Back to top

Kastélykertek helyreállításáért ítélték oda az idei Év Tájépítésze díjat

A Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat részeként a Katona József Színházban ünnepélyes keretek között adták át az Év Tájépítésze díjat, immáron hetedik alkalommal.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, több, mint háromszázan ünnepeltek együtt a díjazottakkal. Az esemény részeként a FUGA Budapesti Építészeti Központban tekinthették meg az érdeklődők a 26 jelöltből a döntőbe jutott öt tájépítész bemutatkozó anyagát. Ugyancsak ott nyílt kiállítás azokból a grafikákból, melyeket a tájépítészeti oktatás hallgatóinak munkáiból válogattak.

Az Év Tájépítésze Díj nem életműdíj. Egy alkotó vagy alkotóközösség kaphatja meg minden évben az előtte levő öt év munkái, alkotásai alapján. Idén a nyílt jelöléssel megnevezett 26 tájépítész közül a zsűri értékelése alapján öten – Czakó Márta, Dömötör Tamás, a Gardenworks csapatából Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András, Szabó Gábor, valamint Tatai Zsombor tájépítészek – kerültek a döntőbe.

Az Év Tájépítészévé 2018-ban Szabó Gábort, a Tér-Team Kft. vezetőjét választották. A díj egymillió forintos pénzjutalommal járt a Semmelrock Stein+Design Kft. felajánlásával.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdették a junior tervpályázatot, ahol pályakezdő és egyetemista fiatalok előre megadott témában készítik el munkáikat. 2018-ban az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt a feladat. A junior tervpályázatra jelentkezett 40 főből végül öten mutatták be terveiket.

Az Év Junior Tájépítésze 2018-ban Patka Zsuzsa Kincső lett.

Az Év Tájépítésze verseny döntőseinek munkáját és a tájépítész hallgatók grafikáit bemutató kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Fotó: www.attilaglazer.com
A szakmai zsűri elnöke a 2017-es év Ormos Imre emlékérem díjazottjaként Szikra Éva volt. A kilenctagú zsűriben szakmai szervezetek delegáltjai vettek rész, köztük Csapó Balázs építész (MÉK-TKT), Nagy Ildikó Réka tájépítész (BCE Tájépítészeti Kar), Juhász Gábor közgazdász (Semmelrock Stein+Design Kft), Krizsán András építész (MÉSZ), Kosztka Ernő kertészmérnök (MAKEOSZ), Marosán Angelika kertépítő szakmérnök (MÖFÖSZ), Papp Katalin tájépítész (MTSZ). A zsűri meghívott külföldi szakembere idén a szlovén Zas Brezar tájépítész, a Landezine folyóirat főszerkesztője volt.

A zsűri döntését idén is megelőzték a laudációk, a támogató bemutatások. Az öt döntőst öt médiaszemélyiség mutatta be: Fürdős Zsanett, az építészfórum.hu főszerkesztő helyettese, Götz Eszter újságíró, Veiszer Alinda műsorvezető, Zubreczki Dávid újságíró, az Urbanista blog szerkesztője és Zsuppán András, a Heti Válasz újságírója.

Szabó Gábor három munkával, a dégi és a keszthelyi Festetics kastélyok tájkertjének rekonstrukciójával, valamint a Nemzeti Múzeum kertjének, a Múzeumkertnek a rekonstrukciós terveivel vett részt a megmérettetésben. A három kert a magyar tájépítészet három kiemelkedő alkotása. Abban, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmet ír a díszkertész szakma

Az együttgondolkodás, a díszkertész ágazat jövőképének, stratégiai elképzeléseinek fölvázolása, egy majdani kertészeti törvény alapjainak lerakása a célja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szövetsége és a térség meghatározó egyesülete által szervezett fórumsorozatnak. Az első rendezvényt a zöldfelület-gazdálkodás témájában Bükfürdőn tartották.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Átadtuk az Adorján János-díjat

Lapunk, az idén 73. évfolyamába lépett Magyar Mezőgazdaság, visszanyúlva a gyökereihez, első főszerkesztőnk nevével fémjelzett díjat alapított. Az 1946. október 1-jén megjelent első számunk vezércikkében Adorján János ugyanis így ír, „Célunk: a tudomány erejével segíteni a parasztságot”.

Először lett határon túli borász az Év Bortermelője

2018. december 5-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesét.

Családbarát munkahely a Bakonyerdő Zrt.

Nyolcadik alkalommal hirdette meg a családbarát munkahely pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázat egyszerre díjazza és elismeri a munkahelyek már létező és tervezett családbarát intézkedéseit és fejlesztéseit. Az idei nyertes pályázók egyike a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., Veszprém megye egyik legnagyobb foglalkoztatója.

Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!

Gerstl József kertész szervezésében és támogatásával – az elmúlt években folytatott őszi környezetvédelmi akciók sikerén felbuzdulva – kis közös munka árán idén is, immáron 26. alkalommal rendezték meg a „Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” környezetvédelmi akciót.

Még virágosabb, még vonzóbb Magyarország

Háromszáz település, hárommillió ember – ez lehetne a Virágos Magyarország idei rövid összegzése – nagy számokban. 2018-ban ennyi település nevezett és ennyi embert mozgatott meg hazánkban az idén 25 éves nemes vetélkedés, aminek a díjait november végén osztották ki. A díjátadási ceremóniának az idei város-győztes, Nagykőrös adott otthont.

Magyar érmek egy nemzetközi csokoládé versenyen

Négy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar csokoládégyártók az International Chocolate Awards versenyen - közölte a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség az MTI-vel.