Back to top

Tudja, milyen ízű az év fagyija?

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.

A nyertes fagylalt a málna és a bazsalikom ízvilágának ötvözete
A nyertes fagylalt a málna és a bazsalikom ízvilágának ötvözete
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezte versenyt kedden Szegeden tartották a Virág Cukrászdában. A megmérettetésen negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri pontozta négy kategóriában.

A tizenkét éve működő családi cukrászdában édesapjával és édesanyjával dolgozó Somogyi Renáta elnyerte a kézműves nívódíjat, és a fiatal szakember gesztenye vörösboros áfonyával fagylaltjának ítélték oda az I Love Szeged díjat is.

Az év fagylaltját a kézműves termékek közül választották, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.

A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók már használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket. Ezek között Pálfi Attila, a Balatonmáriafürdőn működő Florida fagyizó cukrászának kesudió datolyalekvárral fagylaltja kapta az aranyérmet.

Az alapanyaggyártók és -forgalmazók versenyében az első helyet Andok Tamás (Aromitalia - Nectar Kft.) homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral elnevezésű készítménye nyerte el.

Megválasztották az év "M" fagyiját is, a hozzáadott cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes finomságok között Hajdú Zoltán (Ken Carpathia Kft.) narancsos mandula fagylaltja lett a legjobb. A zsűri szerint ezek a termékek évről-évre egyre jobb minőségűek, már csak a szakavatott kóstolók tudják megmondani, hogy cukorpótlóval készültek.

A közönségdíjat Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda) Hunyadi gesztenyés fagylaltja kapta.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szilvásváradi győzelmek

A májusi tesztverseny után a közel negyven éve díjugratóversenyt nem látott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szabadtéri arénájában június közepén lezajlott a szezon harmadik GP versenye.

Szálka nélkül: divat lehet a halétel

A halfogyasztás növelését szorgalmazzák szakemberek: az akciók és új recepteken kívül kampányok hozhatják meg a várva várt eredményt.

A legvirágosabb települések Veszprém és Lajoskomárom - videó

A 2018. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyen Veszprém képviseli hazánkat város kategóriában, falvaink közül pedig Lajoskomárom. A zsűri elnöke, Rudi Geerardyn (Belgium) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település jelentős és látható fejlődésen ment keresztül az elmúlt évek során.

Több tojást exportálunk

Miközben 2018 első négy hónapjában 7 százalékkal 7,9 ezer tonnára csökkent a tojás importja a tavaly január-áprilisi időszakhoz képest Magyarországon, a kivitel csaknem 8 százalékkal 3,5 ezer tonnára emelkedett - írja pénteki számában a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézetre és a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

30 millió euróra becsüli a kárt a Greenyard

Bár jelenleg még lehetetlen a pontos becslés, ezért nagyon sok mindentől függhet még a végösszeg, de egyelőre úgy számol a Greenyard, hogy mintegy 30 millió eurós veszteséget könyvelhet el a lisztériafertőzés miatt.

„Nyergelj, fordulj”

Játékos szabadidős sportvetélkedő indul lovasiskolák, lovas klubok és lovas közösségek részére országszerte! A rendezvény célja minél több emberrel megismertetni és kapcsolatba hozni a lovat, azt az élőlényt mely az állatvilág legsokoldalúbb, legnemesebb és legszínesebb állatfaja.

Napozásnál is segítenek a zöldségek, gyümölcsök

A színes zöldségek és gyümölcsök segítik megvédeni a bőrt a napozás káros hatásaitól - mondta Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Hamburger lombik húsból?

Három éven belül éttermekben is felszolgálhatják a laboratóriumi körülmények között előállított húst – jelentette be az a dán vállalat, amely öt éve a világ első mesterséges hússal készült hamburgerét mutatta be.

24 órás versenyen: háromszáz kiló hal akadt horogra

A legnagyobb halat egy helyi horgász fogta a községben nyolcadik alkalommal megrendezett 24 órás versenyen, a végső mérlegeléskor azonban egy muravidéki pecás örülhetett a legjobban.

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.