Back to top

Remek borra számítanak Zalában

A jelenlegi állapota szerint a szőlő készen áll, hogy nagyon jó évjáratnak nézzünk elébe. Hogy ez valóban így lesz-e, az még sok évközi tényezőn múlik. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke számolt be a zalai helyzetről.

A fajtától függően 40-60 centiméteres, szépen fejlett hajtásokon már ott vannak a virágkezdemények, melyek gazdag termést ígérnek. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke és Kiss Zoltánnal, a civil szervezet alapító tagja a zaol.hu-nak elmondta:

Szépen fejlődik a hajtás, a virágkezdemények is megjelentek rajta – mutatja Kaj István. Mögötte Kiss Zoltán
Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap
– Eddig jól alakult az év, a gazdák többsége február-márciusban elvégezte a metszést, és sokan a második permetezésen is túljutottak már.

Gombás fertőzést vagy más betegséget ez idáig nem tapasztaltunk, és a fagyok sem ártottak eddig a növénynek. Bár márciusban -14 fokos hideg is volt a hegyen, szerencsére ez most nem tett kárt a szőlőben.

Az idei időjárás eddig jó hatással volt a növényre, s bízunk abban, hogy ez a későbbiekben is így marad. Ha valóban így alakul, remek évjáratnak nézünk elébe.

A 2016-ban bejegyzett egyesület minap tartotta éves közgyűlését, ahol nemcsak a mögöttük hagyott esztendőre tekintettek vissza, de a 2018-as terveket is felvázolták. Ezek közt több fejlesztés és eszközbeszerzés is szerepel. Szeretnék a hegyhátra vezető utat felújíttatni, valamint egy régi, hagyományos, boronás építésű pincét és egy kilátót is fel kívánnak állítani a hegyen.

– Innovatív szőlőfeldolgozási eszközök beszerzésére is kaptunk 550 ezer forintot, ezzel nemcsak a gazdák munkáját tudjuk segíteni, de közvetve hozzá tudunk járulni a borok minőségének javításához is – folytatta Kaj István.

Az elnyert összegből olyan cefreszivattyús zúzó-bogyózógépet vásárolunk, amit az egyesület tagjai használhatnak a szüreti időszakban.

A szintén a hegyháton gazdálkodó, nem egyesületi tagok részére pedig egy hasonló célra használható kézi eszközt veszünk.

Kaj István szólt a programjaikról is. Mint mondotta, június 16-án tartják a II. Újhegyi Kézműves Napot, amely során megnyitják a dombhátat a birtokkal nem rendelkező érdeklődők előtt. Kézműves és kulturális programokkal, bemutatókkal várják a látogatókat, díszvendégük Bálint György kertészmérnök, a közismert Bálint gazda lesz.

– A szakmai napunk szeptember elején lesz, míg a téli időszakban egy sétáló kóstolóra várjuk a szőlő és a borok kedvelőit – árulta el a további terveket az elnök.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A buborék dicsérete

A napsütéses órák számával párhuzamosan nő a buborékláz, ahol életérzés, divat és szomjúság együtt diktál. Most nem a sört vesszük elő, a fröccs is a hétköznapok italává vált, beszéljünk inkább a boralapú széndioxidos italokról. A habzóbort, a gyöngyözőbort és a pezsgőt sokan szinonimaként használják, holott mindhárom szó jelentése más és más fogalmat és eljárást jelent.

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Nyaralókká "változott" szőlészetek: a hatóságok szemet hunynak

Drámai mértékben csökkent az utóbbi bő egy évtizedben a Balaton-felvidék szőlőterülete, miután az ültetvényeket felvásárlók jogellenesen nyaralókat építenek, továbbá felhagynak a szőlőműveléssel. Eközben pedig a szőlőtelepítés támogatott tevékenység.

Harmadával több borra számítanak Franciaországban

Közel egyharmadával több szőlőt szüretelhetnek az idén Franciaországban tavalyhoz képest, bár a Bordeaux-i borvidéket a peronoszpóra-járvány és jégeső rendkívüli mértékben sújtotta. A szüret a legtöbb borvidéken a szokásosnál két héttel korábban kezdődhet.

Út az életműdíjig: Tiffán Ede

Tiffán Ede szőlész-borásszal mindig élmény beszélgetni. Most azért kerestük föl, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia életműdíjához, de szó esett az elismeréshez vezető életútról, borokról, szőlőről, virágokról és kvaterkázásról is.

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Feldman Zsolt: az idén 450 ezer tonna szőlőtermés várható

Az idén a tavalyival azonos mennyiségű, 450 ezer tonna szőlőtermés várható, a minőség kiváló, így a borászatban kiváló évjárat lehet - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.