Back to top

Megérkezhet a májusi arany

A hétvégi meleg, záporos időjárás után a héten végre változás kezdődik. Nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás iránya, mellyel előre láthatólag nagyobb mennyiségű országos csapadék és egyúttal lehűlés is érkezik.

Az elmúlt napokban kelet, északkelet felől a korábbiaknál pár fokkal kevésbé meleg, kissé nedvesebb és labilis rétegződésű léghullámok érkeztek fölénk a magasban. E miatt a napi maximumok 25 fok körül, kissé a fölött alakultak és elsősorban délutánonként, esténként záporok, zivatarok alakultak ki kisebb foltokban - írja a met.hu. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, jég is hullott, de országos csapadék nem fordult elő. A talaj így tovább száradt, felső rétege az ország nagyobb részén már alig tartalmaz nedvességet. Főként a könnyebben kiszáradó homokos talajokon már a középső talajrétegekben is számottevő vízhiány mutatkozik. 50-100 centiméteres mélységben azonban továbbra is országszerte van nedvesség a talajokban. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 méter) hőmérséklete 20 fok körül alakul.
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 250 és 300 foknap között járnak. A magasabb értékek a délkeleti országrészben jellemzőek.

A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 150 és 200 foknap között tart az effektív hőösszeg, a kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük. Az idei érték kb. 3 héttel előzi meg a tavalyi számokat.

Az áprilisi, májusi nyárias idő miatt a növényeink robbanásszerűen fejlődtek a hideg március után. A fenológiai fázisok az átlagos időpontok előtt járnak. Az akác virágzása is gyorsan lezajlik, és már lassan a végéhez közeledik. A tavaszi vetések a belvíz miatt sokfelé késést szenvedtek, bár a talajhőmérséklet már megfelelő lett volna. Az ezt követő száraz időszak miatt pedig a tavaszi vetések többfelé nehezen, hiányosan keltek.

Jelenleg minden növénynek, de különösen a kukoricának, a napraforgónak és a zöldségféléknek lenne óriási szüksége a csapadékra.

A Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb NDVI vegetációs index térképén a zöld tömeg aránya országszerte magas. Ugyanakkor a változást mutató térképen, összehasonlítva az előzővel egyértelműen látszik, hogy a növekedés április utolsó hetében már lelassult a megelőző időszakhoz képest, nagyon nagy szükség lenne a csapadékra. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál jóval fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

Hétfőtől hűvösebb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk nyugat, délnyugat felől, és országszerte várható jelentős csapadék. Csütörtökig összegzett csapadék mennyisége 10 és 30 milliméter között valószínű, de helyenként még ennél is több hullhat. A hét első felében sok lesz a felhő fölöttünk és a hőmérséklet is visszaesik, a napi maximumok csak 15-22 fok között valószínű. A májusi fagyosszentek fagyveszélyt nem hoznak. Hétfőtől előbb a Dunántúlon, kedden már másfelé is északnyugatira, nyugatira fordul a szél és megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is várhatók.

A héten jelentősen megnő a levegő páratartalma, a gombás betegségeknek így kedvező körülmények alakulnak ki.
Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyümölcságazat vércseszárnyakon

Az amerikai Michigan államban elsőre meredeknek hangzó kijelentést tett egy tudóscsoport: a tarka vércsék segítségével lehetne elérni a gazdasági növekedést. Közelebbről megvizsgálva azonban nem is olyan lehetetlen ez.

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Alig találnak embert az idénymunkára

A kertészeteket is sújtja a munkaerőhiány Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Idénymunkára egyre nehezebb jelentkezőt találni, az a réteg, mely egykor a földeken és a kertészetekben kereste meg napszámosként a betevőt, ma már inkább a közmunkaprogramban dolgozik.

Beérett az úttörő biogazdák vállalkozókedve

A biogazdálkodás egy életforma, napi szinten együtt kell élni és foglalkozni a növényekkel, a talajjal, a környezettel. Ebben a gazdálkodási formában Bíró Zsigmond vállalt úttörő szerepet, és az ezredforduló évében lett az első biogazdálkodó Földesen.

Körmend után már nincs árvízveszély

Elsőfokú árvízkészültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, már apad ez a szakasz, lejjebb pedig nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Körmend környéki völgyi elöntések érintettek egy közutat és mezőgazdasági területeket is.

Támad a selyemfényű puszpángmoly Kaposváron

Új ellenség jelentkezett a város zöldterületein: támad a selyemfényű puszpángmoly. Az agresszív, évente három nemzedékben is megjelenő kártevő hernyói teljesen elpusztítják a bukszusokat és a puszpángbokrokat.

Csak kicsiben termesztjük Popeye kedvencét

Elsősorban a helyi piacok és a kiskertek növényévé vált a spenót, amelynek nagyüzemi termelése Magyarországon mindössze százötven–kétszáz hektáron folyik. Eközben a fagyasztott spenót importjának értéke tíz százalékkal 336 millió forintra emelkedett, míg az exportból származó bevétel 12 százalékkal 115 millió forintra csökkentek tavaly.

Bíróság előtt az új nemesítési eljárások

Az Európai Bíróság jogértelmezésén múlik az új növénynemesítési eljárások jövője. Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a testület a bírósági jogértelmezés eredményének fényében fog politikai szinten eljárni.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.

Lehűléssel érkezik az eső

A mögöttünk álló hét zivatarokban gazdag időjárása csak kevés helyen hozta meg a kívánt csapadékot, a héten azonban országszerte megérkezik a növények túlélését jelentő eső. Magassági hidegcseppek okoznak változékony, az eddigieknél több fokkal hűvösebb, gyakran esős időt, de az eső mellett záporok, néhol heves zivatarok is lesznek.