Back to top

Remek borra számítanak Zalában

A jelenlegi állapota szerint a szőlő készen áll, hogy nagyon jó évjáratnak nézzünk elébe. Hogy ez valóban így lesz-e, az még sok évközi tényezőn múlik. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke számolt be a zalai helyzetről.

A fajtától függően 40-60 centiméteres, szépen fejlett hajtásokon már ott vannak a virágkezdemények, melyek gazdag termést ígérnek. Kaj István, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke és Kiss Zoltánnal, a civil szervezet alapító tagja a zaol.hu-nak elmondta:

Szépen fejlődik a hajtás, a virágkezdemények is megjelentek rajta – mutatja Kaj István. Mögötte Kiss Zoltán
Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap
– Eddig jól alakult az év, a gazdák többsége február-márciusban elvégezte a metszést, és sokan a második permetezésen is túljutottak már.

Gombás fertőzést vagy más betegséget ez idáig nem tapasztaltunk, és a fagyok sem ártottak eddig a növénynek. Bár márciusban -14 fokos hideg is volt a hegyen, szerencsére ez most nem tett kárt a szőlőben.

Az idei időjárás eddig jó hatással volt a növényre, s bízunk abban, hogy ez a későbbiekben is így marad. Ha valóban így alakul, remek évjáratnak nézünk elébe.

A 2016-ban bejegyzett egyesület minap tartotta éves közgyűlését, ahol nemcsak a mögöttük hagyott esztendőre tekintettek vissza, de a 2018-as terveket is felvázolták. Ezek közt több fejlesztés és eszközbeszerzés is szerepel. Szeretnék a hegyhátra vezető utat felújíttatni, valamint egy régi, hagyományos, boronás építésű pincét és egy kilátót is fel kívánnak állítani a hegyen.

– Innovatív szőlőfeldolgozási eszközök beszerzésére is kaptunk 550 ezer forintot, ezzel nemcsak a gazdák munkáját tudjuk segíteni, de közvetve hozzá tudunk járulni a borok minőségének javításához is – folytatta Kaj István.

Az elnyert összegből olyan cefreszivattyús zúzó-bogyózógépet vásárolunk, amit az egyesület tagjai használhatnak a szüreti időszakban.

A szintén a hegyháton gazdálkodó, nem egyesületi tagok részére pedig egy hasonló célra használható kézi eszközt veszünk.

Kaj István szólt a programjaikról is. Mint mondotta, június 16-án tartják a II. Újhegyi Kézműves Napot, amely során megnyitják a dombhátat a birtokkal nem rendelkező érdeklődők előtt. Kézműves és kulturális programokkal, bemutatókkal várják a látogatókat, díszvendégük Bálint György kertészmérnök, a közismert Bálint gazda lesz.

– A szakmai napunk szeptember elején lesz, míg a téli időszakban egy sétáló kóstolóra várjuk a szőlő és a borok kedvelőit – árulta el a további terveket az elnök.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most kell jelentkezni a Prowein közösségi standjára

Márciusban újra megrendezik Düsseldorfban a bor- és szeszesital-világpiacra egyedülálló kitekintést nyújtó Prowein Spirit kiállítást. Ha részt szeretne venni a magyar közösségi standon, az AMC-nél jelentkezhet október 31-ig.

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret. A 2400 hektáros területen egyes pincéknél már csak kevés kékfrankos, merlot és cabernet-fajták, a válogatás- és prémiumborok alapanyagai vannak a tőkéken - mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke szerdán az MTI-nek.

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

Mesélő boroscímkék Bolykiéktól

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Olcsóbb borok engedmények nélkül

A borfogyasztás a Borháló filozófiája szerint nem luxus, hanem olyan mértékletes mindennapi élvezet, amiben mindenki megleli saját útját és örömét. Az ötödik születésnapját ünneplő Borháló, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede ajánl minőségi borokat kedvező árakon.