Back to top

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

A német húsmerinói ma Magyarországon az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb fajta, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy törzskönyvezett anyajuh-egyedszám tekintetében ma hazánkban a második helyen áll. Igen jó keresztezési partner is, hiszen kiváló hústípusát még alacsony vérhányad esetén is jól örökíti. A fajta aszezonalitásának köszönhetően az év bármely szakában bárányokkal tudja meghálálni a gondos gazda munkáját a nyáj. Így nem véletlen, hogy e fajta az elsők között szerepelt a bemutatón.

Különösen a külföldiek körében aratott sikert a Hortobágyi Nemzeti Park három fekete hortobágyi rackája.

Ennél a színváltozatnál az enyhe kivilágosodás, más néven darusodás sajnos gyakorta előfordul, de a kiállított csoportban ennek még a legkisebb jelét sem lehetett tapasztalni. Ez a fajta nem szapora: ellésenként átlagban 1,2 bárány jön világra, de mivel igen jók az anyai tulajdonságai, így az utódokat komplikáció nélkül szinte egytől egyig felneveli. Sajnos azonban gyapját igen nehéz értékesíteni, kilójáért nemigen adnak 50 forintnál többet, s ez még a nyírás költségeit sem fedezi. Pedig megfelelő marketinggel meg lehetne találni azt a piacot, ahol nagyra értékelik. Külföldön például repülőgépek szigetelésénél használják az őshonos juhfajták különleges gyapját.

Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fotó: Tóth Zsigmond

A kiállítás igazi gyöngyszemei azonban azok a fehér suffolk juhok voltak, melyeket nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unió területén először mutattak be állatkiállításon. Ezeket még embrióként importálták Ausztráliából, s itthon fejlődtek ki más fajtájú anyákba beültetve.

Igen nagy az érdeklődés hazánkban a fajta iránt, hiszen nemcsak kiváló anyai tulajdonságokkal bír, de jól tűri a szárazságot, így a homokos területek is kiválóan hasznosíthatóak általa.

Leginkább a hagyományos (feketefejű) suffolk tenyésztői részéről mutatkozik kiemelkedő igény a fehér suffolk kosokra, mivel ezek felhasználásával világos bárányok születnek, melyet a piac jobban értékel. Húskihozatala is némileg jobb a hagyományos suffolkénál.

A kistermetű, de igen szapora shropshire is sokak számára újdonságnak számít, hiszen nálunk még mutatóban is ritkán tűnik föl. Elsősorban azok tartják, akik minél kevesebb vegyszerrel szeretnék környezetüket terhelni, s örökzöldtermesztéssel foglalkozni. E juhfajta különleges tulajdonsága, hogy nemcsak a különféle fenyőknek, tujáknak nem rágja meg törzsét, leveleit, hanem egyes gyümölcsfákét sem. Így akár biogyümölcsösökben is komoly jövője lehet a fajtának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Farmer-Expo: az öntözéstől az almakérdésig

Nincs almakrízis - jelentett ki Nagy István agrárminiszter a XXVII. Farmer-Expo megnyitóján, Debrecenben. Azonban hozzátette, hogy van gond és feladat, melyet csak összefogással lehet megoldani. Ez meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és feldolgozókkal.

Több a tojás, csökken az ára

Miközben a KSH adatai szerint Magyarországon csökkent a tyúkfélék száma – idén június 1-jén 35 millió volt, ami 776 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál –, a tojóállomány egy év alatt 432 ezerrel 11 millióra bővült. Az étkezési tojás termelése is emelkedett, az első öt havi 482,6 millió darab közel 20 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél.

Ahová messziről köszön a farkas

Aki próbált már délben egy álmos nyájat kitessékelni a tikkadt legelőre, átérezheti­ a két kuvasz nyűgjét, amikor a festői fotók készítésére vonatkozó botor tervemmel beállítottam Puzsikék bekölcei portájára. Betyár és Bobó, ha kelletlenül is, de bemutatkozott, gazdájuk személyében pedig a környék egy nagy reményű fiatal földbirtokosát ismerhettem meg.

Csirkenevelő gyulladt ki Mezőkövesden, több ezer állat veszett oda

Hat-hétezer csirke pusztulhatott el egy mezőkövesdi baromfinevelő telepen keletkezett tűzben kedden. A lángokat a tűzoltók néhány órán belül eloltották, a tulajdonos szerint körülbelül negyvenmillió forintos a kár.

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

A szürkemarhának van jövője

A magyar szürkemarha sorsa a bizonyíték arra, hogy múltján és jelenén túl nagyon komoly jövő elé is néz - mondta Nagy István agrárminiszter a VI. Szürkemarha Fesztiválon szombaton Harsányban.

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A rókáknál lehet a háziasítás genetikájának kulcsa

A 20. század közepe táján Szibériában végeztek háziasítási kísérleteket ezüstrókákkal. Ennek eredményeképpen olyan állatok születtek, melyek viselkedése a kutyáékhoz hasonlít: keresik az ember társaságát, bújnak, nyüszítenek, akár egy golden retriver. Azonban eddig senki nem vizsgálta a rókákban lezajló genetikai változásokat.