Back to top

Bőségesen virágzik az akác, mégis kevesebb nektár

A szakemberek szerint a korábbi évekhez képest sokkal gazdagabban virágzik idén az akác Somogyban. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt bőségesen több nektárt gyűjtenek belőle a méhek a mézkészítéshez, ám a méhészek is értetlenül állnak a jelenség előtt, mert a kaptárba hordott nektár napi mennyisége nem növekszik. Inkább csökkenését mutatja a mérleg.

Folyamatosan telefonálnak egymásnak a somogyi méhészek. Mindenki érdeklődik, mi a helyzet a többi szakmabeli kaptáraival. Néhányuk úgy véli, az időjárás tréfálta meg a mézkészítőket, mert elmondásuk alapján a méheket tavasszal jól felkészítették a szezonra.

– Rogyásig vannak a fák virággal Kadarkúton is, ám meglepően nincs rajtuk méhecske. Valami miatt nem adja a nektárt – mondta Nagy Csaba Zoltán, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület szaktanácsadója a sonline.hu-nak. – Talán a március végi fagy játszott közre a jelenségben, vagy éppen az elmúlt időszak szárazsága. A virágot megkóstoltam, édesnek tűnik, de a méheknek mégsem tetszik, pedig a virágzás dandárján túl vagyunk, néhol már barnulnak a fürtök.

A barna virágra már nem megy a méh, mert nincs miért. A méhészek ennek ellenére bizakodóak, mert egy nap már mértek hat-nyolc kiló behordott nektárt, de még két hasonló nap kellene elégedettségükhöz.

Azt mondják, a fő probléma az, hogy a méhek rapszódikusan gyűjtenek az idén, nincs meg a szokásos, egyenletes emelkedést mutató íve a mért nektárnak. Az idő is szorítja őket, hétvégén ugyanis már elvirágzik az akác.

– Repcevirágzás után vagyunk. Volt bőven repce, ám mégsem vagyok elégedett. A hirtelen jött nagy meleg ugyanis lerövidítette a repceszezont. Hamar ledobták szirmaikat a virágok, egy héttel rövidült így le a méhek gyűjtőideje – mondta Tóth Sándor kaposvári méhész.

A méhész hozzátette: egy hét szünet szokott lenni a repce és az akác virágzása között. Idén azonban összeért a kettő. Lassan már akácot pergetnek. Vagyis pergetnének, ha lenne mit.

– Korán jött az akác a hirtelen nagy melegnek köszönhetően. Évről-évre egyre hamarabb borulnak virágba a fák. Ezt egy laikus nem veszi észre, de aki a természettel összhangban dolgozik, felfigyel rá, és a méheknek is feltűnik a változás – mondta Tóth Sándor. A méhészek szerint ilyen bő virágzás mellett akár napi tíz kilogramm nektárt is begyűjthetnének a méhek, de az utolsó mérések alapján csupán három-négy kilót hordanak a kaptárakba. Egyes helyeken csupán néhány dekát mértek naponta. A szakértők szerint emelkednie kellene a napi mennyiségnek, de inkább fogyóban van.

Ennek ellenére igyekeznek majd úgy alakítani az árakat, hogy továbbra is szívesebben vásároljanak tőlük minőségi mézet, minthogy a szupermarketek külföldi kínálatát válasszák a vevők. Mindenkit megnyugtatnak, hogy annyi akácméz azért lesz, amennyit mi magyarok elfogyasztunk.

Aki pedig nem bírja kivárni az akácméz elkészültét, már most, a virágzás idején is kulináris élvezetekhez juthat. Az akácvirág ugyanis ehető, sörtésztába mártva kisüthető, de szörp és tea is készíthető belőle.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Kétarcú selyemfű: jó mézelő, de veszélyes gyomnövény

Bár a nem őshonos és agresszíven terjedő fajok közül legnagyobb ismertségre a parlagfű tett szert, vannak más kártékony növényfajok is. Gyorsan, nagy területeket hódított meg hazánkban a selyemkóró, mely irtásra van ítélve. A méhészek ugyanakkor kedvelik, hiszen kiváló mézelő fajta.

Hét év alatt több mint duplájára nőtt a hazai mézfogyasztás

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján.

Micimackó és a méz

Kerti mese gyerekeknek (is): Micimackó a döngicsélést követte, mert ugyebár ahol döngicsélés van, ott lesz méhecske is. Biztos ti is hallottatok már méhecskét zümmögni, ahogy virágról virágra száll, szorgalmasan gyűjti a virágport és a nektárt, közben pedig beporozza a gyümölcsöt adó növényeinket.

Jászberényben gyűlnek össze a méhészek

Nemzetközi mézvásárt és méhésztalálkozót tartanak augusztus 4-én, szombaton Jászberényben, a méztermelők, eszközgyártók és forgalmazók bemutatkozóját szakmai fórumok és szórakoztató műsorok egészítik ki.

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

Koncert rovarokra és filharmonikusokra hangszerelve - videó

A Berlini Filharmonikusok és a WWF (Word Wide Fund for Nature -Természetvédelmi Alap) együttműködésében egy koncertmű született, melyben először szerepelnek maguk a rovarok is. A mű rendhagyó és igen sajátos módon alkalmazza a rovarhangokat a koncerten, mely az interneten hallgatható meg csekély támogatás ellenében. A letöltésekből származó összeget a WWF a rovarok megmentésére használja fel.