0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem a külső számít: több a varjú Baranyában

Áprilisban felmérték a vetési varjak helyzetét Baranyában. Kiderült, a tavalyi adatokhoz képest közel 25 százalékkal több a költő pár a megyében. A varjak sokak számára zavaróak lehetnek, de nem árt tudni, 2001 óta védettek, természetvédelmi értékük 50 ezer forint.

A lakott területeken az ember közelségéhez jól alkalmazkodva számos madárfaj él. A fajok többségének jelenlétét örömmel fogadjuk környezetünkben, gyönyörködünk a tavasszal visszatérő gólyákban, eleséget helyezünk ki a verebeknek, rigóknak, és vörösbegyeknek, érdeklődve tekintünk be mindennapi életükbe. Vannak azonban olyan madárfajok is, melyekkel életmódjuknál, viselkedésüknél fogva kevésbé szimpatizálunk, sőt, kifejezett ellenszenvvel gondolunk rájuk. A társadalom számára legmegosztóbb talán a fekete tollazatú, és zajos vetési varjú – írja a bama.hu.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány áprilisi varjúszámlálásából kiderült, egyre több helyen jelen vannak a megyében, a Madártani Egyesület 9 településen 44 fészektelepet vett nyilvántartásba. A varjak fészkelése tavaly óta 4 helyen szűnt meg, viszont 16 helyen alakultak ki új, néhány páros kolóniák.

A költő párok számát az előző évi 998 párral szemben idén 1245 párra becsülték, ami 24,7 százalékos gyarapodást jelent.

Bank László, a Madártani Egyesület megyei csoportjának alelnöke elmondta:

– Valószínűleg tavaly jól sikerültek a költések, enyhe volt a tél, az évszak utolsó két, hidegebb hetét kibírták, ez játszhat szerepet abban, hogy nőtt az állomány. Illetve a déli részről megindult a betelepedés, és a horvát populációból is lehet nálunk néhány példány. Sokszor hullámzik az állomány, de 1980-ban 19 ezer pár varjú fészkelt a megyében, tehát az arányokat nem árt figyelembe venni.

Megvan a maguk szerepe

Az állatok természetben betöltött szerepét másképp ítéli meg a lakosság, mint a természetvédők, de a gazdálkodók és a vadászok egy része is. A varjak városi jelenlétének pozitív hozadéka is megemlítendő, időről időre egyre több helyen található erdei fülesbaglyok és vörös vércse az elhagyott vetésivarjú-fészkekben. A varjú sokak számára zavaróak lehetnek, de nem árt tudni, 2001 óta védettek, természetvédelmi értékük 50 ezer forint.

A megyeszékhelyen kevésbé zavaróak

A kiterjedt fészektelepek továbbra is a lakott területeken, illetve azok közvetlen szomszédságában vannak. A bama.hu értesülései szerint sok helyit zavar a jelenlétük, a családi házak udvarára is beszállnak a madarak. Szigetváron, a pécsi vásártéren és a Honvéd Kórház területén is számos madár él.

Pécsett a fészkelő állomány a tavalyi 479 párról 603 párra nőtt.

Ennek ellenére a megyeszékhelyen talán kevésbé zavaró a varjak jelenléte, mert az állomány közel 70 százaléka olyan közterület vagy közintézmény területén költ, ahol nincsenek lakóházak vagy csak kevés található belőlük.

Forrás: bama.hu