Back to top

A törpehörcsögök: apró test, óriási népszerűség

Bájos kinézetük és apró méretük miatt hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a törpehörcsögök. Ez nem is csoda, hiszen ezek a kis rágcsálók csak ritkán harapnak (kivétel ebben talán csak a Campbell-törpehörcsög), viszonylag kis terráriumban is elélnek, és táplálásuk sem ördöngösség.

Fotó: Kovács Zsolt

A dzsungáriai törpehörcsögöt (Phodopus sungorus) 1773-ban Kazahsztánból írták le, ám a faj előfordul még Szibériában is. A természetben élő példányok mindössze 7-9 cm hosszúak, de a fogságban tartott egyedek kb. 2 centiméterrel nagyobbak. Bundájuk eredeti hazájukban hátul szürkésbarna, míg a hasuk fehér, télen azonban színt váltanak; hófehérek lesznek. Hátukon a sötét csík viszont ekkor is látszik. Fogságban számos színváltozatukkal találkozhatunk, de vadas színű, „ősi” egyedeket ma már alig találni.

Otthona a sztyeppe

A dzsungáriai törpehörcsög természetes élőhelyén a sztyeppéket, erdős sztyeppéket és félsivatagokat lakja. Olyan földalatti járatokban húzza meg magát, melyeknek 2-6 bejárata van. Nyáron a földfelszín alatt 20-30 centiméterre, télén viszont egy méterre húzódnak a járatok. Napi táplálkozási útjaikon a hímek 70, míg a nőstények mintegy hatvan métert tesznek meg.

Jobbára éjszaka aktívak, de olykor nappal is lehet találkozni velük. A természetben a táplálkozása eltérő a hozzá nagyon közeli rokon (régebben egy fajnak, csak más-más alfajnak tekintették őket) Campbell-hörcsögétől (Phodophus campbelli). Míg a dzsungáriai törpehörcsög főleg magokat és zöld növényi részeket fogyaszt, és rovarokat ritkábban, addig a Cambell-hörcsög étendjének jelentős részét épp az ízeltlábúak teszik ki. Mindkét hörcsögfaj télire kamrájában eleséget raktároz.

A dzsungáriai törpehörcsög fő tenyészidőszaka a természetben április és szeptember közé esik, de néhány nőstény télen is hoz világra kölyköket. A 4-6 kicsi mintegy 18 nap után jön világra, és négy hónaposan érik el az ivarérettségüket. (Fogságban az alomszám 1-8). A hím segít a fiatalok felnevelésében.

Forgácsba bújik

A dzsungáriai törpehörcsög tartása igen egyszerű. Lehetőleg nagyon fiatal, már önállóan táplálkozó, de még nem ivarérett párt szoktassunk össze. Kis méretük miatt elegendő számukra egy fél méter hosszú, 20-30 cm széles és 30 cm magas terrárium.

Alomként jobban szeretik a homokot, mint a forgácsot.

Ha a homok mellett döntünk, akkor különösen fontos, hogy különféle búvóhelyeket alakítsunk ki számukra, ugyanis a forgácsban gyakran elássák, és így ott biztonságban érzik magukat A forgács legyen minél kisebb szemű, de semmiképpen se fűrészpor! De ügyeljünk arra is, hogy a túl nagy darabok között ezek a pöttöm állatok nehezen közlekednek.

Szerencsére, mint oly sok kisrágcsáló, a dzsungáriai törpehörcsögök is „WC-t használnak”, azaz csupán egy sarokba ürítenek. Ez pedig jelentősen megkönnyíti a takarítást, csak a nedves forgácsot kell naponta eltávolítani. Természetesen ekkor is szükség van a heti egyszeri teljes alomcserére! Ne feledkezzünk meg a búvóhelyekről sem, amely lehet egy üreges fatörzs, wc-papír- vagy papírtörlő gurigák, agyagcserép. Bőségesen adjunk szénát is.

A dzsungáriai törpehörcsög nem különösebben érzékeny a hidegre, télen a 8-10 °C-t is elviseli.

Ekkor bundája szép dús és világos lesz. Hideg időben a szokásosnál jóval vastagabban almozzunk faforgáccsal. A dzsungáriai törpehörcsög, mivel nem kell tartania ragadozóktól, fogságban gyakran nappal is mozog. Ám nem hagyott fel az éjszakai életmódjával, így éjjel is motoszkál. Magától értetődően ezért terráriumát a hálószobától távol helyezzük el. Télen fűtetlen helyen tartva nappal inkább csak alszik, és csupán éjjel bújik elő táplálkozni. Hidegben természetesen nagyobb tápértékű kosztra van szüksége. Szobahőmérsékleten hörcsögeink szokásos napi életüket élik, és rossz időben is szaporodhatnak.

Adjunk apró magokat is!

A dzsungáriai törpehörcsög táplálása roppant egyszerű, noha azért odafigyelést igényel. Alaptakarmánya legyen olyan rágcsáló magkeverék, amelyet apró szemű, de kis olajtartalmú magvakkal dúsítunk. A legjobb, ha a kereskedésekben kapható általános rágcsálóeledelt például díszpintyek számára készített magkeverékkel vegyítjük. Néhol pedig már kapható igazán jó minőségű, kifejezetten a törpehörcsögöknek gyártott keverék is. Adjunk gyümölcsöket és zöldeledelt is.

Némi állati eredetű takarmányra is szükségük van, ez lehet lisztkukac, túró, sajt stb. Ha ez hiányzik, a kannibalizmus is kialakulhat náluk.

Fogkoptatásra a legjobb a száraz kenyér, illetve keményfa darabkák. Ínyencségként adható dió és mogyoró; a madarak számára árusított szépia pedig remek csonterősítő, de olykor, főleg amikor kölykeik vannak, nem árt a gyümölcsre-zöldeledelre némi kalciumtartalmú port is szórni. A dzsungáriai törpehörcsög rövid életű, mindössze 2-3 évig lehet a kedvencünk.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/04 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Egy ősi fajta újra népszerű

A brakel tyúkfajta az egyik legősibbnek számít Nyugat-Európában, mely hajdanán leginkább a Németalföldön volt elterjedt, így nem meglepő, hogy ma a belgák tartják számon nemzeti fajtájukként. Minden bizonnyal ennek az ősi tyúkfajtának kialakulására a XVI. században Törökországból importált ottani parlagi fajták nagy befolyással bírtak.

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.

Napjaink eszmei galambfajtája Hódmezővásárhelyen

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a galambok közül legnagyobb számban a szalontai óriást mutatták be. Ez jelzésértékű, hiszen ezek az állatok kiváló hústermelő képességgel, szaporasággal bírnak, miközben ellenálló képességük is kimagasló, s ahol lehet, kijáró (vagy ahogy Erdélyben nevezik, réti) galambként is szedegethetnek némi eleséget maguknak a határban.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.