Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – veszélyben a szőlő

Az eddigi, átlagosnál jóval melegebb időjárásban rohamosan fejlődött minden növény kertjeinkben és ültetvényeinkben – leglátványosabban talán a szőlő, egyes fajták már a fürtmegnyúlás stádiumába jutottak –, az intenzív fejlődés velejárója azonban, hogy a kórokozók is megtalálják kedvező életfeltételeiket.

Szürkerothadás fürtkezdeményen
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A párás, meleg idő kifejezetten kedvez a lisztharmatgombák, így a szőlőlisztharmat fertőzésének. A tünetek egyelőre még csak kezdetiek, de hatékonyan csak most, ebben az időszakban vagyunk képesek megfékezni a kórokozót.

 

Még ha viszonylag száraz is az idő, egy kisebb zápor, zivatar is elég, hogy utána a szőlőperonoszpóra fertőzése meginduljon. Egy-egy éjszakai tartós nedvességborítottság elegendő, hogy a rajzóspórák megfertőzzék a zsenge lombozatot. Ugyanakkor a szürkepenészes rothadás kórokozója (botrítisz) is ugrásra készen áll, mert a betegség már a fiatal fürtöket is képes megfertőzni. Ennek jellegzetes tünete a kocsány elhalása, melyen jól látható a gomba szürke penészbevonata.

 

Az intenzív növekedés miatt most felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával védekezzünk, szükség esetén rövidebb permetezési fordulóval kezeljük az ültetvényt.

 

Klorotikus tünetek láttán ne takarékoskodjunk a vas- és magnéziumtartalmú mikroelemtrágyával, mert ezzel tudjuk megfelelő kondícióban tartani növényeinket.

 

A kihelyezett feromoncsapdák tömegesen fogják a tarka szőlőmoly

Amerikai szőlőkabóca, az aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztője
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
lepkéket. A rajzás már hetek óta tart, ezért tüzetesen vizsgáljuk át növényeinket, mert az első hernyók már minden bizonnyal kikeltek. Ha kis lárvákat látunk, védekezzünk, mert a rágás okozta sebeken keresztül a kórokozó gombáknak nyitnak utat a fertőzéshez.

 

Helyezzük ki a sárga ragacsos fogólapokat is az amerikai szőlőkabóca rajzásának megfigyelésére, mert rövid időn belül ez is bekövetkezik.

 

Ha a fogólapok kabócát fognak, feltétlenül védekezzünk az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzés elkerülése érdekében, ugyanis ez a kártevő a közvetítő köztesgazdája.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kávézzon a bő termésért!

A kávé a mindennapjainak szerves része. Szó szerint is, hiszen a kávé lefőzéséből visszamaradó zacc még nagy mennyiségben tartalmaz szerves anyagot, sőt hasznos ásványi anyagokat is.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mi kell a növényvédő-szerek felhasználásához?

A szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve Növényvédelmi szakmérnök, amely feljogosít az I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő-szerek teljes körű felhasználására.

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

A spárgalegyek annyiban veszélyesebbek a többi kártevőnél, hogy az értékesítendő sípokat támadják meg és teszik értéktelenné. E kétszárnyú rovarok rajzása ráadásul egybeesik a spárgaidénnyel, így a vegyszeres védekezés rendkívüli körültekintést igényel

Tömeges méhpusztulás hazánkban: a teljes ágazat kutatja a rejtély okát

Ahogy virágba borultak a napraforgótáblák, elkezdtek pusztulni a méhek – távol a kaptártól, a termőföldeken. A teljes körű vizsgálat elindult. Az agrárium minden szereplőjének érdeke, hogy kiderüljön, mi állhat az országos jelenség hátterében. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke foglalja össze a jelenlegi helyzetet és beszámol a következő lépésekről is:

Tolnában már augusztus közepén indulhat a szüret

Várhatóan augusztus közepén elkezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén. A termelők azt mondják, ilyen korai betakarításra nem is emlékeznek. Már színesedik az oportó, a Néró és egy-egy színes szemet már a később érő fajtákon is lehet találni. A termés szépnek ígérkezik, legalábbis ott, ahol a szőlőt meg tudták védeni a lisztharmattól.

Növényvédelmi előrejelzés – a szüret után sem fogytunk ki a teendőkből

Június hava többségében bőséges csapadékkal áldotta az egész országot, bár mennyiségében nagyok voltak az eltérések. Jelenleg nem szenvedünk vízhiánytól, mely meg is látszik a határ képén. Talpig zöldek a növények és ritkán látott méretű a napraforgó, illetve a kukorica. Több növény szüretelésével végeztek, de ettől még nem fogytunk ki a növényvédelmi teendőkből.

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló kedvelt gyümölcsfajunk. Változatosan hasznosítható termésének zöme még napjainkban is a házikertekben terem meg. Termesztésük csak akkor eredményes, ha következetesen betartjuk a legfontosabb agrotechnikai eljárásokat.

Helikopterrel védik a napraforgót

Helikopteres növényvédelmi munkát végeztek hétfőn a magyaratádi Barátság szövetkezet napraforgó tábláin: a gép néhány óra alatt tizenháromszor szállt fel, s több mint 80 hektárt érintett a légi beavatkozás.