Back to top

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

A jó hangulatú, show-elemekben is bővelkedő rendezvényen ellenőrzött, kiváló állategészségügyi státusszal bíró állományok szép, ha nem legszebb egyedeit vásárolhattuk meg. Mivel a kikiáltási ár gyakorta a piaci ár alatt volt, így különösen jól jártak azok, akik szerencsés esetben licit nélkül, azaz a kikiáltási áron jutottak hozzá egy-egy tételhez.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az árverési tárcsákat 1000 forintért lehetett vásárolni, de ezt az összeget mindenki visszakapta, feltéve, ha felelőtlenül nem licitált (ha a végén nem fizette ki a licit során az általa elnyert tételt, akkor nem kapta vissza a tárcsa árát).

Jellemzően a legtöbb tétel 5 és 8 ezer forintos volt. A legnagyobb kikiáltási árral – 40 ezer forinttal – egy négy egyedből álló landilúd-csoport bírt. Jellemzően a legnagyobb érdeklődés a napjainkban is hiánycikknek számító gyöngyösök iránt jelentkezett. A 18 egyedből álló napos csoport kikiáltási ára 5000 forint volt, s végül 12200 forintért kelt el.

Lefelé nem lehetett licitálni, 200 forintonként haladtak felfelé az árak. Az árverést követően pedig azonnal készpénzben, helyben kellett kifizetni a vételárat. Az állatokat a vásár zárásakor, illetve vasárnap, a reggeli órákban szállították el. A vevőknek maguknak kellett szállítóládáról gondoskodni, s ez a tervek szerint a jövőben is így lesz.

Tehát akik az elkövetkező években az Állattenyésztési Napokon baromfiárverezésekre jönnek, azok ládáikat, dobozaikat ne felejtsék otthon! Igen fontos, hogy az állatokat megfelelő, méltó körülmények között, biztonságosan szállítsa mindenki haza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Egy ősi fajta újra népszerű

A brakel tyúkfajta az egyik legősibbnek számít Nyugat-Európában, mely hajdanán leginkább a Németalföldön volt elterjedt, így nem meglepő, hogy ma a belgák tartják számon nemzeti fajtájukként. Minden bizonnyal ennek az ősi tyúkfajtának kialakulására a XVI. században Törökországból importált ottani parlagi fajták nagy befolyással bírtak.

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Az állatjóléti támogatás meghosszabbítását kértük

A kormány 2019-től is fenn kívánja tartani a baromfiszektor állatjóléti támogatását. Magyarország az éves keretet 12 milliárd forintról 14,5 milliárd forintra emelné, miközben fenntartja a tojótyúkok állatjóléti támogatását is.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.

Az uniós kukorica tizede magyar

Gabona- és iparinövény-, valamint baromfitermelésben jóval az ágazati átlag felett járul hozzá Magyarország az uniós agrárteljesítményhez  – derül ki a KSH összefoglalójából. Hazánk az EU mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő.