Back to top

Bíróság előtt az új nemesítési eljárások

Az Európai Bíróság jogértelmezésén múlik az új növénynemesítési eljárások jövője. Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a testület a bírósági jogértelmezés eredményének fényében fog politikai szinten eljárni.

Az új növénynemesítési eljárások úgymond „legalizálása” az Európai Unióban attól függ, hogy az Európai Bíróság hogyan értelmezi az érvényben lévő törvényeket. A biztos kijelentette, hogy az Európai Bizottságnak nincs jogosultsága arra, hogy ezt megtegye, csak véleményt fogalmazhat meg. A biztos hozzátette, a törvények értelmezése az Európai Bíróság által sem jelent végleges döntést, csak iránymutatást ad arra, hogy milyen irányban folytatódjon tovább a folyamat.

Haladás vagy maradás a nemesítésben. Az EB majd eldönti
Haladás vagy maradás a nemesítésben. Az EB majd eldönti
Fotó: Stockfotó

Az új növénynemesítési technikák fogalma egy sor génsebészeti eljárást takar, amelyekkel a növények kártevőkkel vagy aszállyal szembeni ellenálló-képességét lehet fokozni. Még mindig kérdéses, hogy ezeket a technikákat génmódosításnak kell-e minősíteni vagy sem, ezért jelenleg szigorú GMO-jóváhagyási eljárás alatt állnak.

Az új növénynemesítési technikák támogatói szerint ezek a módszerek a hagyományos keresztezéses nemesítést utánozzák korszerű módszerekkel, a gének szintjén. Nem alkalmaznak idegen géneket, ezért az így létrejött fajták nem GMO-k.

A hagyományos nemesítési módszerek hívei szerint azonban ezeket az új technikákat a GMO-törvény hatálya alá kell helyezni. Véleményük szerint az élelmiszer-gyártók ezen a módszerekkel „a hátsó ajtón hozzák be” a génmódosított fajtákat Európába.

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság a Bíróság jogértelmezésére hagyatkozva hoz majd döntést, várhatóan még májusban, ám egyes források szerint álláspontját csak júniusban hozza nyilvánosságra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Nincs egységes uniós stratégia az elsivatagosodás ellen

Az Európai Bizottság nem rendelkezik világos képpel az Európai Unióban egyre nagyobb fenyegetést jelentő elsivatagosodásról és talajromlásról, az eddig tett bizottsági és tagállami lépések nem egységesek - állapította meg egyebek mellett a luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Paprikás 2018: megváltozott a piac

Nemcsak az időjárás vagy a gazdasági körülmények változnak, az évtizedekig szinte állandó paprikapiac is látványosan fejlődik az utóbbi 1-2 évben hazánkban és Európában is. A lassan lezáruló 2018-as év tapasztalatai hasznosak lehetnek a paprikatermesztő kertészeknek a jövőre vonatkozó lehetőségeiket, terveiket illetően.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.