Back to top

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Marco van der Sar, a Dümmen Orange (DO) szóvivője cáfolta a hírt. Elmondta, hogy a cég jelenleg a választék, az innováció és a vásárlói elégedettség növelésén dolgozik, és egyáltalán nem készül a tőzsdére. A De Telegraaf cikke szerint azonban holland és külföldi bankok is egyértelműen állítják, hogy a DO előkészületeket tett a tőzsdei bevezetésre. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a nemesítő cég megállapodást kötött egy amerikai bankkal a refinanszírozásról.

A DO 2015 óta egy brit magán-befektető cég, a BC Partners tulajdonában van, aki 500 millió euróért vette meg a vállalatot.

A DO lehetséges tőzsdére lépésének kedvez a pénzpiac jelenlegi hangulata. A befektetők élénken érdeklődnek az ígéretes kertészeti vállalatok iránt, ám elsősorban a zöldségvetőmag-nemesítő cégek érdeklik őket. A zöldségvetőmag-szektorban általános a tőzsdei részvétel, mivel az egészséges és fenntartható módon termeszthető új, innovatív zöldségfajták iránt nagy a globális kereslet.

A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
Fotó: Pap Edina

A Het Financieele Dagblad elemzője szerint a közelmúltban a viszonylag sok, zömmel magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat lépett a nyílt részvénypiacra, ami extra forgótőkét hoz a tulajdonos számára. Egy magát megnevezni nem kívánó, vállalategyesítésekkel foglalkozó pénzügyi tanácsadó a lapnak arról számolt be, hogy május elején olyan hírek kerültek napvilágra, hogy egy „holland gyökerű” nemzetközi nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat kínálta részvényeit a nyílt pénzpiacon. Az informátor szerint egy dinamikusan növekvő, nemzetközi szinten széles forgalmazói hálózattal rendelkező kertészeti vállalkozásnak a kutatás-fejlesztésre, illetve újabb, csúcsminőségű fajták és nemesítési alapanyagok vásárlásához sok forgótőkére van szüksége, amit a csak onnan tud bevonni.

Forrás: 
hortipoint.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hiánycikk a könnyezőpálma

A városi dzsungel divatirányzatnak köszönhetően ruhákon és lakástextíliákon a pálmalevelek, egzotikus virágok és madarak mellett egyre-másra találkozhatunk a különleges megjelenésű könnyezőpálma-levéllel is. A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) a hetvenes évek után kétség kívül az idei nyár slágere. A brit árudákban 20 százalékkal nőtt az ára, és 150 centisnél nem lehet nagyobb növényt kapni.

Ismét támad a Ralstonia a Holland rózsaállományokban

Két holland rózsatőtermelő kertészetet vont zárlat alá a Holland Élelmiszer- és Fogyasztói Termékbiztonsági Hatóság (NVWA) a Ralstonia solanacearum baktérium által okozott barnarothadás miatt.

FlowerTrials 2018 – élő katalógus

Azoknak az egynyári- és balkonnövény-termelőknek, akik követni szeretnék a legfrissebb trendeket, tilos kihagyni a FlowerTrials négy napját. A Németországban és Hollandiában 32 helyszínen mintegy 60 szaporítóanyag-termelő és nemesítő cég várta immár 15. alkalommal a szakmai közönséget.

Remény, UFO és pogácsa

A fenti elnevezések a lapos barack fedőnevei. Az őszibarackok közül kitűnik különleges alakjával, ezért számos néven illetik a Peen-to kínai lapos barackot, úgymint flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), valamint Remény, Ufó és pogácsabarack.

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

Adóemelés vágta vissza a PepsiCo negyedéves profitját

A PepsiCo amerikai üdítő- és chipsgyártó nyeresége csökkent az idei második negyedévben, elsősorban az adók emelkedése miatt.

Érdemes négy-öt évente cserélni a búzafajta-szortimentet

A biológiai alapok adottak Vas megyében a versenyképes búzatermeléshez – hangzott el a NAK megyei szervezetének szokásos fajtabemutatóján. Itt többek között az is kiderült, hogy szükség van-e vagy sem sok búzafajtára.

Terményszámláló robotok a nemesítők szolgálatában

A növénynemesítők feladata a terméshozam növelése, miközben a fajták ellenállóságát is javítják, hogy azok alkalmazkodni tudjanak a változó éghajlathoz. Ehhez azonban a legjobb, magas hozamot adó génekkel bíró búzaszálakat kell megtalálni a szántóföldeken: mintha tűt keresnének a szénakazalban.

Hungarikum lehet a szőregi rózsatő

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását, az erről szóló dokumentumokat Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő csütörtökön adta át az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.

Ismeri ön a jostát?

Érik a josta, és már megjelent a piacokon is. A növény sok gondozást nem igényel, gyümölcse vitaminbomba, frissítő hatású a nagy nyári melegben, felhasználása pedig nagyon sokrétű.