Back to top

Az Agrokor "megmentői" nagyon jól jártak

Tovább gyűrűzik Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli botrány, miután az Index.hr hírportál csütörtökön nyilvánosságra hozta Martina Dalic gazdasági miniszter privát levelezését több konzulens céggel. Ebből ugyanis kiderült: ugyanazok írták a cég megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak lebonyolításából.

Az Index szerint azon brókerházak elnökei és tulajdonosai, tanácsadói cégek, valamint ügyvédi irodák, amelyek titokban dolgoztak a kormánynak a lex Agrokor néven emlegetett törvény megírásában - amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást -, külön haszonra tettek szert, miután annak lebonyolításában is részt vettek.

Ante Ramljak, a konszern élére tavaly áprilisban kinevezett kormánybiztos még februárban lemondott a vállalat éléről, miután a Jutarnji Listc című horvát napilap nyilvánosságra hozta:

a kormánybiztos cége, amelyben azt megelőzően dolgozott, hogy kinevezték volna a válságmenedzsment élére, heti 242 ezer kunás (10 millió forint) tanácsadói szerződést kötött az AlixPartners amerikai vállalattal.

Ezt a céget az Agrokor bízta meg azzal, hogy megszervezze a konszern átalakítását.

Martina Dalic tíz hónap hallgatás után februárban egy parlamenti bizottsági meghallgatáson bevallotta, hogy a törvényt ő írta. Akkor elmondta ugyan, hogy konzultált több ügyvédi irodával és tanácsadói céggel, de ezek nevét nem említette.

A miniszter privát e-mail címéről küldött levelezésekből - amelyekből részleteket a hírportál két napja folyamatosan közöl honlapján - jól látszik, hogy a beszélgetések nem szolgálják a közérdeket és az Agrokor szanálásának átláthatóságát - írta az Index.

Privát személyek, akik nem töltöttek be közfunkciót, nemcsak bizalmas jogi és pénzügyi adatokhoz jutottak hozzá, hanem olyan bizalmas információihoz is, mint a kormány tagjainak beszélgetései a befektetőkkel, bankárokkal és orosz diplomatákkal, amelyek a közvélemény számára ismeretlenek voltak - olvasható a honlapon.

A sajtó szerint a Lex Agrokor a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely az összeférhetetlenségről szól: azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a lebonyolításában. A horvát törvényből ez kimaradt.

Ante Ramljak végig kapcsolatban állt a gazdasági miniszterrel a törvény megalkotásánál, miután kinevezte a kormány a válságmenedzsment élére, első intézkedései egyike azt volt, hogy tanácsadói cégek számára írt ki pályázatot. Összesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a rendkívüli biztost, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint).

Ramljak távozása után az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a gazdasági miniszter ellen, amelyet azonban nem szavazott meg a parlament. A tárcavezetőt Andrej Plenkovic horvát kormányfő személyesen vette védelmébe a plenáris ülésen.

A miniszterelnök most kiállt Dalic mellett is. Újságíróknak úgy nyilatkozott: sürgette őket az idő, és a gazdasági érdekeket tartották szem előtt. Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a horvát törvényből kimaradt az összeférhetetlenségről szóló cikkely.

Csütörtökön több koalíciós partner is javasolta, hogy a miniszter nyilvánosságra került e-mailjei miatt sürgősen hívjon össze koalíciós megbeszélést a kormányfő.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

Áprilisban is többet költöttünk a boltokban

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,9 százalékkal emelkedett.

Gluténmentes spagettiket ellenőrzött a Nébih

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt.

Magyarország a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban

Az élelmiszerek, és az alkoholt nem tartalmazó italok ára Magyarországon az EU-átlag 82 százalékát tette ki az Eurostat felmérése szerint.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

"Okosvizet" palackoznak majd Zalaszentgróton

Mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással bővítette zalaszentgróti gyártókapacitását a Coca-Cola HBC Magyarország, amely egy új prémium termék, az "okosvíz" palackozását indította el több ország piacára - tájékoztatta a cég hétfőn az MTI-t.

Dám az erdőben és a tányéron

A dámszarvas Gyulaj szent állata. Érzik is a megtiszteltetést, az ember közelsége nem okoz riadalmat köreikben. Egy alkalommal odáig vetemedtek, hogy az Óbiródi Vadászháznál az esküvői kocsiról éjszaka lelegelték a virágdíszítést.

Fejlesztenek az éttermek, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe

Az élelmiszerpazarlásból az éttermek is alaposan kiveszik a részüket, így felelősségük olyan megoldásokat keresni, mely csökkenti a veszteséget. Néhány innovatív megoldással már jelentős eredmények érhetőek el.

Egységes módszertannal vizsgálják az élelmiszer-minőséget unió-szerte

Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszerminőség megállapítása érdekében - közölte a bizottság.