A muravidéki Hosszúfaluban idén már hatodik alkalommal megrendezett spárgafesztiválon 5 különböző felhasználási módot kínáltak a látogatóknak. Ebből 12 étel az éttermi kínálatban szerepelt, további tizenhárommal pedig a látványkonyha, illetve a kóstoló révén ismerkedhettek meg az érdeklődők – írja a zaol.hu. Szobocsán Gabriella, a fesztivál főszervezője, a hosszúfalusi helyi közösség elnöke elmondta, hogy csak a fantázia szab határt annak, hogy miként használjuk a spárgát a gasztronómiában.
A királyok is imádták
Szobocsán Gabriella azt is hozzátette: a spárga a francia királyi udvar kedvelt zöldségféléje volt, ezért gyakran a királyok zöldségének, továbbá a zöldségek királyának is nevezik. Sem a Muravidéken, sem Zalában nem őshonos, a szlovén tengermelléki területekről terjedt el errefelé, még az első világháborút követő években hozta magával egy onnan áttelepült család. A helyiek tőlük vették át, s azóta Szlovéniában már Hosszúfalu a legfontosabb spárgatermelő települések sorába tartozik.
– Hosszúfaluban ma nyolc család foglalkozik spárgatermesztéssel, közülük öt család másfél hektárnál nagyobb területen – mutatott rá a főszervező.
Egy négytagú család saját igényeinek kielégítésére 10-15 bokor elegendő, hiszen optimális esetben egy bokron akár évi két és fél kiló spárga is megterem. A másfél hektáros területen 26 ezer bokor található.