Back to top

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Marco van der Sar, a Dümmen Orange (DO) szóvivője cáfolta a hírt. Elmondta, hogy a cég jelenleg a választék, az innováció és a vásárlói elégedettség növelésén dolgozik, és egyáltalán nem készül a tőzsdére. A De Telegraaf cikke szerint azonban holland és külföldi bankok is egyértelműen állítják, hogy a DO előkészületeket tett a tőzsdei bevezetésre. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a nemesítő cég megállapodást kötött egy amerikai bankkal a refinanszírozásról.

A DO 2015 óta egy brit magán-befektető cég, a BC Partners tulajdonában van, aki 500 millió euróért vette meg a vállalatot.

A DO lehetséges tőzsdére lépésének kedvez a pénzpiac jelenlegi hangulata. A befektetők élénken érdeklődnek az ígéretes kertészeti vállalatok iránt, ám elsősorban a zöldségvetőmag-nemesítő cégek érdeklik őket. A zöldségvetőmag-szektorban általános a tőzsdei részvétel, mivel az egészséges és fenntartható módon termeszthető új, innovatív zöldségfajták iránt nagy a globális kereslet.

A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
A Dümmen Orange standja az IPM Essen 2018 kiállításon: tőkebevonásra készül?
Fotó: Pap Edina

A Het Financieele Dagblad elemzője szerint a közelmúltban a viszonylag sok, zömmel magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat lépett a nyílt részvénypiacra, ami extra forgótőkét hoz a tulajdonos számára. Egy magát megnevezni nem kívánó, vállalategyesítésekkel foglalkozó pénzügyi tanácsadó a lapnak arról számolt be, hogy május elején olyan hírek kerültek napvilágra, hogy egy „holland gyökerű” nemzetközi nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat kínálta részvényeit a nyílt pénzpiacon. Az informátor szerint egy dinamikusan növekvő, nemzetközi szinten széles forgalmazói hálózattal rendelkező kertészeti vállalkozásnak a kutatás-fejlesztésre, illetve újabb, csúcsminőségű fajták és nemesítési alapanyagok vásárlásához sok forgótőkére van szüksége, amit a csak onnan tud bevonni.

Forrás: 
hortipoint.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.

Virágkavalkáddal ünnepelt a virágpiac

Nagyszabású show-műsorral ünnepelte a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac fennállásának 25. évfordulóját. A műsor összeállítói a száraz visszaemlékezés helyett virágkötészetre hangolt zenés-táncos műsort álmodtak meg az ünneplésre összegyűlt vendégek szórakoztatására.

Vizes megoldások

A víz igen hatásos elem a kertépítészetben, gondoljunk csak a szökőkút, a díszmedence, a kerti tó vagy a madáritató környékének hangulatára, látványára. Ám sok olyan vízinövényfaj szaporítása és üzemszerű termesztése folyik, amelyek önállóan is komoly díszértékkel bírnak.

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos?

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos ma? Hogyan vásárolnak be a nagykereskedők? Nagyjából ezeket a kérdéseket tárgyaltuk az idei Plantariumon a roppant energikus kommunikációs szakemberrel, Sydste Arens-szel.

A nyárfa, akinek 4000 követője van a Twitteren

Körülbelül négyezren követik egy hollandiai nyárfa twitter-bejegyzéseit. Pedig nem is mond túl bonyolult dolgokat: egyebek között arról tájékoztatja rajongóit, hogy hány órakor indult be aznap a nedvkeringése, vagy, hogy hány liter vizet párologtatott el a nap során.

Kávécserjén találták meg a Xylellát Hollandiában

A holland növényegészségügyi hatóság (NVWA) lefoglalt és karanténba helyezett egy Xylella-fertőzés tüneteit mutató kávécserjét, ami már kilenc éve díszített a nyugat-hollandiai partvidéken fekvő Noordwijkerhout városka egyik irodáját. Ez az első eset, hogy Xylella baktériummal fertőzött növényt találtak Hollandiában.

A vanília az adventi orchidea kiállítás központi tematikája

A vanília lesz a központi témája az idei Nemzetközi orchidea- és bromélia kiállításnak és vásárnak, amelynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont november 8. és 11. között.

Egyedülálló termék a gömbkrizantém

A multiflora típusú Belgian Mums belga krizantémok egyedülálló termékek. A Bíró Zrt. virágzási sorrendbe állított fajtaválasztékát szigetszentmiklósi bemutatójukon vehették szemügyre a kertészek.

Több mint húszmillió szál krizantém kerül a temetőkbe

Míg harminc évvel ezelőtt szinte csak a cserepest vásárolta a magyar lakosság, az utóbbi években már 70 százalékban a vágott krizantém a kelendő. Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A mostani meleg időjárás miatt még inkább az élővirágot választják a vásárlók.