Back to top

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Képletesen szólva, a bemutatott gépek és eszközök olyan nívót jelenítettek meg, amiből jobb ma nincs, legfeljebb hasonló. Hogy az érdeklődők ne ragadjanak le a bámészkodásnál, arról a KITE avatott szakemberei gondoskodtak, külön kiemelve Kiss Sándort, aki a szántóföldi gépértékesítési osztályt vezeti, valamint Orbán Ernőt, a gépkereskedelmi üzletág igazgató-helyettesét. A John Deere és más beszállítók eszközeit ajánlották a látogatók figyelmébe.

A hangsúlyt arra irányítják ilyenkor, hogy a közelben zajló Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakmai irányához illeszkedjen a program és a kínálat. Ez most is sikerült, mivel a gépkiállításon - elsősorban, bár nem kizárólag - a szálastakarmány előállítás és az állattartó technológiák vitték a prímet. Nem teljesen ismeretlen dolgok szerepeltek itt, hiszen a John Deere neve közismert, de egy-egy részmegoldásuk napjaink hi-techjét jelenti. 

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult.
Fotó: KITE

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult. Megmutatták a legújabb és legnagyobb teljesítményű kombájnt, az JD S-790-est, amely az eddigi szalmarázós megoldásokkal szemben már rotoros rendszerű. Nincs benne cséplődob és szalmarázó láda, hanem egy hosszan elhelyezkedő szerkezet, a rotor csépeli ki és tisztítja meg a terményt. A nagy teljesítményű, 620 lóerős motor garantálja, hogy ezzel a géppel és jó szervezéssel napi 55-60 hektárt lehet learatni. 

Fotó: KITE

Az ugyanitt kiállított Joskin pótkocsikkal az ürítés és a mag kiszállítása is tökéletesen megoldható. 

Az S-790-es kombájn nagy előnye, hogy minden korábbi modellt felülmúl munkaminőségben, szemtisztaságban, s a szemek így kevésbé törnek össze. Ne felejdük azt sem, ami ma már szinte természetes, hogy felszerelhető a precíziós gazdálkodáshoz szükséges tartozékokkal. Az automata kalibráló rendszere azt szolgálja, hogy az eddigieknél pontosabb hozamtérképet készítsen a kombájn, mert egyszerre mér fajsúlyt, szemnedvességet, és az egészet visszavetíti a magtartályban lévő terményre. Ez teszi lehetővé, hogy a rendszert nem kell külön kalibrálni, így csökkenthető az emberi hibázás esélye.

A JD S-790-esben automatikus kombájn beállító rendszer működik, amit két kamera tesz lehetővé. Vizsgálják a kalászvisszahordóban a mag mennyiségét, de leginkább a minőségét, s annak megfelelően a gép automatikusan állítja be önmagát. Mindezzel igyekeznek az emberi hibázás lehetőségét a minimumra szorítani a teljesítmény maximumon tartása mellett. Nagy táblákon és korszerűen termelő gazdaságok vehetik hasznát ennek a modellnek. 

Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Fotó: KITE

A bálázók között igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz. A korábbiakhoz viszonyítva ez 10-15 százalékkal nagyobb bálasűrűséget, végeredményben bálatömeget tud létrehozni, miközben roppant gyorsan dolgozik. A bálaürítés csupán 5 másodpercet vesz igénybe, s óránként 60 bála elkészítésére képes.

A John Deere változókamrás bálázójának minden egyes modellje megújult: megtalálható közöttük a legegyszerűbb felszereltségű (G jelzéssel), a közepes teljesítményű (M), és a prémium minőséget adó (R). Minden JD bálázó, legyen az változó- vagy fixkamrás, integrált csigás anyagszállító rotorral van felszerelve.

Fotó: KITE

Ha John Deere és KITE, akkor onnan nem hiányozhatnak a traktorok. Így volt ez most is: teljes sorozattal a 145 lóerőstől a 345 lóerősig sorakoztak a gépek. Univerzalitás, megbízhatóság, hosszú élettartam, ezekre mind számíthat az, aki JD traktort vásárol. Valamennyi felszerelhető a precíziós gazdálkodás eszközeivel, az automatikus kormányzással és az ISOBUS rendszerrel is. Megkülönböztetett figyelmet fordít a gyártó arra, hogy minden traktoron kiemelkedő teljesítményű hidraulika dolgozzon.

Fotó: KITE

A szecskázáshoz a KITE a JD 8400-as típusú gépét ajánlja. Mindent tud ez a gép, és figyelemre méltó a szemroppantás minősége. Akár hengeres, akár tárcsás roppantóval szerelik fel, egyaránt jellemző a nagy áteresztő képesség és az új profilozottság. A tárcsás roppantó Kerner Star néven fut, míg a hengeres egzakt szakmai elnevezése Heavy duty USA, röviden HOUSA.

Fotó: KITE

A műtrágyaszóráshoz a KITE portfóliójában a Rauch Axis szerepel, amit mérleges műtrágyaszóróval szereltek fel, ami lehetővé teszi a változó adaú kijuttatást. Kis- és közepes gazdaságoknak pedig a Rauch MDS sebességarányos műtrágyaszórót javasolják. 

A John Deere permezőjét 27 méteres szórókerettel ajánlják.
Fotó: KITE

A növényvédelemben a KITE javaslata most a John Deere M-732-es, 27 méteres szórókerettel, 3200 literes vonatott permetlé tartállyal. 

A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
Fotó: KITE

Az idei hódmezővásárhelyi KITE napokon külön felhívják a figyelmet a 12 soros, John Deere 1775NT-12-S-CCS EXE vetőgépre. Legfontosabb ismertető jegyei az elektromos magadagoló, a kefés maglehordó, a vezetőfülkéből állítható vetésmélység szabályozás. Az elektromos meghajtása révén ez a gép alkalmas a változó tőszámú vetés pontos végrehajtására. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Átláthatóbbá válhat a peszticidek uniós engedélyezési eljárása

A növényvédő szerek (peszticidek) uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervet szavazott meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.

Mire figyeljünk tavasszal?

Évadnyitó növényvédelmi és termesztési tanácskozást tartott Szadán a BASF, az Arysta, a Sharda, valamint a YARA és a Saaten Union. Új termékek és technológiai újítások segítik a növénytermelőket az idén is.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

Tovább húzódik a vita az európai fuvarozás körül

Elutasította a fuvarozói szektor szabályozásáról szóló új jelentéstervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN), így további tárgyalások lesznek a kérdésről.

Németországba csomagolt árut szállítók figyelmébe

A német piacra konzervet, fagyasztott és frisspiaci termékeket, húsárut és italokat szállító vállalkozások zömét érinti a január 1-jével életbe lépett új német csomagolásra vonatkozó szabályozás, hívta fel a figyelmet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A szója észszerű tápanyagellátása

A szakmabeliek tudják, hogy a mezőgazdasági termelésnek juttatott támogatások szerepe döntő jelentőségű a termelők számára. Mértéke jelentős, és egyben ijedelemre is okot ad.

Szépen teljesített a magyar export

A KSH közlése szerint 496 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet novemberben.