Back to top

Remek borra számítanak Zalában

A jelenlegi állapota szerint a szőlő készen áll, hogy nagyon jó évjáratnak nézzünk elébe. Hogy ez valóban így lesz-e, az még sok évközi tényezőn múlik. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke számolt be a zalai helyzetről.

A fajtától függően 40-60 centiméteres, szépen fejlett hajtásokon már ott vannak a virágkezdemények, melyek gazdag termést ígérnek. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke és Kiss Zoltánnal, a civil szervezet alapító tagja a zaol.hu-nak elmondta:

Szépen fejlődik a hajtás, a virágkezdemények is megjelentek rajta – mutatja Kaj István. Mögötte Kiss Zoltán
Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap
– Eddig jól alakult az év, a gazdák többsége február-márciusban elvégezte a metszést, és sokan a második permetezésen is túljutottak már.

Gombás fertőzést vagy más betegséget ez idáig nem tapasztaltunk, és a fagyok sem ártottak eddig a növénynek. Bár márciusban -14 fokos hideg is volt a hegyen, szerencsére ez most nem tett kárt a szőlőben.

Az idei időjárás eddig jó hatással volt a növényre, s bízunk abban, hogy ez a későbbiekben is így marad. Ha valóban így alakul, remek évjáratnak nézünk elébe.

A 2016-ban bejegyzett egyesület minap tartotta éves közgyűlését, ahol nemcsak a mögöttük hagyott esztendőre tekintettek vissza, de a 2018-as terveket is felvázolták. Ezek közt több fejlesztés és eszközbeszerzés is szerepel. Szeretnék a hegyhátra vezető utat felújíttatni, valamint egy régi, hagyományos, boronás építésű pincét és egy kilátót is fel kívánnak állítani a hegyen.

– Innovatív szőlőfeldolgozási eszközök beszerzésére is kaptunk 550 ezer forintot, ezzel nemcsak a gazdák munkáját tudjuk segíteni, de közvetve hozzá tudunk járulni a borok minőségének javításához is – folytatta Kaj István.

Az elnyert összegből olyan cefreszivattyús zúzó-bogyózógépet vásárolunk, amit az egyesület tagjai használhatnak a szüreti időszakban.

A szintén a hegyháton gazdálkodó, nem egyesületi tagok részére pedig egy hasonló célra használható kézi eszközt veszünk.

Kaj István szólt a programjaikról is. Mint mondotta, június 16-án tartják a II. Újhegyi Kézműves Napot, amely során megnyitják a dombhátat a birtokkal nem rendelkező érdeklődők előtt. Kézműves és kulturális programokkal, bemutatókkal várják a látogatókat, díszvendégük Bálint György kertészmérnök, a közismert Bálint gazda lesz.

– A szakmai napunk szeptember elején lesz, míg a téli időszakban egy sétáló kóstolóra várjuk a szőlő és a borok kedvelőit – árulta el a további terveket az elnök.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

Több száz odú a hévízi tó körül

A város világhírű gyógytava körüli égeresekben, valamint a tófürdő területén és parkjában több mint száz odúba költözhetnek be énekes madarak és egyéb kistestű állatok. Ezeket az „albérleteket” gondos emberi kezek telepítették és ellenőrzik azóta is rendszeresen.