0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Spárga, a zöldségek királya!

Szinte határtalanok a spárga felhasználási lehetőségei a gasztronómiában, de az egyre népszerűbb konyhakerti növény nemcsak étel-alapanyagként, hanem gyógyszerként és afrodiziákumként is alkalmazható. Zalában már fesztivált is rendeznek a tiszteletére.

A muravidéki Hosszúfaluban idén már hatodik alkalommal megrendezett spárgafesztiválon 5 különböző felhasználási módot kínáltak a látogatóknak. Ebből 12 étel az éttermi kínálatban szerepelt, további tizenhárommal pedig a látványkonyha, illetve a kóstoló révén ismerkedhettek meg az érdeklődők – írja a zaol.hu. Szobocsán Gabriella, a fesztivál főszervezője, a hosszúfalusi helyi közösség elnöke elmondta, hogy csak a fantázia szab határt annak, hogy miként használjuk a spárgát a gasztronómiában.

Ma már a húsok mellé, rizzsel, burgonyával és bármiféle más zöldséggel keverve, de akár hamburgerben, sült kolbásszal, gnocchiban és egyéb tészta mellé vagy lángosban, szalonna mellett, sőt, még chili con carnéban és tatármártásban is előfordul.

A királyok is imádták

Szobocsán Gabriella azt is hozzátette: a spárga a francia királyi udvar kedvelt zöldségféléje volt, ezért gyakran a királyok zöldségének, továbbá a zöldségek királyának is nevezik. Sem a Muravidéken, sem Zalában nem őshonos, a szlovén tengermelléki területekről terjedt el errefelé, még az első világháborút követő években hozta magával egy onnan áttelepült család. A helyiek tőlük vették át, s azóta Szlovéniában már Hosszúfalu a legfontosabb spárgatermelő települések sorába tartozik.
– Hosszúfaluban ma nyolc család foglalkozik spárgatermesztéssel, közülük öt család másfél hektárnál nagyobb területen – mutatott rá a főszervező.

Egy négytagú család saját igényeinek kielégítésére 10-15 bokor elegendő, hiszen optimális esetben egy bokron akár évi két és fél kiló spárga is megterem. A másfél hektáros területen 26 ezer bokor található.

Forrás: zaol.hu