Back to top

Gyakorlati tanácsok a fenntartható takarmányiparhoz és állattenyésztéshez

Az már sok helyütt elhangzott, hogy a következő Közös Agrárpolitika nagyobb elvárásokat támaszt majd a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén. Az Agrárgazdasági Kutatató Intézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az AGMEMOD konzorcium által szervezett Outlook konferencián a takarmányiparra fókuszálva hangzottak el ezzel kapcsolatos konkrétumok.

A konferencia második, kifejezetten a keveréktakarmány-gyártásra fókuszáló napját Tarpataki Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezetője nyitotta meg. Rövid köszöntőjében üdvözölte a takarmánypiac szereplőit, akik a nap folyamán előadásaikban azokat a takarmányipar által fejlesztett új és innovatív megoldásokat vázolták, amelyek többek között a keveréktakarmányok táplálóanyag-tartalmának optimalizálását szolgálják, ezáltal hozzájárulnak az állattartás környezeti fenntarthatóságához.

Az egyik legfontosabb változás az új KAP kapcsán az lesz, hogy megjelennek benne a párizsi klímakonferencia uniós vállalásainak elérését célzó kívánalmak, intézkedések. Az ezekkel kapcsolatos hatásindikátorok – mint az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének elvárt szintje, az állatjóléti elvárások - már szerepelnek a nyilvánosságra hozott KAP tervezetben – hívta fel a figyelmet Tikász Ildikó Edit, az AKI Árunövénytermesztés és Takarmányozás Kutatási Osztályának vezetője. Mivel e célok teljesüléséről évente jelentést vár majd az Európai Bizottság a tagállamoktól, ezért az agrárium szereplőinek fel kell készülniük arra, hogy a tevékenységük környezeti hatásáról az e jelentésekhez szükséges adatokat szolgáltassák.

A legcélszerűbb módszer ehhez a teljes életciklus elemzés, amely az alapanyag előállítástól a hulladékba kerülésig felméri egy termék környezeti hatását, a környezetterhelés költségét – mondta az osztályvezető. Emellett megemlített olyan nyomonkövetési lehetőségeket, amelyek egységes, nemzetközileg elfogadott módszertanra alapozva biztosítják üzemi és nemzeti szinten a teljesítményértékelést és a környezeti hatások mérését. A Product Environmental Footprint (PEF) módszertan 27 ágazatra lebontva ad ehhez segítséget, a FAO által fejlesztett LEAP rendszer az állati termékekre koncentrál, míg az ENVIFOOD az élelmiszeripari termékek környezeti hatásának felmérésében ad segítséget.

Pulay Zoltán, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) elnökségi tagja abba nyújtott betekintést, hogy az évi mintegy 155 millió tonnás kibocsátású ipari takarmánygyártást – ami értékben közel 40 milliárd eurót tesz ki – képviselő érdekvédelmi szervezet az ENSZ által megjelölt fenntarthatósági célok közül melyel elérésének elősegítésében hogyan, milyen intézkedések révén tud közreműködni. A szegénység felszámolását elsősorban az állattartók versenyképességének elősegítése révén, míg az egészséges életet az állattartás antibiotikum használatának jobb takarmányreceptúrákkal való visszaszorításában tudja támogatni a takarmányipar.

Ennél is konkrétabb vállalása a szervezetnek, hogy az általa megalkotott szójabeszerzési irányelvet – mely kitér például arra, hogy illegális erdőirtásból szójatermesztésbe vont területekről nem vásárolnak alapanyagot - a 24 tagszövetsége által reprezentált európai gyártók is betartják. Előadásában kitért arra is, hogy a tavaly elfogadott európai fehérje terv megvalósítása érdekében milyen kihívásokra kell választ találnia a takarmányiparnak – többek között az EU-ban termeszthető, nagy fehérjetartalmú növények termesztése, nemesítése, a feldolgozási technológiák javítása, a takarmányok fehérjetartalmának aminosavakkal történő csökkentése, valamint a táplálóanyaghasznosulás enzimekkel való javítása terén.

Nick Major, a FEFAC elnöke azt hangsúlyozta, hogy bár egyre nagyobb a nyomás a takarmányiparon és az állattartáson a környezetterhelése csökkentése érdekében, bármilyen szabályozás megalkotásához globálisan elfogadott, nem versenytorzító módszertan alapján meghatározott pontos adatokon keresztül kell az útnak vezetnie.

A FEFAC is részt vett e módszertanok kidolgozásában, a termékek ökológiai lábnyomának kategóriakönyvét februárban fogadták el. Mint mondta, hamarosan közzéteszik azt az Európai Bizottság megbízásából a Global Metrics for Suistanable Feed elnevezésű szervezet által készített hatalmas, tagállamokra lebontott nyilvános adatbázist is, amelyet takarmányipar és az állattenyésztés használhat majd a környezetterhelési életciklus elemzések elkészítéséhez. Szavai szerint a FEFAC segíti majd a magyar takarmánygyártókat is az új módszertanok megértésében és bevezetésében is.

Az Európai Unió által támasztott fenntarthatósági kihívásokra a magyarországi piaci szereplők saját tapasztalataikon keresztül reagáltak a nap folyamán. A program során felmerült kérdésekre a záró panelbeszélgetésen megszólaltatott piaci szereplők közösen keresték a válaszokat.

A konkrét iparági tapasztalatokról bővebben a Magyar Mezőgazdaság hetilap következő számaiban olvashatnak majd. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.

Átlépi a határokat a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

Az idén is meghirdeti a Magyar Turisztikai Ügynökség hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt, amely ebben az évben néhány újdonsággal is kiegészül.

Vizet mindenkinek! - az agrárium számára is elengedhetetlen a víz

Március 22. a Víz Világnapja, amely kapcsán érdemes számba venni az élelmiszerbiztonság szempontjából megfelelő mennyiségű és minőségű víz biztosításának módszereit és az elengedhetetlen tennivalókat. Vitathatatlan, hogy a víz- és élelmezési kihívások kielégítésének céljából dinamikus intézményeket és intézkedéseket vár a hazai gazdatársadalom.

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzés

Tavasszal elsőként a viziszárnyastartók számára indítja el ingyenes állategészségügyi oktatását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A képzés résztvevői számára a tananyagot, illetve az előadásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei készítették el.

Tavaly 175 milliárd forintot költöttek mezőgépekre

A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el – közölte az AKI.

Nagy érték rejlik a vizeink felszíne alatt

Ha ragadozó is él a vízben, hátának magassága nőni kezd, így próbálja „túlnőni” a rablóhal száját – hangzott el a Halak Napjának központi rendezvényén, ahová az ország megannyi szegletéből érkeztek az aktualitásokra és érdekességekre kíváncsi halbarátok.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Kevesebb műanyagot fog használni az Aldi

Csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását üzleteiben az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Élelmiszerkönyvi előírások: betartani és betartatni

Változhatnak a Magyar Élelmiszerkönyvet alakító szakbizottságok. A szakmai képviselők szerint a jövőben MÉK előírásait a külföldi termékek előállítóival szemben hatékonyabban kellene betartatni.

Igényekre szabott tematikával indulnak a tejipari gyakorlati napok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” elnevezésű program keretében tejipari gyakorlati napokat szervez a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. Az ingyenes szakmai eseményeken a résztvevők az oltós alvasztású sajtok és a savas alvasztású tejtermékek előállításával ismerkedhetnek meg.