Back to top

Juhásztalálkozó Hódmezővásárhelyen

Harmincnegyedik alkalommal gyűltek össze tavaszi kihajtási ünnepükre a juhászok a Dél-Alföldön. A szakmai bemutatók és szórakoztató programok mellett az idei főzőverseny egyik célja az volt, hogy növelje a juhhús népszerűségét is - jelenleg az egy főre jutó éves fogyasztás alig több, mint fél kilogramm Magyarországon.

A Juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán főosztályvezető nyitotta meg.
A Juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán főosztályvezető nyitotta meg.
Az idei juhásztalálkozót Szentirmay Zoltán, az ágazati minisztérium főosztályvezetője nyitotta meg szombaton az Alföldi Állattenyésztési Napok területén.

A szakmai bemutatók mellett gyermek- és kulturális programokon szórakozhatott a közönség, megismerhette a pásztorok által használt eszközöket, öltözeteket és nem maradt el a szokásos juh- és kecsketermékekből készülő ételek főzőversenye sem.

Péter Lászlónak, a főzőverseny győztesének Hajduk Péter, a Juhtenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója adta át a díjat
Péter Lászlónak, a főzőverseny győztesének Hajduk Péter, a Juhtenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója adta át a díjat

Az egyre több amatőr szakácsot és profi érdeklődőt vonzó versenytől azt várták, várják a zsűri tagjai a juhtenyésztőkkel és juhtartókkal együtt, hogy az alig több mint fél kilogrammról jelentősen nő az egy főre jutó juhhús fogyasztás Magyarországon.

Bárdos B. Edit a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője adta át a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját az SZE hódmezővásárhelyi karának hallgatóinak. A csapat tagjai: Szőke Marcell, Báthori András, Zöld Endre.
Bárdos B. Edit a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztője adta át a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját az SZE hódmezővásárhelyi karának hallgatóinak. A csapat tagjai: Szőke Marcell, Báthori András, Zöld Endre.
A főzőverseny győztese (huszonegyedik alkalommal) Péter László kiskunhalasi juhász lett. Második helyen Sisák Imre békéssámsoni juhász végzett. Harmadik helyezést ért el a SzE Mezőgazdasági Kara hallgatói csoportja. Ők két ételt: egy tárkonyos levest és egy bárányragut is főztek. Ez utóbbival elnyerték a Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját.

Állatbemutatón a nagydíjas ille de france jerkecsoport
Állatbemutatón a nagydíjas ille de france jerkecsoport

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Borverseny-áttekintő, jelentkezési időpontokkal

Összefoglalót tett közzé a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. azokról a 2019-es borversenyekről, amelyekre közös mintaküldést és ügyintézést szervez. A kora tavasziakra gyorsan kell jelentkezni, a későbbiek közül pedig soknak még nem ismert a pontos időpontja sem, de a lista folyamatosan frissül.

Magyar Bor Nagydíj 2018

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal teszi közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a „Super 12” listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek.

A vörösszárnyú keszeg lett az év hala 2019-ben

A korábbinál jóval nagyobb érdeklődés övezte a Magyar Haltani Társaság aktuális szavazását, ráadásul ezúttal egy halfaj „szabálytalan előzéssel” igyekezett versenytársai elé kerülni. Az eredmény alapján kijelenthető, idén a színek fontos tényezők voltak.

Berecz Zsombor: vitorlával a dobogó tetejére

Az alsóörsi kikötőben pihenő hajók felé sétálva egy molinó tűnik fel, rajta a nemzeti lobogót égnek emelő Berecz Zsombor fotója, s egy hatalmas „gratulálunk” felirat. Mindez nemcsak az ő, hanem egyszersmind a hazai vitorlássport történelmének eddigi legnagyobb sikere előtti tisztelgés is: a sportoló ugyanis az első magyar, aki olimpiai hajóosztályban – finn dingiben – nyert világbajnoki címet.

Regionális díjugrató kvalifikációs verseny Budapesten

Budapest rendezheti a 2020-as tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét.

Nemcsak a divat dönt… Stropek László az év juhásza

Legutóbb több mint három éve jártunk Böhönyén. Arról beszélgettünk Stropek László juh törzstenyésztővel, érdemes-e megmaradni a jól bevált suffolk fajtánál, vagy jobb volna a divatosabb fehér fejű és bundájú fajtákra váltani.

Generációk óta a nyáj mellett

A Hortobágy végtelen pusztájában, a köves úttól távol, sokan láthatunk nyáját terelő juhászt. Évezredes hagyomány, sajátos életforma - Máté Jánossal találkoztunk, aki bepillantást engedett egy XXI. századi szilaj juhász életébe. Vele beszélgettünk a sorsáról.