Back to top

Juhásztalálkozó Hódmezővásárhelyen

Harmincnegyedik alkalommal gyűltek össze tavaszi kihajtási ünnepükre a juhászok a Dél-Alföldön. A szakmai bemutatók és szórakoztató programok mellett az idei főzőverseny egyik célja az volt, hogy növelje a juhhús népszerűségét is - jelenleg az egy főre jutó éves fogyasztás alig több, mint fél kilogramm Magyarországon.

A Juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán főosztályvezető nyitotta meg.
A Juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán főosztályvezető nyitotta meg.
Az idei juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán, az ágazati minisztérium főosztályvezetője nyitotta meg szombaton az Alföldi Állattenyésztési Napok területén.

A szakmai bemutatók mellett gyermek- és kulturális programokon szórakozhatott a közönség, megismerhette a pásztorok által használt eszközöket, öltözeteket és nem maradt el a szokásos juh- és kecsketermékekből készülő ételek főzőversenye sem.

Péter Lászlónak, a főzőverseny győztesének Hajduk Péter, a Juhtenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója adta át a díjat
Péter Lászlónak, a főzőverseny győztesének Hajduk Péter, a Juhtenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója adta át a díjat

Az egyre több amatőr szakácsot és profi érdeklődőt vonzó versenytől azt várták, várják a zsűri tagjai a juhtenyésztőkkel és juhtartókkal együtt, hogy az alig több mint fél kilogrammról jelentősen nő az egy főre jutó juhhús fogyasztás Magyarországon.

Bárdos B. Edit a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője adta át a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját az SZE hódmezővásárhelyi karának hallgatóinak. A csapat tagjai: Szőke Marcell, Báthori András, Zöld Endre.
Bárdos B. Edit a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője adta át a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját az SZE hódmezővásárhelyi karának hallgatóinak. A csapat tagjai: Szőke Marcell, Báthori András, Zöld Endre.
A főzőverseny győztese (huszonegyedik alkalommal) Péter László kiskunhalasi juhász lett. Második helyen Sisák Imre békéssámsoni juhász végzett. Harmadik helyezést ért el a SzE Mezőgazdasági Kara hallgatói csoportja. Ők két ételt: egy tárkonyos levest és egy bárányragut is főztek. Ez utóbbival elnyerték a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját.

Állatbemutatón a nagydíjas ille de france jerkecsoport
Állatbemutatón a nagydíjas ille de france jerkecsoport

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zalából Szabó Péter jutott az Év Erdésze Verseny országos döntőjébe

A Zalaerdő Zrt. Obornakon rendezte az Év Erdésze Verseny helyi fordulóját, a társaság öt erdészetének 20 erdésze mérte össze szakmai tudását.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Lezajlott az erdészek háziversenye a Pétervásárai Erdészeténél

Szép időben, baráti hangulatban zajlott az EGERERDŐ Zrt. Pétervásárai Erdészeténél a 2018 évi háziverseny, ahol az erdészeti versenyszámok egy helyen, a Váraszói-völgyben kerültek megrendezésre.

Május végéig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyre

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2018-ban immár 25. alkalommal indítja útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését. Az 1994 óta töretlenül sikeres megmérettetés évente közel 300 települést mozgat meg. Közülük választja ki a szervezőbizottság és az MTÜ az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet.

Tudja, milyen ízű az év fagyija?

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.

Napjaink eszmei galambfajtája Hódmezővásárhelyen

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a galambok közül legnagyobb számban a szalontai óriást mutatták be. Ez jelzésértékű, hiszen ezek az állatok kiváló hústermelő képességgel, szaporasággal bírnak, miközben ellenálló képességük is kimagasló, s ahol lehet, kijáró (vagy ahogy Erdélyben nevezik, réti) galambként is szedegethetnek némi eleséget maguknak a határban.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.