Back to top

Az Agrokor "megmentői" nagyon jól jártak

Tovább gyűrűzik Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli botrány, miután az Index.hr hírportál csütörtökön nyilvánosságra hozta Martina Dalic gazdasági miniszter privát levelezését több konzulens céggel. Ebből ugyanis kiderült: ugyanazok írták a cég megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak lebonyolításából.

Az Index szerint azon brókerházak elnökei és tulajdonosai, tanácsadói cégek, valamint ügyvédi irodák, amelyek titokban dolgoztak a kormánynak a lex Agrokor néven emlegetett törvény megírásában - amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást -, külön haszonra tettek szert, miután annak lebonyolításában is részt vettek.

Ante Ramljak, a konszern élére tavaly áprilisban kinevezett kormánybiztos még februárban lemondott a vállalat éléről, miután a Jutarnji Listc című horvát napilap nyilvánosságra hozta:

a kormánybiztos cége, amelyben azt megelőzően dolgozott, hogy kinevezték volna a válságmenedzsment élére, heti 242 ezer kunás (10 millió forint) tanácsadói szerződést kötött az AlixPartners amerikai vállalattal.

Ezt a céget az Agrokor bízta meg azzal, hogy megszervezze a konszern átalakítását.

Martina Dalic tíz hónap hallgatás után februárban egy parlamenti bizottsági meghallgatáson bevallotta, hogy a törvényt ő írta. Akkor elmondta ugyan, hogy konzultált több ügyvédi irodával és tanácsadói céggel, de ezek nevét nem említette.

A miniszter privát e-mail címéről küldött levelezésekből - amelyekből részleteket a hírportál két napja folyamatosan közöl honlapján - jól látszik, hogy a beszélgetések nem szolgálják a közérdeket és az Agrokor szanálásának átláthatóságát - írta az Index.

Privát személyek, akik nem töltöttek be közfunkciót, nemcsak bizalmas jogi és pénzügyi adatokhoz jutottak hozzá, hanem olyan bizalmas információihoz is, mint a kormány tagjainak beszélgetései a befektetőkkel, bankárokkal és orosz diplomatákkal, amelyek a közvélemény számára ismeretlenek voltak - olvasható a honlapon.

A sajtó szerint a Lex Agrokor a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely az összeférhetetlenségről szól: azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a lebonyolításában. A horvát törvényből ez kimaradt.

Ante Ramljak végig kapcsolatban állt a gazdasági miniszterrel a törvény megalkotásánál, miután kinevezte a kormány a válságmenedzsment élére, első intézkedései egyike azt volt, hogy tanácsadói cégek számára írt ki pályázatot. Összesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a rendkívüli biztost, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint).

Ramljak távozása után az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a gazdasági miniszter ellen, amelyet azonban nem szavazott meg a parlament. A tárcavezetőt Andrej Plenkovic horvát kormányfő személyesen vette védelmébe a plenáris ülésen.

A miniszterelnök most kiállt Dalic mellett is. Újságíróknak úgy nyilatkozott: sürgette őket az idő, és a gazdasági érdekeket tartották szem előtt. Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a horvát törvényből kimaradt az összeférhetetlenségről szóló cikkely.

Csütörtökön több koalíciós partner is javasolta, hogy a miniszter nyilvánosságra került e-mailjei miatt sürgősen hívjon össze koalíciós megbeszélést a kormányfő.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.