0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Remek borra számítanak Zalában

A jelenlegi állapota szerint a szőlő készen áll, hogy nagyon jó évjáratnak nézzünk elébe. Hogy ez valóban így lesz-e, az még sok évközi tényezőn múlik. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke számolt be a zalai helyzetről.

A fajtától függően 40-60 centiméteres, szépen fejlett hajtásokon már ott vannak a virágkezdemények, melyek gazdag termést ígérnek. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke és Kiss Zoltánnal, a civil szervezet alapító tagja a zaol.hu-nak elmondta:

– Eddig jól alakult az év, a gazdák többsége február-márciusban elvégezte a metszést, és sokan a második permetezésen is túljutottak már.

Gombás fertőzést vagy más betegséget ez idáig nem tapasztaltunk, és a fagyok sem ártottak eddig a növénynek. Bár márciusban -14 fokos hideg is volt a hegyen, szerencsére ez most nem tett kárt a szőlőben.

Az idei időjárás eddig jó hatással volt a növényre, s bízunk abban, hogy ez a későbbiekben is így marad. Ha valóban így alakul, remek évjáratnak nézünk elébe.

A 2016-ban bejegyzett egyesület minap tartotta éves közgyűlését, ahol nemcsak a mögöttük hagyott esztendőre tekintettek vissza, de a 2018-as terveket is felvázolták. Ezek közt több fejlesztés és eszközbeszerzés is szerepel. Szeretnék a hegyhátra vezető utat felújíttatni, valamint egy régi, hagyományos, boronás építésű pincét és egy kilátót is fel kívánnak állítani a hegyen.

– Innovatív szőlőfeldolgozási eszközök beszerzésére is kaptunk 550 ezer forintot, ezzel nemcsak a gazdák munkáját tudjuk segíteni, de közvetve hozzá tudunk járulni a borok minőségének javításához is – folytatta Kaj István.

Az elnyert összegből olyan cefreszivattyús zúzó-bogyózógépet vásárolunk, amit az egyesület tagjai használhatnak a szüreti időszakban.

A szintén a hegyháton gazdálkodó, nem egyesületi tagok részére pedig egy hasonló célra használható kézi eszközt veszünk.

Kaj István szólt a programjaikról is. Mint mondotta, június 16-án tartják a II. Újhegyi Kézműves Napot, amely során megnyitják a dombhátat a birtokkal nem rendelkező érdeklődők előtt. Kézműves és kulturális programokkal, bemutatókkal várják a látogatókat, díszvendégük Bálint György kertészmérnök, a közismert Bálint gazda lesz.

– A szakmai napunk szeptember elején lesz, míg a téli időszakban egy sétáló kóstolóra várjuk a szőlő és a borok kedvelőit – árulta el a további terveket az elnök.

Forrás: zaol.hu