Back to top

Napjaink eszmei galambfajtája Hódmezővásárhelyen

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a galambok közül legnagyobb számban a szalontai óriást mutatták be. Ez jelzésértékű, hiszen ezek az állatok kiváló hústermelő képességgel, szaporasággal bírnak, miközben ellenálló képességük is kimagasló, s ahol lehet, kijáró (vagy ahogy Erdélyben nevezik, réti) galambként is szedegethetnek némi eleséget maguknak a határban.

Fotó: Tóth Zsigmond
Emellett különös megjelenése, szépsége is rászolgál arra, hogy a kiállítások sztárja is legyen.

A fajta bölcsője minden bizonnyal Nagyszalonta és az azt körülvevő falvakban, tanyákon ringott, ahol a mai napig is nagy galambként, nagy fajtaként ismerik. Úgy a városi, mint a falusi tenyésztők körében nagy népszerűségnek örvendett és örvend a mai napig is mint húsgalamb.

Úgy a paraszti gazdaságokban, mint a városi galambászok között elsősorban a XX. század első felében terjedt el széles körben a Nagyvárad és Arad közötti alföldi területeken.

Hatalmas testét igen hosszú és dús tollazat borítja. Ez az időjárás viszontagságai ellen is biztos védelmet nyújt. A helyi tenyésztők a mai napig is a hímeket kokasnak vagy kannak nevezik. Ezek testhossza 46-48 cm között változik, míg a helyi galambászzsargonnal élve a jércéké, azaz a tojóké 1-2 centiméterrel rövidebb. A hímek ideális testsúlya 70-90, míg a tojóké 60-75 dkg. A jól táplált, életerős fiataloknak a fészek elhagyásakor több mint fél kilogrammot kell nyomniuk.

A szalontai óriásgalambnak nemcsak hatalmas teste lenyűgöző, hanem különös tollazata is. A viszonylag nagy fejet fésű, vagy dupla konty ékesítheti, mely oldalról kissé összenyomott, így lényegesen hangsúlyozottabbnak tűnik. A fésűs madarakat a tenyésztők egyszerűen csak egybúbúnak, a duplakontyosokat pedig kétbúbúnak nevezik. Az úgynevezett orrkonty a csőr tövénél egy felfelé álló, kissé a csőrre hajló tolldíszt jelent.

A szalontai óriásgalamb csőre minden esetben fehér, enyhén lefelé hajlik, hossza mintegy 2-2,2 centiméter. Tehát a galambfajták között közepes csőrhosszal bír. A szemek viszont egyértelműen aprók és sötétek, legtöbbször bükköny színűek, s ezeket egyszerű, hússzínű szemgyűrű ékesíti, melyet tenyésztői berkekben szempacalnak hívnak. A nyak közepes hosszúságú, vastag, egyenes, és függőleges tartású, viszont a széles és domború mell igen hosszú, és kissé előre dől. A hát viszont kifejezetten hosszú és egyenes. A szárnyak 30-33 centisek. A lábak erősek, közepesen hosszúak, simák, 11-13 centiméter hosszúak. A farok 16-18 centiméter hosszú, és 12 kormánytollból áll.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/magyarmazogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.

Jó üzletek köttettek a baromfiárverésen

A jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok egyik záróeseménye volt a baromfiárverés, melyre második alkalommal került sor a rangos esemény történetében. Egyértelmű, hogy a tavalyi árverést nem felejtette el a törzsközönség – sok ismerős arcot láthattunk a licitálók és az érdeklődők között. Idén azonban lényegesen többen vásároltak tárcsát, mint az előző évben.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Férfias játékok

Az idei kiállítás egyik leglátogatottabb programja az idén is a Stihl Timbersports favágó-verseny bemutatója volt. E látványos esemény résztvevői ízelítőt kaphattak a sportfavágásról, amiről tudni kell, hogy az egy igazi extrém, férfias sport, melynek nagyon régi hagyománya van. A Stihl Timbersports® Series pedig egy nemzetközi favágó versenysorozat elnevezése.

A törpehörcsögök: apró test, óriási népszerűség

Bájos kinézetük és apró méretük miatt hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a törpehörcsögök. Ez nem is csoda, hiszen ezek a kis rágcsálók csak ritkán harapnak (kivétel ebben talán csak a Campbell-törpehörcsög), viszonylag kis terráriumban is elélnek, és táplálásuk sem ördöngösség.