Back to top

Ismét lovagoltak magyarok a sivatagban

Az idén februárban ismét voltak magyar résztvevői az Abu-Dzabiban megrendezett nagy presztízsű President Cupnak, a sivatagban zajló 160 kilométeres távlovasversenynek: Szösz Letícia Koheilan Szilajjal, Pék Lili Anna pedig Zarib P-vel állt rajthoz.

A 270 indulóból 43 volt az európai versenyző és a 160 kilométer megtétele csupán a versenyzők 44 százalékának sikerült. A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban idén érettségiző Szösz Letti sikeresen teljesítette a távot, és bár a 16 éves, a veszprémi Padányi Katolikus Gimnáziumban tanuló Pék Lili is megtette a 160 kilométert, időtúllépés miatt sajnos kizárták. 

A két junior korú ifjú hölgy lapunknak beszámolt róla, hogy is élték meg a készülődés és a versenyen való részvétel izgalmait.

Szösz Letícia

„Örömmel indult az év, amikor január első napjaiban meghívás érkezett az Abu Dhabi Equestrian Clubtól az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnevesebb versenyére, a President Cup-ra. A részvételhez a lovasoknak és lovaiknak meg kellett felelni számos kvalifikációs kritériumnak, a lovasnak pedig junior korúnak kellett lennie."

A feltételeknek megfelelve jelentkeztem a versenyre Koheilan Szilaj nevű lovammal. A felkészülésünket segítette az enyhe januári időjárás, azonban a talaj minősége nem volt mindig megfelelő, így alkalmanként szükséges volt elutaznunk olyan helyszínekre, ahol homokos talajon edzhettünk. Január 31-én indultunk Párizsba, innen repültek a lovak Abu-Dzabiba. Február 3-án érkeztek meg, majd a karanténistállóba vitték őket, ahol folyamatos állatorvosi ellenőrzés alatt álltak.

Szösz Letícia és Szilaj
Fotó: Németh Gabriella és Pék Máté
Első nap megnyírtuk Szilajt, hogy elviselhető legyen számára a hirtelen télből a nyárba utazás (az ottani hőmérséklet 25-30 fok volt). A verseny előtt egy hét állt rendelkezésre, ennyi idejük volt a lovaknak alkalmazkodni a sivataghoz és az ottani hőmérséklethez, ezért fokozatosan szoktattuk lovainkat a körülményekhez, először csak karámban voltak, majd edzettünk velük.

Február 9-én a lovak előzetes állatorvosi vizsgálaton, a versenyzők pedig a mérlegelésen mentek keresztül, majd 10-én reggel 7 órakor 270 fős mezőnyben vágtunk neki a 160 kilométeres távnak.

Hat szakaszra osztották fel, 40–33–24–23– 20–20 kilométer hosszúakra. Szerencsére Szilaj könnyedén tette meg a 160 kilométert, annak ellenére, hogy nem tudtuk hűteni végig, csak a kijelölt itatópontokon. Este 20 óra 53 perckor értünk célba, ami azt jelenti, hogy 10 óra 13 percet lovagoltunk (15,6 km/h átlagsebességgel). Ez a 99. helyre volt elég, a 43 tengerentúli versenyző közül pedig a 6. helyen végeztünk.

"Nagyon büszke vagyok a lovamra és az egész csapatnak köszönettel tartozok az áldozatos munkájáért! Egy ilyen verseny kivitelezhetetlen egy jó segítőcsapat nélkül.”

Pék Lili Anna

„Öt héttel a verseny előtt kaptuk a hírt, hogy van lehetőségünk kiutazni az Emirátusokba versenyezni. Tudtuk, hogy ez vissza nem térő alkalom lehet és élnünk kell a lehetősséggel (2019-től változnak a részvétel feltételei)." 

Itthon nem tudtunk homokban edzeni, ami nehézséget okozott. Édesapám tréningezte a lovat az itthoni terepen, szerencsére általában jó idő volt a verseny előtti hetekben, szóval az időjárás nem okozott gondot. 

A megnyitón
Fotó: Németh Gabriella és Pék Máté
Mi február 6-án tudtunk csatlakozni a lovakhoz Abu-Dzabiban, addig is a Szösz csapat látta el a lovunkat. A sok intézkedés (a ló papírjai, orvosi igazolások) és izgulás miatt nekünk stresszesen alakult a verseny előtti időszak. A lovak karanténistállója és a hotel között ingáztunk, így teltek el az ottani napjaink, ezért városnézésre, nevezetességek megtekintésére nemigen maradt időnk.

Február 10-én 6.30-ra volt kiírva a start, amit átraktak 7 órára. Meglepően jól viselkedett Zarib az első, 40 kilométeres körben. A második, 33 kilométeres kör volt a legnehezebb, az egész pályán mély homokkal, kisebb-nagyobb emelkedőkkel.

A hatodik körig (20 km) szinte minden szépen, gördülékenyen ment, mi indultunk ki utolsó előttiként, bevárva az utolsó lovast, hátha vele együtt szívesebben megy a lovam, de nem akarta az utolsó kilométereket, így leszálltam és kezdődött a ló melletti futás, hátha megjön a kedve, ha könnyebb súlyt kell cipelnie. Volt is egy szakasz, ahol szépen tudtunk haladni, de utána megint lelassultunk.

Idő híján voltunk, tudtam, hogy nem fogunk rekordot dönteni futásban, hogy beérjünk időben (mivel ló már nem volt mögöttünk, aki tudta volna húzni Zaribot). Az utolsó reményem az volt, hogy Zarib valami csoda folytán új erőre kap, ám sajnos nem sikerült, kifogytak a tartalékjaink, elfáradtunk.

Mikor már letelt az időnk, már nem is próbálkoztunk, csak besétáltunk. A beérkezés után egyből megvizsgálták, az állatorvosok megnyugtattak, hogy nincs baja a lónak, csak elfáradt. Azt gondolom, hogy a múlt év megpróbáltatásai halmozódtak fel benne és már mentálisan is elfáradt erre a versenyre. 

Nekünk sok újdonságot hozott ez a verseny. Az első 160 kilométere volt mindkettőnknek, ezzel együtt ez volt az első 75 kilogrammra felsúlyozott és az első sivatagi versenyünk is. Szerintem elég ennyit felsorolnom ahhoz, hogy büszke legyek Zaribra, hogy mindezek ellenére teljesítette a távot.

Büszke vagyok a csapatomra is, mert végigharcoltuk, küzdöttük ezt a versenyt, amire annyit készültünk és ezúton is szeretném megköszönni a rengeteg támogatást, amit kaptam. 

2018-ban sok pihenést tervezek Zaribnak, viszont nyáron az Eb-re vele szeretnénk kimenni, ha sikerül a kvalifikációm. A másik lovunkat, Abut szeretnénk kipróbálni hosszabb távon és vele teljesíteni az ob1-es bajnokságon, közben leminősíteni nemzetközi versenyekre.”

 

Gratulálunk lányok, ami a távlovagláshoz kell, mind megvan bennetek! Kitartás, küzdeni akarás és tudás, valamint a távlovaglásra alkalmas hű társatok.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Megfizethetetlen élmény

Az élményt, amit a világ jelenlegi legeredményesebb reininglovasának kurzusán szerezhet egy tanulni vágyó versenyző, nyugodtan lehet azok közé sorolni, amelyeket megfizethetetlenként szokás emlegetni. Shawn Flarida kurzusán jártunk Franciaországban.

Zalából Szabó Péter jutott az Év Erdésze Verseny országos döntőjébe

A Zalaerdő Zrt. Obornakon rendezte az Év Erdésze Verseny helyi fordulóját, a társaság öt erdészetének 20 erdésze mérte össze szakmai tudását.

Lezajlott az erdészek háziversenye a Pétervásárai Erdészeténél

Szép időben, baráti hangulatban zajlott az EGERERDŐ Zrt. Pétervásárai Erdészeténél a 2018 évi háziverseny, ahol az erdészeti versenyszámok egy helyen, a Váraszói-völgyben kerültek megrendezésre.

Május végéig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyre

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2018-ban immár 25. alkalommal indítja útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését. Az 1994 óta töretlenül sikeres megmérettetés évente közel 300 települést mozgat meg. Közülük választja ki a szervezőbizottság és az MTÜ az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet.

Versennyel tesztelték az új lovas stadiont Szilvásváradon

Országos minősítő díjlovagló versenyt rendeztek a szilvásváradi fedeles lovardában, ezzel párhuzamosan pedig egy díjugrató tesztverseny is folyt az új lovas stadionban.

Tudja, milyen ízű az év fagyija?

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.

Juhásztalálkozó Hódmezővásárhelyen

Harmincnegyedik alkalommal gyűltek össze tavaszi kihajtási ünnepükre a juhászok a Dél-Alföldön. A szakmai bemutatók és szórakoztató programok mellett az idei főzőverseny egyik célja az volt, hogy növelje a juhhús népszerűségét is - jelenleg az egy főre jutó éves fogyasztás alig több, mint fél kilogramm Magyarországon.

Talicskával a célba: a hazai csapat nyerte a X. Országos Gazdászversenyt

Hódmezővásárhelyen jubilált az Országos Gazdászverseny: a legrátermettebb agrárhallgatók immáron tizedik alkalommal mérhették össze tudásukat – a látványos vetélkedőnek a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok adott otthont.