Back to top

Kutyák zöldítik vissza az erdőtűz sújtotta területeket

Chile történetének legrosszabb erdőtűz-szezonja volt a 2017-es: 1,4 millió angol holdnyi terület (több mint 560 ezer hektár) vált a lángok martalékává, 1500 otthon semmisült meg, és legalább 11 ember vesztette életét. Egy tucatnál is több ország küldött speciális tűzoltókat, hogy segítsék a tűz megfékezését. Mire ez sikerült, csak a füstölgő pusztaság maradt.

Balról: Francisca Torres, Summer, Das, Constanza Torres és Olivia
Balról: Francisca Torres, Summer, Das, Constanza Torres és Olivia
Fotó: Francisca Torres
A tűz után a segítség négylábon érkezett: Francisca Torres három border colliet képzett ki arra, hogy „újravessék" az erdőt. A kutyák számára ez csupán játék (hiszen egész nap szabadon futkoshatnak a szabadban), azonban óriási segítséget nyújtanak az erdő regenerálódásához.

A trükk az, hogy a kutyák speciális hátizsákot kapnak.

Ezt a gazdájuk és a testvére, Constanza őshonos növények magvaival töltik fel. Ahogy a kutyák fel-alá rohangálnak az erdőben, a hátizsákból szépen lassan kiszóródnak a magok, melyek aztán csírázásnak indulhatnak a felperzselt talajon.

A három kutya, Summer, Das és Olivia jóval hatékonyabbak, mint az emberek. Egy nap alatt közel 30 kilométert tesznek meg, és 9 kilogrammnyi magot „vetnek el”. Amikor kifogy a hátizsákból a mag, visszatérnek a gazdájukhoz, aki újratölti azt.

A projektet 2017-ben indította Torres, és hat hónapon keresztül rendszeresen visszatért az erdőbe kutyáival. Az eredmény pedig már látszik: a növények mellett az állatok is lassan visszatérnek az erdőbe. Terveik szerint folytatják még a munkát, addig azonban a három kutya további kiképzésen vesz részt. Mivel a border collie pásztorkutya, így a gazda megfelelő fegyelmezési feladatokkal képes kontroll alatt tartani a kutyákat az erdőben ahhoz, hogy azok ne vegyék űzőbe a vadállományt.

In Chile, a trio of Border Collies is bringing a forest back to life

 

Forrás: 
www.mnn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Farostőrleményből készül a jövő ültetőközege

Napjainkban mind több gyártó használja a finomra őrölt fazuzalékot a hagyományos, tőzeg alapú termesztőközegek adalékaként. A farostőrlemény alapú közegek lassan általánosan használt anyagok lesznek a konténeres és cserepes dísznövénytermesztésben.

Kilőtték az egyik veszélyes medvét Tusnádfürdőn

A Szent Anna vadásztársulat illetékesei szerda este Tusnádfürdő határában kilőtték a városba bejáró egyik veszélyes medvét - közölte az MTI-vel Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke.

Kiskertek a világ legélhetőbb városának közepén

Vasi építészek és a szombathelyi urbanisztikai nyári egyetem hallgatói néztek körül a nemrég a világ legélhetőbb városának megválasztott Bécsben. Ezt találták.

Így hűsölnek az állatok a szarvasi állatparkban

A nagy melegben többféle módon gondoskodnak a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark dolgozói az állatok hűsítéséről. Körömi Krisztinától, az állatpark vezetőjétől megtudtuk, több esetben az egyik jól bevált recept, hogy egy nagy méretű dagonyázót alakítanak ki az állatoknak.

Ahová messziről köszön a farkas

Aki próbált már délben egy álmos nyájat kitessékelni a tikkadt legelőre, átérezheti­ a két kuvasz nyűgjét, amikor a festői fotók készítésére vonatkozó botor tervemmel beállítottam Puzsikék bekölcei portájára. Betyár és Bobó, ha kelletlenül is, de bemutatkozott, gazdájuk személyében pedig a környék egy nagy reményű fiatal földbirtokosát ismerhettem meg.

Csirkenevelő gyulladt ki Mezőkövesden, több ezer állat veszett oda

Hat-hétezer csirke pusztulhatott el egy mezőkövesdi baromfinevelő telepen keletkezett tűzben kedden. A lángokat a tűzoltók néhány órán belül eloltották, a tulajdonos szerint körülbelül negyvenmillió forintos a kár.

Mindenki segíthet a görög erdők újraélesztésében

Az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége közös felhívást tett közzé a görög tűzvészben elpusztult erdők felújításának támogatására

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Egyelőre csak madarakra veszélyes az új vírus

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik, könnyen nagy baj lehet belőle. Az Usutu-vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.