Back to top

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

A német húsmerinói ma Magyarországon az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb fajta, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy törzskönyvezett anyajuh-egyedszám tekintetében ma hazánkban a második helyen áll. Igen jó keresztezési partner is, hiszen kiváló hústípusát még alacsony vérhányad esetén is jól örökíti. A fajta aszezonalitásának köszönhetően az év bármely szakában bárányokkal tudja meghálálni a gondos gazda munkáját a nyáj. Így nem véletlen, hogy e fajta az elsők között szerepelt a bemutatón.

Különösen a külföldiek körében aratott sikert a Hortobágyi Nemzeti Park három fekete hortobágyi rackája.

Ennél a színváltozatnál az enyhe kivilágosodás, más néven darusodás sajnos gyakorta előfordul, de a kiállított csoportban ennek még a legkisebb jelét sem lehetett tapasztalni. Ez a fajta nem szapora: ellésenként átlagban 1,2 bárány jön világra, de mivel igen jók az anyai tulajdonságai, így az utódokat komplikáció nélkül szinte egytől egyig felneveli. Sajnos azonban gyapját igen nehéz értékesíteni, kilójáért nemigen adnak 50 forintnál többet, s ez még a nyírás költségeit sem fedezi. Pedig megfelelő marketinggel meg lehetne találni azt a piacot, ahol nagyra értékelik. Külföldön például repülőgépek szigetelésénél használják az őshonos juhfajták különleges gyapját.

Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fotó: Tóth Zsigmond

A kiállítás igazi gyöngyszemei azonban azok a fehér suffolk juhok voltak, melyeket nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unió területén először mutattak be állatkiállításon. Ezeket még embrióként importálták Ausztráliából, s itthon fejlődtek ki más fajtájú anyákba beültetve.

Igen nagy az érdeklődés hazánkban a fajta iránt, hiszen nemcsak kiváló anyai tulajdonságokkal bír, de jól tűri a szárazságot, így a homokos területek is kiválóan hasznosíthatóak általa.

Leginkább a hagyományos (feketefejű) suffolk tenyésztői részéről mutatkozik kiemelkedő igény a fehér suffolk kosokra, mivel ezek felhasználásával világos bárányok születnek, melyet a piac jobban értékel. Húskihozatala is némileg jobb a hagyományos suffolkénál.

A kistermetű, de igen szapora shropshire is sokak számára újdonságnak számít, hiszen nálunk még mutatóban is ritkán tűnik föl. Elsősorban azok tartják, akik minél kevesebb vegyszerrel szeretnék környezetüket terhelni, s örökzöldtermesztéssel foglalkozni. E juhfajta különleges tulajdonsága, hogy nemcsak a különféle fenyőknek, tujáknak nem rágja meg törzsét, leveleit, hanem egyes gyümölcsfákét sem. Így akár biogyümölcsösökben is komoly jövője lehet a fajtának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bár kicsi, mégis igazi nagypapagáj: a vörös hátú törpeara

A törpearák megjelenésükben, viselkedésükben sokban hasonlítanak óriásméretű rokonaikhoz, pl. ugyanúgy megvan az arctájékukon a toll nélküli kopasz bőrfelület, emellett igazi nagypapagájok módjára viselkednek. Viszont helyigényük és áruk is kisebb nagyméretű társaikénál, ezért különösen kedveltek a madarászok között.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Educatio 2019: célkeresztben az agrárképzések

A magyar oktatási ágazat seregszemléjének tartott kiállítás 19. alkalommal várta a továbbtanulni kész fiatalokat. Az idei tapasztalatok azt mutatták, a végzős gimnazisták körében többségben vannak, akiknek határozott elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, közöttük pedig sokan kifejezetten agrárképzéseket keresnek.

Münchenben a Mátraparkett

2019. január 14-19 között megrendezésre kerül Közép-Európa egyik legjelentősebb Építkezési – Építészeti Kiállítása, a BAU 2019 München, melyen több, mint 200 ezer négyzetméteren várják az érdeklődőket.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.