0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csúcsra jár a munka a veszprémi földeken

Két hete még belvizeket kerülgettek a földeken dolgozók, most pedig az eget lesik pár milliméter csapadékért. Ilyenkor nagyon fontos a növényeket ért stresszhatás csökkentése.

Pintér Balázs, a Veszprémi Mg. Zrt. Pintér Balázs, a Veszprémi Mg. Zrt. termelési igazgatója a veol.hu-nak elmondta, hogy az őszi káposztarepce a virágzás végén jár. A hirtelen jött meleg előrébb hozta a virágzást és felgyorsította a növényeknél az élettani folyamatokat:

„Mi a virágzás elején elvégeztük a gombaölőszeres és rovarok, kártevők elleni utolsó védekezést. Eddig sikerült hatékonyan alacsony szinten tartani a kártevő rovarok számát, ugyanakkor a megyéből több helyen jelezték, hogy a fénybogárral meggyűlt a bajuk.”

Csak hajnalban és este

A cégnél a napokban már elkezdték az őszi búzák második gombaölőszeres kezelését a levélbetegségekkel szemben. Ilyenkor nagy figyelmet kell fordítani a zászlóslevél védelmére. Egyes területeken a szakembereknek vetésfehérítő bogár ellen is fel kell lépniük. A magas hőmérséklet miatt csak hajnalban és az esti órákban tudják elvégezni a kezeléseket. Bizonyos fajtáknál megkezdődött a kalászhányás is. Pintér Balázs hozzátette:

„Már befejeztük a napraforgó- és kukoricavetéseket, itt fontos a fiatal növények védelme és megerősítése. Eddig nem kellett barkó és bolha ellen permeteznünk, viszont a gyomok kelése és fejlődése is rohamosan felgyorsult az áprilisi nyárban. Hamarosan el kell végezni a posztemergens gyomirtásokat.”

A termelői árak a 2017-es árszint alatt

Áprilisban már kedvezőbb volt a hőmérséklet és esett csapadék is, így a hónap közepétől a munkák felgyorsultak. Elkezdődött a korai csemegekukorica vetése, szakaszosan a görögdinnye, paprikafélék, ipari paradicsom ültetése. Április második felében az időjárás már kimondottan kedvező volt mind a növényi kultúrák, mind a munkavégzés számára, így a növények és a gazdálkodók is „utolérték” magukat és bíznak a következő hónapok kedvező időjárásában.

Áprilisban jelentős importnyomás alakult ki a hajtatásból származó termékeknél (paprikafélék, paradicsom, uborka, salátafélék). Ennek következtében a termelői árak a legtöbb terméknél a 2017-es árszint alatt maradtak. A hajtatásban mindeddig komolyabb növényvédelmi probléma nem merült fel, a minőség is kiváló.

Forrás: veol.hu