Back to top

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Marco van der Sar, a Dümmen Orange (DO) szóvivője cáfolta a hírt. Elmondta, hogy a cég jelenleg a választék, az innováció és a vásárlói elégedettség növelésén dolgozik, és egyáltalán nem készül a tőzsdére. A De Telegraaf cikke szerint azonban holland és külföldi bankok is egyértelműen állítják, hogy a DO előkészületeket tett a tőzsdei bevezetésre. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a nemesítő cég megállapodást kötött egy amerikai bankkal a refinanszírozásról.

A DO 2015 óta egy brit magán-befektető cég, a BC Partners tulajdonában van, aki 500 millió euróért vette meg a vállalatot.

A DO lehetséges tőzsdére lépésének kedvez a pénzpiac jelenlegi hangulata. A befektetők élénken érdeklődnek az ígéretes kertészeti vállalatok iránt, ám elsősorban a zöldségvetőmag-nemesítő cégek érdeklik őket. A zöldségvetőmag-szektorban általános a tőzsdei részvétel, mivel az egészséges és fenntartható módon termeszthető új, innovatív zöldségfajták iránt nagy a globális kereslet.

A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
Fotó: Pap Edina

A Het Financieele Dagblad elemzője szerint a közelmúltban a viszonylag sok, zömmel magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat lépett a nyílt részvénypiacra, ami extra forgótőkét hoz a tulajdonos számára. Egy magát megnevezni nem kívánó, vállalategyesítésekkel foglalkozó pénzügyi tanácsadó a lapnak arról számolt be, hogy május elején olyan hírek kerültek napvilágra, hogy egy „holland gyökerű” nemzetközi nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat kínálta részvényeit a nyílt pénzpiacon. Az informátor szerint egy dinamikusan növekvő, nemzetközi szinten széles forgalmazói hálózattal rendelkező kertészeti vállalkozásnak a kutatás-fejlesztésre, illetve újabb, csúcsminőségű fajták és nemesítési alapanyagok vásárlásához sok forgótőkére van szüksége, amit a csak onnan tud bevonni.

Forrás: 
hortipoint.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olaszország nem védte meg Európát

Az Európai Bizottság pert indít Olaszország ellen amiatt, hogy az olasz hatóságok nem tartották be a hatályos előírásokat, és nem intézkedtek időben a Xylella fastidiosa karantén baktérium Puglia tartományból történő továbbterjedésének megelőzése érdekében.

A-tól Z-ig, azaz az Alettától a Zalagyöngyéig

Nagyszabású tudományos konferencián emlékeztek meg Csizmazia Darab József munkásságáról. A rendezvénynek helyszínt biztosító agrártárca Darányi terme megtelt a száz éve született szőlőnemesítő előtt tisztelgő szakemberekkel.

Bíróság előtt az új nemesítési eljárások

Az Európai Bíróság jogértelmezésén múlik az új növénynemesítési eljárások jövője. Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a testület a bírósági jogértelmezés eredményének fényében fog politikai szinten eljárni.

Kevesebb a mezőre járó galamb

Még egy-két emberöltővel ezelőtt is a házigalambok jellemzően a mezőre jártak ki, s a határban gyűjtöttek annyi magot, mellyel bőségesen fenn tudták magukat tartani, sőt utódaikat is. Napjaink magyar vidékét járva azonban alig-alig láthatunk a táblákban vagy akár az út szélén gyűjtögető galambokat. Miért van ez így?

Íme a zöld tulipán!

A holland Ruigrok tulipánhagyma-termesztő kertészet bemutatta idei különlegességét, a zöldvirágú tulipánt.

Virágok úton-útfélen

A nyárias idő ezreket csalogatott a Herényi Virágútra, ahol pompás egynyári- és balkonnövények, virágba borult rhododendronok, egyéb díszfák, díszcserjék és évelők közül válogathatnak két napon át az érdeklődők. Az eseményt az idén 16. alkalommal rendezi meg a Herényi Kulturális és Sportegyesület Szombathely dísznövény-kertészetéről híres városrészében.

Mi kerül 63 ezer euróba egy hektár termőföldön?

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az uniós országok átlagos termőföld-árait tette közzé nemrégiben az Eurostat. Az talán nem meglepő, hogy kelet és nyugat között nagyságrendi különbségek is vannak, de Európa nyugati felében sem egységes a kép.

Mélyponton a nyerscukor ára

A nyerscukor ára két és fél éves mélypontra esett kedden azokra a felerősödött várakozásokra, hogy a jelenlegi túlkínálat a vártnál is tovább tart, eközben az arabica kávéfajta ára kilenc havi legalacsonyabb szintjére csökkent.

Lendületesen kezdte az évet a Danone

A piaci várakozásokat meghaladva növelte eladásait a Danone az idei első negyedévben. A francia élelmiszeripari konszern szerdán azt közölte, hogy 6,085 milliárd euró forgalmat bonyolított le a negyedévben. Ez 4,9 százalékos növekedés éves összevetésben, nagyobb a szakértők által várt 3,9 százaléknál.

Hibridbúza-előállítás és -hasznosítás

Az ENSZ prognózisa szerint 2050-re a Föld népessége meghaladja a 9,8 milliárdot. Az előrejelzések alapján a megfelelő mennyiségű táplálék biztosításához a jelenleginél 60-110 százalékkal több élelmiszert kell előállítani. Búzában a jelenlegi éves növekedés nem éri el az 1 százalékot, és ha ez a tendencia folytatódik, 2050-re mindössze 38 százalékkal több termést takaríthatunk be.