0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Agrokor „megmentői” nagyon jól jártak

Tovább gyűrűzik Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli botrány, miután az Index.hr hírportál csütörtökön nyilvánosságra hozta Martina Dalic gazdasági miniszter privát levelezését több konzulens céggel. Ebből ugyanis kiderült: ugyanazok írták a cég megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak lebonyolításából.

Az Index szerint azon brókerházak elnökei és tulajdonosai, tanácsadói cégek, valamint ügyvédi irodák, amelyek titokban dolgoztak a kormánynak a lex Agrokor néven emlegetett törvény megírásában – amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást -, külön haszonra tettek szert, miután annak lebonyolításában is részt vettek.

Ante Ramljak, a konszern élére tavaly áprilisban kinevezett kormánybiztos még februárban lemondott a vállalat éléről, miután a Jutarnji Listc című horvát napilap nyilvánosságra hozta:

a kormánybiztos cége, amelyben azt megelőzően dolgozott, hogy kinevezték volna a válságmenedzsment élére, heti 242 ezer kunás (10 millió forint) tanácsadói szerződést kötött az AlixPartners amerikai vállalattal.

Ezt a céget az Agrokor bízta meg azzal, hogy megszervezze a konszern átalakítását.

Martina Dalic tíz hónap hallgatás után februárban egy parlamenti bizottsági meghallgatáson bevallotta, hogy a törvényt ő írta. Akkor elmondta ugyan, hogy konzultált több ügyvédi irodával és tanácsadói céggel, de ezek nevét nem említette.

A miniszter privát e-mail címéről küldött levelezésekből – amelyekből részleteket a hírportál két napja folyamatosan közöl honlapján – jól látszik, hogy a beszélgetések nem szolgálják a közérdeket és az Agrokor szanálásának átláthatóságát – írta az Index.

Privát személyek, akik nem töltöttek be közfunkciót, nemcsak bizalmas jogi és pénzügyi adatokhoz jutottak hozzá, hanem olyan bizalmas információihoz is, mint a kormány tagjainak beszélgetései a befektetőkkel, bankárokkal és orosz diplomatákkal, amelyek a közvélemény számára ismeretlenek voltak – olvasható a honlapon.

A sajtó szerint a Lex Agrokor a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely az összeférhetetlenségről szól: azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a lebonyolításában. A horvát törvényből ez kimaradt.

Ante Ramljak végig kapcsolatban állt a gazdasági miniszterrel a törvény megalkotásánál, miután kinevezte a kormány a válságmenedzsment élére, első intézkedései egyike azt volt, hogy tanácsadói cégek számára írt ki pályázatot. Összesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a rendkívüli biztost, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint).

Ramljak távozása után az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a gazdasági miniszter ellen, amelyet azonban nem szavazott meg a parlament. A tárcavezetőt Andrej Plenkovic horvát kormányfő személyesen vette védelmébe a plenáris ülésen.

A miniszterelnök most kiállt Dalic mellett is. Újságíróknak úgy nyilatkozott: sürgette őket az idő, és a gazdasági érdekeket tartották szem előtt. Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a horvát törvényből kimaradt az összeférhetetlenségről szóló cikkely.

Csütörtökön több koalíciós partner is javasolta, hogy a miniszter nyilvánosságra került e-mailjei miatt sürgősen hívjon össze koalíciós megbeszélést a kormányfő.

Forrás: MTI