0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kutyák zöldítik vissza az erdőtűz sújtotta területeket

Chile történetének legrosszabb erdőtűz-szezonja volt a 2017-es: 1,4 millió angol holdnyi terület (több mint 560 ezer hektár) vált a lángok martalékává, 1500 otthon semmisült meg, és legalább 11 ember vesztette életét. Egy tucatnál is több ország küldött speciális tűzoltókat, hogy segítsék a tűz megfékezését. Mire ez sikerült, csak a füstölgő pusztaság maradt.

A tűz után a segítség négylábon érkezett: Francisca Torres három border colliet képzett ki arra, hogy „újravessék” az erdőt. A kutyák számára ez csupán játék (hiszen egész nap szabadon futkoshatnak a szabadban), azonban óriási segítséget nyújtanak az erdő regenerálódásához.

A trükk az, hogy a kutyák speciális hátizsákot kapnak.

Ezt a gazdájuk és a testvére, Constanza őshonos növények magvaival töltik fel. Ahogy a kutyák fel-alá rohangálnak az erdőben, a hátizsákból szépen lassan kiszóródnak a magok, melyek aztán csírázásnak indulhatnak a felperzselt talajon.

A három kutya, Summer, Das és Olivia jóval hatékonyabbak, mint az emberek. Egy nap alatt közel 30 kilométert tesznek meg, és 9 kilogrammnyi magot „vetnek el”. Amikor kifogy a hátizsákból a mag, visszatérnek a gazdájukhoz, aki újratölti azt.

A projektet 2017-ben indította Torres, és hat hónapon keresztül rendszeresen visszatért az erdőbe kutyáival. Az eredmény pedig már látszik: a növények mellett az állatok is lassan visszatérnek az erdőbe. Terveik szerint folytatják még a munkát, addig azonban a három kutya további kiképzésen vesz részt. Mivel a border collie pásztorkutya, így a gazda megfelelő fegyelmezési feladatokkal képes kontroll alatt tartani a kutyákat az erdőben ahhoz, hogy azok ne vegyék űzőbe a vadállományt.

youtube://v/E0TUgxw-MR8

 

Forrás: www.mnn.com