Back to top

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.

A család évek óta kiállítóként vesz részt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, most murray grey és blonde d'aquitaine húsmarháit hozta el a kiállításra.

- Eleinte klasszikus árutermelő húsmarhatartást folytattunk, red angus keresztezett anyateheneinket végtermék-típusú bikákkal termékenyítettük, a borjakat választás után értékesítettük – meséli Jakab Judit. 2011-től aztán fokozatosan váltottunk, az anyatehén-állományt recipiensként használjuk embrió-átültetési programunkban és tevékenységünk most már elsősorban blonde d'aquitaine tenyészbika előállításra összpontosul. 2011-től a tenyészállat-piacon is ott vagyunk, tenyészbikákat adunk el, illetve szaporítóanyag termeltetéssel és értékesítéssel foglalkozunk.

Ma már belefogtunk az embrió-, valamint tenyészüsző-értékesítésbe is, de bekapcsolódtunk a murray grey fajtaátalakító programba is.

Jakab Judit két hónapos blonde üszővel

Jakab Juditéknál 20 éve minden a jószág körül forog, ami lehetne nyűg is, de itt sokkal inkább minta és örömforrás.

A gyerekek belenőttek az állatgondozásba, ami eleinte csak játék volt, de ma már a jövőt is így képzelik el.

Mindkét lány állatorvosnak készül. A 15 éves Lili annyira komolyan gondolja az állatorvosi pályát, hogy szülei már bele is kezdtek jövendő állatkórházának építésébe. Mire befejezi az egyetemet, lesz hol dolgoznia – mondja büszkén.

A bírák előtti felvezetésen sok múlik, Lili 15 éves korára már igazi profi

A 12 éves Liza szintén állatorvosnak készül, de ő a gyógyítást másként tervezi, mint nővére. A betegségek okai és a megelőzés érdekli, ezért patológus szeretne lenni. Már most is vizsgálja a levágott állatotokat és minden érdekli - mondja az édesanyja. A legutóbb is, amikor kacsát vágtunk, felnyitotta a fejét, kibontotta a szemeket, a nyelvet, tüzetesen megvizsgált minden apró részletet. Órákat képes kísérletekkel tölteni, az érdekesebbeket pedig videóra is felveszi. A múltkor például egy tüdőt rögzített, miközben felfújta egy szívószállal.

Líza az egy hónapos murray grey borjúval

Most tehát úgy tűnik, mindkét lány az állatok közelében marad a jövőben is, de ha esetleg máshogy alakul, akkor sincs tragédia. Jó tanuló mind a két lány, Liza például nem is tudott a kiállítás végéig maradni, az országos matek verseny miatt. Bármi lehet még belőlük, mi csak irányt mutattunk, választani már ők választanak…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Reptéren gyakorlatozó segítőkutyák

A Sydney repülőtéren szolgálatba állt négylábúak ezúttal nem drog- vagy robbanószer kereső kutyák. Az a feladatuk, hogy megnyugtassák és jókedvre derítsék azokat az utasokat, akik számára a repülés stresszel jár.

Száz MOL-töltőállomáson segítenek hazajutni az elkóborolt ebeknek

Csaknem megduplázza, 54-ről 100-ra bővíti a MOL azon töltőállomásai számát, ahol ingyenes mikrochip-leolvasó lesz elérhető az elkóborolt kutyák azonosítása céljából.

Jelentősen csökkent a vágómarha ára

A KSH előzetes becslése szerint az elmúlt évhez képest 2018-ban a mezőgazdaság kibocsájtása 3,1 százalékkal 2600 milliárd Ft fölé nőtt. A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 1,8, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal lett nagyobb. Az élő állatok kibocsájtása 8,1, az állati termékeké pedig 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Legjobban a baromfiágazat fokozta a teljesítményét.

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.