Back to top

Bíróság előtt az új nemesítési eljárások

Az Európai Bíróság jogértelmezésén múlik az új növénynemesítési eljárások jövője. Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a testület a bírósági jogértelmezés eredményének fényében fog politikai szinten eljárni.

Az új növénynemesítési eljárások úgymond „legalizálása” az Európai Unióban attól függ, hogy az Európai Bíróság hogyan értelmezi az érvényben lévő törvényeket. A biztos kijelentette, hogy az Európai Bizottságnak nincs jogosultsága arra, hogy ezt megtegye, csak véleményt fogalmazhat meg. A biztos hozzátette, a törvények értelmezése az Európai Bíróság által sem jelent végleges döntést, csak iránymutatást ad arra, hogy milyen irányban folytatódjon tovább a folyamat.

nemesites.jpeg

Haladás vagy maradás a nemesítésben. Az EB majd eldönti
Haladás vagy maradás a nemesítésben. Az EB majd eldönti
Fotó: Stockfotó

Az új növénynemesítési technikák fogalma egy sor génsebészeti eljárást takar, amelyekkel a növények kártevőkkel vagy aszállyal szembeni ellenálló-képességét lehet fokozni. Még mindig kérdéses, hogy ezeket a technikákat génmódosításnak kell-e minősíteni vagy sem, ezért jelenleg szigorú GMO-jóváhagyási eljárás alatt állnak.

Az új növénynemesítési technikák támogatói szerint ezek a módszerek a hagyományos keresztezéses nemesítést utánozzák korszerű módszerekkel, a gének szintjén. Nem alkalmaznak idegen géneket, ezért az így létrejött fajták nem GMO-k.

A hagyományos nemesítési módszerek hívei szerint azonban ezeket az új technikákat a GMO-törvény hatálya alá kell helyezni. Véleményük szerint az élelmiszer-gyártók ezen a módszerekkel „a hátsó ajtón hozzák be” a génmódosított fajtákat Európába.

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság a Bíróság jogértelmezésére hagyatkozva hoz majd döntést, várhatóan még májusban, ám egyes források szerint álláspontját csak júniusban hozza nyilvánosságra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Hamarosan kiderül, hogyan oldja meg a műanyaghulladék-problémát az EU

Az Európai Bizottság nemsokára nyilvánosságra hozza a megoldást az egyszer-használatos műanyaghulladékok problémájára a Műanyag Stratégia keretein belül. Azonban már a kezdeti tervezet is vegyes reakciókat váltott ki.

Alig találnak embert az idénymunkára

A kertészeteket is sújtja a munkaerőhiány Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Idénymunkára egyre nehezebb jelentkezőt találni, az a réteg, mely egykor a földeken és a kertészetekben kereste meg napszámosként a betevőt, ma már inkább a közmunkaprogramban dolgozik.

NGM: nem piacvédelem a pálinka neta-mentessége

A kormány vizsgálja az Európai Bizottság elmarasztaló döntését a szeszesitalok magyarországi adóztatásáról, de a bizottságtól eltérően nem tekinti piacvédőnek a szabályozást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére.

Körmend után már nincs árvízveszély

Elsőfokú árvízkészültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, már apad ez a szakasz, lejjebb pedig nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Körmend környéki völgyi elöntések érintettek egy közutat és mezőgazdasági területeket is.

Brüsszel szerint diszkriminatív a szeszesitalok különadója

Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.

Csak kicsiben termesztjük Popeye kedvencét

Elsősorban a helyi piacok és a kiskertek növényévé vált a spenót, amelynek nagyüzemi termelése Magyarországon mindössze százötven–kétszáz hektáron folyik. Eközben a fagyasztott spenót importjának értéke tíz százalékkal 336 millió forintra emelkedett, míg az exportból származó bevétel 12 százalékkal 115 millió forintra csökkentek tavaly.

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

A-tól Z-ig, azaz az Alettától a Zalagyöngyéig

Nagyszabású tudományos konferencián emlékeztek meg Csizmazia Darab József munkásságáról. A rendezvénynek helyszínt biztosító agrártárca Darányi terme megtelt a száz éve született szőlőnemesítő előtt tisztelgő szakemberekkel.

Megkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása

A KSH megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását. Az adatfelvétel többek között a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat is.