Back to top

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

A német húsmerinói ma Magyarországon az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb fajta, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy törzskönyvezett anyajuh-egyedszám tekintetében ma hazánkban a második helyen áll. Igen jó keresztezési partner is, hiszen kiváló hústípusát még alacsony vérhányad esetén is jól örökíti. A fajta aszezonalitásának köszönhetően az év bármely szakában bárányokkal tudja meghálálni a gondos gazda munkáját a nyáj. Így nem véletlen, hogy e fajta az elsők között szerepelt a bemutatón.

Különösen a külföldiek körében aratott sikert a Hortobágyi Nemzeti Park három fekete hortobágyi rackája.

Ennél a színváltozatnál az enyhe kivilágosodás, más néven darusodás sajnos gyakorta előfordul, de a kiállított csoportban ennek még a legkisebb jelét sem lehetett tapasztalni. Ez a fajta nem szapora: ellésenként átlagban 1,2 bárány jön világra, de mivel igen jók az anyai tulajdonságai, így az utódokat komplikáció nélkül szinte egytől egyig felneveli. Sajnos azonban gyapját igen nehéz értékesíteni, kilójáért nemigen adnak 50 forintnál többet, s ez még a nyírás költségeit sem fedezi. Pedig megfelelő marketinggel meg lehetne találni azt a piacot, ahol nagyra értékelik. Külföldön például repülőgépek szigetelésénél használják az őshonos juhfajták különleges gyapját.

Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fotó: Tóth Zsigmond

A kiállítás igazi gyöngyszemei azonban azok a fehér suffolk juhok voltak, melyeket nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unió területén először mutattak be állatkiállításon. Ezeket még embrióként importálták Ausztráliából, s itthon fejlődtek ki más fajtájú anyákba beültetve.

Igen nagy az érdeklődés hazánkban a fajta iránt, hiszen nemcsak kiváló anyai tulajdonságokkal bír, de jól tűri a szárazságot, így a homokos területek is kiválóan hasznosíthatóak általa.

Leginkább a hagyományos (feketefejű) suffolk tenyésztői részéről mutatkozik kiemelkedő igény a fehér suffolk kosokra, mivel ezek felhasználásával világos bárányok születnek, melyet a piac jobban értékel. Húskihozatala is némileg jobb a hagyományos suffolkénál.

A kistermetű, de igen szapora shropshire is sokak számára újdonságnak számít, hiszen nálunk még mutatóban is ritkán tűnik föl. Elsősorban azok tartják, akik minél kevesebb vegyszerrel szeretnék környezetüket terhelni, s örökzöldtermesztéssel foglalkozni. E juhfajta különleges tulajdonsága, hogy nemcsak a különféle fenyőknek, tujáknak nem rágja meg törzsét, leveleit, hanem egyes gyümölcsfákét sem. Így akár biogyümölcsösökben is komoly jövője lehet a fajtának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már a gyapjú sem a régi

Hetek óta esik a gyapjú ára Ausztráliában, amely mára a 20 dolláros lélektani határ alá is benézett. A nagy birkatartónak számító ország egyre komolyabb versenytársakkal néz szembe.

Nagy változások az állattenyésztésben: kihívások az EU-ban

A Keszthelyen megrendezett Országos Húsmarhatenyésztési konferencia központi témája az Európai Unió új állattenyésztési rendelete volt, amely a jövőben jelentősen megváltoztatja a tagországok eddigi tenyésztéssel kapcsolatos szabályozását.

Most kell jelentkezni a Prowein közösségi standjára

Márciusban újra megrendezik Düsseldorfban a bor- és szeszesital-világpiacra egyedülálló kitekintést nyújtó Prowein Spirit kiállítást. Ha részt szeretne venni a magyar közösségi standon, az AMC-nél jelentkezhet október 31-ig.

Növekvő termelés, javuló jövedelmezőség a tejágazatban

A tejágazatban is a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, ezért a tárca több intézkedéssel is segíti a tejelő tehéntartással foglalkozókat – mondta az Agrárminisztériumban szerdán megrendezett tejágazati fórumon Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette: kívánatos a szarvasmarha állomány-létszámának növelése és a tej beltartalmi értékeinek javítása.

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.