Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – veszélyben a szőlő

Az eddigi, átlagosnál jóval melegebb időjárásban rohamosan fejlődött minden növény kertjeinkben és ültetvényeinkben – leglátványosabban talán a szőlő, egyes fajták már a fürtmegnyúlás stádiumába jutottak –, az intenzív fejlődés velejárója azonban, hogy a kórokozók is megtalálják kedvező életfeltételeiket.

Szürkerothadás fürtkezdeményen
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A párás, meleg idő kifejezetten kedvez a lisztharmatgombák, így a szőlőlisztharmat fertőzésének. A tünetek egyelőre még csak kezdetiek, de hatékonyan csak most, ebben az időszakban vagyunk képesek megfékezni a kórokozót.

 

Még ha viszonylag száraz is az idő, egy kisebb zápor, zivatar is elég, hogy utána a szőlőperonoszpóra fertőzése meginduljon. Egy-egy éjszakai tartós nedvességborítottság elegendő, hogy a rajzóspórák megfertőzzék a zsenge lombozatot. Ugyanakkor a szürkepenészes rothadás kórokozója (botrítisz) is ugrásra készen áll, mert a betegség már a fiatal fürtöket is képes megfertőzni. Ennek jellegzetes tünete a kocsány elhalása, melyen jól látható a gomba szürke penészbevonata.

 

Az intenzív növekedés miatt most felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával védekezzünk, szükség esetén rövidebb permetezési fordulóval kezeljük az ültetvényt.

 

Klorotikus tünetek láttán ne takarékoskodjunk a vas- és magnéziumtartalmú mikroelemtrágyával, mert ezzel tudjuk megfelelő kondícióban tartani növényeinket.

 

A kihelyezett feromoncsapdák tömegesen fogják a tarka szőlőmoly

Amerikai szőlőkabóca, az aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztője
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
lepkéket. A rajzás már hetek óta tart, ezért tüzetesen vizsgáljuk át növényeinket, mert az első hernyók már minden bizonnyal kikeltek. Ha kis lárvákat látunk, védekezzünk, mert a rágás okozta sebeken keresztül a kórokozó gombáknak nyitnak utat a fertőzéshez.

 

Helyezzük ki a sárga ragacsos fogólapokat is az amerikai szőlőkabóca rajzásának megfigyelésére, mert rövid időn belül ez is bekövetkezik.

 

Ha a fogólapok kabócát fognak, feltétlenül védekezzünk az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzés elkerülése érdekében, ugyanis ez a kártevő a közvetítő köztesgazdája.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.

Molyok, atkák az őszi almáskertben

A szüret előtti időszakban az almában súlyos gondokat okozó kártevők közül kiemelkedő az almamoly, az aknázó- és sodrómolyok, a kaliforniai pajzstetű és a takácsatkák utolsó nemzedékei. Szükség esetén a szedés előtt egy alkalommal még védekezzünk ellenük!

Növényvédelmi előrejelzés – még mindig a molyok

A betakarítási munkák szántóföldön és kertészeti kultúrákban folyamatosan tartanak, néhol a torlódás jelei mutatkoznak, mert minden területen hetekkel korábban érnek a termények. Szinte minden növénykultúrában általánosnak mondható a túlzott UV-sugárzás okozta napégés, mely a még fákon levő gyümölcs mellett a szüretelésre váró szőlőt, fűszerpaprikát, de a kukorica leveleit sem kímélte.

Légi felderítéssel a parlagfű ellen

„Győr-Moson-Sopron megye viszonylag kedvező helyzetben van, hiszen nyugatról határos Ausztriával, ahol nagyon alacsony a pollenfertőzöttség” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a péri repülőtéren.

Corteva: egy régi-új csapat

Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója. Az év elején vált ismertté, hogy egyesült államokbeli székhellyel (Wilmington, Delaware) megalakul a Corteva Agriscience™, amely az alapítók szándéka szerint egy világszerte meghatározó mezőgazdasági vállalat lesz, és amely egyesíti a DuPont Pioneert, a DuPont Növényvédelmi üzletágát és a Dow AgroScience-t.

Növényvédelmi előrejelzés – a rendezett gyep titkai

A haszonnövények növényvédelmi problémái mellett kevesebb figyelmet kap a pihenőkert, pedig a rendezett és jó egészségi állapotban levő kert, benne a gyep testi és lelki felüdülést jelent minden ember számára. A nyár előrehaladtával a pázsitokon egyre több növényegészségi probléma jelentkezik, pláne a hazai, arid viszonyok között.