Back to top

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

A német húsmerinói ma Magyarországon az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb fajta, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy törzskönyvezett anyajuh-egyedszám tekintetében ma hazánkban a második helyen áll. Igen jó keresztezési partner is, hiszen kiváló hústípusát még alacsony vérhányad esetén is jól örökíti. A fajta aszezonalitásának köszönhetően az év bármely szakában bárányokkal tudja meghálálni a gondos gazda munkáját a nyáj. Így nem véletlen, hogy e fajta az elsők között szerepelt a bemutatón.

Különösen a külföldiek körében aratott sikert a Hortobágyi Nemzeti Park három fekete hortobágyi rackája.

Ennél a színváltozatnál az enyhe kivilágosodás, más néven darusodás sajnos gyakorta előfordul, de a kiállított csoportban ennek még a legkisebb jelét sem lehetett tapasztalni. Ez a fajta nem szapora: ellésenként átlagban 1,2 bárány jön világra, de mivel igen jók az anyai tulajdonságai, így az utódokat komplikáció nélkül szinte egytől egyig felneveli. Sajnos azonban gyapját igen nehéz értékesíteni, kilójáért nemigen adnak 50 forintnál többet, s ez még a nyírás költségeit sem fedezi. Pedig megfelelő marketinggel meg lehetne találni azt a piacot, ahol nagyra értékelik. Külföldön például repülőgépek szigetelésénél használják az őshonos juhfajták különleges gyapját.

Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fotó: Tóth Zsigmond

A kiállítás igazi gyöngyszemei azonban azok a fehér suffolk juhok voltak, melyeket nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unió területén először mutattak be állatkiállításon. Ezeket még embrióként importálták Ausztráliából, s itthon fejlődtek ki más fajtájú anyákba beültetve.

Igen nagy az érdeklődés hazánkban a fajta iránt, hiszen nemcsak kiváló anyai tulajdonságokkal bír, de jól tűri a szárazságot, így a homokos területek is kiválóan hasznosíthatóak általa.

Leginkább a hagyományos (feketefejű) suffolk tenyésztői részéről mutatkozik kiemelkedő igény a fehér suffolk kosokra, mivel ezek felhasználásával világos bárányok születnek, melyet a piac jobban értékel. Húskihozatala is némileg jobb a hagyományos suffolkénál.

A kistermetű, de igen szapora shropshire is sokak számára újdonságnak számít, hiszen nálunk még mutatóban is ritkán tűnik föl. Elsősorban azok tartják, akik minél kevesebb vegyszerrel szeretnék környezetüket terhelni, s örökzöldtermesztéssel foglalkozni. E juhfajta különleges tulajdonsága, hogy nemcsak a különféle fenyőknek, tujáknak nem rágja meg törzsét, leveleit, hanem egyes gyümölcsfákét sem. Így akár biogyümölcsösökben is komoly jövője lehet a fajtának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.

Egy hétig ismét a botanikáé a főszerep Egerben

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket. A rendezvények között növénykiállítások, bemutatók és vásár is szerepel, illetve számos előadáson és szakmai tanácsadáson is részt lehet venni.

Napjaink eszmei galambfajtája Hódmezővásárhelyen

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a galambok közül legnagyobb számban a szalontai óriást mutatták be. Ez jelzésértékű, hiszen ezek az állatok kiváló hústermelő képességgel, szaporasággal bírnak, miközben ellenálló képességük is kimagasló, s ahol lehet, kijáró (vagy ahogy Erdélyben nevezik, réti) galambként is szedegethetnek némi eleséget maguknak a határban.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.