Back to top

Csengelétől Hollywoodig

Családi gazdálkodó. Teheneket és lovakat tart, de ha hívja az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer cég, akár a fél világot képes beutazni, hogy hobbijának hódoljon, a lovas kaszkadőrködésnek. A csengelei Gyurkovics Róbert olyan szuperprodukciókban játszott, mint például a Ben-Hur, de a felkérések azóta is folyamatosak, hamarosan például Kínába megy forgatni.

Ez nagyon izgalmasan hangzik, pedig én jobbára csak azt tudom, amit az egykori cowboyok. Értek a jószághoz, s olyan biztosan ülök a lovon, mintha csak állnék vagy járnék. A különbség csak az, hogy itt kamera, rendező, és konkrét feladat is van – teszi hozzá mosolyogva Gyurkovics Róbert, miközben egy blonde d'aquitaine tenyészbikát becsülget a bemutatótér karámjában.

Én nem tenyésztek, kizárólag árutermeléssel foglalkozom. Kétszáz tehenem van, az állomány vegyes genetikai hátterű. A blonde d’aquitaine pedig kiváló keresztezési partner. Erős javító hatást fejt ki az extenzív fajták anyatehén állományainak szaporulatára, a borjak piacosabbak lesznek a jobb húsformáknak és az egyöntetűbb kinézetnek köszönhetően - szólal meg a termelő a kaszkadőrben.

Gyurkovics Róbert a tehenek mellett lovakat is tart. Gazdasága óraadó helye a Gödöllői Agrártudományi Egyetemnek és a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolának.

Mióta megszűntek a tsz-ek csak az fogadhat tanulókat, akinek mezőgazdasági szakmája és minimum főiskolai végzettsége van. Hozzájuk minden évben mennek diákok, de csak korlátozott létszámot tudja fogadni őket, mivel a lovas kaszkadőrködés sok időt elvesz.

A kaszkadőrködés 18 éve még szórakozásként indult, nyolc éve viszont már az amerikai MGM filmipari óriásnak dolgoznak társaival. Az áttörés 2014-ben volt, amikor megnyerték az akkori legnagyobb európai filmforgatási tendert, és leszerződtek a Ben-Hur című filmre.

Több mint egy évig tartott a forgatás Rómában, de munkájukkal annyira elégedettek voltak az amerikai filmesek, hogy azóta számos hollywoodi produkcióba szerződtették le őket lovas kaszkadőrnek. A következő filmforgatásra hamarosan Kínába kell utaznia 15 hónapra. Ezt a munkát kéthónapos váltásban végzi majd egy társával, de ez is nagyon hosszú idő, egy ekkora gazdaság mellett.

Szerencsére azonban a család sokat segít, ráadásul örömmel. Három gyermeke közül kettő a gazdaságban is képzeli el a jövőjét, a lányt a lovak, míg a legkisebb fiút inkább a marhák érdeklik. Mindketten nagyon aktívan részt vesznek már a gazdálkodásban.

A nagyobbik fia matematikusnak készül, de a tanulás mellett rá is számíthat, ha segítségre van szüksége. A lánya, aki kicsi kora óta lovagol, szintén kaszkadőrnek tanul már. De a papa nem félti, mint mondja a kaszkadőrség is egy szakma, ha jól megtanulja az ember, nem lehet baj. A repülőgép pilótája sem fél a repüléstől, tudja, mit kell tennie, gyakorolja a krízishelyzeteket, hogy felkészüljön minden nehézségre. Így kell tennie a kaszkadőrnek is. Ami a nézőnek dráma, az nekünk csak feladat…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.

A kecskék is várják a kidobott fenyőfákat!

Már tavaly megírtuk, hogy egy amerikai kecskefarm felhívást tett közzé, miszerint kecskéik örömmel segítenek megszabadulni a feleslegessé vált karácsonyfáktól. Idén egy Nógrád megyei kecskefarm tett közzé felhívást, miszerint állataik számára nagy mennyiségű fenyőt szeretnének beszerezni.

A vak boci vakvezető-kecskéje – videóval!

Egy kis iowai gazdaságban született a hereford – vörös angus hibrid borjú, Rosie. Gazdájának már a születésnél feltűnt, hogy a szemei opálosak, és nem sokkal később az állatorvos is megerősítette: a borjú vak – és még 30 a napos kort sem fogja megélni, hiszen nem tud önállóan szopni.