Back to top

Gyakorlati tanácsok a fenntartható takarmányiparhoz és állattenyésztéshez

Az már sok helyütt elhangzott, hogy a következő Közös Agrárpolitika nagyobb elvárásokat támaszt majd a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén. Az Agrárgazdasági Kutatató Intézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az AGMEMOD konzorcium által szervezett Outlook konferencián a takarmányiparra fókuszálva hangzottak el ezzel kapcsolatos konkrétumok.

A konferencia második, kifejezetten a keveréktakarmány-gyártásra fókuszáló napját Tarpataki Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezetője nyitotta meg. Rövid köszöntőjében üdvözölte a takarmánypiac szereplőit, akik a nap folyamán előadásaikban azokat a takarmányipar által fejlesztett új és innovatív megoldásokat vázolták, amelyek többek között a keveréktakarmányok táplálóanyag-tartalmának optimalizálását szolgálják, ezáltal hozzájárulnak az állattartás környezeti fenntarthatóságához.

Az egyik legfontosabb változás az új KAP kapcsán az lesz, hogy megjelennek benne a párizsi klímakonferencia uniós vállalásainak elérését célzó kívánalmak, intézkedések. Az ezekkel kapcsolatos hatásindikátorok – mint az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének elvárt szintje, az állatjóléti elvárások - már szerepelnek a nyilvánosságra hozott KAP tervezetben – hívta fel a figyelmet Tikász Ildikó Edit, az AKI Árunövénytermesztés és Takarmányozás Kutatási Osztályának vezetője. Mivel e célok teljesüléséről évente jelentést vár majd az Európai Bizottság a tagállamoktól, ezért az agrárium szereplőinek fel kell készülniük arra, hogy a tevékenységük környezeti hatásáról az e jelentésekhez szükséges adatokat szolgáltassák.

A legcélszerűbb módszer ehhez a teljes életciklus elemzés, amely az alapanyag előállítástól a hulladékba kerülésig felméri egy termék környezeti hatását, a környezetterhelés költségét – mondta az osztályvezető. Emellett megemlített olyan nyomonkövetési lehetőségeket, amelyek egységes, nemzetközileg elfogadott módszertanra alapozva biztosítják üzemi és nemzeti szinten a teljesítményértékelést és a környezeti hatások mérését. A Product Environmental Footprint (PEF) módszertan 27 ágazatra lebontva ad ehhez segítséget, a FAO által fejlesztett LEAP rendszer az állati termékekre koncentrál, míg az ENVIFOOD az élelmiszeripari termékek környezeti hatásának felmérésében ad segítséget.

Pulay Zoltán, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) elnökségi tagja abba nyújtott betekintést, hogy az évi mintegy 155 millió tonnás kibocsátású ipari takarmánygyártást – ami értékben közel 40 milliárd eurót tesz ki – képviselő érdekvédelmi szervezet az ENSZ által megjelölt fenntarthatósági célok közül melyel elérésének elősegítésében hogyan, milyen intézkedések révén tud közreműködni. A szegénység felszámolását elsősorban az állattartók versenyképességének elősegítése révén, míg az egészséges életet az állattartás antibiotikum használatának jobb takarmányreceptúrákkal való visszaszorításában tudja támogatni a takarmányipar.

Ennél is konkrétabb vállalása a szervezetnek, hogy az általa megalkotott szójabeszerzési irányelvet – mely kitér például arra, hogy illegális erdőirtásból szójatermesztésbe vont területekről nem vásárolnak alapanyagot - a 24 tagszövetsége által reprezentált európai gyártók is betartják. Előadásában kitért arra is, hogy a tavaly elfogadott európai fehérje terv megvalósítása érdekében milyen kihívásokra kell választ találnia a takarmányiparnak – többek között az EU-ban termeszthető, nagy fehérjetartalmú növények termesztése, nemesítése, a feldolgozási technológiák javítása, a takarmányok fehérjetartalmának aminosavakkal történő csökkentése, valamint a táplálóanyaghasznosulás enzimekkel való javítása terén.

Nick Major, a FEFAC elnöke azt hangsúlyozta, hogy bár egyre nagyobb a nyomás a takarmányiparon és az állattartáson a környezetterhelése csökkentése érdekében, bármilyen szabályozás megalkotásához globálisan elfogadott, nem versenytorzító módszertan alapján meghatározott pontos adatokon keresztül kell az útnak vezetnie.

A FEFAC is részt vett e módszertanok kidolgozásában, a termékek ökológiai lábnyomának kategóriakönyvét februárban fogadták el. Mint mondta, hamarosan közzéteszik azt az Európai Bizottság megbízásából a Global Metrics for Suistanable Feed elnevezésű szervezet által készített hatalmas, tagállamokra lebontott nyilvános adatbázist is, amelyet takarmányipar és az állattenyésztés használhat majd a környezetterhelési életciklus elemzések elkészítéséhez. Szavai szerint a FEFAC segíti majd a magyar takarmánygyártókat is az új módszertanok megértésében és bevezetésében is.

Az Európai Unió által támasztott fenntarthatósági kihívásokra a magyarországi piaci szereplők saját tapasztalataikon keresztül reagáltak a nap folyamán. A program során felmerült kérdésekre a záró panelbeszélgetésen megszólaltatott piaci szereplők közösen keresték a válaszokat.

A konkrét iparági tapasztalatokról bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilap következő számaiban olvashatnak majd. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősszel ismét lesz szántóföldi gépbemutató

Szeptember 20-21-én Mezőhegyesre hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. Kétnapos szabadtéri rendezvényükön a mezőgépek legszélesebb kínálata lesz látható, amelyeket munka közben akár ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Versenyképes a magyar hal?

Az agráripar képviselőivel telt meg a bajai turisztikai központ július 11-én. A vendégek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete által megtartott szakmai nap alkalmából látogattak el a városba. A konferencián elhangzó előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a hazai hal- és vadgazdálkodást érintő fejlesztésekről és jövőbeli tervekről.

Növelnék a hazai almafogyasztást

A korábbi években az alma felvásárlási ára igen hullámvasútszerű tendenciát mutatott, nem kevés fejtörést okozva ezzel a megyei gazdálkodóknak. Azért, hogy az árak hosszabb távon kiegyenlítettebbé váljanak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyeztetésre hívta az ágazat résztvevőit.

Búza aratása Zalában: a hektáronkénti átlaghozam 4,8 tonna

Az őszi búza 12 százalékát aratták le, az 5 ezer hektáron termelt őszi árpa betakarítás pedig már befejeződött - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Már a dinnyepiac sem a régi

Új fogyasztói igények jelentek meg a dinnyepiacon, a régebben ismert 8-10 kilós görögdinnyék helyett egyre inkább a kisebb, „fridzsiderdinnyéket” keresik a vevők, valamint népszerűek a magnélküli és sárgahúsú fajták is.

Ki lehet tűnni tömegből a fenntartható gazdálkodással

Ausztria és Németország után Magyarországon is megkezdi működését a GREEN BRANDS független nemzetközi minősítő szervezet. A kitüntető címre többek között fenntarthatóan működő, termelő és szolgáltató, élelmiszeripari vállalatok, kkv-k jelentkezhetnek.

Ovisok ismerkedtek a tanyasi élettel

Nemesvámos A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozatot szervezett, amelynek keretében óvodások hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Az országos átlagnál jobb a búzatermés Tolnában

Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.

Idén nyolcadjára gyűjtenek a Magyarok Kenyeréhez

Idén nyolcadik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezésében és a MAGOSZ együttműködésével megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Vadászok ünnepe Parádfürdőn

Hétvégén Parádfürdőn gyűltek össze Heves megye vadászai. Az EGERERDŐ Zrt. által is támogatott mátrai vadásznap sok érdeklődött vonzott, a borús időjárás ellenére is kígyózó kocsisorok alakultak ki a délelőtti órákra. Az egész napra szóló színes programok között íjászat, solymász bemutató, kiállítások, vadászkutya bemutató és kirakodó vásár is várta a vadászat szerelmeseit.