Back to top

Berobbant a nyár Nógrádba, a méhészek szerint égnek az akácfák

Elviselhetetlen a perzselő, májusi nyár. Nógrád megyében minden növény egyszerre virágzik és van, amelyiken már az apró, zöld termés is látható. Közben a fákra szinte rásül a virág, amely a 33 fokos melegben nem csoda. Nincs eső, éjszaka az ideális 12 fok helyett 18 fok van. A méz mennyiségével és minőségével is gondok lehetnek.

Németh Lajos, meteorológus tájékoztatta a nool.hu az időjárás változásáról, pontosabban a változatlanságáról. Egy jó darabig ugyanis marad a száraz, forró strandidő.

– 2018-ban egész Magyarországon, így Nógrád megyében sem tapasztalhatják meg az emberek a tavaszi időjárást. A késő télies márciusból hirtelen belecsöppentünk a júniusi nyárba, amely elmondható Nógrád megyéről és annak környékéről is.

Németh Lajos úgy véli egyre inkább hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy ezentúl nem négy, hanem csupán két évszak lesz a Kárpát-medencében.

– A természet olyannyira behozta a március végi lemaradását, hogy most három héttel előbbre tartunk a kelleténél. Hihetetlen, de az akácfák is virágoznak már, amely valójában június elejére jellemző. Nem beszélve arról, hogy az emberi szervezetet nagyon megviseli ez a tikkasztóan meleg időjárás. Mégis, a legnagyobb bajnak a záporok hiányát tartom.

Mint mondta: a következő pár napban sem várható áztató, a növények számára kedvező eső, vagyis marad a meleg és a június második felének ismertetőjegye, a harminc fok körüli hőmérséklet. Emellett pedig a fagyosszentek – május 12-14. – is messziről elkerülnek minket.

Fotó: Oláh Nikolett/NMH

A méhészeknek sem könnyű

Hogy ez milyen hatással van a méhészekre arról a Nógrád megyei Kasza Judit számolt be, aki épp Hódmezővásárhely és Szeged környékén végzi a pergetési munkákat férjével.

– Mint minden növény, a repce is tíz nap helyett, öt nap alatt elvirágzott. Szegeden nem hittünk a szemünknek, mert itt már hull az akácvirág, sokkoló a látvány. A fákra szinte rásül a virág, amely a 33 fokos melegben nem csoda. Nincs eső, éjszaka az ideális 12 fok helyett 18 fokokat mérünk, úgyhogy már nagyon-nagyon kellene a csapadék, az enyhébb idő. Hamarosan indulunk vissza Nógrádba, hiszen ott is virágzásnak indultak a fák. Sok éve nem tapasztaltunk ehhez hasonlót. Egyébként a pipacs, a vaddohány és a selyemfű is hamarosan kinyitja a szirmait..

A méhészek legfőbb problémája, hogy idén sokkal kevesebb lesz a termés, hiszen ekkortájt már a többszöröse szokott lenni.

Amennyiben összenyílik a repce és akác – márpedig az, aki nincs jó helyen a kaptárjaival, ezt tapasztalja – akkor a méhész nem tud teljes értékű, tiszta mézet leadni a felvásárlónak, mert annak állaga megváltozik, besűrűsödik. Van, ahol ki sem nyílik az akácfa virága, bimbóként barnul meg. Nagypál János, méhész elmondta:

Nagyon szomorú vagyok. Négy éve ugyanez történt velünk: az első virág „megégett”, aztán „leégett” az egész erdő. Lajosmizse környékén azt látom, hogy ki sem nyílik az akác, vagyis ezen a területen nem lesz akácméz. Hogy Nógrádban mi lesz a helyzet, az hamarosan kiderül, de valószínű, ott sem várhatunk sokat az idei évben.
Forrás: 
nool.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jövő hétre a gomolyfelhők is eltűnnek

A hét közepére enyhülést, valamint kedden és szerdán sokfelé csapadékot hozó hidegfront után a hét második felében ismét melegedés kezdődik, eleinte még elszórtan egy-egy záporral, zivatarral. A hétvégére sokfelé emelkedik kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet. A napos idő és erős UV sugárzás mellett ismét fennáll majd a perzselés veszélye.

Új szuperszámítógép mondja meg a jövőt

Jelentősen megnöveli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítási kapacitását az az informatikai rendszer, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten. A géppel gyorsabban és pontosabban jelezhető előre több időjárási esemény, és a súlyos viharok is.

Így hűsölnek az állatok a szarvasi állatparkban

A nagy melegben többféle módon gondoskodnak a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark dolgozói az állatok hűsítéséről. Körömi Krisztinától, az állatpark vezetőjétől megtudtuk, több esetben az egyik jól bevált recept, hogy egy nagy méretű dagonyázót alakítanak ki az állatoknak.

Mától tartósan vízhiányos időszak van

Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter - derült ki a Hivatalos Értesítő keddi számából.

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kutya meleg van

Vajon a kutyát hogyan hozták kapcsolatba a kánikulával? A megoldás a csillagképek elnevezésében rejlik.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Ismét csak átmeneti enyhülés várható

Kedden egy újabb gyenge hidegfront éri el térségünket, mely sokfelé hoz záporokat, zivatarokat és pár fokos lehűlést, azonban a front átvonulása után gyorsan visszatér a nyári meleg. Így gyorsak maradnak az érési folyamatok, viszont az átlagosnál hetekkel hamarabb és a szokásosnál magasabb hőmérsékleten történő gyors érés miatt a gyümölcsökben az íz, illat és zamat anyagok képződése is másként alakul.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.