0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alig találnak embert az idénymunkára

A kertészeteket is sújtja a munkaerőhiány Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Idénymunkára egyre nehezebb jelentkezőt találni, az a réteg, mely egykor a földeken és a kertészetekben kereste meg napszámosként a betevőt, ma már inkább a közmunkaprogramban dolgozik.

Jelentkező még csak-csak akadt valamennyi, de a munkára talán ha harmaduk jelenik meg. Közülük is sokan csak egy-két napig akarnak dolgozni, amint kapnak egy kis pénzt, továbbállnak – panaszolták termelők a szoljon.hu-nak.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, hogy a nagyszámú kézi munkaerőt igénylő ágazatokban nagy a probléma, de mindenki küszködik munkaerőhiánnyal:

„Főként a kertészeti növényeknél jelent komoly gondot, hogy hiába termelik meg a növényeket, ha nincs, aki leszedje. Sokan emiatt bele se fognak a kertészkedésbe.”

– Mi is foglalkoztatunk idénymunkásokat, ami rengeteg adminisztrációval jár, hiszen minden reggel be kell őket jelenteni, a nap végén pedig elszámolni, lekönyvelni. Jó lenne, ha ezt le lehetne egyszerűsíteni, mert nagyobb létszámnál halmozódik az erre fordítandó idő. Emiatt is van, ha nem is gyakori, hogy inkább a feketefoglalkoztatást választják.

Ezért nem vállalt már ez évben munkát a földeken Papp István sem, pedig korábban szívesen ment gyümölcsöt, hagymát, málnát szedni, volt, hogy palántázott is. Nem mindenki jelentette be és volt, hogy az előzetesen beígért összegnél kevesebbet fizettek.

Közmunka helyett az idénymunka lehet a megoldás

– A közmunkásokkal lehetne megoldani az agráriumban a munkaerőhiányt – vélekedik Hubai Imre Csaba, megyei NAK-elnök –, most ugyanis sokan inkább azt a foglalkoztatási formát választják.

A gazdáknak pedig olyan kedvezményeket kellene biztosítani, hogy megérje őket foglalkoztatni hosszabb távon.

Akkor ki is tudnának képezni kertészeti munkákra embereket a téli időszakban, idényben pedig nem kellene mindig új és új munkásokat keresni és betanítani az adott feladatokra. Ehhez minden rendelkezésre állna: van megfelelő képzőhely, oktató, duális jelleggel meg lehetne oldani a tanításukat, amiből a gazdák is kivennék a részüket, ha kapnának hozzá támogatást.

– A hadra fogható emberek nagy részét felszívják a környező üzemek, a maradék meg inkább közmunkásként támasztja a gereblyét, mi meg kénytelenek vagyunk a rokonságot összehívni, hogy segítsenek, ha nem akarjuk, hogy ott menjen tönkre a termés – mondta egy helyi termelő.

A szandaszőlősi epertermelő, Pozderka István mindig bejelenti munkásait, szerencsére talál is segítséget a szamóca szedésére. Vannak visszatérő idénymunkásai, igaz, még autóval ki is visz embereket az ültetvényre. Neki sem könnyű azonban a dolga.

– Nálam akár ezer forintos órabért is megkereshetnek, ezért annyit kell teljesíteni, amit egy közepes teljesítményű illető képes elvégezni – vázolta a helyzetet.

Forrás: szoljon.hu