0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

A jó hangulatú, show-elemekben is bővelkedő rendezvényen ellenőrzött, kiváló állategészségügyi státusszal bíró állományok szép, ha nem legszebb egyedeit vásárolhattuk meg. Mivel a kikiáltási ár gyakorta a piaci ár alatt volt, így különösen jól jártak azok, akik szerencsés esetben licit nélkül, azaz a kikiáltási áron jutottak hozzá egy-egy tételhez.

Az árverési tárcsákat 1000 forintért lehetett vásárolni, de ezt az összeget mindenki visszakapta, feltéve, ha felelőtlenül nem licitált (ha a végén nem fizette ki a licit során az általa elnyert tételt, akkor nem kapta vissza a tárcsa árát).

Jellemzően a legtöbb tétel 5 és 8 ezer forintos volt. A legnagyobb kikiáltási árral – 40 ezer forinttal – egy négy egyedből álló landilúd-csoport bírt. Jellemzően a legnagyobb érdeklődés a napjainkban is hiánycikknek számító gyöngyösök iránt jelentkezett. A 18 egyedből álló napos csoport kikiáltási ára 5000 forint volt, s végül 12200 forintért kelt el.

Lefelé nem lehetett licitálni, 200 forintonként haladtak felfelé az árak. Az árverést követően pedig azonnal készpénzben, helyben kellett kifizetni a vételárat. Az állatokat a vásár zárásakor, illetve vasárnap, a reggeli órákban szállították el. A vevőknek maguknak kellett szállítóládáról gondoskodni, s ez a tervek szerint a jövőben is így lesz.

Tehát akik az elkövetkező években az Állattenyésztési Napokon baromfiárverezésekre jönnek, azok ládáikat, dobozaikat ne felejtsék otthon! Igen fontos, hogy az állatokat megfelelő, méltó körülmények között, biztonságosan szállítsa mindenki haza.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu