Back to top

Megérkezhet a májusi arany

A hétvégi meleg, záporos időjárás után a héten végre változás kezdődik. Nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás iránya, mellyel előre láthatólag nagyobb mennyiségű országos csapadék és egyúttal lehűlés is érkezik.

Az elmúlt napokban kelet, északkelet felől a korábbiaknál pár fokkal kevésbé meleg, kissé nedvesebb és labilis rétegződésű léghullámok érkeztek fölénk a magasban. E miatt a napi maximumok 25 fok körül, kissé a fölött alakultak és elsősorban délutánonként, esténként záporok, zivatarok alakultak ki kisebb foltokban - írja a met.hu. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, jég is hullott, de országos csapadék nem fordult elő. A talaj így tovább száradt, felső rétege az ország nagyobb részén már alig tartalmaz nedvességet. Főként a könnyebben kiszáradó homokos talajokon már a középső talajrétegekben is számottevő vízhiány mutatkozik. 50-100 centiméteres mélységben azonban továbbra is országszerte van nedvesség a talajokban. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 méter) hőmérséklete 20 fok körül alakul.
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 250 és 300 foknap között járnak. A magasabb értékek a délkeleti országrészben jellemzőek.

A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 150 és 200 foknap között tart az effektív hőösszeg, a kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük. Az idei érték kb. 3 héttel előzi meg a tavalyi számokat.

Az áprilisi, májusi nyárias idő miatt a növényeink robbanásszerűen fejlődtek a hideg március után. A fenológiai fázisok az átlagos időpontok előtt járnak. Az akác virágzása is gyorsan lezajlik, és már lassan a végéhez közeledik. A tavaszi vetések a belvíz miatt sokfelé késést szenvedtek, bár a talajhőmérséklet már megfelelő lett volna. Az ezt követő száraz időszak miatt pedig a tavaszi vetések többfelé nehezen, hiányosan keltek.

Jelenleg minden növénynek, de különösen a kukoricának, a napraforgónak és a zöldségféléknek lenne óriási szüksége a csapadékra.

A Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb NDVI vegetációs index térképén a zöld tömeg aránya országszerte magas. Ugyanakkor a változást mutató térképen, összehasonlítva az előzővel egyértelműen látszik, hogy a növekedés április utolsó hetében már lelassult a megelőző időszakhoz képest, nagyon nagy szükség lenne a csapadékra. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál jóval fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

Hétfőtől hűvösebb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk nyugat, délnyugat felől, és országszerte várható jelentős csapadék. Csütörtökig összegzett csapadék mennyisége 10 és 30 milliméter között valószínű, de helyenként még ennél is több hullhat. A hét első felében sok lesz a felhő fölöttünk és a hőmérséklet is visszaesik, a napi maximumok csak 15-22 fok között valószínű. A májusi fagyosszentek fagyveszélyt nem hoznak. Hétfőtől előbb a Dunántúlon, kedden már másfelé is északnyugatira, nyugatira fordul a szél és megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is várhatók.

A héten jelentősen megnő a levegő páratartalma, a gombás betegségeknek így kedvező körülmények alakulnak ki.
Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Nemcsak itthon keresett, külföldön is kedvelt a magyar dinnye

Kiszorította a külföldit a hazai, néhány napja már csak itthon termett dinnye kapható a piacokon és az üzletekben. Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert.

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Már van, ahol virágzik a parlagfű

Az időjárási viszonyoknak megfelelően egy-két aszályos területtől eltekintve a szántóföldi kultúrák jól fejlődnek. A zárt kukorica és napraforgó állományokban a parlagfű csak a szegélyeken tud megtelepedni. Azokon a tarlókon, ahol a hónap elején csapadékot kapott, intenzív fejlődésnek indult a gyomnövény. A pollenjét alacsony koncentrációban már napok óta észlelik négy mérőállomáson is.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.