Back to top

Nem a külső számít: több a varjú Baranyában

Áprilisban felmérték a vetési varjak helyzetét Baranyában. Kiderült, a tavalyi adatokhoz képest közel 25 százalékkal több a költő pár a megyében. A varjak sokak számára zavaróak lehetnek, de nem árt tudni, 2001 óta védettek, természetvédelmi értékük 50 ezer forint.

A lakott területeken az ember közelségéhez jól alkalmazkodva számos madárfaj él. A fajok többségének jelenlétét örömmel fogadjuk környezetünkben, gyönyörködünk a tavasszal visszatérő gólyákban, eleséget helyezünk ki a verebeknek, rigóknak, és vörösbegyeknek, érdeklődve tekintünk be mindennapi életükbe. Vannak azonban olyan madárfajok is, melyekkel életmódjuknál, viselkedésüknél fogva kevésbé szimpatizálunk, sőt, kifejezett ellenszenvvel gondolunk rájuk. A társadalom számára legmegosztóbb talán a fekete tollazatú, és zajos vetési varjú – írja a bama.hu.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány áprilisi varjúszámlálásából kiderült, egyre több helyen jelen vannak a megyében, a Madártani Egyesület 9 településen 44 fészektelepet vett nyilvántartásba. A varjak fészkelése tavaly óta 4 helyen szűnt meg, viszont 16 helyen alakultak ki új, néhány páros kolóniák.

A költő párok számát az előző évi 998 párral szemben idén 1245 párra becsülték, ami 24,7 százalékos gyarapodást jelent.

Bank László, a Madártani Egyesület megyei csoportjának alelnöke elmondta:

– Valószínűleg tavaly jól sikerültek a költések, enyhe volt a tél, az évszak utolsó két, hidegebb hetét kibírták, ez játszhat szerepet abban, hogy nőtt az állomány. Illetve a déli részről megindult a betelepedés, és a horvát populációból is lehet nálunk néhány példány. Sokszor hullámzik az állomány, de 1980-ban 19 ezer pár varjú fészkelt a megyében, tehát az arányokat nem árt figyelembe venni.

Megvan a maguk szerepe

Az állatok természetben betöltött szerepét másképp ítéli meg a lakosság, mint a természetvédők, de a gazdálkodók és a vadászok egy része is. A varjak városi jelenlétének pozitív hozadéka is megemlítendő, időről időre egyre több helyen található erdei fülesbaglyok és vörös vércse az elhagyott vetésivarjú-fészkekben. A varjú sokak számára zavaróak lehetnek, de nem árt tudni, 2001 óta védettek, természetvédelmi értékük 50 ezer forint.

A megyeszékhelyen kevésbé zavaróak

A kiterjedt fészektelepek továbbra is a lakott területeken, illetve azok közvetlen szomszédságában vannak. A bama.hu értesülései szerint sok helyit zavar a jelenlétük, a családi házak udvarára is beszállnak a madarak. Szigetváron, a pécsi vásártéren és a Honvéd Kórház területén is számos madár él.

Pécsett a fészkelő állomány a tavalyi 479 párról 603 párra nőtt.

Ennek ellenére a megyeszékhelyen talán kevésbé zavaró a varjak jelenléte, mert az állomány közel 70 százaléka olyan közterület vagy közintézmény területén költ, ahol nincsenek lakóházak vagy csak kevés található belőlük.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így segít a sünökön az állatkert

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Kilőtték az egyik veszélyes medvét Tusnádfürdőn

A Szent Anna vadásztársulat illetékesei szerda este Tusnádfürdő határában kilőtték a városba bejáró egyik veszélyes medvét - közölte az MTI-vel Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke.

Kiskertek a világ legélhetőbb városának közepén

Vasi építészek és a szombathelyi urbanisztikai nyári egyetem hallgatói néztek körül a nemrég a világ legélhetőbb városának megválasztott Bécsben. Ezt találták.

Így hűsölnek az állatok a szarvasi állatparkban

A nagy melegben többféle módon gondoskodnak a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark dolgozói az állatok hűsítéséről. Körömi Krisztinától, az állatpark vezetőjétől megtudtuk, több esetben az egyik jól bevált recept, hogy egy nagy méretű dagonyázót alakítanak ki az állatoknak.

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Egyelőre csak madarakra veszélyes az új vírus

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik, könnyen nagy baj lehet belőle. Az Usutu-vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.

Nagy bajban vannak az északi vándormadarak

A csapadékos és táplálékban gazdag nyár után a gólyák és fecskék jó kondícióban hagyhatják el Magyarországot. Rossz helyzetben van viszont a skandináv területek madárállománya, amelyet megviselt az aszály, és amelyre az Ibériai-félszigeten is rendkívüli hőség és táplálékhiány vár.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

A rókáknál lehet a háziasítás genetikájának kulcsa

A 20. század közepe táján Szibériában végeztek háziasítási kísérleteket ezüstrókákkal. Ennek eredményeképpen olyan állatok születtek, melyek viselkedése a kutyáékhoz hasonlít: keresik az ember társaságát, bújnak, nyüszítenek, akár egy golden retriver. Azonban eddig senki nem vizsgálta a rókákban lezajló genetikai változásokat.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.