0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – veszélyben a szőlő

Az eddigi, átlagosnál jóval melegebb időjárásban rohamosan fejlődött minden növény kertjeinkben és ültetvényeinkben – leglátványosabban talán a szőlő, egyes fajták már a fürtmegnyúlás stádiumába jutottak –, az intenzív fejlődés velejárója azonban, hogy a kórokozók is megtalálják kedvező életfeltételeiket.

A párás, meleg idő kifejezetten kedvez a lisztharmatgombák, így a szőlőlisztharmat fertőzésének. A tünetek egyelőre még csak kezdetiek, de hatékonyan csak most, ebben az időszakban vagyunk képesek megfékezni a kórokozót.

 

Még ha viszonylag száraz is az idő, egy kisebb zápor, zivatar is elég, hogy utána a szőlőperonoszpóra fertőzése meginduljon. Egy-egy éjszakai tartós nedvességborítottság elegendő, hogy a rajzóspórák megfertőzzék a zsenge lombozatot. Ugyanakkor a szürkepenészes rothadás kórokozója (botrítisz) is ugrásra készen áll, mert a betegség már a fiatal fürtöket is képes megfertőzni. Ennek jellegzetes tünete a kocsány elhalása, melyen jól látható a gomba szürke penészbevonata.

 

Az intenzív növekedés miatt most felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával védekezzünk, szükség esetén rövidebb permetezési fordulóval kezeljük az ültetvényt.

 

Klorotikus tünetek láttán ne takarékoskodjunk a vas- és magnéziumtartalmú mikroelemtrágyával, mert ezzel tudjuk megfelelő kondícióban tartani növényeinket.

 

A kihelyezett feromoncsapdák tömegesen fogják a tarka szőlőmoly lepkéket. A rajzás már hetek óta tart, ezért tüzetesen vizsgáljuk át növényeinket, mert az első hernyók már minden bizonnyal kikeltek. Ha kis lárvákat látunk, védekezzünk, mert a rágás okozta sebeken keresztül a kórokozó gombáknak nyitnak utat a fertőzéshez.

 

Helyezzük ki a sárga ragacsos fogólapokat is az amerikai szőlőkabóca rajzásának megfigyelésére, mert rövid időn belül ez is bekövetkezik.

 

Ha a fogólapok kabócát fognak, feltétlenül védekezzünk az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzés elkerülése érdekében, ugyanis ez a kártevő a közvetítő köztesgazdája.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet