Back to top

Remek borra számítanak Zalában

A jelenlegi állapota szerint a szőlő készen áll, hogy nagyon jó évjáratnak nézzünk elébe. Hogy ez valóban így lesz-e, az még sok évközi tényezőn múlik. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke számolt be a zalai helyzetről.

A fajtától függően 40-60 centiméteres, szépen fejlett hajtásokon már ott vannak a virágkezdemények, melyek gazdag termést ígérnek. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke és Kiss Zoltánnal, a civil szervezet alapító tagja a zaol.hu-nak elmondta:

Szépen fejlődik a hajtás, a virágkezdemények is megjelentek rajta – mutatja Kaj István. Mögötte Kiss Zoltán
Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap
– Eddig jól alakult az év, a gazdák többsége február-márciusban elvégezte a metszést, és sokan a második permetezésen is túljutottak már.

Gombás fertőzést vagy más betegséget ez idáig nem tapasztaltunk, és a fagyok sem ártottak eddig a növénynek. Bár márciusban -14 fokos hideg is volt a hegyen, szerencsére ez most nem tett kárt a szőlőben.

Az idei időjárás eddig jó hatással volt a növényre, s bízunk abban, hogy ez a későbbiekben is így marad. Ha valóban így alakul, remek évjáratnak nézünk elébe.

A 2016-ban bejegyzett egyesület minap tartotta éves közgyűlését, ahol nemcsak a mögöttük hagyott esztendőre tekintettek vissza, de a 2018-as terveket is felvázolták. Ezek közt több fejlesztés és eszközbeszerzés is szerepel. Szeretnék a hegyhátra vezető utat felújíttatni, valamint egy régi, hagyományos, boronás építésű pincét és egy kilátót is fel kívánnak állítani a hegyen.

– Innovatív szőlőfeldolgozási eszközök beszerzésére is kaptunk 550 ezer forintot, ezzel nemcsak a gazdák munkáját tudjuk segíteni, de közvetve hozzá tudunk járulni a borok minőségének javításához is – folytatta Kaj István.

Az elnyert összegből olyan cefreszivattyús zúzó-bogyózógépet vásárolunk, amit az egyesület tagjai használhatnak a szüreti időszakban.

A szintén a hegyháton gazdálkodó, nem egyesületi tagok részére pedig egy hasonló célra használható kézi eszközt veszünk.

Kaj István szólt a programjaikról is. Mint mondotta, június 16-án tartják a II. Újhegyi Kézműves Napot, amely során megnyitják a dombhátat a birtokkal nem rendelkező érdeklődők előtt. Kézműves és kulturális programokkal, bemutatókkal várják a látogatókat, díszvendégük Bálint György kertészmérnök, a közismert Bálint gazda lesz.

– A szakmai napunk szeptember elején lesz, míg a téli időszakban egy sétáló kóstolóra várjuk a szőlő és a borok kedvelőit – árulta el a további terveket az elnök.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A-tól Z-ig, azaz az Alettától a Zalagyöngyéig

Nagyszabású tudományos konferencián emlékeztek meg Csizmazia Darab József munkásságáról. A rendezvénynek helyszínt biztosító agrártárca Darányi terme megtelt a száz éve született szőlőnemesítő előtt tisztelgő szakemberekkel.

Több mint 500 hektár új borszőlőültetvény hazánkban

A tavalyinál nagyobb területen kívánnak új borszőlőt telepíteni a hazai szőlészek, de a beérkezett igények így sem érik el az Európai Unió által engedélyezett maximális területet. A cél, hogy a magyar borok exportátlagára növekedjen – mondta Gál Péter helyettes államtitkár.

Világversenyen nyert ezüstérmet az 1956-os Tokaji Aszú

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en (IWC) ezüstérmet nyert a Nemzeti Borkincstár 1956-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja.

Kevés szőlő, hiányzó munkaerő: magasabb borárak

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) Elnöksége a közelmúltban több ülésén is foglalkozott a 2018. évben várható szőlő- és borárakkal. A szélsőséges időjárás tavaly a világ több régiójában is nagymértékben csökkentette a szőlőtermelést, ami befolyásolhatja a 2018-ban piacra kerülő borok mennyiségét is.

Rozét a pohárba! – Itt a Rozália Fesztivál

Május 11-13. között újra pezsegni fog a Liget, zöldbe öltöznek a fák, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk, hogy egy kicsit az Én helyett fontosabb a Mi, és hogy létezhetünk az ittben és a mostban.

Emelkedhet a borok ára

Az erősödő külföldi kereslet és a termelési költségek emelkedése miatt a borok drágulására számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Tisztújításokat tartottak a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken

A három borvidéki hegyközséből kettőben új elnököt választott a tagság. A Csopak és Környéke-Balatonaliga- Balatonfőkajár Hegyközségben maradt a korábbi elnök, Feindl Lajos.

Királyi borok Erdélyből

Kémer sorrendben már a harmadik Szilágy megyei település - 2001 Szilágysomlyó, 2012 Kraszna -, ahol „Erdélyi Szőlőhegyek” borversenyt rendeztek. Nem véletlen, hiszen Szilágy megye bővelkedik kiváló szőlőtermő helyekben, s ezek között is kiemelkedő helyet foglal el a kémeri szőlőhegy. Az itt épült Fort Silvan panziója, illetve pincészete adott helyet az idei Erdélyi Szőlőhegyek borversenynek.

Új vörösbormárka mutatkozik be a Gourmet Fesztiválon

A legújabb, fiatalokat megszólító villányi bormárka, a RedY hivatalosan május 17-20. között mutatkozik be a nagyközönségnek Budapesten, a Gourmet Fesztiválon. Ezzel az itallal a borvidék könnyed, mosolygós arcát kívánják bemutatni a mai trendeknek megfelelően.

Lesz-e elég bor?

Bár a világ borfogyasztása folyamatosan nő, és újabb országokban válik mind népszerűbb itallá, a globális bortermelés azonban évek óta csökken. Hova vezethet mindez? Lesz-e elég bor, és milyen áron? A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) most közzétett adatai szerint tavaly 250 millió hektoliter bort termeltek világszerte, ami 2016-hoz képest 8,6 százalékos visszaesés.