Back to top

Zöldsoros gépek az Állattenyésztési Napokon

A 2018. május 10-11-12. napokon megrendezésre kerülő Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényen az AXIÁL Kft. is kiállít. Standjukon többek között látható lesz több CLAAS márkájú zöldsoros gép is.

A CLAAS zöldsor palettájából a DISCO 3200 FRC front felfüggesztésű, tárcsás, gumihengeres szársértős kasza, a DISCO 3600 RC CONTOUR hátsó függesztésű, tárcsás, gumihengeres szársértős kasza, valamint a VARIANT 485 RC PRO gumihevederes, változtatható kamrás körbálázó jelenik meg a kiállítói területen.

Fotó: CLAAS

 

DISCO 3200 FRC

A MAX CUT kaszasín központi szerkezetét a hullámos kialakítás adja, egyetlen darabból préselt, 3000 tonnás nyomóerővel. A váz és a borítás együtt lett megmunkálva, ennek köszönhetően a szerkezet két része között ultraprecíz illeszkedést eredményez. Az innovatív csavarkialakítás tökéletes kapcsolatot biztosít anélkül, hogy gyengítő hatást gyakorolna, mint a hegesztés. Végül, de nem utolsó sorban, a nagy szilárdságú finomszemcsés acél biztosítja a MAX CUT kaszasín maximális élettartamát, akár extrém terhelés esetén is.

A PROFIL kapcsolódás a traktor mozgásától függetlenül, háromdimenziós talajkövetést tesz lehetővé. A kasza egy támasztótengelyhez van csatlakoztatva, ezáltal tökéletesen alkalmazkodik a menetirány szerinti talajvonalhoz. A hosszanti illeszkedést a talajhoz közeli forgópont biztosítja. Az alacsony talajkövetés megakadályozza, hogy a kasza elemei a földbe ásódjanak, illetve védi a fűtakarót. Ez továbbá magasabb kaszálási sebességet és egységes kaszálási eredményt tesz lehetővé.

A leveles növények, mint például a lucerna, gyengédebb szársértést követelnek meg. A cél a szárak megroppantása, a levelek megsértése, azok elpazarlása nélkül. A tartós, poliuretán V alakú, egymásba kapcsolódó hengerek az erős szárakat eltörik, ezzel védve a leveleket. A szársértés intenzitását a rugóterhelés ellenében lehet beállítani, amely egyúttal megvédi a hengereket is a külső idegen anyagoktól. Az állítható rendterelő lemezek a kívánt rend kialakítást teszik lehetővé.

A kasza kérhető ACTIVE FLOAT, opcionális hidropneumatikus felfüggesztéssel, illetve igény szerint rendelhető szársértő nélkül, verőujjas vagy gumihengeres szársértővel is. Szintén opcionális funkció a világító figyelmeztető jelzések, melyek a biztonságos közlekedést hivatottak elősegíteni.

Fotó: CLAAS

 

DISCO 3600 RC CONTOUR

E kasza is MAX CUT kaszasínnel szerelt.

A CONTOUR modellek kaszaegységei a súlypont középpontjában helyezkednek el, így szabadon tudnak mozogni és alkalmazkodnak a talajvonalhoz. A helyes magasságbeállítás nyilakkal jelölt.

A 120°-os szállítási helyzet és a traktorhoz közeli súlyponti helyzet biztosítja a kiemelkedő stabilitást, biztonságot és könnyű kezelést az úton. A mechanikus zárrendszer segítségével a kasza szállításkor is biztonságban van.

Nincs két egyforma földterület. Az ACTIVE FLOAT-nak köszönhetően könnyen és gyorsan lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez, például a vizes területekhez vagy a száraz dombtetőkhöz. A kasza talajnyomását rugalmasan lehet beállítani az egyszeres működésű munkahenger segítségével, akár menet közben is. Az aktuális nyomásérték jól látható nyomásmérő órán. Az ACTIVE FLOAT hidropneumatikus felfüggesztés minden CLAAS CONTOUR hátsó kasza esetén alapfelszereltség, frontkaszáknál pedig opcióként rendelhető. Ez a felfüggesztőrendszer a kasza súlyát a fűtakaróról a traktorra irányítja. Csökkenti az oldalirányú erőket lejtőkön történő munka esetén, a nagyobb vezetési kényelem és a jobb kaszálási minőség érdekében. Az ACTIVE FLOAT hidropneumatikus felfüggesztés alternatívájaként az állítható rugós függesztés is elérhető. Az egyszeres működésű szelep lehetővé teszi, hogy a tehermentesítési nyomást a fülke kényelméből lehessen beállítani, a beállított érték pedig megjelenik a jól látható nyomásmérőn. A kasza maximális tehermentesítése egyenetlen földterület esetén ajánlott.

DISCO 3600 RC CONTOUR szintén igény szerint rendelhető szársértő nélkül, verőujjas vagy gumihengeres szársértővel. 

 

Fotó: CLAAS

VARIANT 485 RC PRO

Az opcionális, duplagörgős terményleszorító már ezerszer bizonyított, és folyamatosan fejlődik. Tökéletesen tömöríti a terményt, jelentősen felgyorsítja a terményáramlást és biztosítja a rotort az aktív terményellátásáról.

Fejlesztették a ROTO CUT és ROTO CUT HD rotorcsillagainak elrendezését. A négycsillagos rotorfogak 360°-ban, spirális alakban helyezkednek el, ami lehetővé teszi a rövid termény, kis rendek optimális elosztását, jobb formájú bálát eredményezve.

A bálázás kemény munka, fontos a megfelelő ütemezés. Ebben segít például a hidraulikusan lesüllyeszthető fenéklemez, ami aktívan alkalmazkodik a terményáramláshoz. Az automatikus, 30 mm-es süllyesztés lehetővé teszi, hogy a szabálytalan rendeket is folyamatosan felszedje, illetve a vágási minőség is magas legyen. A lesüllyeszthető fenéklemez és 2, kétirányú munkahenger miatt lesz a VARIANT-ból VARIANT PRO, attól függetlenül, hogy ROTO FEED vagy ROTO CUT.

A fenéklemez mozgását a terminálon követhetjük fény- és hangjelzések kíséretében. A lehetséges dugulásokat a terminál segítségével lehet eltávolítani, anélkül, hogy a traktort elhagyná. A hidraulikusan leereszthető dobfenék kinyílik, és a rotor a torlaszt közvetlenül a bálakamrába juttatja. A vágó rotorral rendelkező bálázók esetében a pengékről gombnyomással le lehet venni a nyomást, mielőtt a lesüllyeszthető fenéklemez kinyílna. A pengék automatikusan visszaugranak záráskor.

Négy vagy öt tartós, végtelenített heveder és a TSUBAKI láncok garantálják a nagy bálatömörséget. A gyors hevedersebesség azt jelenti, hogy a VARIANT gyorsabban dolgozik bármelyik másik bálázónál.

Az új, szabadalmaztatott hálóvezető lemez növeli a megbízhatóságot. A lemez lent van a bálázási folyamat alatt, így ez megelőzi a terményanyag felhalmozódását. A kötözési folyamat alatt pedig felcsukódik. Ez biztosítja, hogy a háló vagy a zsineg optimálisan vezérelt legyen.

Fotó: CLAAS

A hálós és a duplazsineges kötözés is teljesen automatikusan indul. Könnyen beállítható, precíz kötözési mechanizmus biztosítja a kompakt bálákat, amelyek tartják a formájukat. A szükséges kötözőanyag tárolására sok hely áll rendelkezésre a VARIANT bálázóban. Lehetőség van kettő hálós, vagy akár tíz zsineges tekercs tárolására.

A CLAAS Covered XW hálós kötözés: nem számít, hogy széna, szalma vagy szilázs, az opcionális extra széles kötözés tökéletes formájú, erős bálákat eredményez. A VARIANT spirálos hálóvezető hengere optimális fedést biztosít, ennek következtében pedig megfelelő bálavédelmet is nyújt. Az ideális kötözőanyag az extra széles, 1,3 méteres ROLLATEX PRO XW hálós tekercs.

A COMMUNICATOR terminál 5,7"-is színes kijelzővel, amely lehetővé teszi az ISOBUS kompatibilis eszközök kényelmes irányítását.

 

Forrás: 
Axial.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Traktorfesztivál menti meg az agrárszakmát

Még mindig kevesen dolgoznak az agrárágazatokban, a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Évente kevesebb, mint 500 diák szerez képesítést a területen, pedig közel tízszer ennyire lenne szükség. A szakma megmentésére egy iskolásokat célzó programot kezdeményeztek az ország gépforgalmazói, ahol versenyekkel, drifttel és traktorfesztivállal győzik meg a fiatal generációt.

Új szuperszámítógép mondja meg a jövőt

Jelentősen megnöveli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítási kapacitását az az informatikai rendszer, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten. A géppel gyorsabban és pontosabban jelezhető előre több időjárási esemény, és a súlyos viharok is.

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazókkal szemben

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.