Back to top

A törpehörcsögök: apró test, óriási népszerűség

Bájos kinézetük és apró méretük miatt hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a törpehörcsögök. Ez nem is csoda, hiszen ezek a kis rágcsálók csak ritkán harapnak (kivétel ebben talán csak a Campbell-törpehörcsög), viszonylag kis terráriumban is elélnek, és táplálásuk sem ördöngösség.

Fotó: Kovács Zsolt

A dzsungáriai törpehörcsögöt (Phodopus sungorus) 1773-ban Kazahsztánból írták le, ám a faj előfordul még Szibériában is. A természetben élő példányok mindössze 7-9 cm hosszúak, de a fogságban tartott egyedek kb. 2 centiméterrel nagyobbak. Bundájuk eredeti hazájukban hátul szürkésbarna, míg a hasuk fehér, télen azonban színt váltanak; hófehérek lesznek. Hátukon a sötét csík viszont ekkor is látszik. Fogságban számos színváltozatukkal találkozhatunk, de vadas színű, „ősi” egyedeket ma már alig találni.

Otthona a sztyeppe

A dzsungáriai törpehörcsög természetes élőhelyén a sztyeppéket, erdős sztyeppéket és félsivatagokat lakja. Olyan földalatti járatokban húzza meg magát, melyeknek 2-6 bejárata van. Nyáron a földfelszín alatt 20-30 centiméterre, télén viszont egy méterre húzódnak a járatok. Napi táplálkozási útjaikon a hímek 70, míg a nőstények mintegy hatvan métert tesznek meg.

Jobbára éjszaka aktívak, de olykor nappal is lehet találkozni velük. A természetben a táplálkozása eltérő a hozzá nagyon közeli rokon (régebben egy fajnak, csak más-más alfajnak tekintették őket) Campbell-hörcsögétől (Phodophus campbelli). Míg a dzsungáriai törpehörcsög főleg magokat és zöld növényi részeket fogyaszt, és rovarokat ritkábban, addig a Cambell-hörcsög étendjének jelentős részét épp az ízeltlábúak teszik ki. Mindkét hörcsögfaj télire kamrájában eleséget raktároz.

A dzsungáriai törpehörcsög fő tenyészidőszaka a természetben április és szeptember közé esik, de néhány nőstény télen is hoz világra kölyköket. A 4-6 kicsi mintegy 18 nap után jön világra, és négy hónaposan érik el az ivarérettségüket. (Fogságban az alomszám 1-8). A hím segít a fiatalok felnevelésében.

Forgácsba bújik

A dzsungáriai törpehörcsög tartása igen egyszerű. Lehetőleg nagyon fiatal, már önállóan táplálkozó, de még nem ivarérett párt szoktassunk össze. Kis méretük miatt elegendő számukra egy fél méter hosszú, 20-30 cm széles és 30 cm magas terrárium.

Alomként jobban szeretik a homokot, mint a forgácsot.

Ha a homok mellett döntünk, akkor különösen fontos, hogy különféle búvóhelyeket alakítsunk ki számukra, ugyanis a forgácsban gyakran elássák, és így ott biztonságban érzik magukat A forgács legyen minél kisebb szemű, de semmiképpen se fűrészpor! De ügyeljünk arra is, hogy a túl nagy darabok között ezek a pöttöm állatok nehezen közlekednek.

Szerencsére, mint oly sok kisrágcsáló, a dzsungáriai törpehörcsögök is „WC-t használnak”, azaz csupán egy sarokba ürítenek. Ez pedig jelentősen megkönnyíti a takarítást, csak a nedves forgácsot kell naponta eltávolítani. Természetesen ekkor is szükség van a heti egyszeri teljes alomcserére! Ne feledkezzünk meg a búvóhelyekről sem, amely lehet egy üreges fatörzs, wc-papír- vagy papírtörlő gurigák, agyagcserép. Bőségesen adjunk szénát is.

A dzsungáriai törpehörcsög nem különösebben érzékeny a hidegre, télen a 8-10 °C-t is elviseli.

Ekkor bundája szép dús és világos lesz. Hideg időben a szokásosnál jóval vastagabban almozzunk faforgáccsal. A dzsungáriai törpehörcsög, mivel nem kell tartania ragadozóktól, fogságban gyakran nappal is mozog. Ám nem hagyott fel az éjszakai életmódjával, így éjjel is motoszkál. Magától értetődően ezért terráriumát a hálószobától távol helyezzük el. Télen fűtetlen helyen tartva nappal inkább csak alszik, és csupán éjjel bújik elő táplálkozni. Hidegben természetesen nagyobb tápértékű kosztra van szüksége. Szobahőmérsékleten hörcsögeink szokásos napi életüket élik, és rossz időben is szaporodhatnak.

Adjunk apró magokat is!

A dzsungáriai törpehörcsög táplálása roppant egyszerű, noha azért odafigyelést igényel. Alaptakarmánya legyen olyan rágcsáló magkeverék, amelyet apró szemű, de kis olajtartalmú magvakkal dúsítunk. A legjobb, ha a kereskedésekben kapható általános rágcsálóeledelt például díszpintyek számára készített magkeverékkel vegyítjük. Néhol pedig már kapható igazán jó minőségű, kifejezetten a törpehörcsögöknek gyártott keverék is. Adjunk gyümölcsöket és zöldeledelt is.

Némi állati eredetű takarmányra is szükségük van, ez lehet lisztkukac, túró, sajt stb. Ha ez hiányzik, a kannibalizmus is kialakulhat náluk.

Fogkoptatásra a legjobb a száraz kenyér, illetve keményfa darabkák. Ínyencségként adható dió és mogyoró; a madarak számára árusított szépia pedig remek csonterősítő, de olykor, főleg amikor kölykeik vannak, nem árt a gyümölcsre-zöldeledelre némi kalciumtartalmú port is szórni. A dzsungáriai törpehörcsög rövid életű, mindössze 2-3 évig lehet a kedvencünk.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/04 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy változások az állattenyésztésben: kihívások az EU-ban

A Keszthelyen megrendezett Országos Húsmarhatenyésztési konferencia központi témája az Európai Unió új állattenyésztési rendelete volt, amely a jövőben jelentősen megváltoztatja a tagországok eddigi tenyésztéssel kapcsolatos szabályozását.

Növekvő termelés, javuló jövedelmezőség a tejágazatban

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat – mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha állomány-létszámának növelése és a tej beltartalmi értékeinek javítása.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.