Back to top

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

Folyamatosan telefonálnak egymásnak a somogyi méhészek. Mindenki érdeklődik, mi a helyzet a többi szakmabeli kaptáraival. Néhányuk úgy véli, az időjárás tréfálta meg a mézkészítőket, mert elmondásuk alapján a méheket tavasszal jól felkészítették a szezonra.

– Rogyásig vannak a fák virággal Kadarkúton is, ám meglepően nincs rajtuk méhecske. Valami miatt nem adja a nektárt – mondta Nagy Csaba Zoltán, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület szaktanácsadója a sonline.hu-nak. – Talán a március végi fagy játszott közre a jelenségben, vagy éppen az elmúlt időszak szárazsága. A virágot megkóstoltam, édesnek tűnik, de a méheknek mégsem tetszik, pedig a virágzás dandárján túl vagyunk, néhol már barnulnak a fürtök.

A barna virágra már nem megy a méh, mert nincs miért. A méhészek ennek ellenére bizakodóak, mert egy nap már mértek hat-nyolc kiló behordott nektárt, de még két hasonló nap kellene elégedettségükhöz.

Azt mondják, a fő probléma az, hogy a méhek rapszódikusan gyűjtenek az idén, nincs meg a szokásos, egyenletes emelkedést mutató íve a mért nektárnak. Az idő is szorítja őket, hétvégén ugyanis már elvirágzik az akác.

– Repcevirágzás után vagyunk. Volt bőven repce, ám mégsem vagyok elégedett. A hirtelen jött nagy meleg ugyanis lerövidítette a repceszezont. Hamar ledobták szirmaikat a virágok, egy héttel rövidült így le a méhek gyűjtőideje – mondta Tóth Sándor kaposvári méhész.

A méhész hozzátette: egy hét szünet szokott lenni a repce és az akác virágzása között. Idén azonban összeért a kettő. Lassan már akácot pergetnek. Vagyis pergetnének, ha lenne mit.

– Korán jött az akác a hirtelen nagy melegnek köszönhetően. Évről-évre egyre hamarabb borulnak virágba a fák. Ezt egy laikus nem veszi észre, de aki a természettel összhangban dolgozik, felfigyel rá, és a méheknek is feltűnik a változás – mondta Tóth Sándor. A méhészek szerint ilyen bő virágzás mellett akár napi tíz kilogramm nektárt is begyűjthetnének a méhek, de az utolsó mérések alapján csupán három-négy kilót hordanak a kaptárakba. Egyes helyeken csupán néhány dekát mértek naponta. A szakértők szerint emelkednie kellene a napi mennyiségnek, de inkább fogyóban van.

Ennek ellenére igyekeznek majd úgy alakítani az árakat, hogy továbbra is szívesebben vásároljanak tőlük minőségi mézet, minthogy a szupermarketek külföldi kínálatát válasszák a vevők. Mindenkit megnyugtatnak, hogy annyi akácméz azért lesz, amennyit mi magyarok elfogyasztunk.

Aki pedig nem bírja kivárni az akácméz elkészültét, már most, a virágzás idején is kulináris élvezetekhez juthat. Az akácvirág ugyanis ehető, sörtésztába mártva kisüthető, de szörp és tea is készíthető belőle.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zárlat Nádasdon a méhek nyúlós költésrothadása miatt

Települési zárlatot rendeltek el Nádasd közigazgatási területén. Körmend város oldalán olvasható a tájékoztatás, miszerint Nádasd közigazgatási területén mézelő méhek nyúlós költésrothadás fertőző betegséget állapítottak meg.

A méhész feleségek biznisze: a méhpempő termelés

A méhpempő termeléshez a méhcsaládokon túl nincs szükség túl nagy befektetésre. Egy méhész családanya az olaszországi Piemontban csaknem 100 kiló méhpempőt is termeltet egy évben.

A héten 185 településen folytatódik a szúnyogirtás

A nyárias tavasz miatt komoly szúnyogártalom jellemző szinte az egész ország területén. Budapest, Szolnok, Békéscsaba és a Csepel-sziget mellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Nógrád, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megyék azon településein avatkoznak be a héten, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom.

Berobbant a nyár Nógrádba, a méhészek szerint égnek az akácfák

Elviselhetetlen a perzselő, májusi nyár. Nógrád megyében minden növény egyszerre virágzik és van, amelyiken már az apró, zöld termés is látható. Közben a fákra szinte rásül a virág, amely a 33 fokos melegben nem csoda. Nincs eső, éjszaka az ideális 12 fok helyett 18 fok van. A méz mennyiségével és minőségével is gondok lehetnek.

Vita a neonikotinoidok betiltásáról

Év végétől tilos lesz szabad földön használni három neonikotinoid-tartalmú rovarirtó szert – határoztak a biodiverzitás és a környezet védelmére hivatkozva az uniós tagállamok szakminiszterei. Magyarország a javaslat ellen szavazott, a Magyar Növényvédelmi Szövetség pedig elhamarkodottnak tartja a döntést.

Kezdődik a kémiai szúnyoggyérítés

Harmadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Ezen a héten 70 ezer hektáron permetezik a vérszívókat: Budapest és Szeged mellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyében fogják az esti órákban földről és levegőből permetezni a szúnyogokat.

Étek a kaptárból: mikor a legfinomabb a herelárva?

A méhpempő közismert és elismert gyógyászati méhtermék, de vajon mi lesz a herelárvákkal? Tippek és trükkök elszánt kísérletező méhészeknek és gourmandoknak mit, mikor és hogyan csináljanak a gasztroújdonság élvezetéhez.

Gyenge méztermés várható

A hazai méhészek tehetetlenek az időjárással szemben, évek óta kimarad a tavasz, a tél után rögtön nyár következik, ami megzavarja az állatok kifejlődését.

Méhek teleltek az almatárolóban

Amerikai kísérletben sikerrel teleltették a méheket használaton kívüli hűtőházban. A módszer előnye, hogy végig nyugalomban vannak a családok, a királynő nem rak tojást, így a Varroa atkák sem tudnak szaporodni. Ha nagy méretben is beigazolódnak a mostani eredmények, a méhkártevő elleni legjobb védekezési módszer születhet meg.

Országszerte megkeződött a szúnyogirtás

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. A vérszívók ellen a tenyészőhelyeken lépnek fel egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással, mely a méhekre nem jelent veszélyt. A vegyszeres irtás két hét múlva kezdődik, melyről a katasztrófavédelem részletes tájékoztatást ad.