Back to top

Átkerülhet a rettegett sertéspestis Jász-Nagykun-Szolnok megyébe is

A megyei állattartók aggódnak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. A gazdák úgy vélik, jól sikerült tájékoztatni az embereket, a fogyasztás nem esett vissza jelentősen, ám az árak mégis csökkennek. A legnagyobb nehézséget az exporttilalmak jelentik.

Fotó: Csatlós Norbert
Jász-Nagykun-Szolnok megye északibb területein Heves közelsége miatt nagyobb az aggodalom. Mint egy tiszasülyi gazda is felvetette, egy vaddisznónak egy napi járásra esik átjönni a fertőzött területről, és a környéken rengeteg van belőlük. Így, ha az állattartónak földje is van, ajánlott ruhát cserélni, ha bejön a határból – írja a szoljon.hu.

A kamara is tájékoztat

– A megelőzés az egyetlen hatékony védekezési mód a betegséggel szemben – jegyezte meg Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Ahogy megjelent Hevesben a vírus, a NÉBIH kiadott egy közleményt, amelyben szabályozza, milyen feladatai vannak a sertéstartóknak a megelőzés érdekében. Állategészségügyi korlátozások léptek életbe. Mi is körbeadtuk a hírt az összes kamarai tagnak.

Az exporttilalmak miatt nagyrészt a saját területünkön belül kell eladniuk a sertést az állattartóknak. De azt gondolom, emiatt jelentős áresésnek nem szabadna bekövetkeznie, hiszen a nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai sertést itthon értékesítsük.

A betegséget okozó vírust április 21-én mutatta ki elhullott vaddisznóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Heves megyében. A szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket, hogy megelőzzék a járvány házi sertésekre való átterjedését.

Azóta azonban további öt fertőzött vaddisznót találtak Hevesben. Egyelőre Jász-Nagykun-Szolnok megyében nincs jele a kórnak.

– Korábban sem az volt a kérdés, hogy megjelenik–e ez a betegség hazánkban, hanem, hogy mikor nyilatkozta a tiszazugi sertéstelepet üzemeltető Takó József. De az egy dolog, hogy félünk, sokkal nagyobb gond, hogy ennyi országban megtiltották az exportot.

Igazán nagy gondban akkor lennénk, ha Európában elterjedne a betegség és egyik országból sem lehetne sertést kivinni. Akkor tényleg csak azok a telepek tudnának megmaradni, amelyek korszerűek, kis energia–ráfordítással is tudnak hatékonyan, eredményesen működni.

Esnek az árak

A sertésárak már hónapok óta esnek. Tavaly ilyenkor kilónként száz forinttal magasabb volt a felvásárlási ár. 

– Most 320–330 forint plusz áfa a sertés kilónkénti felvásárlási ára, de volt már 360 forint is – mutatott rá Szabados Károly, a feldolgozóüzemmel és húsbolttal is rendelkező rákóczifalvai Szabados Hús Kft. ügyvezetője.

– A kereskedők erre persze ráteszik a maguk hasznát. Mi próbáljuk kordában tartani az árakat, de a nagy áruházláncok bizony nagyon leszorítják. Van, amelyik nagyker. áron, 550 forintért árulja a sertéslapockát. Sok az akció is. Biztos esni fognak még az árak, mivel az exporttilalom miatt mindenki itthon akar majd értékesíteni. Az importhúsokat persze most jó lenne visszaszorítani, de a piac működése mást kíván.

A vásárlók egyébként nem vesznek most sem kevesebb sertésárut, nagyon jó az állategészségügyi tájékoztatás, tisztában vannak vele, hogy ez a vírus emberre egyáltalán nem veszélyes. A megyei állattartók persze törekednek a fertőzés kivédésére.

– Nagyüzemi sertéstelepen eleve van egy fertőtlenítő gátrendszer, hiszen nagy mennyiségű állat között eleve könnyebben tudna terjedni a betegség – mutatott rá Takó József. – Nálunk eleve élnek olyan szabályok, hogy a dolgozók átöltöznek, munka közben rendszeresen kezet mosnak, fertőtlenítik a járművek kerekét. Nyilván, most még inkább ügyelni kell mindezek betartására.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aratási körkép: hogy állnak a gazdák országszerte?

Az országos átlagot meghaladó mennyiségű termést takarítottak be eddig Tolna megyében. Nógrádban a hirtelen lehulló csapadék erősen befolyásolhatja a mezőgazdasági munkákat. Hajdú-Bihar megyében az őszi búza a termésátlaga 10-20 százalékkal elmarad a tavalyitól.

Átadtak Somogyban egy kocatelepet és egy látogatóközpontot

Kocatelepet, illetve egy oktató- és látogatóközpontot adtak át csütörtökön Somogy megyében, a somogyszobi Nagybaráti-pusztán tartott ünnepségen Nagy István agrárminiszter egyebek mellett a versenyképesség növelésének szükségességéről beszélt.

Tordason a kajszifajták tizede nem fagyott el az idén

Az idei tordasi kajszibemutatón a valóban fagytűrő fajtákon volt a hangsúly, ami nem is csoda, hiszen a Nébih gyűjteményében lévő több mint 350 kajszi alig tizede hozott termést a márciusi fagy után. A NAK és a Nébih negyedik közös fajtabemutatóján Lukács József Nébih-elnökhelyettes elmondta, a következő rendezvényen Pölöskén a gesztenye, a szilva és a dió számos fajtáját lehet majd megismerni.

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

ASP: enyhül az ukrán szigor

Újra szállíthatóak állateledelek és növényi eredetű takarmányok Ukrajnába hazánk ASP-vel nem érintett területeiről. A magyar vállalkozások számára rendkívül kedvező döntés dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyes tárgyalásai, valamint a szakértői egyeztetések eredménye.

Bizonytalan jövő elé néz a sertéságazat

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.