Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – veszélyben a szőlő

Az eddigi, átlagosnál jóval melegebb időjárásban rohamosan fejlődött minden növény kertjeinkben és ültetvényeinkben – leglátványosabban talán a szőlő, egyes fajták már a fürtmegnyúlás stádiumába jutottak –, az intenzív fejlődés velejárója azonban, hogy a kórokozók is megtalálják kedvező életfeltételeiket.

Szürkerothadás fürtkezdeményen
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A párás, meleg idő kifejezetten kedvez a lisztharmatgombák, így a szőlőlisztharmat fertőzésének. A tünetek egyelőre még csak kezdetiek, de hatékonyan csak most, ebben az időszakban vagyunk képesek megfékezni a kórokozót.

 

Még ha viszonylag száraz is az idő, egy kisebb zápor, zivatar is elég, hogy utána a szőlőperonoszpóra fertőzése meginduljon. Egy-egy éjszakai tartós nedvességborítottság elegendő, hogy a rajzóspórák megfertőzzék a zsenge lombozatot. Ugyanakkor a szürkepenészes rothadás kórokozója (botrítisz) is ugrásra készen áll, mert a betegség már a fiatal fürtöket is képes megfertőzni. Ennek jellegzetes tünete a kocsány elhalása, melyen jól látható a gomba szürke penészbevonata.

 

Az intenzív növekedés miatt most felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával védekezzünk, szükség esetén rövidebb permetezési fordulóval kezeljük az ültetvényt.

 

Klorotikus tünetek láttán ne takarékoskodjunk a vas- és magnéziumtartalmú mikroelemtrágyával, mert ezzel tudjuk megfelelő kondícióban tartani növényeinket.

 

A kihelyezett feromoncsapdák tömegesen fogják a tarka szőlőmoly

Amerikai szőlőkabóca, az aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztője
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
lepkéket. A rajzás már hetek óta tart, ezért tüzetesen vizsgáljuk át növényeinket, mert az első hernyók már minden bizonnyal kikeltek. Ha kis lárvákat látunk, védekezzünk, mert a rágás okozta sebeken keresztül a kórokozó gombáknak nyitnak utat a fertőzéshez.

 

Helyezzük ki a sárga ragacsos fogólapokat is az amerikai szőlőkabóca rajzásának megfigyelésére, mert rövid időn belül ez is bekövetkezik.

 

Ha a fogólapok kabócát fognak, feltétlenül védekezzünk az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzés elkerülése érdekében, ugyanis ez a kártevő a közvetítő köztesgazdája.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungária Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.

Jaj a levéltetveknek!

Új hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szert mutatott be a Bayer, amellyel a kertészek és szőlészek védekezhetnek a levéltetvek, a körte-levélbolha, a kabócák és a molytetvek ellen. A klímaváltozás várhatóan a szúró-szívó kártevők szaporodásával is jár, ezért is nagy jelentőségű egy ilyen fejlesztés.

Nemcsak kártevő lehet a rovar a szőlőben

A növényvédelemben minden olyan élőlény, amely károsítókkal táplálkozik, hasznosnak tekinthető. A biológiai védelem nemcsak az ökológiai gazdálkodásban valósítható meg, hanem a környezetbarát, a hasznos élő szervezeteket kímélő szőlőtermesztési technológiákban is.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Permetező robot sorozatgyártása kezdődik

Önjáró automata gyümölcsfa permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég, a gép sorozatgyártása ez évben kezdődik meg.

A permetlékészítés buktatói

Sokan panaszkodnak, hogy a növényvédő szerek a gyártó által javasolt dózisban nem a kellő hatékonysággal irtják a kártevőket, kórokozókat. Emiatt sokszor akár a kétszeresére emelik az előírt adagot, ezzel károsítva saját maguk és a környezetük egészségét is. A megoldás a permetléhez használt víz minőségében keresendő.