Május közepén megkezdődhet a szabadföldön termesztett, áttelelő vöröshagyma és fokhagyma szedése. Mindkettő jól vészelte át a telet, a márciusi nagy hideg idején hó borította a földeket, így ezek is megmenekültek a kifagyástól. A márciusi hideg és a sok csapadék egyébként hátráltatta a tavaszi munkákat – tudta meg Ledó Ferenctől, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetőjétől a feol.hu.
A terméktanács vezetője elmondta: fenti okok miatt csúszott a hagymafélék, a zöldborsó, illetve a gyökérzöldségek vetése. Szintén a szokásosnál később történt meg a korai síkfóliás zöldségnövények – a saláta- és káposztafélék – kiültetése.
Április derekától aztán felgyorsultak a munkák. Elkezdődött a korai csemegekukorica vetése is, szakaszosan a görögdinnye, a paprikafélék, az ipari paradicsom ültetése.
A múlt hónap második felében a növények és a gazdálkodók is utolérték magukat. A húsvétig betakarított termések Magyarországon főleg termálvízzel fűtött üvegházakból származtak. Ebben az időszakban a belföldi igények 20-30 százalékát képesek a hazai termelők kielégíteni. Áprilistól ez az arány fokozatosan növekszik, növényfajtól függően 40–70 százalékig.
Május közepétől november végéig a legtöbb zöldségfajtából Magyarország szinte önellátó. A nyári, őszi szezonban importzöldség csak választékbővítés céljából jön be az országba.
A terméktanács elnöke szerint áprilisban jelentős importnyomás alakult ki a paprikafélék, a paradicsom-, az uborka-, a salátafélék esetében, ezért a termelői árak gyakorta elmaradtak a tavalyitól.
Fejér megyére is igaz az, ami országosan elmondható. Iinkább a gyümölcs termesztése a domináns, mint a zöldségé. Kisebb arányban persze Fejérben is vannak fóliasátrak, üvegházak, a szántóföldi zöldségek közül pedig a csemegekukoricát említette Ledó Ferenc, aki hozzátette: valamennyi vöröshagyma és gyökérzöldség terem a megyében