Back to top

Kastélykertek helyreállításáért ítélték oda az idei Év Tájépítésze díjat

A Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat részeként a Katona József Színházban ünnepélyes keretek között adták át az Év Tájépítésze díjat, immáron hetedik alkalommal.

Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, több, mint háromszázan ünnepeltek együtt a díjazottakkal. Az esemény részeként a FUGA Budapesti Építészeti Központban tekinthették meg az érdeklődők a 26 jelöltből a döntőbe jutott öt tájépítész bemutatkozó anyagát. Ugyancsak ott nyílt kiállítás azokból a grafikákból, melyeket a tájépítészeti oktatás hallgatóinak munkáiból válogattak.

Az Év Tájépítésze Díj nem életműdíj. Egy alkotó vagy alkotóközösség kaphatja meg minden évben az előtte levő öt év munkái, alkotásai alapján. Idén a nyílt jelöléssel megnevezett 26 tájépítész közül a zsűri értékelése alapján öten – Czakó Márta, Dömötör Tamás, a Gardenworks csapatából Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András, Szabó Gábor, valamint Tatai Zsombor tájépítészek – kerültek a döntőbe.

Az Év Tájépítészévé 2018-ban Szabó Gábort, a Tér-Team Kft. vezetőjét választották. A díj egymillió forintos pénzjutalommal járt a Semmelrock Stein+Design Kft. felajánlásával.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdették a junior tervpályázatot, ahol pályakezdő és egyetemista fiatalok előre megadott témában készítik el munkáikat. 2018-ban az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt a feladat. A junior tervpályázatra jelentkezett 40 főből végül öten mutatták be terveiket.

Az Év Junior Tájépítésze 2018-ban Patka Zsuzsa Kincső lett.

Az Év Tájépítésze verseny döntőseinek munkáját és a tájépítész hallgatók grafikáit bemutató kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Fotó: www.attilaglazer.com
A szakmai zsűri elnöke a 2017-es év Ormos Imre emlékérem díjazottjaként Szikra Éva volt. A kilenctagú zsűriben szakmai szervezetek delegáltjai vettek rész, köztük Csapó Balázs építész (MÉK-TKT), Nagy Ildikó Réka tájépítész (BCE Tájépítészeti Kar), Juhász Gábor közgazdász (Semmelrock Stein+Design Kft), Krizsán András építész (MÉSZ), Kosztka Ernő kertészmérnök (MAKEOSZ), Marosán Angelika kertépítő szakmérnök (MÖFÖSZ), Papp Katalin tájépítész (MTSZ). A zsűri meghívott külföldi szakembere idén a szlovén Zas Brezar tájépítész, a Landezine folyóirat főszerkesztője volt.

A zsűri döntését idén is megelőzték a laudációk, a támogató bemutatások. Az öt döntőst öt médiaszemélyiség mutatta be: Fürdős Zsanett, az építészfórum.hu főszerkesztő helyettese, Götz Eszter újságíró, Veiszer Alinda műsorvezető, Zubreczki Dávid újságíró, az Urbanista blog szerkesztője és Zsuppán András, a Heti Válasz újságírója.

Szabó Gábor három munkával, a dégi és a keszthelyi Festetics kastélyok tájkertjének rekonstrukciójával, valamint a Nemzeti Múzeum kertjének, a Múzeumkertnek a rekonstrukciós terveivel vett részt a megmérettetésben. A három kert a magyar tájépítészet három kiemelkedő alkotása. Abban, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakma Sztár Fesztivál a szakmatanulás népszerűsítésére

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg március közepén a 22. Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

Meteorológusok a gazdákért

A Nap, a Föld és az időjárás a központi témája az idén már hatvan éve ünnepelt Meteorológiai Világnapnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat épületében gyűltek össze a szakma kiválóságai, hogy együtt tisztelegjenek az egyik legrégebbi tudomány, az emberiséggel egyidős meteorológia előtt.

Kert trendek a GardenExpon

Nagy volt az érdeklődés a hétvégén az idei GardenExpon, amelyet a budapesti Sportarénában rendeztek meg, ahol bemutatták az aktuális kert trendeket.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Nemzetünk gyarapodásához is hozzájárulnak

„Az a nép, amelyik egy csepp vért sem hullajtott szabadságáért, nehezen tudja azt megbecsülni” – mondta Nagy István az 1948-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett díjátadón. A miniszter úgy fogalmazott, a megemlékezésen túl elismerésünket kell kifejeznünk azok felé is, akik kimagasló szakmai munkájukkal hozzájárulnak nemzetünk gyarapodásához és agráriumunk erősödéséhez.

Célpontban az Érték és Minőség

Március 12-én a Benczúr Házban tartott sajtótájékoztatón útjára indították az Érték és Minőség Nagydíj pályázatot, ahol 39 kategóriában, több mint 100 témakörben lehet jelentkezni a gazdaság szinte teljes spektrumából.

Egy norvég gazda a világ legjobb sajtkészítője

Egy kis norvég gazdaság, az ostegardeni tizenkét norvég vörös tehenet számláló tehenészet gyártja a világ legjobb sajtját. A tulajdonos, Jorn Hafslund gazda, a Fanaost nevű gouda sajtért kapta meg a rangos elismerést.

Merlot, a nagyaranyas

Európa egyik legfontosabb nemzetközi borkiállításán, a március 17-19 között Düsseldorfban megrendezett ProWeinon adják át a Koch Borászatnak a PAR nemzetközi borversenyen kapott aranyérmeket. Koch Csaba villányi és hajós-bajai borai már nem először kapnak 90 feletti pontokat a megmérettetésen.

Péksütemények, halas termékek és üdítők is az Év Termékei között

Az idén nyolcadik alkalommal adták át az Év terméke elismeréseket hétfőn, a magyar fogyasztók 20 kategóriában értékelték a termékeket - közölte Vágvölgyi Mihály, a versenyt szervező Product of the Year Kft. sajtófőnöke az MTI-vel.

Zöldszakma - Együtt erősebbek

A magyarországi zöldszakma találkozóján került sor a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) közgyűlésére is. Ennek kapcsán beszélgettünk Kosztka Ernő elnökkel.