Back to top

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.

A család évek óta kiállítóként vesz részt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, most murray grey és blonde d'aquitaine húsmarháit hozta el a kiállításra.

- Eleinte klasszikus árutermelő húsmarhatartást folytattunk, red angus keresztezett anyateheneinket végtermék-típusú bikákkal termékenyítettük, a borjakat választás után értékesítettük – meséli Jakab Judit. 2011-től aztán fokozatosan váltottunk, az anyatehén-állományt recipiensként használjuk embrió-átültetési programunkban és tevékenységünk most már elsősorban blonde d'aquitaine tenyészbika előállításra összpontosul. 2011-től a tenyészállat-piacon is ott vagyunk, tenyészbikákat adunk el, illetve szaporítóanyag termeltetéssel és értékesítéssel foglalkozunk.

Ma már belefogtunk az embrió-, valamint tenyészüsző-értékesítésbe is, de bekapcsolódtunk a murray grey fajtaátalakító programba is.

Jakab Judit két hónapos blonde üszővel

Jakab Juditéknál 20 éve minden a jószág körül forog, ami lehetne nyűg is, de itt sokkal inkább minta és örömforrás.

A gyerekek belenőttek az állatgondozásba, ami eleinte csak játék volt, de ma már a jövőt is így képzelik el.

Mindkét lány állatorvosnak készül. A 15 éves Lili annyira komolyan gondolja az állatorvosi pályát, hogy szülei már bele is kezdtek jövendő állatkórházának építésébe. Mire befejezi az egyetemet, lesz hol dolgoznia – mondja büszkén.

A bírák előtti felvezetésen sok múlik, Lili 15 éves korára már igazi profi

A 12 éves Liza szintén állatorvosnak készül, de ő a gyógyítást másként tervezi, mint nővére. A betegségek okai és a megelőzés érdekli, ezért patológus szeretne lenni. Már most is vizsgálja a levágott állatotokat és minden érdekli - mondja az édesanyja. A legutóbb is, amikor kacsát vágtunk, felnyitotta a fejét, kibontotta a szemeket, a nyelvet, tüzetesen megvizsgált minden apró részletet. Órákat képes kísérletekkel tölteni, az érdekesebbeket pedig videóra is felveszi. A múltkor például egy tüdőt rögzített, miközben felfújta egy szívószállal.

Líza az egy hónapos murray grey borjúval

Most tehát úgy tűnik, mindkét lány az állatok közelében marad a jövőben is, de ha esetleg máshogy alakul, akkor sincs tragédia. Jó tanuló mind a két lány, Liza például nem is tudott a kiállítás végéig maradni, az országos matek verseny miatt. Bármi lehet még belőlük, mi csak irányt mutattunk, választani már ők választanak…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.

Napjaink eszmei galambfajtája Hódmezővásárhelyen

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a galambok közül legnagyobb számban a szalontai óriást mutatták be. Ez jelzésértékű, hiszen ezek az állatok kiváló hústermelő képességgel, szaporasággal bírnak, miközben ellenálló képességük is kimagasló, s ahol lehet, kijáró (vagy ahogy Erdélyben nevezik, réti) galambként is szedegethetnek némi eleséget maguknak a határban.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.