Back to top

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Képletesen szólva, a bemutatott gépek és eszközök olyan nívót jelenítettek meg, amiből jobb ma nincs, legfeljebb hasonló. Hogy az érdeklődők ne ragadjanak le a bámészkodásnál, arról a KITE avatott szakemberei gondoskodtak, külön kiemelve Kiss Sándort, aki a szántóföldi gépértékesítési osztályt vezeti, valamint Orbán Ernőt, a gépkereskedelmi üzletág igazgató-helyettesét. A John Deere és más beszállítók eszközeit ajánlották a látogatók figyelmébe.

A hangsúlyt arra irányítják ilyenkor, hogy a közelben zajló Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakmai irányához illeszkedjen a program és a kínálat. Ez most is sikerült, mivel a gépkiállításon - elsősorban, bár nem kizárólag - a szálastakarmány előállítás és az állattartó technológiák vitték a prímet. Nem teljesen ismeretlen dolgok szerepeltek itt, hiszen a John Deere neve közismert, de egy-egy részmegoldásuk napjaink hi-techjét jelenti. 

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult.
Fotó: KITE

Az új modellek között azt kellett észrevenni, hogy a kombájnoknál a John Deere S-700-as sorozata megújult. Megmutatták a legújabb és legnagyobb teljesítményű kombájnt, az JD S-790-est, amely az eddigi szalmarázós megoldásokkal szemben már rotoros rendszerű. Nincs benne cséplődob és szalmarázó láda, hanem egy hosszan elhelyezkedő szerkezet, a rotor csépeli ki és tisztítja meg a terményt. A nagy teljesítményű, 620 lóerős motor garantálja, hogy ezzel a géppel és jó szervezéssel napi 55-60 hektárt lehet learatni. 

Fotó: KITE

Az ugyanitt kiállított Joskin pótkocsikkal az ürítés és a mag kiszállítása is tökéletesen megoldható. 

Az S-790-es kombájn nagy előnye, hogy minden korábbi modellt felülmúl munkaminőségben, szemtisztaságban, s a szemek így kevésbé törnek össze. Ne felejdük azt sem, ami ma már szinte természetes, hogy felszerelhető a precíziós gazdálkodáshoz szükséges tartozékokkal. Az automata kalibráló rendszere azt szolgálja, hogy az eddigieknél pontosabb hozamtérképet készítsen a kombájn, mert egyszerre mér fajsúlyt, szemnedvességet, és az egészet visszavetíti a magtartályban lévő terményre. Ez teszi lehetővé, hogy a rendszert nem kell külön kalibrálni, így csökkenthető az emberi hibázás esélye.

A JD S-790-esben automatikus kombájn beállító rendszer működik, amit két kamera tesz lehetővé. Vizsgálják a kalászvisszahordóban a mag mennyiségét, de leginkább a minőségét, s annak megfelelően a gép automatikusan állítja be önmagát. Mindezzel igyekeznek az emberi hibázás lehetőségét a minimumra szorítani a teljesítmény maximumon tartása mellett. Nagy táblákon és korszerűen termelő gazdaságok vehetik hasznát ennek a modellnek. 

Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz
Fotó: KITE

A bálázók között igazi újdonság a John Deere V-451 R típusú prémium kategóriás eszköz. A korábbiakhoz viszonyítva ez 10-15 százalékkal nagyobb bálasűrűséget, végeredményben bálatömeget tud létrehozni, miközben roppant gyorsan dolgozik. A bálaürítés csupán 5 másodpercet vesz igénybe, s óránként 60 bála elkészítésére képes.

A John Deere változókamrás bálázójának minden egyes modellje megújult: megtalálható közöttük a legegyszerűbb felszereltségű (G jelzéssel), a közepes teljesítményű (M), és a prémium minőséget adó (R). Minden JD bálázó, legyen az változó- vagy fixkamrás, integrált csigás anyagszállító rotorral van felszerelve.

Fotó: KITE

Ha John Deere és KITE, akkor onnan nem hiányozhatnak a traktorok. Így volt ez most is: teljes sorozattal a 145 lóerőstől a 345 lóerősig sorakoztak a gépek. Univerzalitás, megbízhatóság, hosszú élettartam, ezekre mind számíthat az, aki JD traktort vásárol. Valamennyi felszerelhető a precíziós gazdálkodás eszközeivel, az automatikus kormányzással és az ISOBUS rendszerrel is. Megkülönböztetett figyelmet fordít a gyártó arra, hogy minden traktoron kiemelkedő teljesítményű hidraulika dolgozzon.

Fotó: KITE

A szecskázáshoz a KITE a JD 8400-as típusú gépét ajánlja. Mindent tud ez a gép, és figyelemre méltó a szemroppantás minősége. Akár hengeres, akár tárcsás roppantóval szerelik fel, egyaránt jellemző a nagy áteresztő képesség és az új profilozottság. A tárcsás roppantó Kerner Star néven fut, míg a hengeres egzakt szakmai elnevezése Heavy duty USA, röviden HOUSA.

Fotó: KITE

A műtrágyaszóráshoz a KITE portfóliójában a Rauch Axis szerepel, amit mérleges műtrágyaszóróval szereltek fel, ami lehetővé teszi a változó adaú kijuttatást. Kis- és közepes gazdaságoknak pedig a Rauch MDS sebességarányos műtrágyaszórót javasolják. 

A John Deere permezőjét 27 méteres szórókerettel ajánlják.
Fotó: KITE

A növényvédelemben a KITE javaslata most a John Deere M-732-es, 27 méteres szórókerettel, 3200 literes vonatott permetlé tartállyal. 

A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
A John Deere 1775NT CCS központi magtartályos vetőgép 2400 literes összkapacitású magtartálya lehetővé teszi egy műszak teljes vetőmag igényének befogadását.
Fotó: KITE

Az idei hódmezővásárhelyi KITE napokon külön felhívják a figyelmet a 12 soros, John Deere 1775NT-12-S-CCS EXE vetőgépre. Legfontosabb ismertető jegyei az elektromos magadagoló, a kefés maglehordó, a vezetőfülkéből állítható vetésmélység szabályozás. Az elektromos meghajtása révén ez a gép alkalmas a változó tőszámú vetés pontos végrehajtására. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízlépcsőkkel lehetne megelőzni az apályokat a Dunán

A következő időszakban sokkal hosszabb alacsony vízállással járó időszakra kell felkészülni a Dunán - közölte az InfoRádióban a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke. Bencsik Attila szerint erre fel kell készülni, a Dunán vízlépcsőket kell építeni.

Nagyon várják az esőt a gabonatermelők

Egyelőre nem veszélyezteti az aszály az őszi vetéseket, de a következő hetekben fontos lenne a csapadék. Az októberi nyár miatt az ilyenkor szokottnál előbbre tartanak a munkákkal a gazdák a földeken - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Bajban a vízi áruszállítás a Dunán

Jelentősen csökkenhet idén az áruszállítás a Dunán a folyó alacsony vízszintje miatt, a bajai és a paksi kikötőkben eddig az éves átlagforgalom fele teljesült.

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Csontszáraz, rögös, poros - egyre nagyobb gond, hogy nem esik

Sajnos a következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, tovább folytatódik az aszályos idő. A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen csontszáraz, így a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.