Back to top

A méhész feleségek biznisze: a méhpempő termelés

A méhpempő termeléshez a méhcsaládokon túl nincs szükség túl nagy befektetésre. Egy méhész családanya az olaszországi Piemontban csaknem 100 kiló méhpempőt is termeltet egy évben.

Az anyapempő a méhanyák nevelését szolgáló, a méhek garatmirigyében keletkező „tej”. Megfelelő összetétele elősegíti, hogy egy méhlárvából anya fejlődjék.  Bár még nem teljesen világos, hogy miért pont anya lesz az anyapempővel tartott lárvából, de valószínűsíthető, hogy a méhpempő tisztasága dönti el, vagyis virágportól való mentessége, vagy azzal való „szennyezettsége”, hogy méhanya vagy dolgozó fejlődik egy lárvából. (Lásd: A méhpempő titka című cikkünket.)

 

Pempős anyabölcsők
Fotó: Hevesi Mihály

A méhpempőt kozmetikumokban és gyógyászati termékekben használják fel. Szabályozza a hormonháztartást, jelentős immun-, és memóriaerősítő hatása van, hogy csak néhány jótéteményét említsük. 

Maria José Pastor Rodríguez, egy olaszországi méhpempő termelő méhész hölgy érdekes beszámolót adott közre a Detsches Bienenjournal májusi számban arról, hogy miként kezdett el méhpempőt termelni férje méhészetében, és hogyan fejlesztette a termelést négy alkalmazottal csaknem évi száz kilóig.

A férjével 350 méhcsaláddal méhészkedtek, és bár ő a kaptárok cipelésében nem vett részt, de a gyerekek nevelése mellett fizikailag ez is megerőltető volt számára. Egy alapkurzus elvégzése után elkezdte érdekelni a méhpempő-termelés, amihez tulajdonképpen egy kisebb helyiség is elegendő, és a méhcsaládokon túl, nincs szükség túl nagy befektetésre, vagy különösebb cipekedésre.

Első évben 20 anyátlanított méhcsaláddal kezdte a méhpempő-termelést, amiből kilenc kiló méhpempőt nyert. A következő évben már 50 családot állítottak rá a pempőtermelésre. A harmadikban pedig 75 családdal és négy alkalmazott segítségével termeltek 96 kilót.

A pempőkinyerés folyamata során a kaptárból kivett anyabölcsők lárváiról leszívják a méhpempőt, aminél pontos, apró mozdulatokat kell alkalmazni ugyanúgy, mint a termelésre betett anyabölcső lárvásításánál.

Maria azt tapasztalta, hogy az eddig náluk megforduló alkalmazottak, vagy segítők közül a leginkább a nők tudnak hat-hét órán keresztül a precíz kitartást igénylő, monoton munkára figyelni. A férfiak valamiért ügyetlenebbek ezen a téren és nagyobb károkat okoztak.

A méhpempő piaca Maria szerint éppannyira bizonytalan, mint a mézé. Bár Olaszországban 680 eurót is megadhatnak egy kiló méhpempőért, de bejáratott vásárlói kör nélkül nem egyszerű eladni, mivel ázsiai importból akár 50, 60 euróért is beszerezhető.

Maria ezért egy felvásárló cégnek adja el a pempőt, aki aztán továbbadja kozmetikai és gyógyászati cégeknek.

Olaszországban a méhpempőtermelők azon fáradoznak, hogy a termékcímkékre rákerüljön,  hogy a felhasznált méhpempő honi vagy külföldi származású-e.

Mindebből persze az következik, hogy a méhpempő termelésé bár csábító, de ugyanolyan piaci bizonytalanságok jellemzik, mint a méz értékesítését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyedannyi lehet a napraforgóméz Somogyban

Ami a napraforgómézet illeti, nem lesz jónak mondható év az idén Somogyban – mondta Nagy Csaba Zoltán, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. – E fajtából 6-10 kilogrammnál többet nem tudnak majd kivenni a méhészek egy-egy kaptárból, ami csak a töredéke például a Békés megyei tapasztalatoknak.

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Az export mézet itthon kéne palackozni

Belföldön kell palackozni a kivitelre szánt magyar mézet, mert csomagolás nélkül a gyenge minőségű távol-keleti mézek javítására használják föl a külföldi üzemek - mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában szerdán.

Még bizonytalan az idei méztermelő szezon

A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Kiderült, miért fontosak a poszméhek

A poszméh populáció alakulása létfontosságú az agrárium és a biodiverzitás szempontjából is.A kisméretű, „virágport pazarló” méhfajok nem képesek hatékonyan pótolni a poszméheket a növények megporzásában és terméshozamának biztosításában egy friss kutatás szerint.

Télen is tevékeny méhek Skóciában

Múlt év januárjában Ann Chilcott skót méhész kinézett a nappalija ablakán és meglepetten tapasztalta, hogy méhei vizet szívogatnak az általa kihelyezett itatóból. A mohával és kövekkel kirakott edényt a dolgozók már korábban is látogatták, csakhogy a megfigyelés idején odakint meglepően alacsony, 5 °C alatti hőmérséklet uralkodott.

Júliusban is zajlik a szúnyoggyérítés

Ezen a héten 199 településen és Budapest öt kerületében folytatódik az országos szúnyoggyérítési program, amelynek keretében légi és földi kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig 56 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Vége a méhegészségügyi zárlatnak

Feloldották a méhegészségügyi községi zárlatot, ami Baját, valamint Érsekcsanád és Szeremle egy részét is érintette április végétől.

Így finanszírozzuk ötleteinket! Az e-füstölő és a megcsapolható mézes lép esete

Míg korábban egy jó ötlet megvalósításához üzleti befektetőket kellett keresni, melyet aztán busás haszon reményében támogattak, addig mára az is lehetséges, hogy ötleteinket a világhálón bemutatva szerezzünk egyéni támogatókat crowdfunding kampány keretében. Nézzünk meg két ilyen ötlet eddigi „életútját” a méhészetben és nyomozzunk a siker kulcsa után. Talán a mi ötletünk is megvalósítható?!