Back to top

Az Agrokor "megmentői" nagyon jól jártak

Tovább gyűrűzik Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli botrány, miután az Index.hr hírportál csütörtökön nyilvánosságra hozta Martina Dalic gazdasági miniszter privát levelezését több konzulens céggel. Ebből ugyanis kiderült: ugyanazok írták a cég megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak lebonyolításából.

Az Index szerint azon brókerházak elnökei és tulajdonosai, tanácsadói cégek, valamint ügyvédi irodák, amelyek titokban dolgoztak a kormánynak a lex Agrokor néven emlegetett törvény megírásában - amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást -, külön haszonra tettek szert, miután annak lebonyolításában is részt vettek.

Ante Ramljak, a konszern élére tavaly áprilisban kinevezett kormánybiztos még februárban lemondott a vállalat éléről, miután a Jutarnji Listc című horvát napilap nyilvánosságra hozta:

a kormánybiztos cége, amelyben azt megelőzően dolgozott, hogy kinevezték volna a válságmenedzsment élére, heti 242 ezer kunás (10 millió forint) tanácsadói szerződést kötött az AlixPartners amerikai vállalattal.

Ezt a céget az Agrokor bízta meg azzal, hogy megszervezze a konszern átalakítását.

Martina Dalic tíz hónap hallgatás után februárban egy parlamenti bizottsági meghallgatáson bevallotta, hogy a törvényt ő írta. Akkor elmondta ugyan, hogy konzultált több ügyvédi irodával és tanácsadói céggel, de ezek nevét nem említette.

A miniszter privát e-mail címéről küldött levelezésekből - amelyekből részleteket a hírportál két napja folyamatosan közöl honlapján - jól látszik, hogy a beszélgetések nem szolgálják a közérdeket és az Agrokor szanálásának átláthatóságát - írta az Index.

Privát személyek, akik nem töltöttek be közfunkciót, nemcsak bizalmas jogi és pénzügyi adatokhoz jutottak hozzá, hanem olyan bizalmas információihoz is, mint a kormány tagjainak beszélgetései a befektetőkkel, bankárokkal és orosz diplomatákkal, amelyek a közvélemény számára ismeretlenek voltak - olvasható a honlapon.

A sajtó szerint a Lex Agrokor a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely az összeférhetetlenségről szól: azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a lebonyolításában. A horvát törvényből ez kimaradt.

Ante Ramljak végig kapcsolatban állt a gazdasági miniszterrel a törvény megalkotásánál, miután kinevezte a kormány a válságmenedzsment élére, első intézkedései egyike azt volt, hogy tanácsadói cégek számára írt ki pályázatot. Összesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a rendkívüli biztost, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint).

Ramljak távozása után az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a gazdasági miniszter ellen, amelyet azonban nem szavazott meg a parlament. A tárcavezetőt Andrej Plenkovic horvát kormányfő személyesen vette védelmébe a plenáris ülésen.

A miniszterelnök most kiállt Dalic mellett is. Újságíróknak úgy nyilatkozott: sürgette őket az idő, és a gazdasági érdekeket tartották szem előtt. Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a horvát törvényből kimaradt az összeférhetetlenségről szóló cikkely.

Csütörtökön több koalíciós partner is javasolta, hogy a miniszter nyilvánosságra került e-mailjei miatt sürgősen hívjon össze koalíciós megbeszélést a kormányfő.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Indul a gombaszezon a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is

Beindult a gomba a Balaton-felvidéki és a bakonyi erdőkben. Kelli Lajossal, a veszprémi piac szakellenőr úgy látja, a tipikus őszi gombák még csak mutatóban vannak, remélhetőleg azokból majd októberben lehet sokat találni.

Olcsó a kávé, ezért egyre kevesebben termesztik

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Modellértékűek a mezőgazdasági kapcsolataink Laosszal

Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában – jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, amikor az Agrárminisztériumban fogadta a délkelet-ázsiai ország küldöttségét. Feldman Zsolt kiemelte, hazánk már a harmadik kötött segélyprogramot indította el Laoszban.

Súlyos hiba a piacnyitás a NAK szerint

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Keményítőben erősít az Opus

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Szennyezett tejet hívtak vissza

Fogyasztói bejelentés alapján vizsgálta a Nébih a 22.01.2019. minőségmegőrzési idővel ellátott, 2,8%-os, 1 literes S-Budget UHT tejet. A termék mikrobiológiai szennyezettségét a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, ezért a Nébih elrendelte annak forgalomból való kivonását és fogyasztóktól történő visszahívását.