Back to top

Juhásztalálkozó Hódmezővásárhelyen

Harmincnegyedik alkalommal gyűltek össze tavaszi kihajtási ünnepükre a juhászok a Dél-Alföldön. A szakmai bemutatók és szórakoztató programok mellett az idei főzőverseny egyik célja az volt, hogy növelje a juhhús népszerűségét is - jelenleg az egy főre jutó éves fogyasztás alig több, mint fél kilogramm Magyarországon.

A Juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán főosztályvezető nyitotta meg.
A Juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán főosztályvezető nyitotta meg.
Az idei juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán, az ágazati minisztérium főosztályvezetője nyitotta meg szombaton az Alföldi Állattenyésztési Napok területén.

A szakmai bemutatók mellett gyermek- és kulturális programokon szórakozhatott a közönség, megismerhette a pásztorok által használt eszközöket, öltözeteket és nem maradt el a szokásos juh- és kecsketermékekből készülő ételek főzőversenye sem.

Péter Lászlónak, a főzőverseny győztesének Hajduk Péter, a Juhtenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója adta át a díjat
Péter Lászlónak, a főzőverseny győztesének Hajduk Péter, a Juhtenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója adta át a díjat

Az egyre több amatőr szakácsot és profi érdeklődőt vonzó versenytől azt várták, várják a zsűri tagjai a juhtenyésztőkkel és juhtartókkal együtt, hogy az alig több mint fél kilogrammról jelentősen nő az egy főre jutó juhhús fogyasztás Magyarországon.

Bárdos B. Edit a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője adta át a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját az SZE hódmezővásárhelyi karának hallgatóinak. A csapat tagjai: Szőke Marcell, Báthori András, Zöld Endre.
Bárdos B. Edit a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője adta át a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját az SZE hódmezővásárhelyi karának hallgatóinak. A csapat tagjai: Szőke Marcell, Báthori András, Zöld Endre.
A főzőverseny győztese (huszonegyedik alkalommal) Péter László kiskunhalasi juhász lett. Második helyen Sisák Imre békéssámsoni juhász végzett. Harmadik helyezést ért el a SzE Mezőgazdasági Kara hallgatói csoportja. Ők két ételt: egy tárkonyos levest és egy bárányragut is főztek. Ez utóbbival elnyerték a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját.

Állatbemutatón a nagydíjas ille de france jerkecsoport
Állatbemutatón a nagydíjas ille de france jerkecsoport

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már a gyapjú sem a régi

Hetek óta esik a gyapjú ára Ausztráliában, amely mára a 20 dolláros lélektani határ alá is benézett. A nagy birkatartónak számító ország egyre komolyabb versenytársakkal néz szembe.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Elkezdődött a tenyészkosok és tenyészbakok tenyésztésbe állítási támogatásának időszaka

A Juh Terméktanács felhívja a juh- és kecsketartók figyelmét, hogy elkezdődött a tenyésztésbe állítás támogatási kérelmeinek benyújtási időszaka. A kérelmeket október végéig adhatják be a termelők a tenyészkosok és tenyészbakok vásárlását igazoló okiratokkal.

Együnk több bárány- és juhhúst!

Egészséges, ízletes, mégis nagyon keveset eszünk belőle. Hároméves kampányt indít a terméktanács a bárány és juhhús fogyasztás növelésére. A promóciós programot Szabó Mária, az Agrárminisztérium osztályvezetője nyitotta meg, és Kukovics Sándor ügyvezető igazgató Bátor Árpád alelnök mutatta be.

A biotechnológia a hazai juhtenyésztés nagy lehetősége

A tradicionális állattenyésztési módszerek lehetőségei kimerülőben vannak. A magyar állattenyésztés gyors ütemű, differenciált mennyiségi és minőségi fejlesztése nem tűr halasztást. Hosszú távon a külföldi fajták fejlesztéséhez minőségi jerkeimportra, továbbá a legjobb tulajdonságú kosoktól származó szaporítóanyagra, és magas genetikai értéket képviselő embriókra lenne szükség.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

Francia tanulmányút a juh- és kecsketej-feldolgozás jegyében

Juh- és kecsketej feldolgozása témában szervez franciaországi tanulmányutat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A program a résztvevők technológiai ismereteit bővíti, francia tapasztalatokkal segít az egyéni és családi állattartásból származó kecske-, és juhtej feldolgozásában, piacképes termékek előállításában és piacra juttatásában.