0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kertészetek a tőzsdén

Egyes értesülések szerint tőzsdére lépését tervezi a holland Dümmen Orange dísznövény-nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat. Bár a cégnél cáfolták a hírt, holland gazdasági lapok megbízható forrásra hivatkozva arról számolnak be, hogy 2019-ben a tőzsdére léphet a társaság. Akár igaz a hír, akár nem, a pénzügyi szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az ígéretes kertészeti vállalatok iránt.

Marco van der Sar, a Dümmen Orange (DO) szóvivője cáfolta a hírt. Elmondta, hogy a cég jelenleg a választék, az innováció és a vásárlói elégedettség növelésén dolgozik, és egyáltalán nem készül a tőzsdére. A De Telegraaf cikke szerint azonban holland és külföldi bankok is egyértelműen állítják, hogy a DO előkészületeket tett a tőzsdei bevezetésre. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a nemesítő cég megállapodást kötött egy amerikai bankkal a refinanszírozásról.

A DO 2015 óta egy brit magán-befektető cég, a BC Partners tulajdonában van, aki 500 millió euróért vette meg a vállalatot.

A DO lehetséges tőzsdére lépésének kedvez a pénzpiac jelenlegi hangulata. A befektetők élénken érdeklődnek az ígéretes kertészeti vállalatok iránt, ám elsősorban a zöldségvetőmag-nemesítő cégek érdeklik őket. A zöldségvetőmag-szektorban általános a tőzsdei részvétel, mivel az egészséges és fenntartható módon termeszthető új, innovatív zöldségfajták iránt nagy a globális kereslet.

A Het Financieele Dagblad elemzője szerint a közelmúltban a viszonylag sok, zömmel magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat lépett a nyílt részvénypiacra, ami extra forgótőkét hoz a tulajdonos számára. Egy magát megnevezni nem kívánó, vállalategyesítésekkel foglalkozó pénzügyi tanácsadó a lapnak arról számolt be, hogy május elején olyan hírek kerültek napvilágra, hogy egy „holland gyökerű” nemzetközi nemesítő és szaporítóanyag-termelő vállalat kínálta részvényeit a nyílt pénzpiacon. Az informátor szerint egy dinamikusan növekvő, nemzetközi szinten széles forgalmazói hálózattal rendelkező kertészeti vállalkozásnak a kutatás-fejlesztésre, illetve újabb, csúcsminőségű fajták és nemesítési alapanyagok vásárlásához sok forgótőkére van szüksége, amit a csak onnan tud bevonni.

Forrás: hortipoint.com/magyarmezogazdasag.hu