Back to top

Ismét lovagoltak magyarok a sivatagban

Az idén februárban ismét voltak magyar résztvevői az Abu-Dzabiban megrendezett nagy presztízsű President Cupnak, a sivatagban zajló 160 kilométeres távlovasversenynek: Szösz Letícia Koheilan Szilajjal, Pék Lili Anna pedig Zarib P-vel állt rajthoz.

A 270 indulóból 43 volt az európai versenyző és a 160 kilométer megtétele csupán a versenyzők 44 százalékának sikerült. A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban idén érettségiző Szösz Letti sikeresen teljesítette a távot, és bár a 16 éves, a veszprémi Padányi Katolikus Gimnáziumban tanuló Pék Lili is megtette a 160 kilométert, időtúllépés miatt sajnos kizárták. 

A két junior korú ifjú hölgy lapunknak beszámolt róla, hogy is élték meg a készülődés és a versenyen való részvétel izgalmait.

Szösz Letícia

„Örömmel indult az év, amikor január első napjaiban meghívás érkezett az Abu Dhabi Equestrian Clubtól az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnevesebb versenyére, a President Cup-ra. A részvételhez a lovasoknak és lovaiknak meg kellett felelni számos kvalifikációs kritériumnak, a lovasnak pedig junior korúnak kellett lennie."

A feltételeknek megfelelve jelentkeztem a versenyre Koheilan Szilaj nevű lovammal. A felkészülésünket segítette az enyhe januári időjárás, azonban a talaj minősége nem volt mindig megfelelő, így alkalmanként szükséges volt elutaznunk olyan helyszínekre, ahol homokos talajon edzhettünk. Január 31-én indultunk Párizsba, innen repültek a lovak Abu-Dzabiba. Február 3-án érkeztek meg, majd a karanténistállóba vitték őket, ahol folyamatos állatorvosi ellenőrzés alatt álltak.

Szösz Letícia és Szilaj
Fotó: Németh Gabriella és Pék Máté
Első nap megnyírtuk Szilajt, hogy elviselhető legyen számára a hirtelen télből a nyárba utazás (az ottani hőmérséklet 25-30 fok volt). A verseny előtt egy hét állt rendelkezésre, ennyi idejük volt a lovaknak alkalmazkodni a sivataghoz és az ottani hőmérséklethez, ezért fokozatosan szoktattuk lovainkat a körülményekhez, először csak karámban voltak, majd edzettünk velük.

Február 9-én a lovak előzetes állatorvosi vizsgálaton, a versenyzők pedig a mérlegelésen mentek keresztül, majd 10-én reggel 7 órakor 270 fős mezőnyben vágtunk neki a 160 kilométeres távnak.

Hat szakaszra osztották fel, 40–33–24–23– 20–20 kilométer hosszúakra. Szerencsére Szilaj könnyedén tette meg a 160 kilométert, annak ellenére, hogy nem tudtuk hűteni végig, csak a kijelölt itatópontokon. Este 20 óra 53 perckor értünk célba, ami azt jelenti, hogy 10 óra 13 percet lovagoltunk (15,6 km/h átlagsebességgel). Ez a 99. helyre volt elég, a 43 tengerentúli versenyző közül pedig a 6. helyen végeztünk.

"Nagyon büszke vagyok a lovamra és az egész csapatnak köszönettel tartozok az áldozatos munkájáért! Egy ilyen verseny kivitelezhetetlen egy jó segítőcsapat nélkül.”

Pék Lili Anna

„Öt héttel a verseny előtt kaptuk a hírt, hogy van lehetőségünk kiutazni az Emirátusokba versenyezni. Tudtuk, hogy ez vissza nem térő alkalom lehet és élnünk kell a lehetősséggel (2019-től változnak a részvétel feltételei)." 

Itthon nem tudtunk homokban edzeni, ami nehézséget okozott. Édesapám tréningezte a lovat az itthoni terepen, szerencsére általában jó idő volt a verseny előtti hetekben, szóval az időjárás nem okozott gondot. 

A megnyitón
Fotó: Németh Gabriella és Pék Máté
Mi február 6-án tudtunk csatlakozni a lovakhoz Abu-Dzabiban, addig is a Szösz csapat látta el a lovunkat. A sok intézkedés (a ló papírjai, orvosi igazolások) és izgulás miatt nekünk stresszesen alakult a verseny előtti időszak. A lovak karanténistállója és a hotel között ingáztunk, így teltek el az ottani napjaink, ezért városnézésre, nevezetességek megtekintésére nemigen maradt időnk.

Február 10-én 6.30-ra volt kiírva a start, amit átraktak 7 órára. Meglepően jól viselkedett Zarib az első, 40 kilométeres körben. A második, 33 kilométeres kör volt a legnehezebb, az egész pályán mély homokkal, kisebb-nagyobb emelkedőkkel.

A hatodik körig (20 km) szinte minden szépen, gördülékenyen ment, mi indultunk ki utolsó előttiként, bevárva az utolsó lovast, hátha vele együtt szívesebben megy a lovam, de nem akarta az utolsó kilométereket, így leszálltam és kezdődött a ló melletti futás, hátha megjön a kedve, ha könnyebb súlyt kell cipelnie. Volt is egy szakasz, ahol szépen tudtunk haladni, de utána megint lelassultunk.

Idő híján voltunk, tudtam, hogy nem fogunk rekordot dönteni futásban, hogy beérjünk időben (mivel ló már nem volt mögöttünk, aki tudta volna húzni Zaribot). Az utolsó reményem az volt, hogy Zarib valami csoda folytán új erőre kap, ám sajnos nem sikerült, kifogytak a tartalékjaink, elfáradtunk.

Mikor már letelt az időnk, már nem is próbálkoztunk, csak besétáltunk. A beérkezés után egyből megvizsgálták, az állatorvosok megnyugtattak, hogy nincs baja a lónak, csak elfáradt. Azt gondolom, hogy a múlt év megpróbáltatásai halmozódtak fel benne és már mentálisan is elfáradt erre a versenyre. 

Nekünk sok újdonságot hozott ez a verseny. Az első 160 kilométere volt mindkettőnknek, ezzel együtt ez volt az első 75 kilogrammra felsúlyozott és az első sivatagi versenyünk is. Szerintem elég ennyit felsorolnom ahhoz, hogy büszke legyek Zaribra, hogy mindezek ellenére teljesítette a távot.

Büszke vagyok a csapatomra is, mert végigharcoltuk, küzdöttük ezt a versenyt, amire annyit készültünk és ezúton is szeretném megköszönni a rengeteg támogatást, amit kaptam. 

2018-ban sok pihenést tervezek Zaribnak, viszont nyáron az Eb-re vele szeretnénk kimenni, ha sikerül a kvalifikációm. A másik lovunkat, Abut szeretnénk kipróbálni hosszabb távon és vele teljesíteni az ob1-es bajnokságon, közben leminősíteni nemzetközi versenyekre.”

 

Gratulálunk lányok, ami a távlovagláshoz kell, mind megvan bennetek! Kitartás, küzdeni akarás és tudás, valamint a távlovaglásra alkalmas hű társatok.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Etetés vagy táplálás?- Hetedik rész

A ló szervezete és a külső környezet között határvonalak húzódnak, ilyen a bőrön kívül egyebek között a gyomor is. Kapcsolatot teremtenek, de egyben el is választanak, védelmet adnak.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.