Back to top

Kastélykertek helyreállításáért ítélték oda az idei Év Tájépítésze díjat

A Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat részeként a Katona József Színházban ünnepélyes keretek között adták át az Év Tájépítésze díjat, immáron hetedik alkalommal.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, több, mint háromszázan ünnepeltek együtt a díjazottakkal. Az esemény részeként a FUGA Budapesti Építészeti Központban tekinthették meg az érdeklődők a 26 jelöltből a döntőbe jutott öt tájépítész bemutatkozó anyagát. Ugyancsak ott nyílt kiállítás azokból a grafikákból, melyeket a tájépítészeti oktatás hallgatóinak munkáiból válogattak.

Az Év Tájépítésze Díj nem életműdíj. Egy alkotó vagy alkotóközösség kaphatja meg minden évben az előtte levő öt év munkái, alkotásai alapján. Idén a nyílt jelöléssel megnevezett 26 tájépítész közül a zsűri értékelése alapján öten – Czakó Márta, Dömötör Tamás, a Gardenworks csapatából Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András, Szabó Gábor, valamint Tatai Zsombor tájépítészek – kerültek a döntőbe.

Az Év Tájépítészévé 2018-ban Szabó Gábort, a Tér-Team Kft. vezetőjét választották. A díj egymillió forintos pénzjutalommal járt a Semmelrock Stein+Design Kft. felajánlásával.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdették a junior tervpályázatot, ahol pályakezdő és egyetemista fiatalok előre megadott témában készítik el munkáikat. 2018-ban az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt a feladat. A junior tervpályázatra jelentkezett 40 főből végül öten mutatták be terveiket.

Az Év Junior Tájépítésze 2018-ban Patka Zsuzsa Kincső lett.

Az Év Tájépítésze verseny döntőseinek munkáját és a tájépítész hallgatók grafikáit bemutató kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Fotó: www.attilaglazer.com
A szakmai zsűri elnöke a 2017-es év Ormos Imre emlékérem díjazottjaként Szikra Éva volt. A kilenctagú zsűriben szakmai szervezetek delegáltjai vettek rész, köztük Csapó Balázs építész (MÉK-TKT), Nagy Ildikó Réka tájépítész (BCE Tájépítészeti Kar), Juhász Gábor közgazdász (Semmelrock Stein+Design Kft), Krizsán András építész (MÉSZ), Kosztka Ernő kertészmérnök (MAKEOSZ), Marosán Angelika kertépítő szakmérnök (MÖFÖSZ), Papp Katalin tájépítész (MTSZ). A zsűri meghívott külföldi szakembere idén a szlovén Zas Brezar tájépítész, a Landezine folyóirat főszerkesztője volt.

A zsűri döntését idén is megelőzték a laudációk, a támogató bemutatások. Az öt döntőst öt médiaszemélyiség mutatta be: Fürdős Zsanett, az építészfórum.hu főszerkesztő helyettese, Götz Eszter újságíró, Veiszer Alinda műsorvezető, Zubreczki Dávid újságíró, az Urbanista blog szerkesztője és Zsuppán András, a Heti Válasz újságírója.

Szabó Gábor három munkával, a dégi és a keszthelyi Festetics kastélyok tájkertjének rekonstrukciójával, valamint a Nemzeti Múzeum kertjének, a Múzeumkertnek a rekonstrukciós terveivel vett részt a megmérettetésben. A három kert a magyar tájépítészet három kiemelkedő alkotása. Abban, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki lehet tűnni tömegből a fenntartható gazdálkodással

Ausztria és Németország után Magyarországon is megkezdi működését a GREEN BRANDS független nemzetközi minősítő szervezet. A kitüntető címre többek között fenntarthatóan működő, termelő és szolgáltató, élelmiszeripari vállalatok, kkv-k jelentkezhetnek.

Rangos elismerést kapott Brüsszelben a Gyulahús

Két aranycsillaggal jutalmazta a brüsszeli székhelyű­ Nemzetközi Íz és Minőség­ Intézet a Gyulai Kézműves­ Vékony Kolbászt a közelmúltban. A Gyulahús termékeit sorozatban a negyedik­ évben ismeri el a komoly presztízzsel rendelkező szervezet.

Elég virágos Zalaegerszeg?

A megyeszékhely idén is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez, a zsűri múlt hét végén járta végig a várost, és pontozta a látottakat.

Harmónia a tobzódó természetben

Szentendre egyik utolsó utcájában bújik meg Endrei Judit háza, amelyet vadszőlővel befuttatott kőkerítés rejt el a világtól. A kert és még inkább a hatalmas terasz azonban a végtelen pilisi természettel találkozik. Az egykori tévés ma már főként könyveket ír és előadásokat tart az aktív idősödésről, szabadidejében pedig járja az országot, a világot

Díjak az Egri Bikavér fiesztán

Az Egri Bikavér ünnepét 22. alkalommal tartják meg ezen a hétvégén, és az ünnepélyes megnyitón minden évben átadják az Év Egri Szőlőtermelője, borásza és borgasztronómusa díjat.

Elismerték a baranyai erdészeket

A Kárpát-medencei magyar erdészek legjelentősebb találkozóját, a 149. Vándorgyűlést tartották meg Gyulán a napokban.

Virágos Magyarország: a nemzetközi zsűri is bejárta Lajoskomáromot

Ha Lajoskomáromba – vagy a településen át – utazik az ember, kétségkívül elámul: amerre néz, rendezett, virágos előkertek fogadják, az utcák pedig mérnöki pontossággal tervezettek.

Átvette a rangos elismerést Bálint György

Az elmúlt évtizedekben végzett példamutató tevékenységéért vehette át a Magyar Szabadságért díjat Bálint György Gödöllőn, a Magyar Szabadság Napján. Ahogyan az ünnepségen elhangzott: az idén kilencvenkilenc esztendős kertészmérnök nemcsak szakmai, hanem személyes életútjával is erőt s hitet adhat legtöbbünk számára.

8 érv a mulcsolás mellett

A mulcsolás régi kertművelési technika, talajtakarást jelent, általában valamilyen kerti vagy mezőgazdasági hulladék anyaggal, ilyen lehet a fűnyíráskor levágott fűnyesedék, fakéreg, felaprított faágak, levelek vagy szalma.

Műveljük a földjeinket: Bálint gazda kapja idén a Magyar Szabadságért-díjat

„A kertészeti magazinoknál töltött 16 évem hosszú életem egyik legeredményesebb időszaka” – mondta lapunknak Bálint György, a Kertészet és Szőlészet korábbi főszerkesztője, a Kertbarát magazin alapítója, aki szombaton a Magyar Szabadságért-díjat veszi át.