Back to top

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Képletesen szólva, a bemutatott gépek és eszközök olyan nívót jelenítettek meg, amiből jobb ma nincs, legfeljebb hasonló. Hogy az érdeklődők ne ragadjanak le a bámészkodásnál, arról a KITE avatott szakemberei gondoskodtak, külön kiemelve Kiss Sándort, aki a szántóföldi gépértékesítési osztályt vezeti, valamint Orbán Ernőt, a gépkereskedelmi üzletág igazgató-helyettesét. A John Deere és más beszállítók eszközeit ajánlották a látogatók figyelmébe.

A hangsúlyt arra irányítják ilyenkor, hogy a közelben zajló Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakmai irányához illeszkedjen a program és a kínálat. Ez most is sikerült, mivel a gépkiállításon - elsősorban, bár nem kizárólag - a szálastakarmány előállítás és az állattartó technológiák vitték a prímet. Nem teljesen ismeretlen dolgok szerepeltek itt, hiszen a John Deere neve közismert, de egy-egy részmegoldásuk napjaink hi-techjét jelenti. 

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult.
Fotó: KITE

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult. Megmutatták a legújabb és legnagyobb teljesítményű kombájnt, az JD S-790-est, amely az eddigi szalmarázós megoldásokkal szemben már rotoros rendszerű. Nincs benne cséplődob és szalmarázó láda, hanem egy hosszan elhelyezkedő szerkezet, a rotor csépeli ki és tisztítja meg a terményt. A nagy teljesítményű, 620 lóerős motor garantálja, hogy ezzel a géppel és jó szervezéssel napi 55-60 hektárt lehet learatni. 

Fotó: KITE

Az ugyanitt kiállított Joskin pótkocsikkal az ürítés és a mag kiszállítása is tökéletesen megoldható. 

Az S-790-es kombájn nagy előnye, hogy minden korábbi modellt felülmúl munkaminőségben, szemtisztaságban, s a szemek így kevésbé törnek össze. Ne felejdük azt sem, ami ma már szinte természetes, hogy felszerelhető a precíziós gazdálkodáshoz szükséges tartozékokkal. Az automata kalibráló rendszere azt szolgálja, hogy az eddigieknél pontosabb hozamtérképet készítsen a kombájn, mert egyszerre mér fajsúlyt, szemnedvességet, és az egészet visszavetíti a magtartályban lévő terményre. Ez teszi lehetővé, hogy a rendszert nem kell külön kalibrálni, így csökkenthető az emberi hibázás esélye.

A JD S-790-esben automatikus kombájn beállító rendszer működik, amit két kamera tesz lehetővé. Vizsgálják a kalászvisszahordóban a mag mennyiségét, de leginkább a minőségét, s annak megfelelően a gép automatikusan állítja be önmagát. Mindezzel igyekeznek az emberi hibázás lehetőségét a minimumra szorítani a teljesítmény maximumon tartása mellett. Nagy táblákon és korszerűen termelő gazdaságok vehetik hasznát ennek a modellnek. 

Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Fotó: KITE

A bálázók között igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz. A korábbiakhoz viszonyítva ez 10-15 százalékkal nagyobb bálasűrűséget, végeredményben bálatömeget tud létrehozni, miközben roppant gyorsan dolgozik. A bálaürítés csupán 5 másodpercet vesz igénybe, s óránként 60 bála elkészítésére képes.

A John Deere változókamrás bálázójának minden egyes modellje megújult: megtalálható közöttük a legegyszerűbb felszereltségű (G jelzéssel), a közepes teljesítményű (M), és a prémium minőséget adó (R). Minden JD bálázó, legyen az változó- vagy fixkamrás, integrált csigás anyagszállító rotorral van felszerelve.

Fotó: KITE

Ha John Deere és KITE, akkor onnan nem hiányozhatnak a traktorok. Így volt ez most is: teljes sorozattal a 145 lóerőstől a 345 lóerősig sorakoztak a gépek. Univerzalitás, megbízhatóság, hosszú élettartam, ezekre mind számíthat az, aki JD traktort vásárol. Valamennyi felszerelhető a precíziós gazdálkodás eszközeivel, az automatikus kormányzással és az ISOBUS rendszerrel is. Megkülönböztetett figyelmet fordít a gyártó arra, hogy minden traktoron kiemelkedő teljesítményű hidraulika dolgozzon.

Fotó: KITE

A szecskázáshoz a KITE a JD 8400-as típusú gépét ajánlja. Mindent tud ez a gép, és figyelemre méltó a szemroppantás minősége. Akár hengeres, akár tárcsás roppantóval szerelik fel, egyaránt jellemző a nagy áteresztő képesség és az új profilozottság. A tárcsás roppantó Kerner Star néven fut, míg a hengeres egzakt szakmai elnevezése Heavy duty USA, röviden HOUSA.

Fotó: KITE

A műtrágyaszóráshoz a KITE portfóliójában a Rauch Axis szerepel, amit mérleges műtrágyaszóróval szereltek fel, ami lehetővé teszi a változó adaú kijuttatást. Kis- és közepes gazdaságoknak pedig a Rauch MDS sebességarányos műtrágyaszórót javasolják. 

A John Deere permezőjét 27 méteres szórókerettel ajánlják.
Fotó: KITE

A növényvédelemben a KITE javaslata most a John Deere M-732-es, 27 méteres szórókerettel, 3200 literes vonatott permetlé tartállyal. 

A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
Fotó: KITE

Az idei hódmezővásárhelyi KITE napokon külön felhívják a figyelmet a 12 soros, John Deere 1775NT-12-S-CCS EXE vetőgépre. Legfontosabb ismertető jegyei az elektromos magadagoló, a kefés maglehordó, a vezetőfülkéből állítható vetésmélység szabályozás. Az elektromos meghajtása révén ez a gép alkalmas a változó tőszámú vetés pontos végrehajtására. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezt kell tudni az új repcebetegségről

A Vas és Zala megyében feltűnt repcebetegség nem ismeretlen a káposztatermesztők körében. A káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája savanyú talajokon fordul elő, hazánkban nem számít a gyakori betegségek közé, de vegyszeres védekezés nem lehetséges ellene. A betegségről Virág Attila, a Rapool déli régiójának vezetője beszélt az Arysta LifeScience rádpusztai növényvédelmi tanácskozásán.

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

Fejlesztésekkel stabilizálják az élelmiszerárakat

A nemzeti logisztikai hatóságnak adott többletjogosítványokkal igyekszik stabilizálni az élelmiszer-ellátási láncot Indonézia, a várakozások szerint ezzel megzabolázhatók az elszabaduló élelmiszerárak is.

Cegléden bővítette tárolókapacitását a Concordia Közraktár Zrt.

Korszerű csarnoktárolóval bővítette kapacitását a Concordia Közraktár Zrt a ceglédi vasúti átrakótelepen, a csütörtökön átadott 1200 négyzetméteres épülettel a telep gabonatároló képessége 30 000 tonnára nőtt - közölte a társaság az MTI-vel.

Mindig van tovább: elkészült a legmodernebb AGROTEC-telephely

Meghozta „gyümölcsét” az első májusi esős nap a Dél-Dunántúlon: itt adta át ugyanis új telephelyét az elsősorban a New Holland mezőgazdasági gépek hivatalos itthoni forgalmazójaként ismertté vált AGROTEC Magyarország Kft. A Marcaliban felépült központ a cég legmodernebb létesítménye az országban, amely a régió gazdálkodóinak gépek, alkatrészek és szerviz iránti igényeit igyekszik kiszolgálni.

Növényvédelmi előrejelzés – veszélyben a szőlő

Az eddigi, átlagosnál jóval melegebb időjárásban rohamosan fejlődött minden növény kertjeinkben és ültetvényeinkben – leglátványosabban talán a szőlő, egyes fajták már a fürtmegnyúlás stádiumába jutottak –, az intenzív fejlődés velejárója azonban, hogy a kórokozók is megtalálják kedvező életfeltételeiket.

Újraindul a támogatott sofőrképzés

Újabb 1200 hivatásos tehergépkocsi- és autóbuszvezető képzése kezdődhet meg 1 milliárd forintos támogatásból a Gépjárművezető-képzés munkaviszonyban állók számára elnevezésű program keretében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az oktatásokon a csoportos tájékoztató korábbi résztvevői közül azok vehetnek részt, akik elhelyezkedést igazoló munkáltatói szándéknyilatkozattal rendelkeznek. 

Európába is eljuthat a mindent elpusztító kártevő

Afrikában már óriási károkat okoz az őszi sereghernyó, de az előrejelzések szerint Európába is eljuthat. A falánk kártevő egyáltalán nem válogatós: közel 80 növényfaj szerepel az étlapján, de leginkább a kukoricát, rizst, cirokot, gyapotot és egyes zöldségféléket károsítja.

Mit fogtak a csapdák a Budai Arborétumban?

A Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszéke idén immár harmadik évben várja az érdeklődőket a Tavaszi kárképismereti és rovarcsapdázási tanösvényen a Budai Arborétum alsó kertjében. A tanösvény egyes állomásain az MTA ATK NÖVI által forgalmazott és a hazai növénytermesztésben széleskörűen használt Csalomon csapdákat helyezték ki.

Sikeres volt Bige László kötvénykibocsátása

Bige László péti érdekeltsége, a Nitrogénművek Zrt. sikeresen bocsátott ki 200 millió euró értékben devizakötvényeket – számolt be egy nemzetközi szakportál egy magyar vonatkozású tőkepiaci tranzakcióról.