Back to top

Kastélykertek helyreállításáért ítélték oda az idei Év Tájépítésze díjat

A Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat részeként a Katona József Színházban ünnepélyes keretek között adták át az Év Tájépítésze díjat, immáron hetedik alkalommal.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, több, mint háromszázan ünnepeltek együtt a díjazottakkal. Az esemény részeként a FUGA Budapesti Építészeti Központban tekinthették meg az érdeklődők a 26 jelöltből a döntőbe jutott öt tájépítész bemutatkozó anyagát. Ugyancsak ott nyílt kiállítás azokból a grafikákból, melyeket a tájépítészeti oktatás hallgatóinak munkáiból válogattak.

Az Év Tájépítésze Díj nem életműdíj. Egy alkotó vagy alkotóközösség kaphatja meg minden évben az előtte levő öt év munkái, alkotásai alapján. Idén a nyílt jelöléssel megnevezett 26 tájépítész közül a zsűri értékelése alapján öten – Czakó Márta, Dömötör Tamás, a Gardenworks csapatából Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András, Szabó Gábor, valamint Tatai Zsombor tájépítészek – kerültek a döntőbe.

Az Év Tájépítészévé 2018-ban Szabó Gábort, a Tér-Team Kft. vezetőjét választották. A díj egymillió forintos pénzjutalommal járt a Semmelrock Stein+Design Kft. felajánlásával.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdették a junior tervpályázatot, ahol pályakezdő és egyetemista fiatalok előre megadott témában készítik el munkáikat. 2018-ban az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt a feladat. A junior tervpályázatra jelentkezett 40 főből végül öten mutatták be terveiket.

Az Év Junior Tájépítésze 2018-ban Patka Zsuzsa Kincső lett.

Az Év Tájépítésze verseny döntőseinek munkáját és a tájépítész hallgatók grafikáit bemutató kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Fotó: www.attilaglazer.com
A szakmai zsűri elnöke a 2017-es év Ormos Imre emlékérem díjazottjaként Szikra Éva volt. A kilenctagú zsűriben szakmai szervezetek delegáltjai vettek rész, köztük Csapó Balázs építész (MÉK-TKT), Nagy Ildikó Réka tájépítész (BCE Tájépítészeti Kar), Juhász Gábor közgazdász (Semmelrock Stein+Design Kft), Krizsán András építész (MÉSZ), Kosztka Ernő kertészmérnök (MAKEOSZ), Marosán Angelika kertépítő szakmérnök (MÖFÖSZ), Papp Katalin tájépítész (MTSZ). A zsűri meghívott külföldi szakembere idén a szlovén Zas Brezar tájépítész, a Landezine folyóirat főszerkesztője volt.

A zsűri döntését idén is megelőzték a laudációk, a támogató bemutatások. Az öt döntőst öt médiaszemélyiség mutatta be: Fürdős Zsanett, az építészfórum.hu főszerkesztő helyettese, Götz Eszter újságíró, Veiszer Alinda műsorvezető, Zubreczki Dávid újságíró, az Urbanista blog szerkesztője és Zsuppán András, a Heti Válasz újságírója.

Szabó Gábor három munkával, a dégi és a keszthelyi Festetics kastélyok tájkertjének rekonstrukciójával, valamint a Nemzeti Múzeum kertjének, a Múzeumkertnek a rekonstrukciós terveivel vett részt a megmérettetésben. A három kert a magyar tájépítészet három kiemelkedő alkotása. Abban, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhívás Gábor Dénes díj felterjesztésre

Ez évben immár 30. alkalommal adják át a Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A NOVOFER Alapítvány felterjesztési felhívását adjuk közre. A felterjesztéseket 2018. október 10-ig várják. A kritériumokat tartalmazó részletes felhívás és az adatlapok a gabordenes.hu/palyazati-felhivas internetes címen érhetők el.

Magyar termék rally 750 kilóméteren

A Metsä Tissue Hungary Kft. csapata nyerte idén a Coop Rallyt, amelynek záró díjátadójára csütörtökön került sor Siófokon. Mintegy 300 résztvevő 750 kilométert tett meg a szakmai programon. Ebben az évben Magyarország dunántúli tájain látogatott meg 5 élelmiszeripari szereplőt, egy papíripari üzemet és két COOP üzletet

Érték és Minőség Nagydíj

Ünnepi külsőségek között, a Parlamentben adták át az idén először az Érték és Minőség Nagydíjakat a szigorú bírálaton átjutott hazai és határon túli termékek gyártóinak. A védjegy híd a gyártó és a fogyasztó között, segít a bizalom kialakulásában. Olyan magyar termékeknek vagy szolgáltatásoknak ítélik, amelyek innovatívak, magas minőséget képviselnek, megállják a helyüket a nemzetközi versenyben.

Ékszerdoboz a Mecsekben

Megoszlanak a vélemények, hogy ildomos-e közszemlére tenni magánkertet, hiszen az a magánéletünk része. Heim Márta és férje, Szibelle Jenő szerint – akik az idén először nyitották meg hivatalosan is a kertjüket a Kelet-Mecsek kis zsákfalujában, Óbányán – a kettő nem zárja ki egymást, az évenként egyszeri, kétórás látogatás rengeteget adhat a házigazdának és a vendégnek egyaránt.

Elismerések az államalapítás ünnepén

Amikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer esztendőben a reménytelennek tűnő helyzetekben is tették a dolgukat, megújították államunkat – mondta Nagy István agrárminiszter, az államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartott rendezvényen a minisztériumban.

Kényelem a hátsó udvarban

A kényelmes kempingezésnek (mai szóval glampingezésnek) több száz éves a hagyománya. Abban az időben többnyire az uralkodók és a nagyon gazdagok számára volt elérhető a minden kényelemmel ellátott sátorozás. Ma újra reneszánszát éli, és már senkinek sem kell lemondani róla, hiszen a kertben vagy a hátsó udvarban is megteremthetjük a luxus kempingezés életérzését.

Kiskertek a világ legélhetőbb városának közepén

Vasi építészek és a szombathelyi urbanisztikai nyári egyetem hallgatói néztek körül a nemrég a világ legélhetőbb városának megválasztott Bécsben. Ezt találták.

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

Kétszáz rózsa, öt kutya

Minden tavasszal, metszés közben megállapítom, hogy a rózsák igen kegyetlen és sok gondozást igénylő növények. Mégis szerethetők. Olyannyira, hogy vannak, akik meg sem állnak kétszáz tőig. Szívósné Pap Erzsébet kertje a rózsák szerelmeseinek paradicsoma. Az utóbbi három évben az Édenpont (korábbi nevén Kertnézőben) mozgalom látogatói is megtekinthették virágzás idején a decsi kertet.

Mit tegyünk ha sárgul, barnul az örökzöld?

A ciprusféléken, örökzöld sövényeinken gyakran előfordulnak olyan hajtáselszíneződések, amelyeket nem kártevő vagy kórokozó, hanem az emberi gondatlanság, élettelen tényező idéz elő, vagy más nem fertőző ok miatt alakul ki. Ezeket vesszük most számba.