Back to top

Alig találnak embert az idénymunkára

A kertészeteket is sújtja a munkaerőhiány Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Idénymunkára egyre nehezebb jelentkezőt találni, az a réteg, mely egykor a földeken és a kertészetekben kereste meg napszámosként a betevőt, ma már inkább a közmunkaprogramban dolgozik.

Jelentkező még csak-csak akadt valamennyi, de a munkára talán ha harmaduk jelenik meg. Közülük is sokan csak egy-két napig akarnak dolgozni, amint kapnak egy kis pénzt, továbbállnak – panaszolták termelők a szoljon.hu-nak.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, hogy a nagyszámú kézi munkaerőt igénylő ágazatokban nagy a probléma, de mindenki küszködik munkaerőhiánnyal:

"Főként a kertészeti növényeknél jelent komoly gondot, hogy hiába termelik meg a növényeket, ha nincs, aki leszedje. Sokan emiatt bele se fognak a kertészkedésbe."

- Mi is foglalkoztatunk idénymunkásokat, ami rengeteg adminisztrációval jár, hiszen minden reggel be kell őket jelenteni, a nap végén pedig elszámolni, lekönyvelni. Jó lenne, ha ezt le lehetne egyszerűsíteni, mert nagyobb létszámnál halmozódik az erre fordítandó idő. Emiatt is van, ha nem is gyakori, hogy inkább a feketefoglalkoztatást választják.

Ezért nem vállalt már ez évben munkát a földeken Papp István sem, pedig korábban szívesen ment gyümölcsöt, hagymát, málnát szedni, volt, hogy palántázott is. Nem mindenki jelentette be és volt, hogy az előzetesen beígért összegnél kevesebbet fizettek.

Közmunka helyett az idénymunka lehet a megoldás

– A közmunkásokkal lehetne megoldani az agráriumban a munkaerőhiányt – vélekedik Hubai Imre Csaba, megyei NAK-elnök –, most ugyanis sokan inkább azt a foglalkoztatási formát választják.

A gazdáknak pedig olyan kedvezményeket kellene biztosítani, hogy megérje őket foglalkoztatni hosszabb távon.

Akkor ki is tudnának képezni kertészeti munkákra embereket a téli időszakban, idényben pedig nem kellene mindig új és új munkásokat keresni és betanítani az adott feladatokra. Ehhez minden rendelkezésre állna: van megfelelő képzőhely, oktató, duális jelleggel meg lehetne oldani a tanításukat, amiből a gazdák is kivennék a részüket, ha kapnának hozzá támogatást.

- A hadra fogható emberek nagy részét felszívják a környező üzemek, a maradék meg inkább közmunkásként támasztja a gereblyét, mi meg kénytelenek vagyunk a rokonságot összehívni, hogy segítsenek, ha nem akarjuk, hogy ott menjen tönkre a termés – mondta egy helyi termelő.

A szandaszőlősi epertermelő, Pozderka István mindig bejelenti munkásait, szerencsére talál is segítséget a szamóca szedésére. Vannak visszatérő idénymunkásai, igaz, még autóval ki is visz embereket az ültetvényre. Neki sem könnyű azonban a dolga.

– Nálam akár ezer forintos órabért is megkereshetnek, ezért annyit kell teljesíteni, amit egy közepes teljesítményű illető képes elvégezni – vázolta a helyzetet.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.