Back to top

Megérkezhet a májusi arany

A hétvégi meleg, záporos időjárás után a héten végre változás kezdődik. Nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás iránya, mellyel előre láthatólag nagyobb mennyiségű országos csapadék és egyúttal lehűlés is érkezik.

Az elmúlt napokban kelet, északkelet felől a korábbiaknál pár fokkal kevésbé meleg, kissé nedvesebb és labilis rétegződésű léghullámok érkeztek fölénk a magasban. E miatt a napi maximumok 25 fok körül, kissé a fölött alakultak és elsősorban délutánonként, esténként záporok, zivatarok alakultak ki kisebb foltokban - írja a met.hu. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, jég is hullott, de országos csapadék nem fordult elő. A talaj így tovább száradt, felső rétege az ország nagyobb részén már alig tartalmaz nedvességet. Főként a könnyebben kiszáradó homokos talajokon már a középső talajrétegekben is számottevő vízhiány mutatkozik. 50-100 centiméteres mélységben azonban továbbra is országszerte van nedvesség a talajokban. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 méter) hőmérséklete 20 fok körül alakul.
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 250 és 300 foknap között járnak. A magasabb értékek a délkeleti országrészben jellemzőek.

A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 150 és 200 foknap között tart az effektív hőösszeg, a kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük. Az idei érték kb. 3 héttel előzi meg a tavalyi számokat.

Az áprilisi, májusi nyárias idő miatt a növényeink robbanásszerűen fejlődtek a hideg március után. A fenológiai fázisok az átlagos időpontok előtt járnak. Az akác virágzása is gyorsan lezajlik, és már lassan a végéhez közeledik. A tavaszi vetések a belvíz miatt sokfelé késést szenvedtek, bár a talajhőmérséklet már megfelelő lett volna. Az ezt követő száraz időszak miatt pedig a tavaszi vetések többfelé nehezen, hiányosan keltek.

Jelenleg minden növénynek, de különösen a kukoricának, a napraforgónak és a zöldségféléknek lenne óriási szüksége a csapadékra.

A Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb NDVI vegetációs index térképén a zöld tömeg aránya országszerte magas. Ugyanakkor a változást mutató térképen, összehasonlítva az előzővel egyértelműen látszik, hogy a növekedés április utolsó hetében már lelassult a megelőző időszakhoz képest, nagyon nagy szükség lenne a csapadékra. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál jóval fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

Hétfőtől hűvösebb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk nyugat, délnyugat felől, és országszerte várható jelentős csapadék. Csütörtökig összegzett csapadék mennyisége 10 és 30 milliméter között valószínű, de helyenként még ennél is több hullhat. A hét első felében sok lesz a felhő fölöttünk és a hőmérséklet is visszaesik, a napi maximumok csak 15-22 fok között valószínű. A májusi fagyosszentek fagyveszélyt nem hoznak. Hétfőtől előbb a Dunántúlon, kedden már másfelé is északnyugatira, nyugatira fordul a szél és megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is várhatók.

A héten jelentősen megnő a levegő páratartalma, a gombás betegségeknek így kedvező körülmények alakulnak ki.
Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Jelentősen csökkent a vágómarha ára

A KSH előzetes becslése szerint az elmúlt évhez képest 2018-ban a mezőgazdaság kibocsájtása 3,1 százalékkal 2600 milliárd Ft fölé nőtt. A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 1,8, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal lett nagyobb. Az élő állatok kibocsájtása 8,1, az állati termékeké pedig 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Legjobban a baromfiágazat fokozta a teljesítményét.

Újabb csapás jön a magyar méhészekre?

Karlsruhéban több ázsiai lódarázs (Vespa velutina) fészkét semmisítettek meg. A helyi méhészek immár az invazív faj kártételeiről is beszámoltak. A lódarázs hazánkban való megjelenése és elterjedése hatékony szaporodási stratégiája miatt borítékolható. Jogos a felvetés, hogy a hazai méhészeknek okulva a francia és német tapasztaltakból átfogó stratégiával készüljenek fel a kártevő megjelenésére.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.