Back to top

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Képletesen szólva, a bemutatott gépek és eszközök olyan nívót jelenítettek meg, amiből jobb ma nincs, legfeljebb hasonló. Hogy az érdeklődők ne ragadjanak le a bámészkodásnál, arról a KITE avatott szakemberei gondoskodtak, külön kiemelve Kiss Sándort, aki a szántóföldi gépértékesítési osztályt vezeti, valamint Orbán Ernőt, a gépkereskedelmi üzletág igazgató-helyettesét. A John Deere és más beszállítók eszközeit ajánlották a látogatók figyelmébe.

A hangsúlyt arra irányítják ilyenkor, hogy a közelben zajló Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakmai irányához illeszkedjen a program és a kínálat. Ez most is sikerült, mivel a gépkiállításon - elsősorban, bár nem kizárólag - a szálastakarmány előállítás és az állattartó technológiák vitték a prímet. Nem teljesen ismeretlen dolgok szerepeltek itt, hiszen a John Deere neve közismert, de egy-egy részmegoldásuk napjaink hi-techjét jelenti. 

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult.
Fotó: KITE

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult. Megmutatták a legújabb és legnagyobb teljesítményű kombájnt, az JD S-790-est, amely az eddigi szalmarázós megoldásokkal szemben már rotoros rendszerű. Nincs benne cséplődob és szalmarázó láda, hanem egy hosszan elhelyezkedő szerkezet, a rotor csépeli ki és tisztítja meg a terményt. A nagy teljesítményű, 620 lóerős motor garantálja, hogy ezzel a géppel és jó szervezéssel napi 55-60 hektárt lehet learatni. 

Fotó: KITE

Az ugyanitt kiállított Joskin pótkocsikkal az ürítés és a mag kiszállítása is tökéletesen megoldható. 

Az S-790-es kombájn nagy előnye, hogy minden korábbi modellt felülmúl munkaminőségben, szemtisztaságban, s a szemek így kevésbé törnek össze. Ne felejdük azt sem, ami ma már szinte természetes, hogy felszerelhető a precíziós gazdálkodáshoz szükséges tartozékokkal. Az automata kalibráló rendszere azt szolgálja, hogy az eddigieknél pontosabb hozamtérképet készítsen a kombájn, mert egyszerre mér fajsúlyt, szemnedvességet, és az egészet visszavetíti a magtartályban lévő terményre. Ez teszi lehetővé, hogy a rendszert nem kell külön kalibrálni, így csökkenthető az emberi hibázás esélye.

A JD S-790-esben automatikus kombájn beállító rendszer működik, amit két kamera tesz lehetővé. Vizsgálják a kalászvisszahordóban a mag mennyiségét, de leginkább a minőségét, s annak megfelelően a gép automatikusan állítja be önmagát. Mindezzel igyekeznek az emberi hibázás lehetőségét a minimumra szorítani a teljesítmény maximumon tartása mellett. Nagy táblákon és korszerűen termelő gazdaságok vehetik hasznát ennek a modellnek. 

Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Fotó: KITE

A bálázók között igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz. A korábbiakhoz viszonyítva ez 10-15 százalékkal nagyobb bálasűrűséget, végeredményben bálatömeget tud létrehozni, miközben roppant gyorsan dolgozik. A bálaürítés csupán 5 másodpercet vesz igénybe, s óránként 60 bála elkészítésére képes.

A John Deere változókamrás bálázójának minden egyes modellje megújult: megtalálható közöttük a legegyszerűbb felszereltségű (G jelzéssel), a közepes teljesítményű (M), és a prémium minőséget adó (R). Minden JD bálázó, legyen az változó- vagy fixkamrás, integrált csigás anyagszállító rotorral van felszerelve.

Fotó: KITE

Ha John Deere és KITE, akkor onnan nem hiányozhatnak a traktorok. Így volt ez most is: teljes sorozattal a 145 lóerőstől a 345 lóerősig sorakoztak a gépek. Univerzalitás, megbízhatóság, hosszú élettartam, ezekre mind számíthat az, aki JD traktort vásárol. Valamennyi felszerelhető a precíziós gazdálkodás eszközeivel, az automatikus kormányzással és az ISOBUS rendszerrel is. Megkülönböztetett figyelmet fordít a gyártó arra, hogy minden traktoron kiemelkedő teljesítményű hidraulika dolgozzon.

Fotó: KITE

A szecskázáshoz a KITE a JD 8400-as típusú gépét ajánlja. Mindent tud ez a gép, és figyelemre méltó a szemroppantás minősége. Akár hengeres, akár tárcsás roppantóval szerelik fel, egyaránt jellemző a nagy áteresztő képesség és az új profilozottság. A tárcsás roppantó Kerner Star néven fut, míg a hengeres egzakt szakmai elnevezése Heavy duty USA, röviden HOUSA.

Fotó: KITE

A műtrágyaszóráshoz a KITE portfóliójában a Rauch Axis szerepel, amit mérleges műtrágyaszóróval szereltek fel, ami lehetővé teszi a változó adaú kijuttatást. Kis- és közepes gazdaságoknak pedig a Rauch MDS sebességarányos műtrágyaszórót javasolják. 

A John Deere permezőjét 27 méteres szórókerettel ajánlják.
Fotó: KITE

A növényvédelemben a KITE javaslata most a John Deere M-732-es, 27 méteres szórókerettel, 3200 literes vonatott permetlé tartállyal. 

A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
Fotó: KITE

Az idei hódmezővásárhelyi KITE napokon külön felhívják a figyelmet a 12 soros, John Deere 1775NT-12-S-CCS EXE vetőgépre. Legfontosabb ismertető jegyei az elektromos magadagoló, a kefés maglehordó, a vezetőfülkéből állítható vetésmélység szabályozás. Az elektromos meghajtása révén ez a gép alkalmas a változó tőszámú vetés pontos végrehajtására. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tápanyaghiányok szőlőültetvényben

A termőhelyek adottságain belül a talaj tápanyag-szolgáltató képessége a legjelentősebb környezeti tényezők egyike, hiszen egy-egy tápelem növények számára fölvehető formáinak hiánya, illetve az akadályozott felvételi folyamata korlátozhatja a sikeres szőlőtermesztést.

Az árpa jobban hoz a konyhára a búzánál

Befejeződött a gabonák betakarítása Békés megyében, sőt, már a tarlóhántás is a vége felé tart. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, a búzánál és az őszi árpánál hektáronként egyaránt 4,9 tonna, a repcénél 2,8 tonna lett az átlaghozam. A megye különböző részein a termésben nagy a szóródás.

Pusztulnak a vadgesztenyék Németországban

Gyógyíthatatlan betegség támadja a németországi vadgesztenyefákat, és akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja - írta az MTI a Bild című német lap a hírportálja alapján.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

A hazaárulótól a luxustraktorig

Tüzes gép, hazaáruló és nőknek készült körmös traktor – a magyar mezőgazdaság történetének főszereplői, amelyek nélkül ma nem léteznének high-tech luxustraktorok. Utóbbival dolgozni már nem is fizikai munka, inkább tudomány, hiszen a legújabb erőgépek mechanikáját az űr- és légi technológiához hasonlítják a szakértők.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.

Veterán csodák, és modern gépek egymás ellen

Hagyományőrzés és szántóverseny, a kettő nagyon jól megfér egymással; ezt bizonyítja a Jászkiséren augusztus 4-én már 3. alkalommal megrendezett „Hagyományőrző Veterán Szántóverseny és Gép- és Gépésztalálkozó”.

Aratókoszorú a Szent István bazilikában

Idén első alkalommal a Szent István bazilikában állították ki a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében elkészült - aratókoszorút, mely a 19 magyarországi megyéből, valamint a határon túli magyarlakta területekről származó búzából font erdélyi motívumokat magában foglaló mű.

Csávázószer helyett kapszaicin

A csávázószerek visszhangja az utóbbi időben nem volt mindig pozitív. Azonban a nem csávázott vetőmagok könnyen egy éhes rágcsáló gyomrában végezhetik, ami veszélyezteti a termést. Amerikai természetvédők is megtapasztalták ezt, amikor füves pusztákat próbáltak regenerálni. Persze náluk a vegyszerek szóba se jöhettek, helyette szokatlan szövetségest találtak: egy indiai csípős paprikát.