók paradicsoma, ahonnan a legfinomabb zöldségeket és gyümölcsöket lehet beszerezni egyenesen a termelőktől.

Új trend: városi, fiatal párok kezdenek gazdálkodni vidéken

Elnéptelenedés fenyegeti a vidéket, ám akadnak olyan falvak, ahová egymás után érkeznek a fiatalok, akik jó levegőt, egészséges élelmiszert, harmóniát szeretnének biztosítani felcseperedő gyermekeiknek. Harsányban és Bükkaranyoson is jól érzik magukat a fiatal nagycsaládosok.

A legvirágosabb települések Veszprém és Lajoskomárom - videó

A 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyen Veszprém képviseli hazánkat város kategóriában, falvaink közül pedig Lajoskomárom. A zsűri elnöke, Rudi Geerardyn (Belgium) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település jelentős és látható fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Virágos Magyarország: a legkisebb települések a legaktívabbak

A tavalyinál több, 324 település jelentkezett a Virágos Magyarország versenyre, köztük 21 somogyi. Bekerült a Virágos Magyarország minősítési szempontjai közé a digitális elérhetőség is, amely a vonzó településkép mellett befolyásolja, hogy a vendégek elégedetten távoznak-e a településről.

Kis Miklós Zsolt: hatékonyan is fel lehet használni az uniós afrikai szükséghelyzeti alapot

A kenyai kesudió termesztés alapjainak megteremtését szolgáló projekt jó példája annak, hogyan lehet hatékonyan felhasználni az afrikai migráció kezelésére létrehozott európai uniós pénzügyi alapot - mondta Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MTI-nek miután Kenyában kedden részt vett az első közös V4-es afrikai fejlesztési projekt megnyitóján.

„Ez számomra a paradicsom”

Sorozatunk befejező részének főszereplője Fodor András, „Az Év Tanyagazdasága 2017” díjat elnyerő Szalakóta-tanya gazdája, aki feleségével, Eszterrel együtt kiváló példája annak, hogy létezik alternatíva a városi létnek búcsút inteni szándékozó, a természet közelségére vágyó talpraesett fiatalok számára.