Back to top

Csengelétől Hollywoodig

Családi gazdálkodó. Teheneket és lovakat tart, de ha hívja az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer cég, akár a fél világot képes beutazni, hogy hobbijának hódoljon, a lovas kaszkadőrködésnek. A csengelei Gyurkovics Róbert olyan szuperprodukciókban játszott, mint például a Ben-Hur, de a felkérések azóta is folyamatosak, hamarosan például Kínába megy forgatni.

Ez nagyon izgalmasan hangzik, pedig én jobbára csak azt tudom, amit az egykori cowboyok. Értek a jószághoz, s olyan biztosan ülök a lovon, mintha csak állnék vagy járnék. A különbség csak az, hogy itt kamera, rendező, és konkrét feladat is van – teszi hozzá mosolyogva Gyurkovics Róbert, miközben egy blonde d'aquitaine tenyészbikát becsülget a bemutatótér karámjában.

Én nem tenyésztek, kizárólag árutermeléssel foglalkozom. Kétszáz tehenem van, az állomány vegyes genetikai hátterű. A blonde d’aquitaine pedig kiváló keresztezési partner. Erős javító hatást fejt ki az extenzív fajták anyatehén állományainak szaporulatára, a borjak piacosabbak lesznek a jobb húsformáknak és az egyöntetűbb kinézetnek köszönhetően - szólal meg a termelő a kaszkadőrben.

Gyurkovics Róbert a tehenek mellett lovakat is tart. Gazdasága óraadó helye a Gödöllői Agrártudományi Egyetemnek és a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolának.

Mióta megszűntek a tsz-ek csak az fogadhat tanulókat, akinek mezőgazdasági szakmája és minimum főiskolai végzettsége van. Hozzájuk minden évben mennek diákok, de csak korlátozott létszámot tudja fogadni őket, mivel a lovas kaszkadőrködés sok időt elvesz.

A kaszkadőrködés 18 éve még szórakozásként indult, nyolc éve viszont már az amerikai MGM filmipari óriásnak dolgoznak társaival. Az áttörés 2014-ben volt, amikor megnyerték az akkori legnagyobb európai filmforgatási tendert, és leszerződtek a Ben-Hur című filmre.

Több mint egy évig tartott a forgatás Rómában, de munkájukkal annyira elégedettek voltak az amerikai filmesek, hogy azóta számos hollywoodi produkcióba szerződtették le őket lovas kaszkadőrnek. A következő filmforgatásra hamarosan Kínába kell utaznia 15 hónapra. Ezt a munkát kéthónapos váltásban végzi majd egy társával, de ez is nagyon hosszú idő, egy ekkora gazdaság mellett.

Szerencsére azonban a család sokat segít, ráadásul örömmel. Három gyermeke közül kettő a gazdaságban is képzeli el a jövőjét, a lányt a lovak, míg a legkisebb fiút inkább a marhák érdeklik. Mindketten nagyon aktívan részt vesznek már a gazdálkodásban.

A nagyobbik fia matematikusnak készül, de a tanulás mellett rá is számíthat, ha segítségre van szüksége. A lánya, aki kicsi kora óta lovagol, szintén kaszkadőrnek tanul már. De a papa nem félti, mint mondja a kaszkadőrség is egy szakma, ha jól megtanulja az ember, nem lehet baj. A repülőgép pilótája sem fél a repüléstől, tudja, mit kell tennie, gyakorolja a krízishelyzeteket, hogy felkészüljön minden nehézségre. Így kell tennie a kaszkadőrnek is. Ami a nézőnek dráma, az nekünk csak feladat…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.