Back to top

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Marco van der Sar, a Dümmen Orange (DO) szóvivője cáfolta a hírt. Elmondta, hogy a cég jelenleg a választék, az innováció és a vásárlói elégedettség növelésén dolgozik, és egyáltalán nem készül a tőzsdére. A De Telegraaf cikke szerint azonban holland és külföldi bankok is egyértelműen állítják, hogy a DO előkészületeket tett a tőzsdei bevezetésre. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a nemesítő cég megállapodást kötött egy amerikai bankkal a refinanszírozásról.

A DO 2015 óta egy brit magán-befektető cég, a BC Partners tulajdonában van, aki 500 millió euróért vette meg a vállalatot.

A DO lehetséges tőzsdére lépésének kedvez a pénzpiac jelenlegi hangulata. A befektetők élénken érdeklődnek az ígéretes kertészeti vállalatok iránt, ám elsősorban a zöldségvetőmag-nemesítő cégek érdeklik őket. A zöldségvetőmag-szektorban általános a tőzsdei részvétel, mivel az egészséges és fenntartható módon termeszthető új, innovatív zöldségfajták iránt nagy a globális kereslet.

A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
Fotó: Pap Edina

A Het Financieele Dagblad elemzője szerint a közelmúltban a viszonylag sok, zömmel magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat lépett a nyílt részvénypiacra, ami extra forgótőkét hoz a tulajdonos számára. Egy magát megnevezni nem kívánó, vállalategyesítésekkel foglalkozó pénzügyi tanácsadó a lapnak arról számolt be, hogy május elején olyan hírek kerültek napvilágra, hogy egy „holland gyökerű” nemzetközi nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat kínálta részvényeit a nyílt pénzpiacon. Az informátor szerint egy dinamikusan növekvő, nemzetközi szinten széles forgalmazói hálózattal rendelkező kertészeti vállalkozásnak a kutatás-fejlesztésre, illetve újabb, csúcsminőségű fajták és nemesítési alapanyagok vásárlásához sok forgótőkére van szüksége, amit a csak onnan tud bevonni.

Forrás: 
hortipoint.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Valentin-nap: még mindig a vörös rózsa a legnépszerűbb

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Narancssárga és roppant egészséges az Amerikában piacra dobott kukorica

Az új fajta narancs színét a benne lévő karotinoidok adják. Ezek közé az antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin is, mely az A vitamin elővitaminja, és a szem, illetve az immunrendszer egészséges működésében van szerepe.

Gardenia 2019, Poznan

Sok érdekes szakmai programmal, bemutatókertekkel, kertépítési és –berendezési ötletekkel és trendekkel várja a szakmai látogatókat február 21. és 23. között a Gardenia Nemzetközi Kertészeti, Kertépítészeti és Szabadidős Szakvásár a lengyelországi Poznanban.

Visszavont szabadalom

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a Syngenta saját kérésére megszüntette a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést.

Az én kertem, az én növényem

2019. február 20. és 22. között rendezik meg Milánóban Olaszország legnagyobb tavaszi kertészeti, kertépítészei és kertberendezési szakvásárát, a MyPlant&Garden kiállítást. Ez lesz az ötödik olyan alkalom, amikor a dísznövényekkel foglalkozó szakma nyolc ágazata egy helyen mutatkozik be a Milano Rho Vásárközpontban.

Milliók a Xylella fölszámolására

Az idei évben az Európai Bizottság 13 millió eurót különít el növény-egészségügyi célokra, aminek 40 százalékát a Xylella fastidiosa baktériummal kapcsolatos megelőzési és kutatási programokra szánják.