0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kezdődik a kémiai szúnyoggyérítés

Harmadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten 70 ezer hektáron permetezik a vérszívókat: Budapest és Szeged mellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyében fogják az esti órákban földről és levegőből permetezni a szúnyogokat.

Az elmúlt két hét során biológiai lárvagyérítés zajlott, 7300 hektárnyi vízfelületre juttatták ki a szúnyoglárvákat elpusztító környezetbarát készítményt.

A nyárias meleg miatt szinte az egész országban komoly szúnyogártalomról lehet beszélni. A helyzet kezelése érdekében a héten 283 település belterületén, összesen 70 ezer hektáron kezdik meg a kifejlett szúnyogok irtószerrel történő permetezését. Az intenzív védekezés első lépése azokat a területeket érinti, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

Budapest és Szeged mellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyében fogják az esti órákban földről és levegőből permetezni a szúnyogokat. A jövő héten Csongrád megyében a gyérítés azokon a településeken folytatódik, amelyeket most nem kezelnek, de emelkedik a szúnyogok száma.

Az irtószert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az emberekre, melegvérű állatokra és növényekre teljesen ártalmatlan. A permetezés a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek értesítése mindenhol időben megtörtént, hogy hol és mikor fognak permetezni a szakemberek.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Forrás: BM OKF