0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Imádjuk a szamócát

Tíz év alatt több mint másfélszeresére nőtt a világ szamócatermesztése, bár országonként más és más a számok mögötti história.

A zöldség- és gyümölcspiaci információkat elemző német intézet, az AMI adatai szerint 2016-ban világszerte 9,1 millió tonna szamócát szedtek. Mint szinte mindenben, ebben is Kína járt az élen – a fagyasztásra szánt szamócát is beleértve –, és nagyon figyelemre méltó a kínai szamócatermesztés fejlődése is, elsősorban a belföldi keresletnek köszönhetően. Egyre több bevételből gazdálkodhat a lakosság, ez pedig kedvez a szamócatermesztésnek is.

A világranglista-második Mexikó ezzel szemben inkább az exportpiacokon keres a korábbinál is intenzívebben helyet az árujának, és ez jellemző Egyiptomra is.

Mindeközben Európában is zajlanak az események. Franciaországban például nagyon megugrott a szamóca iránti kereslet, ezért a termesztők fokozatosan visszavonulnak az exportpiacokról, és inkább a belföldi keresletet igyekeznek kielégíteni. Ugyanez figyelhető meg Olaszországban is, ahol most már több epret importálnak, mint amennyit kiszállítanak. Spanyolországban, Európa legnagyobb és a világ harmadik szamócatermesztő országában pedig sokéves visszaesés után a 2017/18-as szezonban újra növekedésnek indult a termesztőfelület.

Németországban egyre inkább átállnak a fedett termesztésre, 2012 és 2017 között megháromszorozódott (1240 hektárra nőtt) a fóliasátrak alatti eperfelület. Ennek három oka van: a minőségi áru iránti igény, a szűkösen rendelkezésre álló termőföld és a növekvő munkabérköltségek. A szabadföldi termesztőfelület ugyanakkor visszaesőben van, tavaly 12,9 ezer hektár volt, és az idén tovább csökken.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu