Back to top

A méhész feleségek biznisze: a méhpempő termelés

A méhpempő termeléshez a méhcsaládokon túl nincs szükség túl nagy befektetésre. Egy méhész családanya az olaszországi Piemontban csaknem 100 kiló méhpempőt is termeltet egy évben.

Az anyapempő a méhanyák nevelését szolgáló, a méhek garatmirigyében keletkező „tej”. Megfelelő összetétele elősegíti, hogy egy méhlárvából anya fejlődjék.  Bár még nem teljesen világos, hogy miért pont anya lesz az anyapempővel tartott lárvából, de valószínűsíthető, hogy a méhpempő tisztasága dönti el, vagyis virágportól való mentessége, vagy azzal való „szennyezettsége”, hogy méhanya vagy dolgozó fejlődik egy lárvából. (Lásd: A méhpempő titka című cikkünket.)

 

Pempős anyabölcsők
Fotó: Hevesi Mihály

A méhpempőt kozmetikumokban és gyógyászati termékekben használják fel. Szabályozza a hormonháztartást, jelentős immun-, és memóriaerősítő hatása van, hogy csak néhány jótéteményét említsük. 

Maria José Pastor Rodríguez, egy olaszországi méhpempő termelő méhész hölgy érdekes beszámolót adott közre a Detsches Bienenjournal májusi számban arról, hogy miként kezdett el méhpempőt termelni férje méhészetében, és hogyan fejlesztette a termelést négy alkalmazottal csaknem évi száz kilóig.

A férjével 350 méhcsaláddal méhészkedtek, és bár ő a kaptárok cipelésében nem vett részt, de a gyerekek nevelése mellett fizikailag ez is megerőltető volt számára. Egy alapkurzus elvégzése után elkezdte érdekelni a méhpempő-termelés, amihez tulajdonképpen egy kisebb helyiség is elegendő, és a méhcsaládokon túl, nincs szükség túl nagy befektetésre, vagy különösebb cipekedésre.

Első évben 20 anyátlanított méhcsaláddal kezdte a méhpempő-termelést, amiből kilenc kiló méhpempőt nyert. A következő évben már 50 családot állítottak rá a pempőtermelésre. A harmadikban pedig 75 családdal és négy alkalmazott segítségével termeltek 96 kilót.

A pempőkinyerés folyamata során a kaptárból kivett anyabölcsők lárváiról leszívják a méhpempőt, aminél pontos, apró mozdulatokat kell alkalmazni ugyanúgy, mint a termelésre betett anyabölcső lárvásításánál.

Maria azt tapasztalta, hogy az eddig náluk megforduló alkalmazottak, vagy segítők közül a leginkább a nők tudnak hat-hét órán keresztül a precíz kitartást igénylő, monoton munkára figyelni. A férfiak valamiért ügyetlenebbek ezen a téren és nagyobb károkat okoztak.

A méhpempő piaca Maria szerint éppannyira bizonytalan, mint a mézé. Bár Olaszországban 680 eurót is megadhatnak egy kiló méhpempőért, de bejáratott vásárlói kör nélkül nem egyszerű eladni, mivel ázsiai importból akár 50, 60 euróért is beszerezhető.

Maria ezért egy felvásárló cégnek adja el a pempőt, aki aztán továbbadja kozmetikai és gyógyászati cégeknek.

Olaszországban a méhpempőtermelők azon fáradoznak, hogy a termékcímkékre rákerüljön,  hogy a felhasznált méhpempő honi vagy külföldi származású-e.

Mindebből persze az következik, hogy a méhpempő termelésé bár csábító, de ugyanolyan piaci bizonytalanságok jellemzik, mint a méz értékesítését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Mézes reggeli Tatán

November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

A mérgezett méhek antiszociálisak lesznek

A méhek szociális viselkedése nagyon fontos az életmódjuk szempontjából: akár táplálkoznak, élelmet gyűjtenek, az utódaikat nevelik vagy éppen a fészküket hűtik, fűtik, építik és javítják, a kolónia minden feladatot egy egységként végez.

Üvegházi felhasználásra korlátozták a neonikotinoidokat

Az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt három neonikotinod hatóanyagot (imidakloprid, klotianidin, tiametoxam) tartalmazó növényvédő szereket.

Össze kell fogni a magyar mézért

A magyar méz a minőségét tekintve a legfelső kategóriába tartozik a világon, összefogással jelentősen nőhetne a mézágazat jövedelemtermelő képessége - mondta Nagy István agrárminiszter Siófokon pénteken.

Varroatolerancia: szelekció molekuláris genetikai módszerekkel

A Balaton fővárosának szélén korszerű épületek sora, mellettük kísérleti parcellák. A Pannon Egyetem Georgikon karán járunk, Keszthelyen. A Bioinnovációs Központ második emeletén dolgozik az egyebek mellett méhészeti kutatásokkal is foglalkozó munkacsoport. A tudományos munka vezetője Kolics Balázs, maga is méhész. Vele beszélgettünk.

High-tech újdonságok a méhek világában

Ugyan a beporzó rovaroknak köszönhető az élelmiszerek egyharmada, mégis visszaszorulóban vannak. A méhészek számára is egyre nagyobb kihívást jelent a méhcsaládok gondozása. Számukra jelenthet segítséget néhány technológiai újítás.