Back to top

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.

A család évek óta kiállítóként vesz részt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, most murray grey és blonde d'aquitaine húsmarháit hozta el a kiállításra.

- Eleinte klasszikus árutermelő húsmarhatartást folytattunk, red angus keresztezett anyateheneinket végtermék-típusú bikákkal termékenyítettük, a borjakat választás után értékesítettük – meséli Jakab Judit. 2011-től aztán fokozatosan váltottunk, az anyatehén-állományt recipiensként használjuk embrió-átültetési programunkban és tevékenységünk most már elsősorban blonde d'aquitaine tenyészbika előállításra összpontosul. 2011-től a tenyészállat-piacon is ott vagyunk, tenyészbikákat adunk el, illetve szaporítóanyag termeltetéssel és értékesítéssel foglalkozunk.

Ma már belefogtunk az embrió-, valamint tenyészüsző-értékesítésbe is, de bekapcsolódtunk a murray grey fajtaátalakító programba is.

Jakab Judit két hónapos blonde üszővel

Jakab Juditéknál 20 éve minden a jószág körül forog, ami lehetne nyűg is, de itt sokkal inkább minta és örömforrás.

A gyerekek belenőttek az állatgondozásba, ami eleinte csak játék volt, de ma már a jövőt is így képzelik el.

Mindkét lány állatorvosnak készül. A 15 éves Lili annyira komolyan gondolja az állatorvosi pályát, hogy szülei már bele is kezdtek jövendő állatkórházának építésébe. Mire befejezi az egyetemet, lesz hol dolgoznia – mondja büszkén.

A bírák előtti felvezetésen sok múlik, Lili 15 éves korára már igazi profi

A 12 éves Liza szintén állatorvosnak készül, de ő a gyógyítást másként tervezi, mint nővére. A betegségek okai és a megelőzés érdekli, ezért patológus szeretne lenni. Már most is vizsgálja a levágott állatotokat és minden érdekli - mondja az édesanyja. A legutóbb is, amikor kacsát vágtunk, felnyitotta a fejét, kibontotta a szemeket, a nyelvet, tüzetesen megvizsgált minden apró részletet. Órákat képes kísérletekkel tölteni, az érdekesebbeket pedig videóra is felveszi. A múltkor például egy tüdőt rögzített, miközben felfújta egy szívószállal.

Líza az egy hónapos murray grey borjúval

Most tehát úgy tűnik, mindkét lány az állatok közelében marad a jövőben is, de ha esetleg máshogy alakul, akkor sincs tragédia. Jó tanuló mind a két lány, Liza például nem is tudott a kiállítás végéig maradni, az országos matek verseny miatt. Bármi lehet még belőlük, mi csak irányt mutattunk, választani már ők választanak…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megrohamozták a magyar pavilont a torinói ízfesztiválon

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a hétfői zárónapig az becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel.

A marhahúsfogyasztás népszerűsítése a cél

A marhatartásnak hagyománya volt Zalában is, de a rendszerváltást követően ez a helyzet az egész országban megváltozott. Az utóbbi években azonban növekszik az állattenyésztés volumene, azon belül is kimagasló a húsmarhatartás jelentősége. A közelmúltban a megyében tartott regionális szakmai napot a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.

Nébih farm a belvárosban

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek.

A darázsölyvek is később vonultak

Az utóbbi hetek feltűnően meleg időjárása a madarak viselkedését is megváltoztatta. A legtöbb tőlünk vonuló tollas a megszokottnál később indult a hosszú utazásra, de északról sem jelentek meg idejében tömegesen a Kárpát-medencébe a szokásosan ősz közeledtével érkezők. Így még az elmúlt hetekben is megfigyelhetünk olyan fajokat – például a darázsölyvet –, melyek nálunk költenek, de télire elvándorolnak.

Sánta tehenek a platón

Hogy elég egészséges-e egy marha a szállításhoz attól függ, hogy kinek kell róla dönteni. Az Aarhus Egyetem tudósai azt kutatták, hogyan ítélik meg a marhák szállíthatóságát az állattartók, a sofőrök illetve az állatorvosok. Kísérletükben megkérték a három csoport képviselőit, hogy a szarvasmarhákról készült videók alapján értékeljék az állatok sántaságát, illetve hogy szállítható-e még az adott jószág.

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

A húsuk is egészségesebb: a csillagfürt, mint nyúltakarmány

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson, úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Tizenegy ország tiltotta ki a belga sertéshúst

Az afrikai sertéspestis miatt tizenegy Európai Unión kívüli ország függesztette fel a sertéshús importját Belgiumból - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.