Back to top

Új útmutató készült a vendéglátóknak

Elérhető és ingyenesen letölthető a frissen aktualizált „vendéglátás GHP” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih honlapján. A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutatóban újdonságként szerepel többek között az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása.

Az útmutató 2012-ben széles körű szakmai együttműködés eredményeként készült el és használata mostanra elterjedtté vált a szakemberek körében. Frissítését az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások tették szükségessé.

A kiadványban új elemként jelenik meg többek között a vásárlók informálása, így az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása is.

A jó higiéniai gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.

A „vendéglátás GHP” kifejezetten az étkeztetésben, valamint a vendéglátásban dolgozó szakembereknek készült, beleértve a cukrászokat és a közétkeztetést is.

Az aktualizált útmutató a már ismert, átlátható és könnyen kezelhető elrendezéssel tartalmazza a helyes gyakorlati leírásokat, amelyek alkalmazásával megvalósul az élelmiszerbiztonsági jogszabályok betartása.

Ezen második, átdolgozott kiadása is széleskörű társadalmi szakmai konszenzus és közös munka eredményeként készült el. Az útmutatót a Nébih által 2011 óta működtetett, szakmai civil szervezetek képviselőiből álló munkacsoport állította össze, lektorálásában pedig – az FM munkatársai mellett – a szakmai szervezetek képviselői és szakértői vettek részt.

Az ingyenes útmutató letölthető az FM és a NÉBIH weboldaláról.

Forrás: 
FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Arzénmentesítő mohák

A Stockholmi Egyetemen végzett kísérletek kimutatták, hogy a mohák hatékonyan képesek kivonni az arzént. A felfedezés környezetbarát megoldást tesz lehetővé a víz arzéntól való megtisztítására, mely főleg a bányászati tevékenység miatt okoz problémát.

Kistermelők és vendéglátók találkája

A helyi kistermelők vágynának a helyi vendéglátósokra, mint felvevőpiacra, utóbbiak meg az előbbiekre, mint beszállítókra. Somogy megyében igyekeztek összegezni az egymásra találást nehezítő gondokat, és megoldást is találni ezekre.

Egyre súlyosabb a tejbotrány

Több millió forintot követelhetett az érintett áruházaktól az UHT tejek megmérgezésével fenyegetőző személy, tettét azonban vélhetően nem hajtotta végre. A zsaroló indítékát egyelőre homály fedi, ugyanakkor ágazati forrásaink szerint azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy célja a hazai tejfeldolgozás ellehetetlenítése és a magyar termékekkel szembeni fogyasztói bizalom csorbítása volt.

Szándékosan szennyezték a tejet? Vizsgálatot indított a Nébih

Vizsgálatot indított a Nébih , mert egyes üzletláncok bizonyos UHT termékeit szándékosan szennyezhette valaki. Egy ismeretlen megzsarolta az egyik nagy üzletláncot, mely visszahívott számos terméket. Külön nyomozócsoportot foglalkozik az üggyel.

Biztonságosak a magyar zöldségek, gyümölcsök

Franciaországban egy öt éves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédőszert. Ez az arány Magyarországon kedvezőbb: a zöldségek és gyümölcsök fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, és csupán 1 százalék tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt - tudatta a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium.

Az évszázad élelmiszerbotránya Kaliforniában

Az évszázad legnagyobb élelmiszer-fertőzési botrányának nevezi az amerikai sajtó az egy ember halálát és több mint 120 személy megbetegedését okozó E. coli-fertőzést, amit egy arizóniai farmon termesztett rómaisaláta okozott Kaliforniában még márciusban. A kór már 25 államban elterjedt.

Teljes körű NÉBIH ellenőrzés Békés megyében

Békés megyében összesen 206 egységben végeztek ellenőrzést, beleértve a vágóhidakat, húskészítmény előállító üzemeket, tojáscsomagolókat, bejelentésköteles előállító létesítményeket, forgalmazó helyeket és vendéglátóipari egységeket.

Mérgező anyag miatt hívták vissza a spenótot

Magas kadmium tartalom miatt vonta ki Chef Parajlevél termékét a METRO. A Nébih, a bolgár hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül is értesült az esetről.

Ismét csattanó maszlagot találtak a fűszerköményben

Csattanómaszlag szennyezettséget mutatott ki az Ázsia Vegyeskereskedelmi Bt. által csomagolt több őrölt fűszerkömény tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság haladéktalanul elrendelte az érintett termékek visszahívását, de fontos, hogy a lakosság és a vállalkozók is ellenőrizzék készleteiket.

A laborban készült hús ellen lázadnak az amerikai marhatenyésztők

Az amerikai húsipar jelentős szektora végre felvette a harcot a sejttenyésztett hús ellen. Az ígéreteik alapján igencsak szeszélyes vita várható a csúcstechnológiás húsokkal szemben, illetve hogy ezek a termékek hogyan jutnak el az emberekhez.