Back to top

Berobbant a nyár Nógrádba, a méhészek szerint égnek az akácfák

Elviselhetetlen a perzselő, májusi nyár. Nógrád megyében minden növény egyszerre virágzik és van, amelyiken már az apró, zöld termés is látható. Közben a fákra szinte rásül a virág, amely a 33 fokos melegben nem csoda. Nincs eső, éjszaka az ideális 12 fok helyett 18 fok van. A méz mennyiségével és minőségével is gondok lehetnek.

Németh Lajos, meteorológus tájékoztatta a nool.hu az időjárás változásáról, pontosabban a változatlanságáról. Egy jó darabig ugyanis marad a száraz, forró strandidő.

– 2018-ban egész Magyarországon, így Nógrád megyében sem tapasztalhatják meg az emberek a tavaszi időjárást. A késő télies márciusból hirtelen belecsöppentünk a júniusi nyárba, amely elmondható Nógrád megyéről és annak környékéről is.

Németh Lajos úgy véli egyre inkább hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy ezentúl nem négy, hanem csupán két évszak lesz a Kárpát-medencében.

– A természet olyannyira behozta a március végi lemaradását, hogy most három héttel előbbre tartunk a kelleténél. Hihetetlen, de az akácfák is virágoznak már, amely valójában június elejére jellemző. Nem beszélve arról, hogy az emberi szervezetet nagyon megviseli ez a tikkasztóan meleg időjárás. Mégis, a legnagyobb bajnak a záporok hiányát tartom.

Mint mondta: a következő pár napban sem várható áztató, a növények számára kedvező eső, vagyis marad a meleg és a június második felének ismertetőjegye, a harminc fok körüli hőmérséklet. Emellett pedig a fagyosszentek – május 12-14. – is messziről elkerülnek minket.

Fotó: Oláh Nikolett/NMH

A méhészeknek sem könnyű

Hogy ez milyen hatással van a méhészekre arról a Nógrád megyei Kasza Judit számolt be, aki épp Hódmezővásárhely és Szeged környékén végzi a pergetési munkákat férjével.

– Mint minden növény, a repce is tíz nap helyett, öt nap alatt elvirágzott. Szegeden nem hittünk a szemünknek, mert itt már hull az akácvirág, sokkoló a látvány. A fákra szinte rásül a virág, amely a 33 fokos melegben nem csoda. Nincs eső, éjszaka az ideális 12 fok helyett 18 fokokat mérünk, úgyhogy már nagyon-nagyon kellene a csapadék, az enyhébb idő. Hamarosan indulunk vissza Nógrádba, hiszen ott is virágzásnak indultak a fák. Sok éve nem tapasztaltunk ehhez hasonlót. Egyébként a pipacs, a vaddohány és a selyemfű is hamarosan kinyitja a szirmait..

A méhészek legfőbb problémája, hogy idén sokkal kevesebb lesz a termés, hiszen ekkortájt már a többszöröse szokott lenni.

Amennyiben összenyílik a repce és akác – márpedig az, aki nincs jó helyen a kaptárjaival, ezt tapasztalja – akkor a méhész nem tud teljes értékű, tiszta mézet leadni a felvásárlónak, mert annak állaga megváltozik, besűrűsödik. Van, ahol ki sem nyílik az akácfa virága, bimbóként barnul meg. Nagypál János, méhész elmondta:

Nagyon szomorú vagyok. Négy éve ugyanez történt velünk: az első virág „megégett”, aztán „leégett” az egész erdő. Lajosmizse környékén azt látom, hogy ki sem nyílik az akác, vagyis ezen a területen nem lesz akácméz. Hogy Nógrádban mi lesz a helyzet, az hamarosan kiderül, de valószínű, ott sem várhatunk sokat az idei évben.
Forrás: 
nool.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A héten bárhol lehetnek zivatarok

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű. A hét végétől északkelet felől szárazabb légtömeg áramlik térségünkbe. A magas páratartalom kedvez a gombás betegségségeknek.

Kevesebb méh gyűjt mézet, talán a napraforgó segít az ágazatnak

A méhészetek szempontjából gyenge repcevirágzás után azonnal berobbant az akácok virágzása. Mivel az akácból készül a legdrágább méz, ez a méhészek számára a legfontosabb időszak - bár idén sem lesz fényes a termés. A megoldást, az elmúlt évhez hasonlóan, ismét a napraforgó jelentheti.

Körmend után már nincs árvízveszély

Elsőfokú árvízkészültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, már apad ez a szakasz, lejjebb pedig nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Körmend környéki völgyi elöntések érintettek egy közutat és mezőgazdasági területeket is.

Zárlat Nádasdon a méhek nyúlós költésrothadása miatt

Települési zárlatot rendeltek el Nádasd közigazgatási területén. Körmend város oldalán olvasható a tájékoztatás, miszerint Nádasd közigazgatási területén mézelő méhek nyúlós költésrothadás fertőző betegséget állapítottak meg.

Lehűléssel érkezik az eső

A mögöttünk álló hét zivatarokban gazdag időjárása csak kevés helyen hozta meg a kívánt csapadékot, a héten azonban országszerte megérkezik a növények túlélését jelentő eső. Magassági hidegcseppek okoznak változékony, az eddigieknél több fokkal hűvösebb, gyakran esős időt, de az eső mellett záporok, néhol heves zivatarok is lesznek.

A méhész feleségek biznisze: a méhpempő termelés

A méhpempő termeléshez a méhcsaládokon túl nincs szükség túl nagy befektetésre. Egy méhész családanya az olaszországi Piemontban csaknem 100 kiló méhpempőt is termeltet egy évben.

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

A héten 185 településen folytatódik a szúnyogirtás

A nyárias tavasz miatt komoly szúnyogártalom jellemző szinte az egész ország területén. Budapest, Szolnok, Békéscsaba és a Csepel-sziget mellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Nógrád, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megyék azon településein avatkoznak be a héten, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

Megérkezhet a májusi arany

A hétvégi meleg, záporos időjárás után a héten végre változás kezdődik. Nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás iránya, mellyel előre láthatólag nagyobb mennyiségű országos csapadék és egyúttal lehűlés is érkezik.

Esővédő ruházat, és indulhat is a hétvégi túra

Az EGERERDŐ Zrt. területén hétvégére a meteorológusok záporokkal, zivatarokkal tarkított meleg időt jósolnak. Az esetleges esőzés ne tartson vissza senkit attól, hogy a kora nyári erdőben töltse a hétvégét, de a megfelelő esővédő ruházatot készítsék be a hátizsákba.