Back to top

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.

A család évek óta kiállítóként vesz részt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, most murray grey és blonde d'aquitaine húsmarháit hozta el a kiállításra.

- Eleinte klasszikus árutermelő húsmarhatartást folytattunk, red angus keresztezett anyateheneinket végtermék-típusú bikákkal termékenyítettük, a borjakat választás után értékesítettük – meséli Jakab Judit. 2011-től aztán fokozatosan váltottunk, az anyatehén-állományt recipiensként használjuk embrió-átültetési programunkban és tevékenységünk most már elsősorban blonde d'aquitaine tenyészbika előállításra összpontosul. 2011-től a tenyészállat-piacon is ott vagyunk, tenyészbikákat adunk el, illetve szaporítóanyag termeltetéssel és értékesítéssel foglalkozunk.

Ma már belefogtunk az embrió-, valamint tenyészüsző-értékesítésbe is, de bekapcsolódtunk a murray grey fajtaátalakító programba is.

Jakab Judit két hónapos blonde üszővel

Jakab Juditéknál 20 éve minden a jószág körül forog, ami lehetne nyűg is, de itt sokkal inkább minta és örömforrás.

A gyerekek belenőttek az állatgondozásba, ami eleinte csak játék volt, de ma már a jövőt is így képzelik el.

Mindkét lány állatorvosnak készül. A 15 éves Lili annyira komolyan gondolja az állatorvosi pályát, hogy szülei már bele is kezdtek jövendő állatkórházának építésébe. Mire befejezi az egyetemet, lesz hol dolgoznia – mondja büszkén.

A bírák előtti felvezetésen sok múlik, Lili 15 éves korára már igazi profi

A 12 éves Liza szintén állatorvosnak készül, de ő a gyógyítást másként tervezi, mint nővére. A betegségek okai és a megelőzés érdekli, ezért patológus szeretne lenni. Már most is vizsgálja a levágott állatotokat és minden érdekli - mondja az édesanyja. A legutóbb is, amikor kacsát vágtunk, felnyitotta a fejét, kibontotta a szemeket, a nyelvet, tüzetesen megvizsgált minden apró részletet. Órákat képes kísérletekkel tölteni, az érdekesebbeket pedig videóra is felveszi. A múltkor például egy tüdőt rögzített, miközben felfújta egy szívószállal.

Líza az egy hónapos murray grey borjúval

Most tehát úgy tűnik, mindkét lány az állatok közelében marad a jövőben is, de ha esetleg máshogy alakul, akkor sincs tragédia. Jó tanuló mind a két lány, Liza például nem is tudott a kiállítás végéig maradni, az országos matek verseny miatt. Bármi lehet még belőlük, mi csak irányt mutattunk, választani már ők választanak…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Bontás helyett formatervezés

A takarmányszállító vezetékek akadálymentesítésére kínál egyszerű megoldást egy ötletes sarokelem. Az innovációs díjat is kiérdemlő Clean 9T Bypass berendezés nem csak a szállítóvezeték teljesítményét javítja, az állatok egészségére is kedvező hatással van.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.