Back to top

Bíróság előtt az új nemesítési eljárások

Az Európai Bíróság jogértelmezésén múlik az új növénynemesítési eljárások jövője. Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a testület a bírósági jogértelmezés eredményének fényében fog politikai szinten eljárni.

Az új növénynemesítési eljárások úgymond „legalizálása” az Európai Unióban attól függ, hogy az Európai Bíróság hogyan értelmezi az érvényben lévő törvényeket. A biztos kijelentette, hogy az Európai Bizottságnak nincs jogosultsága arra, hogy ezt megtegye, csak véleményt fogalmazhat meg. A biztos hozzátette, a törvények értelmezése az Európai Bíróság által sem jelent végleges döntést, csak iránymutatást ad arra, hogy milyen irányban folytatódjon tovább a folyamat.

Haladás vagy maradás a nemesítésben. Az EB majd eldönti
Haladás vagy maradás a nemesítésben. Az EB majd eldönti
Fotó: Stockfotó

Az új növénynemesítési technikák fogalma egy sor génsebészeti eljárást takar, amelyekkel a növények kártevőkkel vagy aszállyal szembeni ellenálló-képességét lehet fokozni. Még mindig kérdéses, hogy ezeket a technikákat génmódosításnak kell-e minősíteni vagy sem, ezért jelenleg szigorú GMO-jóváhagyási eljárás alatt állnak.

Az új növénynemesítési technikák támogatói szerint ezek a módszerek a hagyományos keresztezéses nemesítést utánozzák korszerű módszerekkel, a gének szintjén. Nem alkalmaznak idegen géneket, ezért az így létrejött fajták nem GMO-k.

A hagyományos nemesítési módszerek hívei szerint azonban ezeket az új technikákat a GMO-törvény hatálya alá kell helyezni. Véleményük szerint az élelmiszer-gyártók ezen a módszerekkel „a hátsó ajtón hozzák be” a génmódosított fajtákat Európába.

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság a Bíróság jogértelmezésére hagyatkozva hoz majd döntést, várhatóan még májusban, ám egyes források szerint álláspontját csak júniusban hozza nyilvánosságra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Megkezdődött a 2020 utáni KAP érdemi vitája

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács július 16-i brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Már van, ahol virágzik a parlagfű

Az időjárási viszonyoknak megfelelően egy-két aszályos területtől eltekintve a szántóföldi kultúrák jól fejlődnek. A zárt kukorica és napraforgó állományokban a parlagfű csak a szegélyeken tud megtelepedni. Azokon a tarlókon, ahol a hónap elején csapadékot kapott, intenzív fejlődésnek indult a gyomnövény. A pollenjét alacsony koncentrációban már napok óta észlelik négy mérőállomáson is.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig csekély figyelem jut a talajoknak.

Remény, UFO és pogácsa

A fenti elnevezések a lapos barack fedőnevei. Az őszibarackok közül kitűnik különleges alakjával, ezért számos néven illetik a Peen-to kínai lapos barackot, úgymint flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), valamint Remény, Ufó és pogácsabarack.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

Nagy István: A büdzsé garantálja az agrárium biztonságos növekedését

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat - mondta az agrárminiszter.

Érett dinnyét akar? Koncentráljon a bibepontra!

A dinnyevásárlás olyan, mintha zsákbamacskát vennénk, nehéz megállapítani, hogy kellőképpen érett, édes gyümölcsöt viszünk-e haza. De van néhány trükk, amit bevethetünk a sárgadinnye választás esetén.