Back to top

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

A jó hangulatú, show-elemekben is bővelkedő rendezvényen ellenőrzött, kiváló állategészségügyi státusszal bíró állományok szép, ha nem legszebb egyedeit vásárolhattuk meg. Mivel a kikiáltási ár gyakorta a piaci ár alatt volt, így különösen jól jártak azok, akik szerencsés esetben licit nélkül, azaz a kikiáltási áron jutottak hozzá egy-egy tételhez.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az árverési tárcsákat 1000 forintért lehetett vásárolni, de ezt az összeget mindenki visszakapta, feltéve, ha felelőtlenül nem licitált (ha a végén nem fizette ki a licit során az általa elnyert tételt, akkor nem kapta vissza a tárcsa árát).

Jellemzően a legtöbb tétel 5 és 8 ezer forintos volt. A legnagyobb kikiáltási árral – 40 ezer forinttal – egy négy egyedből álló landilúd-csoport bírt. Jellemzően a legnagyobb érdeklődés a napjainkban is hiánycikknek számító gyöngyösök iránt jelentkezett. A 18 egyedből álló napos csoport kikiáltási ára 5000 forint volt, s végül 12200 forintért kelt el.

Lefelé nem lehetett licitálni, 200 forintonként haladtak felfelé az árak. Az árverést követően pedig azonnal készpénzben, helyben kellett kifizetni a vételárat. Az állatokat a vásár zárásakor, illetve vasárnap, a reggeli órákban szállították el. A vevőknek maguknak kellett szállítóládáról gondoskodni, s ez a tervek szerint a jövőben is így lesz.

Tehát akik az elkövetkező években az Állattenyésztési Napokon baromfiárverezésekre jönnek, azok ládáikat, dobozaikat ne felejtsék otthon! Igen fontos, hogy az állatokat megfelelő, méltó körülmények között, biztonságosan szállítsa mindenki haza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szerdán kiderül, hogyan folytatódik az léalma-ügy

A korábbi sikertelen egyeztetések után újabb mérföldkőhöz ért a felek párbeszéde az ipari alma irreálisan alacsony ára ügyében, miután a gazdák traktorokkal és félpályás útlezárással jelezték álláspontjuk határozottságát.

Több a tojás, csökken az ára

Miközben a KSH adatai szerint Magyarországon csökkent a tyúkfélék száma – idén június 1-jén 35 millió volt, ami 776 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál –, a tojóállomány egy év alatt 432 ezerrel 11 millióra bővült. Az étkezési tojás termelése is emelkedett, az első öt havi 482,6 millió darab közel 20 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél.

Az árpa jobban hoz a konyhára a búzánál

Befejeződött a gabonák betakarítása Békés megyében, sőt, már a tarlóhántás is a vége felé tart. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, a búzánál és az őszi árpánál hektáronként egyaránt 4,9 tonna, a repcénél 2,8 tonna lett az átlaghozam. A megye különböző részein a termésben nagy a szóródás.

Ahová messziről köszön a farkas

Aki próbált már délben egy álmos nyájat kitessékelni a tikkadt legelőre, átérezheti­ a két kuvasz nyűgjét, amikor a festői fotók készítésére vonatkozó botor tervemmel beállítottam Puzsikék bekölcei portájára. Betyár és Bobó, ha kelletlenül is, de bemutatkozott, gazdájuk személyében pedig a környék egy nagy reményű fiatal földbirtokosát ismerhettem meg.

A sárgarépa drágult legjobban

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakival azonos szinten álltak, a növényi termékek ára 3,5 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,6 százalékkal csökkent - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

Csirkenevelő gyulladt ki Mezőkövesden, több ezer állat veszett oda

Hat-hétezer csirke pusztulhatott el egy mezőkövesdi baromfinevelő telepen keletkezett tűzben kedden. A lángokat a tűzoltók néhány órán belül eloltották, a tulajdonos szerint körülbelül negyvenmillió forintos a kár.

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.