0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csúszott a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése Fejérben

Késve kezdődött meg az idén a zöldségek vetése, palántázása. Azonban a kora nyári melegnek köszönhetően beérte magát a természet.

Május közepén megkezdődhet a szabadföldön termesztett, áttelelő vöröshagyma és fokhagyma szedése. Mindkettő jól vészelte át a telet, a márciusi nagy hideg idején hó borította a földeket, így ezek is megmenekültek a kifagyástól. A márciusi hideg és a sok csapadék egyébként hátráltatta a tavaszi munkákat – tudta meg Ledó Ferenctől, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetőjétől a feol.hu.

A terméktanács vezetője elmondta: fenti okok miatt csúszott a hagymafélék, a zöldborsó, illetve a gyökérzöldségek vetése. Szintén a szokásosnál később történt meg a korai síkfóliás zöldségnövények – a saláta- és káposztafélék – kiültetése. 

Április derekától aztán felgyorsultak a munkák. Elkezdődött a korai csemegekukorica vetése is, szakaszosan a görögdinnye, a paprikafélék, az ipari paradicsom ültetése.

A múlt hónap második felében a növények és a gazdálkodók is utolérték magukat. A húsvétig betakarított termések Magyarországon főleg termálvízzel fűtött üvegházakból származtak. Ebben az időszakban a belföldi igények 20-30 százalékát képesek a hazai termelők kielégíteni. Áprilistól ez az arány fokozatosan növekszik, növényfajtól függően 40–70 százalékig. 

Május közepétől november végéig a legtöbb zöldségfajtából Magyarország szinte önellátó. A nyári, őszi szezonban importzöldség csak választékbővítés céljából jön be az országba.

A terméktanács elnöke szerint áprilisban jelentős importnyomás alakult ki a paprikafélék, a paradicsom-, az uborka-, a salátafélék esetében, ezért a termelői árak gyakorta elmaradtak a tavalyitól.

Fejér megyére is igaz az, ami országosan elmondható. Iinkább a gyümölcs termesztése a domináns, mint a zöldségé. Kisebb arányban persze Fejérben is vannak fóliasátrak, üvegházak, a szántóföldi zöldségek közül pedig a csemegekukoricát említette Ledó Ferenc, aki hozzátette: valamennyi vöröshagyma és gyökérzöldség terem a megyében

Forrás: feol.hu