Back to top

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Marco van der Sar, a Dümmen Orange (DO) szóvivője cáfolta a hírt. Elmondta, hogy a cég jelenleg a választék, az innováció és a vásárlói elégedettség növelésén dolgozik, és egyáltalán nem készül a tőzsdére. A De Telegraaf cikke szerint azonban holland és külföldi bankok is egyértelműen állítják, hogy a DO előkészületeket tett a tőzsdei bevezetésre. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a nemesítő cég megállapodást kötött egy amerikai bankkal a refinanszírozásról.

A DO 2015 óta egy brit magán-befektető cég, a BC Partners tulajdonában van, aki 500 millió euróért vette meg a vállalatot.

A DO lehetséges tőzsdére lépésének kedvez a pénzpiac jelenlegi hangulata. A befektetők élénken érdeklődnek az ígéretes kertészeti vállalatok iránt, ám elsősorban a zöldségvetőmag-nemesítő cégek érdeklik őket. A zöldségvetőmag-szektorban általános a tőzsdei részvétel, mivel az egészséges és fenntartható módon termeszthető új, innovatív zöldségfajták iránt nagy a globális kereslet.

A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
Fotó: Pap Edina

A Het Financieele Dagblad elemzője szerint a közelmúltban a viszonylag sok, zömmel magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat lépett a nyílt részvénypiacra, ami extra forgótőkét hoz a tulajdonos számára. Egy magát megnevezni nem kívánó, vállalategyesítésekkel foglalkozó pénzügyi tanácsadó a lapnak arról számolt be, hogy május elején olyan hírek kerültek napvilágra, hogy egy „holland gyökerű” nemzetközi nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat kínálta részvényeit a nyílt pénzpiacon. Az informátor szerint egy dinamikusan növekvő, nemzetközi szinten széles forgalmazói hálózattal rendelkező kertészeti vállalkozásnak a kutatás-fejlesztésre, illetve újabb, csúcsminőségű fajták és nemesítési alapanyagok vásárlásához sok forgótőkére van szüksége, amit a csak onnan tud bevonni.

Forrás: 
hortipoint.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Keményítőben erősít az Opus

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Magyarország keményen küzd a GMO ellen

Hazánk stratégiai kérdésként kezeli a mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését, és az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát.

Kis növények, nagy előnyök

Pillangósok, madáreleségek, cirok- és fűfélék, talajjavító készítmények és forgatás nélküli talajművelő eszközök kerültek terítékre a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetének „Alternatív növények, alternatív talajművelés, talajkondícionálás” című konferenciáján.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

A szilvaművelés sarokpontjai

A hazai telepítési tendenciák azt mutatják, hogy nő a szilva jelentősége, egyre többen érdeklődnek a termesztése iránt, mondta bevezetőjében Lakatos Tamás, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója a Cegléden rendezett szilvatanácskozáson. A szilvatermesztéssel kapcsolatos kérdések megválaszolására hazai és külföldi szakemberek vállalkoztak.

Ékszerdoboz a Mecsekben

Megoszlanak a vélemények, hogy ildomos-e közszemlére tenni magánkertet, hiszen az a magánéletünk része. Heim Márta és férje, Szibelle Jenő szerint – akik az idén először nyitották meg hivatalosan is a kertjüket a Kelet-Mecsek kis zsákfalujában, Óbányán – a kettő nem zárja ki egymást, az évenként egyszeri, kétórás látogatás rengeteget adhat a házigazdának és a vendégnek egyaránt.

Nem csak termelékenyebb, zöldebb is a jövő

A termelékenység mellett az ökológiai szempontok is kiemelt szerepet kapnak a jövőben a gazdálkodás során, ez pedig megteremti a precíziós gazdálkodás új fázisát – hangzott el a Bábolnai Gazdanapokon a díszvendég Hollandia által szervezett találkozón.

Többet termelni kevesebből

A technológiai fejlődésre, a precíziós eljárások és digitális megoldások térnyerésére összpontosít az idei Bábolnai Gazdanapok felhozatala. A hagyományosan „gépes” kiállítás évtizedek óta a korszerű eljárások bemutatását jelenti, ahol az érdeklődők a gyakorlatban is megtekinthetik a berendezések működését.

Teltházas kiállítás és vásár Kecskeméten

Az ország minden pontjáról, de zömmel az alföldi térségből érkező kiállítók minden rendelkezésre álló kijelölt helyet megtöltöttek az Alföldi Faiskolai Egyesület szeptember eleji vásárral egybekötött kiállításán, Kecskeméten.

Élelmiszer-hulladékból virágcserép

A világméretű élelmiszerhulladék-problémára is megoldást nyújt egy újonnan tervezett virágcserép. Mivel szerves anyagból készül, nem szennyezi a környezetet, és ha túl nagyra nő benne a növényünk, cserepestől kiültethetjük – miután a talajba kerül, biológiai úton lebomlik.