0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gödöllőn a világ tetejéről – Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, negyedszer

A világ elmúlt másfél évben forgatott legjobb természetfilmjeit vetítik a május 25-27. között negyedik alkalommal jelentkező Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn. A program ide témája a biodiverzitás és az ember.

A természet- és környezetvédelem legnagyobb hazai seregszemléjén a film, a fotó, a képzőművészet és a zene erejével hívják fel több ezer család, s kifejezetten a fiatok figyelmét környezetünk értékeire és sérülékenységére. A gödöllői fesztivállal egy időben 27 helyszínen várják a közönséget az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokra.

Az Uránia Filmszínházban május 10-én tartott sajtótájékoztatón Székelyhidi Tamás, a fesztivál főszervezője elmondta, a fesztivál ötlete a természet- és környezetvédelem céljait támogató társadalmi szemléletformálás igényével született meg, és a fesztiválok jelképes filmszalagját pörgetve is érezhető némi változás a világban.

A tavalyi filmek megnézésekor inkább depressziós lett, az idén viszont örömöt érzett több alkotás megismerésekor.

Indonéziában, a vándorsólymok költőhelyén abból éltek az emberek, hogy befogtak napi 5-600 madarat és megsütötték azokat. Ma ők természetőrök, akik fizetést kapnak azért, hogy védjék a sólymokat. Szerepel a fesztivál programján a Mount Everest takarításáról szóló film is. Az animációs filmek készítői rájöttek arra, hogy a természet- és környezetvédelem nagyon fontos téma, felismerték a célcsoportot és a fesztivál ideje alatt külön sátorban vetítik majd a rajzfilmeket a gyerekeknek.

Az idei fesztiválra 104 országból több mint 1.500 nevezés érkezett. A versenyben jelen vannak a legnagyobb magyar és kárpát-medencei filmesek (Mosonyi Szabolcs: Harctéren a vadvilág; Molnár Attila Dávid: Papagáj expedíció Amazóniában; Lerner Balázs – Sásdi Zsolt: Víz alatti vadon, Szudán; Zachar Zita: A természet magyar fotósai stb.), a külföldi alkotók és filmstúdiók (BBC, Terra Mater, National Geographic – Egy csodálatos nap, Grassland, Vad Caribi-világ, Grizliik Criss Morgannal) és ismét versenybe szállt David Attenborough is.

A fesztivál profik és amatőrök számára egyaránt nyitott. Érdekesség, hogy a kísérő rendezvényként meghirdetett fotópályázatra 400 résztvevő 2000 képet küldött.

A fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszíneken (a Királyi Kastély Lovardája) és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program.

Összesen 5 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is. A fesztivál pénteki Diáknapjára már most több mint 700 diák regisztrált. (Az egyéni látogatók számára a regisztráció nem szükséges.)

A fesztivál szervezői több különleges eseményre is felhívták a figyelmet. A Földművelésügyi Minisztérium, az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és a Heineken Hungária támogatásával létrejövő unikális Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás keretén belül idén már középiskolások, amatőrök és művészek egyaránt megmutathatták gondolataikat az idei téma, a Biodiverzitás, témakörében. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg, majd május 28. és június 30. között a Királyi Kastély Parkjában, és ezt követően megjelennek több neves hazai fesztiválon is (Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál).

A rendezvény további különlegességei az immár hagyományosan kiállításra kerülő Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás, mely idén a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepének bemutatását is célul tűzte ki. A program kiemelt támogatója a Földművelésügyi Minisztérium.

A gödöllői Alsóparkban bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállítanak egy 23 ezer literes óriásakváriumot, amiben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz „Állati jó” bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, és egy erdészeti játszótéren is lehet játszani.

Az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat közel 30 helyszínen, vidéki nagyvárosok mozijában és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban rendezik meg ugyancsak május 25-27. között. A helyszíneken ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várják a helyi szervezők az érdeklődőket.

Kedvcsináló az idei mozizáshoz: 

youtube://v/xuNpaV4tFlU

 

 

És a tavalyi fesztiválról szóló film: 

youtube://v/DfPCMy5Nii0

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu