Back to top

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

Folyamatosan telefonálnak egymásnak a somogyi méhészek. Mindenki érdeklődik, mi a helyzet a többi szakmabeli kaptáraival. Néhányuk úgy véli, az időjárás tréfálta meg a mézkészítőket, mert elmondásuk alapján a méheket tavasszal jól felkészítették a szezonra.

– Rogyásig vannak a fák virággal Kadarkúton is, ám meglepően nincs rajtuk méhecske. Valami miatt nem adja a nektárt – mondta Nagy Csaba Zoltán, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület szaktanácsadója a sonline.hu-nak. – Talán a március végi fagy játszott közre a jelenségben, vagy éppen az elmúlt időszak szárazsága. A virágot megkóstoltam, édesnek tűnik, de a méheknek mégsem tetszik, pedig a virágzás dandárján túl vagyunk, néhol már barnulnak a fürtök.

A barna virágra már nem megy a méh, mert nincs miért. A méhészek ennek ellenére bizakodóak, mert egy nap már mértek hat-nyolc kiló behordott nektárt, de még két hasonló nap kellene elégedettségükhöz.

Azt mondják, a fő probléma az, hogy a méhek rapszódikusan gyűjtenek az idén, nincs meg a szokásos, egyenletes emelkedést mutató íve a mért nektárnak. Az idő is szorítja őket, hétvégén ugyanis már elvirágzik az akác.

– Repcevirágzás után vagyunk. Volt bőven repce, ám mégsem vagyok elégedett. A hirtelen jött nagy meleg ugyanis lerövidítette a repceszezont. Hamar ledobták szirmaikat a virágok, egy héttel rövidült így le a méhek gyűjtőideje – mondta Tóth Sándor kaposvári méhész.

A méhész hozzátette: egy hét szünet szokott lenni a repce és az akác virágzása között. Idén azonban összeért a kettő. Lassan már akácot pergetnek. Vagyis pergetnének, ha lenne mit.

– Korán jött az akác a hirtelen nagy melegnek köszönhetően. Évről-évre egyre hamarabb borulnak virágba a fák. Ezt egy laikus nem veszi észre, de aki a természettel összhangban dolgozik, felfigyel rá, és a méheknek is feltűnik a változás – mondta Tóth Sándor. A méhészek szerint ilyen bő virágzás mellett akár napi tíz kilogramm nektárt is begyűjthetnének a méhek, de az utolsó mérések alapján csupán három-négy kilót hordanak a kaptárakba. Egyes helyeken csupán néhány dekát mértek naponta. A szakértők szerint emelkednie kellene a napi mennyiségnek, de inkább fogyóban van.

Ennek ellenére igyekeznek majd úgy alakítani az árakat, hogy továbbra is szívesebben vásároljanak tőlük minőségi mézet, minthogy a szupermarketek külföldi kínálatát válasszák a vevők. Mindenkit megnyugtatnak, hogy annyi akácméz azért lesz, amennyit mi magyarok elfogyasztunk.

Aki pedig nem bírja kivárni az akácméz elkészültét, már most, a virágzás idején is kulináris élvezetekhez juthat. Az akácvirág ugyanis ehető, sörtésztába mártva kisüthető, de szörp és tea is készíthető belőle.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Beteg a mézpiac (2. rész)

Nem a magyar méhész „szája-íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édestölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba. Mivel a tavaszi munkálatok még két hónapnyira vannak, megengedhetjük magunknak, hogy távolabbról indítsuk a témát.

Méhészhírek a nagyvilágból

A nozéma a hideget is túléli; Kidobott viasz Afrikában; A méhek az aknamentesítésben is társai az embernek

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.