Back to top

Ha kisebb lenne az adag, kevesebbet ennénk

Rosszul ítéljük meg hogy mennyi az egészséges adag az egyes élelmiszerekből és erre nagy hatással van a termékek csomagolásának mérete. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy „újratanítható-e” mennyi az elég. A kísérlet eredménye nem csak a fogyasztóknak, az élelmiszergyártóknak is üzen.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a kereskedelmi forgalomba került élelmiszerek mérete, vagy egyre több termék került egy „adagnyi” csomagolásba. Ez a tendencia megváltoztatta a felfogásunkat arról, hogy mekkora mennyiséget is fogyaszthatunk el az elhízás veszélye nélkül. Sőt, ennek a tudatalatti módosulásnak ironikusan a passzív túlevés nevet adták.

A nyugati országban már komoly problémát jelentő elhízás számos okra vezethető vissza, de az egyik kétségtelenül a gyártók csomagolási szokásai.

Dr. Eric Robinson a Liverpooli Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője arra volt kíváncsi, hogy vajon „át tudják-e állítani” a kísérletükben résztvevő emberek érzékelést, és normalizálható-e az egészséges ételmennyiségről alkotott képük.

A kísérlet a „The American Journal of Clinical Nutrition”-ban jelent meg. Három alkalomból állt. Minden esetben a résztvevők quiche-t (ejtsd: kis) mely egy sós pitetorta, illetve salátát kaptak. Az önkéntesek nem tudták, hogy mire megy ki a játék, nekik azt mondták, hogy az ételek hangulatra gyakorolt hatását vizsgálják.

Az első alkalommal a kutatócsoport különböző méretű adagokat mért ki a résztvevőknek – egymástól függetlenül. A második alkalommal az önkéntesek „svédasztalosan” maguk szedhettek annyit, amennyit csak akartak.

Egy héttel később, a harmadik alkalommal, kikérdezték a résztvevőket arról, mekkora a számukra megfelelő ételadag.

Dr. Robinson az eredményről elmondta, hogy korábban is úgy vélték, a kereskedelembe kerülő élelmiszerek mérete hatással lehet a túlfogyasztásra. Ezt a jelen kísérlet alátámasztotta.

Az eredmények alapján azt feltételezzük, ha kisebb, megfelelő méretben kínálnák a boltok, vendéglátó egységek a termékeket, a „normális” fogalma újrakalibrálható lenne.

Dr. Inge Kersbergen hozzátette, hogy még nem világos, mennyi ideig tart és milyen hatásos a kísérletben tapasztalt változás:

"Jobb eredményeket mértünk, amikor csak egy nap telt el az étkezések között. Egy hét után a résztvevők újra nagyobb adagokat szedtek maguknak. Mivel a környezetünk folyamatosan és azonnal hat az ítélőképességünkre, azt feltételezzük, hogy normális méretről alkotott képünk csak akkor tartós, ha újra és újra megerősítjük az élelmiszerek méretével, csomagolásával. (teljes tanulmány itt olvasható).

Forrás: 
University of Liverpool

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jól tejelnek a szarvasmarhák Somogyban

Ahogy az egész országban, úgy Somogyban is nőtt a szarvasmarha állomány. A helyi gazdaságok bizakodnak, további növekedésre számítanak a következő években – ennek érdekében a beruházások sem maradhatnak el.

Oroszország meghosszabbította a mezőgazdasági termékekre kivetett embargót

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten meghosszabbította a nyugatról származó élelmiszerekre kivetett embargót egészen 2019 végéig.

Az Opus kizárólagos tulajdont szerez egy tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor üzemben

Az Opus Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari-, és állati takarmány alapanyagokat előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Zöldségek és gyümölcsök lekövethetősége

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Lisztéria a kolbászban is

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya a tiszafüredi a Hegedűs Hús Bt. által gyártott és a Körösmarket Kft. által forgalmazott kolbász forgalomból való kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek azonnali visszahívását rendelte el.

Feltörőben a kézműves sör

A nyári meleg és az oroszországi labdarúgó világbajnokság bizonyára egyaránt jó hatással lesznek a hazai sörgyárak 2018-as teljesítményére, de az elmúlt 3 év adatait vizsgálva sem panaszkodhatnak a magyarországi főzdék – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

Brexit: reménykednek az ír gazdák

Zökkenőmentes agrárkereskedelemre számítanak az ír gazdák hazájuk és az Egyesült Királyság között a Brexitet követő időszakban is. A brit szándékokra alapozott reményeket azonban könnyedén szétzúzhatja a valóság.