Back to top

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

Folyamatosan telefonálnak egymásnak a somogyi méhészek. Mindenki érdeklődik, mi a helyzet a többi szakmabeli kaptáraival. Néhányuk úgy véli, az időjárás tréfálta meg a mézkészítőket, mert elmondásuk alapján a méheket tavasszal jól felkészítették a szezonra.

– Rogyásig vannak a fák virággal Kadarkúton is, ám meglepően nincs rajtuk méhecske. Valami miatt nem adja a nektárt – mondta Nagy Csaba Zoltán, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület szaktanácsadója a sonline.hu-nak. – Talán a március végi fagy játszott közre a jelenségben, vagy éppen az elmúlt időszak szárazsága. A virágot megkóstoltam, édesnek tűnik, de a méheknek mégsem tetszik, pedig a virágzás dandárján túl vagyunk, néhol már barnulnak a fürtök.

A barna virágra már nem megy a méh, mert nincs miért. A méhészek ennek ellenére bizakodóak, mert egy nap már mértek hat-nyolc kiló behordott nektárt, de még két hasonló nap kellene elégedettségükhöz.

Azt mondják, a fő probléma az, hogy a méhek rapszódikusan gyűjtenek az idén, nincs meg a szokásos, egyenletes emelkedést mutató íve a mért nektárnak. Az idő is szorítja őket, hétvégén ugyanis már elvirágzik az akác.

– Repcevirágzás után vagyunk. Volt bőven repce, ám mégsem vagyok elégedett. A hirtelen jött nagy meleg ugyanis lerövidítette a repceszezont. Hamar ledobták szirmaikat a virágok, egy héttel rövidült így le a méhek gyűjtőideje – mondta Tóth Sándor kaposvári méhész.

A méhész hozzátette: egy hét szünet szokott lenni a repce és az akác virágzása között. Idén azonban összeért a kettő. Lassan már akácot pergetnek. Vagyis pergetnének, ha lenne mit.

– Korán jött az akác a hirtelen nagy melegnek köszönhetően. Évről-évre egyre hamarabb borulnak virágba a fák. Ezt egy laikus nem veszi észre, de aki a természettel összhangban dolgozik, felfigyel rá, és a méheknek is feltűnik a változás – mondta Tóth Sándor. A méhészek szerint ilyen bő virágzás mellett akár napi tíz kilogramm nektárt is begyűjthetnének a méhek, de az utolsó mérések alapján csupán három-négy kilót hordanak a kaptárakba. Egyes helyeken csupán néhány dekát mértek naponta. A szakértők szerint emelkednie kellene a napi mennyiségnek, de inkább fogyóban van.

Ennek ellenére igyekeznek majd úgy alakítani az árakat, hogy továbbra is szívesebben vásároljanak tőlük minőségi mézet, minthogy a szupermarketek külföldi kínálatát válasszák a vevők. Mindenkit megnyugtatnak, hogy annyi akácméz azért lesz, amennyit mi magyarok elfogyasztunk.

Aki pedig nem bírja kivárni az akácméz elkészültét, már most, a virágzás idején is kulináris élvezetekhez juthat. Az akácvirág ugyanis ehető, sörtésztába mártva kisüthető, de szörp és tea is készíthető belőle.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tervszerű anyacsere: méhek szaporítás

Korszerű, árutermelő méhészet motorja a jó teljesítményű, lendületesen petéző fiatal anya, akire a legfontosabb szerep hárul a méhcsaládok ütőképességének megőrzésében. A méhcsaládok erősségében az anyák fajtatulajdonsága mellett fontos tényező azok minősége és kora.

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

Legyen minden nap, mézes nap - őszi mézfogyasztási kampány

Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm. A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Bayer: a tiakloprid marad

Szeptember 19-től már nem forgalmazhatók, december 19-től pedig már nem használhatók három neonikotinoid hatóanyagot, imidaklopridot, tiametoxámot és klotianidint tartalmazó rovarölő készítmények az EU-ban, de a tiakloprid továbbra is forgalomban marad.

Sonkolyt a füstölőbe!

A napviaszolvasztóból összegyűlt sonkoly egy egészen praktikus felhasználási lehetőségéről olvashatunk a Deutsches Bienenjournal legutóbbi számában. Egy húsdaráló segítségével "pellet" készíthető belőle, mely két évig tárolható és egyszeri begyújtás után több óráig biztosítja a nem fojtó füstöt.

Terjed a méhekre vadászó ázsiai lódarázs

A méhekre veszélyes ázsiai lódarázs (Vespa velutina) 14 év alatt elterjedt egész Franciaországban és megjelent Európa más részein is, mint pl. Németországban. Terjedését és kártételeit most Németországban is kutatják. Az ázsiai lódarázs invazív és tájidegen fajnak tekinthető Európában. Magyarországon még nem érkezett róla jelentés, de csak remélni tudjuk, hogy terjeszkedését az Alpok megállítják.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.