0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Különleges közösségi kert: közelebb hozza az embereket

Országosan egyedülálló kezdeményezésként jött létre egy kis gazdaság Ajkán: az egykori, régóta nem használt Videoton-futballpályát szántotta fel a város, majd parcellázta azt, hogy aztán ingyen a civilek rendelkezésére bocsássa. 

A közösségi kertben helyet kaptak a nyugdíjasok, a diabétesz klub, az értelmi sérülteket gondozó egyesület, s különféle, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó csoportok tagjai – összesen 15 parcellát alakítottak ki a területen. Az öntözéshez szükséges vizet az önkormányzat biztosítja, s a város a közeljövőben gépeket is vásárol, hogy könnyebbé tegye a munkát – írja a Népszava.

A fő cél az érzékenyítés: megmutatni a többségi társadalomnak, hogy a valamilyen okból-formában hátrányos helyzetűek is képesek közös és hasznos munkára.

A helyiek csak bolgárkertészetnek nevezik a területet, az első világháború után ugyanis a Bulgáriából érkezett Vartelov-család alakított ki intenzív művelésű kertet 25 holdon ugyanezen a településrészen, s látta el a várost és környékét minőségi zöldséggel és gyümölccsel.

Mező Jánosné, az 57 tagú diabéteszklub vezetője elmondta:
– A földünkön főleg salátaféléket termelünk, s ezzel is rá tudjuk szoktatni a tagjainkat az egészségtudatos táplálkozásra. A terményt a rendezvényeinken használjuk fel, ami így anyagi könnyebbséget is jelent.

Szimeiszter Imréné, az ajkai nyugdíjasklub vezetője hozzátette:

– Már érik a borsó, a bab és az újhagyma, kibújt a krumpli. A hétvégétől pedig palántázunk, egy része ugyanis még üres a területnek.

A nyugdíjasok közül heten-nyolcan minden nap kijárnak a birtokukra: mindenkinek kulcsa van a területhez, melyet az önkormányzat körbekerített, s éjjel-nappal őriztet, így attól sem kell félni, hogy illetéktelenek megdézsmálják a termést.

Sajnos rengeteg az idős, rászoruló, akik nem tudják megvenni maguknak még az alapvető zöldséget-gyümölcsöt sem.

A termés nagy részét közöttük osztják szét. Persze, akik dolgoznak, azok is megkapják, amire szükségük van, de a fő cél, hogy könnyebbé tegyék a hátrányos helyzetűek életét. Szerencsére a emberek élvezik a kertészkedést, naponta kijárnak locsolni, gyomlálni, nem is munkának fogják fel, sokkal inkább közösségi programként.

Forrás: nepszava.hu