0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újra vár a Jeli Varázskert

Bár már április elseje óta újból látogatható a havasszépékről, azáleákról híres, a Vas megyei Kám mellett elterülő Jeli Arborétum, a hivatalos megnyitót pénteken tartották. A Jeli Varázskert páratlan növénygyűjteménye az idén nyáron virágzó hortenziákkal, hegyi babérral és kínai csillagsomokkal gazdagodott.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. folytatta azt a 4-5 éve megkezdett munkáját, hogy minden évben újabb és újabb fejlesztéssel és attrakcióval várja a látogatókat. Tavaly, az arborétumi idényt a tavasz eleji időszak felé nyújtva, díszcseresznyékkel és magnóliákkal gazdagodott a kert. Az idén 1500, a nyári idényben látványos növényt ültettek, közöttük 40 különböző hortenziafajt és -fajtát. Így most már egészen augusztus végéig várja virágba öltözött erdő a látogatókat.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a sírkertben tartott megnyitón beszédében elmondta, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. sokat tett azért, hogy Ambrózy-Migazzi István gróf sírján lévő felirat, Semper vireo – Örökké zöldellek mottó valóra váljon.

A Jeli Arborétum folyamatosan fejlődik, újabb növényekkel és létesítményekkel bővül. „Az igazi életmű az, ha valaki képes olyat alkotni, amit tovább lehet gondolni. A talentumokat ugyanis nem elég megőrizni, hanem kamatoztatni kell, amit az erdészeti társaság komolyan vesz és sokszorosan meg is tesz.” – mondta az államtitkár.

Ruborits Tamás kertészmérnök, a Jeli Arborétum műszaki vezetője az ünnepélyes szezonnyitón elmondta, hogy az Ambrózy-Migazzi István gróf által száz évvel ezelőtt megalapított, és a hatvanas évektől az Szombathelyi Erdészeti Zrt. és annak elődje, az erdészek, kertészek által fönntartott és továbbfejlesztett Jeli Varázskert a nyugalom, föltöltődés helyszíne.

Több mint 7000 havasszépe és azálea virágzik itt májusban, amikor sok ezren látogatnak el ide az ország minden tájáról, sőt határainkon túlról is. Ám május végén, a nagy melegek bekövetkeztével ez a varázs szertefoszlik, az arborétum látogatottsága megcsappan. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. néhány éve célul tűzte ki, hogy az arborétumi idényt a kora tavasz és a nyár vége irányába elnyújtsa. Tavaly közel 350 magnólia fát és japáncseresznyét telepítettek, amelyek korai havasszépékkel és királyazáleákkal és a nárciszokkal együtt már áprilisban is teljes értékű virágdíszbe öltöztetik a Jeli Arborétumot. Ruborits Tamás elmondta, hogy ennek köszönhetően a kert 700-800 fős áprilisi látogatottsága tavaly 5600-ra, idén 8700-ra nőtt.

Ahhoz, hogy május után is fönn tudják tartani a természetszeretők érdeklődését, az idén több mint 1500 különböző növény ültettek el itt. A nyári sétányon, egy kéthektáros feltárt erdőrészlet árnyas fái alá több mint negyven különböző hortenziafajt és -fajtát telepítettek, amelyek júliustól szeptember végéig virágoznak majd, a hófehér, a kék és a tűzvörös árnyalatiban.

A két idény között, júniusban pedig a hatvanas években, Ambrózy gróf tiszteletére telepített, az idén helyreállított Észak-Amerika, Kína és Japán távoli zugaiból származó fajtákkal kiegészített nyírgyűjtemény nyújt látványt. Alájuk júniusban virágzó, szűrt napfényt kedvelő cserjekülönlegességeket, többek között illatos mocsárazáleákat, hegyi babérhangát (Calmia) és kínai csillagsomot (Cornus kousa) ültettek.

Az idén nemcsak a növényállomány, hanem a kiszolgáló egységek közül a mosdók újultak meg és bővültek ki. Jövőre a kisgyermekes családoknak kedvezve új, oktatójátszóteret épít a Szombathelyi Erdészeti Zrt., amelyben péládul háromméteres őzlábgombák között sétálhatnak, és ismerhetik meg a természet világát gyerekek és felnőttek egyaránt – tájékoztatott Ruborits Tamás.

De a növénytelepítések sem állnak meg, hiszen 2019 jeles év lesz a Jeli Arborétum történetében; gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulója. Ennek tiszteletére a „virágos gróf” olyan növényeit ültetik majd el itt, amelyekből az elmúlt években már csak kevés maradt a kertben. Több mint 150-féle nárcisz egymillió hagymáját ültetik el az ősz folyamán, valamint a gróf által meghonosított örökzöld tölgyekből hoznak létre gyűjteményt.

Fejlesztették a tájövezeteket is; Szecsuánból származó diófenyőt, az észak-indiai Simlából hozott himalájai cédrusokat és Mandzsúriából származó jegenyefenyőt ültettek el, amelyek majd az évtizedek múlva ide látogatók számra nyújtanak élményt az alájuk telepített, az adott tájegységre jellemző virágzó cserjékkel.

Még több kép fotógalériánkban!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu