Back to top

Csengelétől Hollywoodig

Családi gazdálkodó. Teheneket és lovakat tart, de ha hívja az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer cég, akár a fél világot képes beutazni, hogy hobbijának hódoljon, a lovas kaszkadőrködésnek. A csengelei Gyurkovics Róbert olyan szuperprodukciókban játszott, mint például a Ben-Hur, de a felkérések azóta is folyamatosak, hamarosan például Kínába megy forgatni.

Ez nagyon izgalmasan hangzik, pedig én jobbára csak azt tudom, amit az egykori cowboyok. Értek a jószághoz, s olyan biztosan ülök a lovon, mintha csak állnék vagy járnék. A különbség csak az, hogy itt kamera, rendező, és konkrét feladat is van – teszi hozzá mosolyogva Gyurkovics Róbert, miközben egy blonde d'aquitaine tenyészbikát becsülget a bemutatótér karámjában.

Én nem tenyésztek, kizárólag árutermeléssel foglalkozom. Kétszáz tehenem van, az állomány vegyes genetikai hátterű. A blonde d’aquitaine pedig kiváló keresztezési partner. Erős javító hatást fejt ki az extenzív fajták anyatehén állományainak szaporulatára, a borjak piacosabbak lesznek a jobb húsformáknak és az egyöntetűbb kinézetnek köszönhetően - szólal meg a termelő a kaszkadőrben.

Gyurkovics Róbert a tehenek mellett lovakat is tart. Gazdasága óraadó helye a Gödöllői Agrártudományi Egyetemnek és a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolának.

Mióta megszűntek a tsz-ek csak az fogadhat tanulókat, akinek mezőgazdasági szakmája és minimum főiskolai végzettsége van. Hozzájuk minden évben mennek diákok, de csak korlátozott létszámot tudja fogadni őket, mivel a lovas kaszkadőrködés sok időt elvesz.

A kaszkadőrködés 18 éve még szórakozásként indult, nyolc éve viszont már az amerikai MGM filmipari óriásnak dolgoznak társaival. Az áttörés 2014-ben volt, amikor megnyerték az akkori legnagyobb európai filmforgatási tendert, és leszerződtek a Ben-Hur című filmre.

Több mint egy évig tartott a forgatás Rómában, de munkájukkal annyira elégedettek voltak az amerikai filmesek, hogy azóta számos hollywoodi produkcióba szerződtették le őket lovas kaszkadőrnek. A következő filmforgatásra hamarosan Kínába kell utaznia 15 hónapra. Ezt a munkát kéthónapos váltásban végzi majd egy társával, de ez is nagyon hosszú idő, egy ekkora gazdaság mellett.

Szerencsére azonban a család sokat segít, ráadásul örömmel. Három gyermeke közül kettő a gazdaságban is képzeli el a jövőjét, a lányt a lovak, míg a legkisebb fiút inkább a marhák érdeklik. Mindketten nagyon aktívan részt vesznek már a gazdálkodásban.

A nagyobbik fia matematikusnak készül, de a tanulás mellett rá is számíthat, ha segítségre van szüksége. A lánya, aki kicsi kora óta lovagol, szintén kaszkadőrnek tanul már. De a papa nem félti, mint mondja a kaszkadőrség is egy szakma, ha jól megtanulja az ember, nem lehet baj. A repülőgép pilótája sem fél a repüléstől, tudja, mit kell tennie, gyakorolja a krízishelyzeteket, hogy felkészüljön minden nehézségre. Így kell tennie a kaszkadőrnek is. Ami a nézőnek dráma, az nekünk csak feladat…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Egy ősi fajta újra népszerű

A brakel tyúkfajta az egyik legősibbnek számít Nyugat-Európában, mely hajdanán leginkább a Németalföldön volt elterjedt, így nem meglepő, hogy ma a belgák tartják számon nemzeti fajtájukként. Minden bizonnyal ennek az ősi tyúkfajtának kialakulására a XVI. században Törökországból importált ottani parlagi fajták nagy befolyással bírtak.

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Megfizethetetlen élmény

Az élményt, amit a világ jelenlegi legeredményesebb reininglovasának kurzusán szerezhet egy tanulni vágyó versenyző, nyugodtan lehet azok közé sorolni, amelyeket megfizethetetlenként szokás emlegetni. Shawn Flarida kurzusán jártunk Franciaországban.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.

Versennyel tesztelték az új lovas stadiont Szilvásváradon

Országos minősítő díjlovagló versenyt rendeztek a szilvásváradi fedeles lovardában, ezzel párhuzamosan pedig egy díjugrató tesztverseny is folyt az új lovas stadionban.