0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Segítsünk átjutni a sünöknek a túloldalra

Tavasszal egyre gyakrabban találkozhatunk Somogy megyében a hazánkban élő keleti sünnel, amely a jó idő beköszöntével rendszeresen indul éjszakai élelemszerző túrákra. És ezzel együtt sajnos elütött példányokkal is gyakrabban találkozhatunk.

Az utakon található sok elütött sün szomorú jele annak, hogy előszeretettel telepszik meg falvak és kisvárosok szélén is, hiszen ott nemcsak táplálékot talál, de egy komposztkupacon vagy hasonló búvóhelyen át is tud telelni, mivel téli álmot alszik.

A tavasz beköszöntével ezek a kis éjszakai vadászok hajlamos kitévedni az autók által használt közutakra, így ilyenkor gyakran látni elütött egyedeket – írja a sonline.hu.

A sünök általában megijednek az autók fényétől vagy zajától, és ahelyett hogy elszaladnának, összegömbölyödve várják a veszély elmúltát az úttesten.

Ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület óvatosságra inti az autósokat. Azt kérik a sofőröktől, ha sündisznót látnak az úttesten a forgalom elől használt területről az út szélére vigyék le.

Mivel a legtöbb vadon élő sündisznó bolhás és szúrós tüskéi vannak, ezért azt nem javasolják az állatvédők, hogy hazavigyünk egy megmentett állatot.
Forrás: sonline.hu