0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több évre megszabná az agrárium fejlődését a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a hazai agrár- és élelmiszergazdaság hosszú távú fejlesztését célzó programjavaslatát. A köztestület küldöttgyűlésén bemutatott dokumentum a strukturális alapoktól tekinti át az agrár- és élelmiszerszektort, feltérképezi a fejlődést akadályozó tényezőket, és azokra konkrét megoldási javaslatokat kínál. Döntöttek a tagdíjsávok átalakításáról is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2018. május 17-én Gödöllőn tartotta országos küldöttgyűlését. Az eseményen a köztestület elnöke, Győrffy Balázs ismertette a NAK országos elnöksége által támogatott, a hazai agrár- és élelmiszergazdaság hosszú távú fejlesztését célzó kamarai programjavaslatot.

„Az »Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétében gyarapodó vidék« című kiadvány nem minősül stratégiának. Abban nem az egyes ágazatokat vesszük sorra, és nem prognosztizálunk, hogy várhatóan mi történik a következő évtizedekben. Ehelyett részletesen ismertetjük benne a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban felmerülő legégetőbb kérdéseket, ezekre egytől-egyig megoldási javaslatokat és cselekvési terveket kínálva.

Céljaink elérése több évnyi tudatos munkát igényel, azonban hosszú távra előrevetítheti a magyar agrár- és élelmiszergazdaság fejlődését” – mondta a NAK elnöke.

A NAK jelmondatát címül viselő dokumentum konkrét javaslatokat fogalmaz meg a stabil és versenyképes birtokszerkezet megteremtése, a működési formák átláthatóvá tétele, az önkéntes együttműködések ösztönzése, a modernizáció felgyorsítása, a termés- és jövedelembiztonság javítása, illetve a teljes élelmiszerlánc fejlesztése érdekében. Emellett részletesen taglalja az adó- intézményrendszer, illetve a támogatáspolitika terén szükséges intézkedéseket. A NAK a javaslatcsomagban foglaltak részleteiről, és az ehhez kapcsolódó jogszabály-alkotási tervről megkezdi a szükséges egyeztetéseket a rövidesen felálló kormánnyal.

A NAK programjavaslatának ismertetése mellett a küldöttgyűlésen döntés született a Kamara megalakulása óta változatlan tagdíjsávok módosításáról. Az arányosabb teherviselés és az átláthatóbb, egyszerűbb tagdíjstruktúra kialakítása érdekében az eddigi 11 helyett 7 tagdíjsáv lesz. A legalsó sáv határa (legfeljebb 600 ezer forint nettó árbevétel) és összege (évi kétezer forint) változatlan marad, ahogy a tagdíj maximuma is (évi 1 millió forint). A módosítással a tagok közel 85 százalékánál a tagdíj nem változik, 9 százalékuk pedig a jövőben kevesebb tagdíjat fizet majd.

A küldöttgyűlés újabb tagdíjbevallással és -fizetéssel összefüggő kedvezményekről is döntött. Ennek értelmében két héttel, augusztus 15-ig meghosszabbodik a tagdíjfizetési határidő. A tagdíjkedvezményre jogosító igazoló dokumentumok pedig ezentúl nem csak a bevallással egyidejűleg, hanem azt követően egy évig benyújthatóak lesznek, illetve tagdíjfizetésre vonatkozó halasztás vagy részletfizetés bármikor igényelhető lesz, nem csak a tagdíj bevallásakor.

A NAK küldöttgyűlése egyhangúlag támogatta a köztestület csatlakozását a European Forum for Agricultural and Rural Advisory Services (EUFRAS) és a South Eastern Europe Advisory Service Network (SEASN) nemzetközi szervezetekhez. Ez a szaktanácsadás területén fontos előrelépést jelent a nemzetközi kapcsolatok erősítésében.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara