Back to top

Csengelétől Hollywoodig

Családi gazdálkodó. Teheneket és lovakat tart, de ha hívja az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer cég, akár a fél világot képes beutazni, hogy hobbijának hódoljon, a lovas kaszkadőrködésnek. A csengelei Gyurkovics Róbert olyan szuperprodukciókban játszott, mint például a Ben-Hur, de a felkérések azóta is folyamatosak, hamarosan például Kínába megy forgatni.

Ez nagyon izgalmasan hangzik, pedig én jobbára csak azt tudom, amit az egykori cowboyok. Értek a jószághoz, s olyan biztosan ülök a lovon, mintha csak állnék vagy járnék. A különbség csak az, hogy itt kamera, rendező, és konkrét feladat is van – teszi hozzá mosolyogva Gyurkovics Róbert, miközben egy blonde d'aquitaine tenyészbikát becsülget a bemutatótér karámjában.

Én nem tenyésztek, kizárólag árutermeléssel foglalkozom. Kétszáz tehenem van, az állomány vegyes genetikai hátterű. A blonde d’aquitaine pedig kiváló keresztezési partner. Erős javító hatást fejt ki az extenzív fajták anyatehén állományainak szaporulatára, a borjak piacosabbak lesznek a jobb húsformáknak és az egyöntetűbb kinézetnek köszönhetően - szólal meg a termelő a kaszkadőrben.

Gyurkovics Róbert a tehenek mellett lovakat is tart. Gazdasága óraadó helye a Gödöllői Agrártudományi Egyetemnek és a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolának.

Mióta megszűntek a tsz-ek csak az fogadhat tanulókat, akinek mezőgazdasági szakmája és minimum főiskolai végzettsége van. Hozzájuk minden évben mennek diákok, de csak korlátozott létszámot tudja fogadni őket, mivel a lovas kaszkadőrködés sok időt elvesz.

A kaszkadőrködés 18 éve még szórakozásként indult, nyolc éve viszont már az amerikai MGM filmipari óriásnak dolgoznak társaival. Az áttörés 2014-ben volt, amikor megnyerték az akkori legnagyobb európai filmforgatási tendert, és leszerződtek a Ben-Hur című filmre.

Több mint egy évig tartott a forgatás Rómában, de munkájukkal annyira elégedettek voltak az amerikai filmesek, hogy azóta számos hollywoodi produkcióba szerződtették le őket lovas kaszkadőrnek. A következő filmforgatásra hamarosan Kínába kell utaznia 15 hónapra. Ezt a munkát kéthónapos váltásban végzi majd egy társával, de ez is nagyon hosszú idő, egy ekkora gazdaság mellett.

Szerencsére azonban a család sokat segít, ráadásul örömmel. Három gyermeke közül kettő a gazdaságban is képzeli el a jövőjét, a lányt a lovak, míg a legkisebb fiút inkább a marhák érdeklik. Mindketten nagyon aktívan részt vesznek már a gazdálkodásban.

A nagyobbik fia matematikusnak készül, de a tanulás mellett rá is számíthat, ha segítségre van szüksége. A lánya, aki kicsi kora óta lovagol, szintén kaszkadőrnek tanul már. De a papa nem félti, mint mondja a kaszkadőrség is egy szakma, ha jól megtanulja az ember, nem lehet baj. A repülőgép pilótája sem fél a repüléstől, tudja, mit kell tennie, gyakorolja a krízishelyzeteket, hogy felkészüljön minden nehézségre. Így kell tennie a kaszkadőrnek is. Ami a nézőnek dráma, az nekünk csak feladat…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több a tojás, csökken az ára

Miközben a KSH adatai szerint Magyarországon csökkent a tyúkfélék száma – idén június 1-jén 35 millió volt, ami 776 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál –, a tojóállomány egy év alatt 432 ezerrel 11 millióra bővült. Az étkezési tojás termelése is emelkedett, az első öt havi 482,6 millió darab közel 20 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél.

Ahová messziről köszön a farkas

Aki próbált már délben egy álmos nyájat kitessékelni a tikkadt legelőre, átérezheti­ a két kuvasz nyűgjét, amikor a festői fotók készítésére vonatkozó botor tervemmel beállítottam Puzsikék bekölcei portájára. Betyár és Bobó, ha kelletlenül is, de bemutatkozott, gazdájuk személyében pedig a környék egy nagy reményű fiatal földbirtokosát ismerhettem meg.

Csirkenevelő gyulladt ki Mezőkövesden, több ezer állat veszett oda

Hat-hétezer csirke pusztulhatott el egy mezőkövesdi baromfinevelő telepen keletkezett tűzben kedden. A lángokat a tűzoltók néhány órán belül eloltották, a tulajdonos szerint körülbelül negyvenmillió forintos a kár.

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

A szürkemarhának van jövője

A magyar szürkemarha sorsa a bizonyíték arra, hogy múltján és jelenén túl nagyon komoly jövő elé is néz - mondta Nagy István agrárminiszter a VI. Szürkemarha Fesztiválon szombaton Harsányban.

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A világ szeme rajtunk van

A bábolnai CSI-n beszélgettem a verseny nemzetközi bírónőjével, az osztrák Inés Bejdllel, akiről kiderült, hogy magyar ősökkel rendelkezik. Gyerekkorától lovagol, sikeres fiatal lovas volt díjlovaglásban és díjugratásban is, díjugratóként Európa- és világbajnokságokon szerepelt eredményesen, tagja volt az osztrák díjugrató-válogatottnak.