Back to top

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

A jó hangulatú, show-elemekben is bővelkedő rendezvényen ellenőrzött, kiváló állategészségügyi státusszal bíró állományok szép, ha nem legszebb egyedeit vásárolhattuk meg. Mivel a kikiáltási ár gyakorta a piaci ár alatt volt, így különösen jól jártak azok, akik szerencsés esetben licit nélkül, azaz a kikiáltási áron jutottak hozzá egy-egy tételhez.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az árverési tárcsákat 1000 forintért lehetett vásárolni, de ezt az összeget mindenki visszakapta, feltéve, ha felelőtlenül nem licitált (ha a végén nem fizette ki a licit során az általa elnyert tételt, akkor nem kapta vissza a tárcsa árát).

Jellemzően a legtöbb tétel 5 és 8 ezer forintos volt. A legnagyobb kikiáltási árral – 40 ezer forinttal – egy négy egyedből álló landilúd-csoport bírt. Jellemzően a legnagyobb érdeklődés a napjainkban is hiánycikknek számító gyöngyösök iránt jelentkezett. A 18 egyedből álló napos csoport kikiáltási ára 5000 forint volt, s végül 12200 forintért kelt el.

Lefelé nem lehetett licitálni, 200 forintonként haladtak felfelé az árak. Az árverést követően pedig azonnal készpénzben, helyben kellett kifizetni a vételárat. Az állatokat a vásár zárásakor, illetve vasárnap, a reggeli órákban szállították el. A vevőknek maguknak kellett szállítóládáról gondoskodni, s ez a tervek szerint a jövőben is így lesz.

Tehát akik az elkövetkező években az Állattenyésztési Napokon baromfiárverezésekre jönnek, azok ládáikat, dobozaikat ne felejtsék otthon! Igen fontos, hogy az állatokat megfelelő, méltó körülmények között, biztonságosan szállítsa mindenki haza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.

A kecskék is várják a kidobott fenyőfákat!

Már tavaly megírtuk, hogy egy amerikai kecskefarm felhívást tett közzé, miszerint kecskéik örömmel segítenek megszabadulni a feleslegessé vált karácsonyfáktól. Idén egy Nógrád megyei kecskefarm tett közzé felhívást, miszerint állataik számára nagy mennyiségű fenyőt szeretnének beszerezni.

A vak boci vakvezető-kecskéje – videóval!

Egy kis iowai gazdaságban született a hereford – vörös angus hibrid borjú, Rosie. Gazdájának már a születésnél feltűnt, hogy a szemei opálosak, és nem sokkal később az állatorvos is megerősítette: a borjú vak – és még 30 a napos kort sem fogja megélni, hiszen nem tud önállóan szopni.