Back to top

Ha kisebb lenne az adag, kevesebbet ennénk

Rosszul ítéljük meg hogy mennyi az egészséges adag az egyes élelmiszerekből és erre nagy hatással van a termékek csomagolásának mérete. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy „újratanítható-e” mennyi az elég. A kísérlet eredménye nem csak a fogyasztóknak, az élelmiszergyártóknak is üzen.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a kereskedelmi forgalomba került élelmiszerek mérete, vagy egyre több termék került egy „adagnyi” csomagolásba. Ez a tendencia megváltoztatta a felfogásunkat arról, hogy mekkora mennyiséget is fogyaszthatunk el az elhízás veszélye nélkül. Sőt, ennek a tudatalatti módosulásnak ironikusan a passzív túlevés nevet adták.

A nyugati országban már komoly problémát jelentő elhízás számos okra vezethető vissza, de az egyik kétségtelenül a gyártók csomagolási szokásai.

Dr. Eric Robinson a Liverpooli Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője arra volt kíváncsi, hogy vajon „át tudják-e állítani” a kísérletükben résztvevő emberek érzékelést, és normalizálható-e az egészséges ételmennyiségről alkotott képük.

A kísérlet a „The American Journal of Clinical Nutrition”-ban jelent meg. Három alkalomból állt. Minden esetben a résztvevők quiche-t (ejtsd: kis) mely egy sós pitetorta, illetve salátát kaptak. Az önkéntesek nem tudták, hogy mire megy ki a játék, nekik azt mondták, hogy az ételek hangulatra gyakorolt hatását vizsgálják.

Az első alkalommal a kutatócsoport különböző méretű adagokat mért ki a résztvevőknek – egymástól függetlenül. A második alkalommal az önkéntesek „svédasztalosan” maguk szedhettek annyit, amennyit csak akartak.

Egy héttel később, a harmadik alkalommal, kikérdezték a résztvevőket arról, mekkora a számukra megfelelő ételadag.

Dr. Robinson az eredményről elmondta, hogy korábban is úgy vélték, a kereskedelembe kerülő élelmiszerek mérete hatással lehet a túlfogyasztásra. Ezt a jelen kísérlet alátámasztotta.

Az eredmények alapján azt feltételezzük, ha kisebb, megfelelő méretben kínálnák a boltok, vendéglátó egységek a termékeket, a „normális” fogalma újrakalibrálható lenne.

Dr. Inge Kersbergen hozzátette, hogy még nem világos, mennyi ideig tart és milyen hatásos a kísérletben tapasztalt változás:

"Jobb eredményeket mértünk, amikor csak egy nap telt el az étkezések között. Egy hét után a résztvevők újra nagyobb adagokat szedtek maguknak. Mivel a környezetünk folyamatosan és azonnal hat az ítélőképességünkre, azt feltételezzük, hogy normális méretről alkotott képünk csak akkor tartós, ha újra és újra megerősítjük az élelmiszerek méretével, csomagolásával. (teljes tanulmány itt olvasható).

Forrás: 
University of Liverpool

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Még kevesebb cukrot és sót fog használni a Nestlé

Még kevesebb sót, cukrot és telített zsírokat fog használni a Nestlé termékei előállításához. Mark Schneider, a vállalat vezérigazgatója elmondta, céljuk, hogy javuljon a csomagolt élelmiszerek megítélése az egészségtudatos vásárlók körében.

Egymilliárd forintból bővült a berkenyei gyümölcsfeldolgozó

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön; a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi ennek megduplázását, ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz - mondta az ünnepélyes átadáson a faluszövetkezet elnöke.

8 ezer édességcsomag jut a rászoruló gyerekeknek

Több mint 8 ezer, édességet és egyéb finomságot tartalmazó tartalmazó csomagot készített össze rászoruló gyermekeknek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a csaknem 10 millió forint összértékű adományt a május utolsó vasárnapján tartott gyermeknaphoz kapcsolódó eseményeken tervezik kiosztani - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Tudja, milyen ízű az év fagyija?

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.

Románia jóval több élelmiszert exportál

Románia tavaly 6,23 milliárd euró értékben exportált élelmiszert, ami 4,6 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az élelmiszer behozatalának értéke viszont kétszer gyorsabb ütemben, 9 százalékkal 7,1 milliárd euróra emelkedett.

Az Agrokor "megmentői" nagyon jól jártak

Tovább gyűrűzik Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli botrány, miután az Index.hr hírportál csütörtökön nyilvánosságra hozta Martina Dalic gazdasági miniszter privát levelezését több konzulens céggel. Ebből ugyanis kiderült: ugyanazok írták a cég megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak lebonyolításából.

Élemiszerlavina harmincnégy településen

Harmincnégy önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott értékes vetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A burgonyát és a különféle zöldségféléket ezekben a napokban vetették el mintegy 40 hektárnyi földterületen, a terményeket nehéz sorsú embereknek adják majd.

Eloszlatják a fresh cut termékekkel kapcsolatos tévhiteket

Holnap nyitja kapuit az egyik legnagyobb európai zöldség-gyümölcs kiállítás, a Macfrut 2018. A háromnapos rendezvény a fresh cut termékekre koncentrál. Olaszországban egymilliárd eurót tesz ki az azonnal fogyasztható friss zöldség-gyümölcs értékesítés. Ez a termékkör nemcsak a termesztők számára hasznos az új értékesítési lehetőségek miatt, hanem elősegíti az egészséges táplálkozás terjedését is.

Biotermék-beszállítókat keres a Lidl

Május 29-én képzést tartanak a diszkontlánc szakértői a téma iránt érdeklődő lehetséges beszállítóknak. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell.