Folyamatosan telefonálnak egymásnak a somogyi méhészek. Mindenki érdeklődik, mi a helyzet a többi szakmabeli kaptáraival. Néhányuk úgy véli, az időjárás tréfálta meg a mézkészítőket, mert elmondásuk alapján a méheket tavasszal jól felkészítették a szezonra.
– Rogyásig vannak a fák virággal Kadarkúton is, ám meglepően nincs rajtuk méhecske. Valami miatt nem adja a nektárt – mondta Nagy Csaba Zoltán, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület szaktanácsadója a sonline.hu-nak. – Talán a március végi fagy játszott közre a jelenségben, vagy éppen az elmúlt időszak szárazsága. A virágot megkóstoltam, édesnek tűnik, de a méheknek mégsem tetszik, pedig a virágzás dandárján túl vagyunk, néhol már barnulnak a fürtök.
Azt mondják, a fő probléma az, hogy a méhek rapszódikusan gyűjtenek az idén, nincs meg a szokásos, egyenletes emelkedést mutató íve a mért nektárnak. Az idő is szorítja őket, hétvégén ugyanis már elvirágzik az akác.
– Repcevirágzás után vagyunk. Volt bőven repce, ám mégsem vagyok elégedett. A hirtelen jött nagy meleg ugyanis lerövidítette a repceszezont. Hamar ledobták szirmaikat a virágok, egy héttel rövidült így le a méhek gyűjtőideje – mondta Tóth Sándor kaposvári méhész.
A méhész hozzátette: egy hét szünet szokott lenni a repce és az akác virágzása között. Idén azonban összeért a kettő. Lassan már akácot pergetnek. Vagyis pergetnének, ha lenne mit.
– Korán jött az akác a hirtelen nagy melegnek köszönhetően. Évről-évre egyre hamarabb borulnak virágba a fák. Ezt egy laikus nem veszi észre, de aki a természettel összhangban dolgozik, felfigyel rá, és a méheknek is feltűnik a változás – mondta Tóth Sándor. A méhészek szerint ilyen bő virágzás mellett akár napi tíz kilogramm nektárt is begyűjthetnének a méhek, de az utolsó mérések alapján csupán három-négy kilót hordanak a kaptárakba. Egyes helyeken csupán néhány dekát mértek naponta. A szakértők szerint emelkednie kellene a napi mennyiségnek, de inkább fogyóban van.
Aki pedig nem bírja kivárni az akácméz elkészültét, már most, a virágzás idején is kulináris élvezetekhez juthat. Az akácvirág ugyanis ehető, sörtésztába mártva kisüthető, de szörp és tea is készíthető belőle.