Back to top

Kastélykertek helyreállításáért ítélték oda az idei Év Tájépítésze díjat

A Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat részeként a Katona József Színházban ünnepélyes keretek között adták át az Év Tájépítésze díjat, immáron hetedik alkalommal.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, több, mint háromszázan ünnepeltek együtt a díjazottakkal. Az esemény részeként a FUGA Budapesti Építészeti Központban tekinthették meg az érdeklődők a 26 jelöltből a döntőbe jutott öt tájépítész bemutatkozó anyagát. Ugyancsak ott nyílt kiállítás azokból a grafikákból, melyeket a tájépítészeti oktatás hallgatóinak munkáiból válogattak.

Az Év Tájépítésze Díj nem életműdíj. Egy alkotó vagy alkotóközösség kaphatja meg minden évben az előtte levő öt év munkái, alkotásai alapján. Idén a nyílt jelöléssel megnevezett 26 tájépítész közül a zsűri értékelése alapján öten – Czakó Márta, Dömötör Tamás, a Gardenworks csapatából Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András, Szabó Gábor, valamint Tatai Zsombor tájépítészek – kerültek a döntőbe.

Az Év Tájépítészévé 2018-ban Szabó Gábort, a Tér-Team Kft. vezetőjét választották. A díj egymillió forintos pénzjutalommal járt a Semmelrock Stein+Design Kft. felajánlásával.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdették a junior tervpályázatot, ahol pályakezdő és egyetemista fiatalok előre megadott témában készítik el munkáikat. 2018-ban az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt a feladat. A junior tervpályázatra jelentkezett 40 főből végül öten mutatták be terveiket.

Az Év Junior Tájépítésze 2018-ban Patka Zsuzsa Kincső lett.

foto1.2.jpg

Az Év Tájépítésze verseny döntőseinek munkáját és a tájépítész hallgatók grafikáit bemutató kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Fotó: www.attilaglazer.com
A szakmai zsűri elnöke a 2017-es év Ormos Imre emlékérem díjazottjaként Szikra Éva volt. A kilenctagú zsűriben szakmai szervezetek delegáltjai vettek rész, köztük Csapó Balázs építész (MÉK-TKT), Nagy Ildikó Réka tájépítész (BCE Tájépítészeti Kar), Juhász Gábor közgazdász (Semmelrock Stein+Design Kft), Krizsán András építész (MÉSZ), Kosztka Ernő kertészmérnök (MAKEOSZ), Marosán Angelika kertépítő szakmérnök (MÖFÖSZ), Papp Katalin tájépítész (MTSZ). A zsűri meghívott külföldi szakembere idén a szlovén Zas Brezar tájépítész, a Landezine folyóirat főszerkesztője volt.

A zsűri döntését idén is megelőzték a laudációk, a támogató bemutatások. Az öt döntőst öt médiaszemélyiség mutatta be: Fürdős Zsanett, az építészfórum.hu főszerkesztő helyettese, Götz Eszter újságíró, Veiszer Alinda műsorvezető, Zubreczki Dávid újságíró, az Urbanista blog szerkesztője és Zsuppán András, a Heti Válasz újságírója.

Szabó Gábor három munkával, a dégi és a keszthelyi Festetics kastélyok tájkertjének rekonstrukciójával, valamint a Nemzeti Múzeum kertjének, a Múzeumkertnek a rekonstrukciós terveivel vett részt a megmérettetésben. A három kert a magyar tájépítészet három kiemelkedő alkotása. Abban, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Támad a selyemfényű puszpángmoly Kaposváron

Új ellenség jelentkezett a város zöldterületein: támad a selyemfényű puszpángmoly. Az agresszív, évente három nemzedékben is megjelenő kártevő hernyói teljesen elpusztítják a bukszusokat és a puszpángbokrokat.

Elválaszt és összeköt: a sövény

A kertek talán legkarakteresebb elemei a sövények. Alakjuk szabályos, látványuk meghatározó, akár nyírt, akár nyíratlan formában látjuk őket, hiszen sorba ültetett növényekből állnak, és egyenes vonalban határolnak tereket. A kert épített és természetes elemei közötti átmenetek: növények, ezért harmonikusan illeszkednek a kertbe, ugyanakkor szabályos formájukkal az épített elemek világát idézik.

Zöldebb és virágosabb lesz Kaposvár

Harmadik alkalommal indult el a Virágosabb, zöldebb Kaposvárért pályázat, amelynek keretében intézmények, civil szervezetek, társasházi közösségek nyújthatják be igényeiket.

Közel félmilliárdból szépül meg Mezőtúr

Mezőtúron 499,4 millió forint értékű zöldterületi és városszépítő fejlesztés kezdődött meg; a megvalósításhoz szükséges összeget az önkormányzat sikeres pályázata nyomán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyerte el – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város polgármestere az MTI-vel.

Főleg boldogság terem a hongkongi kertekben

Nagyjából 1500 városi kertész termel élelmiszert a felhőkarcolók tetején létesített kiskertekben, melyek nagyjából 1,5 hektárt „foglalnak”. A termésmennyiség bőven elmaradt Hong Kong élelmiszerfogyasztásától, azonban a társadalmi élet szempontjából óriási a jelentőségük.

Íme a zöld tulipán!

A holland Ruigrok tulipánhagyma-termesztő kertészet bemutatta idei különlegességét, a zöldvirágú tulipánt.

E-bringa

A „Smarter Together“ városi rehabilitációs projekt keretén belül elektromos kerékpárkölcsönző állomást alakítottak ki a Bécsi Központi Temetőnél (Zentralfriedhof). A közösségi e-bike használata az első két órában ingyenes.

Lepkerét Bécsben

Bécs város környezetvédelmi osztálya elkötelezte magát a mezei pillangófajok védelme érdekében, ezért a Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet hoznak létre.

Konyári János lett 2018-ban a Borászok Borásza

Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották. Konyári János 2017 májusában hunyt el, így borásztársai posztumusz díjjal ismerték el a balatonboglári bortermelő életművét.