Back to top

A törpehörcsögök: apró test, óriási népszerűség

Bájos kinézetük és apró méretük miatt hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a törpehörcsögök. Ez nem is csoda, hiszen ezek a kis rágcsálók csak ritkán harapnak (kivétel ebben talán csak a Campbell-törpehörcsög), viszonylag kis terráriumban is elélnek, és táplálásuk sem ördöngösség.

Fotó: Kovács Zsolt

A dzsungáriai törpehörcsögöt (Phodopus sungorus) 1773-ban Kazahsztánból írták le, ám a faj előfordul még Szibériában is. A természetben élő példányok mindössze 7-9 cm hosszúak, de a fogságban tartott egyedek kb. 2 centiméterrel nagyobbak. Bundájuk eredeti hazájukban hátul szürkésbarna, míg a hasuk fehér, télen azonban színt váltanak; hófehérek lesznek. Hátukon a sötét csík viszont ekkor is látszik. Fogságban számos színváltozatukkal találkozhatunk, de vadas színű, „ősi” egyedeket ma már alig találni.

Otthona a sztyeppe

A dzsungáriai törpehörcsög természetes élőhelyén a sztyeppéket, erdős sztyeppéket és félsivatagokat lakja. Olyan földalatti járatokban húzza meg magát, melyeknek 2-6 bejárata van. Nyáron a földfelszín alatt 20-30 centiméterre, télén viszont egy méterre húzódnak a járatok. Napi táplálkozási útjaikon a hímek 70, míg a nőstények mintegy hatvan métert tesznek meg.

Jobbára éjszaka aktívak, de olykor nappal is lehet találkozni velük. A természetben a táplálkozása eltérő a hozzá nagyon közeli rokon (régebben egy fajnak, csak más-más alfajnak tekintették őket) Campbell-hörcsögétől (Phodophus campbelli). Míg a dzsungáriai törpehörcsög főleg magokat és zöld növényi részeket fogyaszt, és rovarokat ritkábban, addig a Cambell-hörcsög étendjének jelentős részét épp az ízeltlábúak teszik ki. Mindkét hörcsögfaj télire kamrájában eleséget raktároz.

A dzsungáriai törpehörcsög fő tenyészidőszaka a természetben április és szeptember közé esik, de néhány nőstény télen is hoz világra kölyköket. A 4-6 kicsi mintegy 18 nap után jön világra, és négy hónaposan érik el az ivarérettségüket. (Fogságban az alomszám 1-8). A hím segít a fiatalok felnevelésében.

Forgácsba bújik

A dzsungáriai törpehörcsög tartása igen egyszerű. Lehetőleg nagyon fiatal, már önállóan táplálkozó, de még nem ivarérett párt szoktassunk össze. Kis méretük miatt elegendő számukra egy fél méter hosszú, 20-30 cm széles és 30 cm magas terrárium.

Alomként jobban szeretik a homokot, mint a forgácsot.

Ha a homok mellett döntünk, akkor különösen fontos, hogy különféle búvóhelyeket alakítsunk ki számukra, ugyanis a forgácsban gyakran elássák, és így ott biztonságban érzik magukat A forgács legyen minél kisebb szemű, de semmiképpen se fűrészpor! De ügyeljünk arra is, hogy a túl nagy darabok között ezek a pöttöm állatok nehezen közlekednek.

Szerencsére, mint oly sok kisrágcsáló, a dzsungáriai törpehörcsögök is „WC-t használnak”, azaz csupán egy sarokba ürítenek. Ez pedig jelentősen megkönnyíti a takarítást, csak a nedves forgácsot kell naponta eltávolítani. Természetesen ekkor is szükség van a heti egyszeri teljes alomcserére! Ne feledkezzünk meg a búvóhelyekről sem, amely lehet egy üreges fatörzs, wc-papír- vagy papírtörlő gurigák, agyagcserép. Bőségesen adjunk szénát is.

A dzsungáriai törpehörcsög nem különösebben érzékeny a hidegre, télen a 8-10 °C-t is elviseli.

Ekkor bundája szép dús és világos lesz. Hideg időben a szokásosnál jóval vastagabban almozzunk faforgáccsal. A dzsungáriai törpehörcsög, mivel nem kell tartania ragadozóktól, fogságban gyakran nappal is mozog. Ám nem hagyott fel az éjszakai életmódjával, így éjjel is motoszkál. Magától értetődően ezért terráriumát a hálószobától távol helyezzük el. Télen fűtetlen helyen tartva nappal inkább csak alszik, és csupán éjjel bújik elő táplálkozni. Hidegben természetesen nagyobb tápértékű kosztra van szüksége. Szobahőmérsékleten hörcsögeink szokásos napi életüket élik, és rossz időben is szaporodhatnak.

Adjunk apró magokat is!

A dzsungáriai törpehörcsög táplálása roppant egyszerű, noha azért odafigyelést igényel. Alaptakarmánya legyen olyan rágcsáló magkeverék, amelyet apró szemű, de kis olajtartalmú magvakkal dúsítunk. A legjobb, ha a kereskedésekben kapható általános rágcsálóeledelt például díszpintyek számára készített magkeverékkel vegyítjük. Néhol pedig már kapható igazán jó minőségű, kifejezetten a törpehörcsögöknek gyártott keverék is. Adjunk gyümölcsöket és zöldeledelt is.

Némi állati eredetű takarmányra is szükségük van, ez lehet lisztkukac, túró, sajt stb. Ha ez hiányzik, a kannibalizmus is kialakulhat náluk.

Fogkoptatásra a legjobb a száraz kenyér, illetve keményfa darabkák. Ínyencségként adható dió és mogyoró; a madarak számára árusított szépia pedig remek csonterősítő, de olykor, főleg amikor kölykeik vannak, nem árt a gyümölcsre-zöldeledelre némi kalciumtartalmú port is szórni. A dzsungáriai törpehörcsög rövid életű, mindössze 2-3 évig lehet a kedvencünk.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/04 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több a tojás, csökken az ára

Miközben a KSH adatai szerint Magyarországon csökkent a tyúkfélék száma – idén június 1-jén 35 millió volt, ami 776 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál –, a tojóállomány egy év alatt 432 ezerrel 11 millióra bővült. Az étkezési tojás termelése is emelkedett, az első öt havi 482,6 millió darab közel 20 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél.

Ahová messziről köszön a farkas

Aki próbált már délben egy álmos nyájat kitessékelni a tikkadt legelőre, átérezheti­ a két kuvasz nyűgjét, amikor a festői fotók készítésére vonatkozó botor tervemmel beállítottam Puzsikék bekölcei portájára. Betyár és Bobó, ha kelletlenül is, de bemutatkozott, gazdájuk személyében pedig a környék egy nagy reményű fiatal földbirtokosát ismerhettem meg.

Csirkenevelő gyulladt ki Mezőkövesden, több ezer állat veszett oda

Hat-hétezer csirke pusztulhatott el egy mezőkövesdi baromfinevelő telepen keletkezett tűzben kedden. A lángokat a tűzoltók néhány órán belül eloltották, a tulajdonos szerint körülbelül negyvenmillió forintos a kár.

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

A szürkemarhának van jövője

A magyar szürkemarha sorsa a bizonyíték arra, hogy múltján és jelenén túl nagyon komoly jövő elé is néz - mondta Nagy István agrárminiszter a VI. Szürkemarha Fesztiválon szombaton Harsányban.

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A rókáknál lehet a háziasítás genetikájának kulcsa

A 20. század közepe táján Szibériában végeztek háziasítási kísérleteket ezüstrókákkal. Ennek eredményeképpen olyan állatok születtek, melyek viselkedése a kutyáékhoz hasonlít: keresik az ember társaságát, bújnak, nyüszítenek, akár egy golden retriver. Azonban eddig senki nem vizsgálta a rókákban lezajló genetikai változásokat.

Gyöngyös nyak, kedves hang

Hazánkban a rendszerváltásig a vadgalambkedvelőknek igen kevés faj állt rendelkezésére. Ezek közül egyik volt a nálunk is olykor-olykor felbukkanó gyöngyös nyakú gerle, melyeknek legtöbbjét a szerencsés madarászok a hajdani NSZK-ból vásárolták, de jellemzően csak egy-egy párt hoztak belőle, így vérfrissítés hiányában a faj rendre eltűnt a portákról.