0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újra várja a látogatókat a világ legnagyobb üvegháza

A londoni Kew Garden öt év alatt újította fel a Mérsékeltövi-házat, mely a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza. A történelemben először az I-es minősítésű építményt egészen a csupasz fémszerkezetig visszabontották és a modernizálták.

A hatalmas melegház immár tízezer, a világ különböző pontjáról származó mérsékelt övi növény otthona, melyeket földrajzi származásuk szerint rendeztek el. Ezek a területek az úgynevezett lakható övezetek, melyet az angol ” the Goldilocks zone”-nak nevez (Goldilocks övezetek), ahol a növények biztonságban vannak a fagyoktól.

Az üvegház fajai között van néhány igen ritka és veszélyeztetett példány is, melyek számára a botanikus kert az utolsó menedék.

Az 1500 különböző mérsékelt övi növény közül a különösen ritka dél-afrikai cikász, az Encephalartos woodii értékes, mivel a vadonból már eltűnt és csak botanikus kertekben és magángyűjteményekben találkozhatunk vele.

Ez a fa érdemelte ki a „világ legmagányosabb növénye” címet, mivel csupán hím ivarú egyedek maradtak – mindegyik a Kew Gardenben élő példány klónja, melyet eredetileg a 19. század végén gyűjtöttek be. Sok növény kétivarú, azaz mind hím mind nőivarú részeik vannak, de ennek a fajnak szüksége van egy nőivarú egyedre is, hogy magot érlelhessen.

Scott Taylor vezető kertész, aki a Mérsékeltövi-ház gyűjteményét felügyeli elmondta, hogy még mindig folyik a vadászat egy nőivarú cikász után, hogy az Encephalartos woodiit szaporíthassák. Azt is hangsúlyozta, hogy fontos egy „biztonsági” szaporulatot fenntartani a világ legveszélyeztetettebb növényeiből.

„Nagyon fontos része a munkáknak, hogy ezeket a fajokat fenntartsuk.” nyilatkozta Taylor. „Néhány növényfaj esetében már csak pár egyed él a vadonban, így egy erdőtűz vagy földrengés kapcsán akár el is tűnhetnek.”

Sir David Attenborough a Mérsékeltövi-ház újranyitása alkalmából adott interjút a BBC-nek. Elmondta, hogy először akkor járt itt, amikor még egy penny volt a belépő. Az üvegház fontos szerepet játszott az életében akkor is, amikor irodai munkát kapott a BBC-nél. A bezártság miatti depresszióból a hétvégén a botanikuskertbe menekült, ahol a Mérsékeltövi-ház trópusi illatai rögtön elfeledtették vele az irodai problémákat.

A közismert természettudós arra is felhívja a figyelmet, hogy a növények is legalább olyan figyelmet érdemelnek, mint az állatok, hiszen a kihalás ezeket a fajokat is veszélyezteti.

A ház május 5-én, vasárnap nyitja meg kapuit. A felújított üvegházról a The Guardian egy fotógalériát is közzétett.

A Mérsékeltövi-ház adatai:

  • A felújítás 41 millió fontba került (kb. 14,5 milliárd forint)
  • 69 ezer különböző elemet távolítottak el az épületből, melyeket megtisztítottak, helyreállítottak vagy pótoltak
  • 15 ezer üvegpanelt cseréltek ki
  • 116 urnát állítottak helyre, melyeket daruval, óvatosan kellett kiemelni az épületből
  • 180 kilométernyi állványzatra volt szükség
  • 5280 liter festéket használtak fel, mellyel négy focipályát lehetne teljesen befesteni
  • 400 alkalmazott és vállalkozó dolgozott különböző időszakokban az üvegházon, és összesen 1731 napig tartott, míg elkészült

 

Forrás: BBC